poprzez wiadomość prywatną na e-mail. Zachęcam także do obserwacji profilu na Instagramie i czynnego udziału w budowaniu naszego wspólnego miejsca ;) Składniki na tortownicę o śr. ok 24cm Biszkopt: 6 jajek 1 niepełna szklanka drobnego cukru 1 niepełna szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem śmietanowy: 100g śmietanki 36% 200g mascarpone 2 łyżki cukru pudru(...)70ml mleka 70g drobnego cukru 100g mleka w proszku Kropla różowego barwnika w żelu Drip: 100g białej czekolady 70ml słodkiej 30% śmietanki odrobina różowego barwnika w żelu Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Do lekko spienionych dodajemy szczyptę soli, a następnie do sztywnej piany stopniowo dodajemy po 2 łyżki cukru. Gdy cukier nie będzie wyczuwalny między palcami
Kuchnia w czekoladzieBiszkopt, krem z białej czekolady i owoce. To moja propozycja dla Was na weekend. Coś pysznego. Zrobiłam sobie taką przyjemność na urodziny. Krem z białej czekolady to poezja. Jestem nim zachwycona. Oprócz tego, że jest pyszny, to jest prosty w wykonaniu. Można go wykorzystać również do tarty, lub przełożyć nim tort. Pomysł na posmarowanie(...)owoców dżemem, od Moniki z bloga Pysznie czy przepysznie Krem z białej czekolady również od Moniki. U mnie tylko inne proporcje. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski) szczypta soli 4 pełne łyżki mąki pszennej tortowej (80 g.) 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej (60 g.) Krem z białej czekolady
Agusiowe smakołykiprzepis. Przyznam, ze jeszcze nie próbowałam ale zamierzam zrobić to ciasto z mrożonych truskawek, wówczas ten orzeźwiający smak będę mogła poczuć także zimą. Składniki: Szklanka to pojemność 250 ml. Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka maki pszennej 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego (lub 1 łyżka) Krem – masa budyniowa: 1 budyń(...)blaszki o wielkości 26 x 26 cm. Moja jest kwadratowa ale może być również tradycyjna tortownica. Blaszkę wyścieliłam papierem do pieczenia, piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Krok 1. Biszkopt. Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam na wysokich obrotach, aż stały się sztywne. Następnie dodałam żółtka i obie mąki połączone ze sobą. Po wsypaniu mąki do białek, całość wymieszałam
Ania gotujewzięła się za naszą dekorację, czyli pierniczkowy Fendt. Całość choć delikatna, była spójna i bardzo smaczna. A pierniczek do dzisiejszego dnia ma swoje honorowe miejsce w pokoju! Średnica 22cm Biszkopt (Inspiracja-Kęsy codzienności) 6 jajek 180g świeżego szpinaku 130g drobnego cukru 180ml oleju roślinnego 320g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 300ml mleka kokosowego 60g wiórek kokosowych(...)łyżka wody 1 płaska łyżka żelatyny+ 1 łyżka zimnej wody Tynk: 200g masła 82% 1 puszka mleka skondensowanego Kilka kropelek zielonego barwnika w żelu (2-3) Sposób przygotowania Biszkopt: Szpinak miksujemy z olejem, tyle, by nie było żadnych grudek. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu
Kuchnia w czekoladzielepszego. Dużo w nim likieru słony karmel, oczywiście karmelu który bardzo łatwo się robi. Do tego truskawki świeże i liofilizowane. biszkopt: 6 jajek wielkość M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru kokosowego karmel: 200 g cukru kokosowego(...)porcji sosu karmelowego pozostałe: 100 g orzechów laskowych prażonych 20 dkg truskawek truskawki liofilizowane 5 cukierków krówki dekoracja karmelowa 250 ml likieru słony karmel Bocian Biszkopt: Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam aż cukier dobrze się rozpuści. Dodaję po jednym żółtku i miksuję na puszystą masę. Mąkę, kakao i proszek przesiewam.Dodaję stopniowo
