tort, który zrobiłam dla mojej mamy na urodziny, które obchodzi pod koniec października. Tort jest na prawdę wspaniały, rozpływa się w ustach. Składa się z mięciuteńkiego kakaowego biszkoptu, przełożonego kwaskowym dżemem porzeczkowym i pysznym kremem cappuccino. Całość udekorowana jest słodkimi bezikami. Na prawdę tort ten posmakuje każdemu, nie jest trudny, każdy sobie z nim poradzi. Bardzo polecam(...)jeden z pyszniejszych tortów jakie zrobiłam. Tradycyjnie zapraszam na film, (oprócz przygotowania tortu, pokazuję w nim też jak udekorować tort w koszykowy wzór) SKŁADNIKI *tortownica 20cm KAKAOWY BISZKOPT -6 jajek -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru -1 łyżka kakao KREM CAPPUCCINO -1 litr mleka -3 budynie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJesienny tort z jeżynami i musem mango. Jest lekko kwaskowy, lekko karmelowy za sprawą cukru muscovado. Dużo jeżyn no bo w końcu to tort jeżynowy. biszkopt: 6 jajek wielkość M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru muscovado krem jeżynowy: 250 g serka mascarpone(...)wina czerwonego 125 ml herbaty czarnej galaretka mango: 1 mango duże 2 łyżeczki żelatyny 30 ml wody przełożenie: 20 jeżyn dekoracja: beziki, maliny, jeżyny Biszkopt: Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam aż cukier dobrze się rozpuści. Dodaję po jednym żółtku i miksuję na puszystą masę. Mąkę, kakao i proszek przesiewam.Dodaję stopniowo
wesoła kuchniaCześć, dziś chcę Wam przedstawić kolejny przepis na wspaniałe i łatwe do zrobienia ciasto. Ciasto budyniowo-orzechowe z pianką. Składa się ono z mięciuteńkiego orzechowego biszkoptu przełożonego masą budyniową na gorąco i śmietankową pianką. Całość posypana jest czekoladową posypką. Ciasto pięknie i elegancko wygląda, jest pysznie, nie za słodkie, bardzo kremowe i idealnie nadaje się na różne uroczystości(...)ciasto i zapraszam Zapraszam na film, w którym pokazuję jak je zrobić krok po kroku SKŁADNIKI *proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml*** ORZECHOWY BISZKOPT -3 białka (z masy) -6 jajek -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -2 pełne łyzki mąki ziemniaczanej -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru -orzechy włoskie MASA
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuostatnio najczęściej! ) postawiłam na wypieki. Dziś pokażę Wam, że kompot i lemoniada są nie tylko fajnym, orzeźwiającym napojem, ale też świetnym składnikiem wypieków. Lamoniada idealnie nadaje się do nasączenia biszkoptu, a kompot w połączeniu z żelatyną lub agarem jest zdecydowanie zdrowszym zamiennikiem galaretek w proszku. Przygotowałam przepyszne ciacho z dodatkiem lekkiej, serowej masy i owoców leśnych. Razem z galaretką(...)owoców leśnych stworzyło to fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 3 szt * mąka pszenna – 3 pełne łyżki * cukier – 3 łyżki KREM SEROWY: * twaróg 3 x mielony – 500 g * mleko kokosowe – 200 ml * cukier puder – 5 łyżek * ziarna wanilii lub pasta waniliowa – do smaku * żelatyna w proszku
Ostra na Słodkomascarpone i bitą śmietaną, który u nas zawsze się sprawdza. Jeśli jednak szukasz pomysłu na krem bez laktozy, sprawdź TEN PRZEPIS . Bezglutenowy tort „Lemoniada” zrobiłam na bazie biszkoptu bezglutenowego z użyciem jajek oraz