wesoła kuchniaSezon na truskawki trwa w najlepsze, więc nie mogłam się oprzeć, żeby przygotować jakieś pyszne ciasto z tymi owocami. Postawiłam na ciasto na jasnym biszkopcie, z budyniem, pianką śmietankową, i truskawkami oblanymi galaretką. Ciasto jest mało pracochłonne, ładnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: 3 jajka 3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej 3 płaskie(...)ubijałam, aż piana zrobiła się błyszcząca. Następnie dodawałam po jednym żółtku i olej i miksowałam do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiałam mąkę i wymieszałam delikatnie drewnianą łyżką. Biszkopt przelałam do kwadratowej tortownicy o wymiarach 25x25cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni (ok. 30min.). Po upieczeniu biszkopt wystudziłam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Waniliowe ImprowizacjeUwielbiacie babciny biszkopt z truskawkami, ale uważacie że ciasto mogłoby być bardziej wilgotne? Wypróbujcie biszkopt olejowy z dodatkiem sera. Jest puszysty, wilgotny, a dzięki twarogowi ciasto jest idealne nawet na drugi czy trzeci dzień. Biszkopt z serem i truskawkami ma kilka etapów (trzeba przygotować ser, kruszonkę itd) – niech Was to jednak nie zraża, bo ciasto jest bardzo łatwe(...)smaku jest to coś pomiędzy klasycznym biszkoptem z truskawkami, a wilgotną serową struclą. Dla mnie zdecydowanie smak lata. Biszkopt z serem i truskawkami: 500 g twarogu (w kostkach/zmielonego) w temp. pokojowej 8 jajek w temp. pokojowej 2 łyżki cukru z wanilią 4 łyżki drobnego cukru do wypieków skórka otarta z cytryny 400 g świeżych truskawek ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
Poezja smakuCześć, dziś zapraszam Was na przepyszne ciasto Margaretka. Ciasto wspaniale smakuje i ślicznie wygląda. Na pewno zwróci uwagę każdego. Składa się z kakaowego biszkoptu, kremu, warstwy ciasteczek margaretek oraz galaretki cytrynowej. Bardzo polecam i zapraszam. Zapraszam na FILM Duża blaszka ok 25x35cm BISZKOPT KAKAOWY -4 jajka -1/3 szkl cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżka(...)galaretki cytrynowe -800ml wrzątku Na początek robimy bazę kremu-do garbka dajemy mleko, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz budynie. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy mieszając. Powstały budyń studzimy. BISZKOPT żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka-miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao-miksujemy na najniższych
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSezon na rabarbar się zaczął więc do dzieła : ) Dzisiaj zapraszam Was na puchaty biszkopt z grysikowym kremem , gdzie motywem przewodnim jednak jest lekko kwaskowa masa rabarbarowa połączona z agrestową galaretką. Kompozycja słodkiej masy na bazie kaszy mannej sprawdza się świetnie z rabarbarem- nie jest ani za słodko, ani za kwaśno- a w sam raz : ) Biszkopt to miła odmiana od tradycyjnego(...)podania rabarbaru z ciastem ( bo zazwyczaj rabarbar łączy się z kruchym) . Blaszka 22 x 25 cm. Składniki na biszkopt : 6 jaj (M) szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Następnie żółtka i miksujemy na najniższych obrotach
Domowe ciastachoć słyszałam też historie, że ktoś zamiast folii używał plastikowych podkładek na stół i również się sprawdziły folia spożywcza, taśma klejąca, blender\malakser. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 120g cukru 90g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej Nasączenie biszkoptu: ok 200ml wody sok z połowy cytryny 2 łyżeczki cukru Kremy i żelka: 250g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki(...)owocowo-galaretkowy: 4 przeźroczyste galaretki o smaku owocowym (u mnie truskawkowe) Dowolne owoce do dekoracji + mięta (uwaga, pod galaretkę nie nadaje się kiwi i ananas) *** Przygotowujemy biszkopt (bardzo szczegółowy przepis znajdziecie TUTAJ ). Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę. Mąki mieszamy razem i przesiewamy partiami do masy jajecznej
Blog z ApetytemNazwa trochę dziwna ale przepis pochodzi z przepisów Siostry Anastazji, a ciasto nie tylko wygląda zachwycająco ale także tak smakuje. Jest leciutkie, piankowe i nie zbyt słodkie. Klasyczny biszkopt, jabłka w galaretce połączone z jogurtową pianką i cienką warstewką bitej śmietany stanowią naprawdę dobrane towarzystwo, które będzie ozdobą stołu zanim z niego błyskawicznie zniknie. Biszkopt: 4jajka 1 szklanka(...)połączenia. Przekładamy na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C Masa jabłkowa: 1 kg kwaśnych jabłek 2 zielone galaretki opakowanie okrągłych biszkoptów Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Jabłka obieramy kroimy w kawałki (jak to ja mówię na "grubszy tryb") wrzucamy do garnka dolewamy kilka łyżek wody i dusimy aż zrobią się
Cynamonowe szczęściedokładkę. Poniżej znajdziecie przepis na pyszne ciasto toffi, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Zapraszam! PRZEPIS NA CIASTO TOFFI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki Blacha 24×24 cm BISZKOPT 4 jajka 1/2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 64g budyniu o smaku toffi bez cukru – sam proszek 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru szczypta soli MASA(...)pianę z solą. Stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy żółtka, mieszamy, zmniejszając obroty mikseram. Dodajemy mąkę, proszek, cynamon, kakao, budyń, mieszamy szpatułką. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Po upieczeniu biszkoptu pozostawiamy go do ostygnięcia. Zimny biszkopt kroimy na pół. Żelatynę łączymy z ciepłą wodą. Pozostawiamy na chwilę, by żelatyna napęczniała. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Śmietankę ubijamy z cukrem
Przepiski.pldziś zapraszam na przepyszne ciasto Ambasador. Jest to stary, rodzinny przepis. Ciasto to najczęściej było robione na rodzinne uroczystości lub święta. Bardzo eleganckie, o niesamowitym smaku. Składa się z biszkoptu oraz dwóch kremów-kakaowo-rumowego z migdałami, orzechami i czekoladą oraz z cytrynowego. Ciasto elegancko wygląda i zapewniam, że każdemu posmakuje. Zapraszam też na film :) i mój kanał YouTube(...)SKŁADNIKI Duża keksówka 10x35cm lub blaszka 25x25cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml*** BISZKOPT -3 jajka -1/3 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -pół łyżeczki proszku do pieczenia KREM -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -2 łyżki mąki ziemniaczanej -3/4 szkl cukru -300g masła DODATKOWO -150g obranych migdałów
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudodać Uwielbiam torty czekoladowe, dodatek wiśni rewelacyjnie przełamuje gorzki smak czekolady. Gorąco polecam! Więcej słodkości znajdziecie tutaj a przepisów na ciasta tutaj Przepis na tort czekoladowy z wiśniami Składniki Biszkopt 3 jajka (L) o temperaturze pokojowej (195 g w skorupce) szczypta soli 1/2 szklanki drobnego cukru (100 g) 4 łyżki mąki pszennej (52 g) łyżka mąki ziemniaczanej(...)dzieci alkohol można zastąpić zalewą od wiśni lub szklanką mocnej esencji z herbaty Czas przygotowania: 40 minut + 30 minut pieczenia Ilość: tort o średnicy 25 cm Przygotowanie Biszkopt Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier i kontynuujemy ubijanie. Żółtka dodajemy do masy i krótko miksujemy do połączenia składników
WegePrzepislanguage: pl-PL } p.cjk { font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } Składniki na biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki letniej wody Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy(...)żółtkami, cukrami, budyniem i mąką. Resztę mleka gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. Dodatkowo: słoik dżemu brzoskwiniowego duże opakowanie okrągłych biszkoptów 100 ml wódki do nasączenia biszkoptów rodzynki ( kilkanaście sztuk) polewa WYKONANIE: biszkopt ( można lekko ponakłuwać aby porządnie nasiąknął ) +dżem biszkopt makowo- kokosowy krem biszkopty mocno
Domowe ciasta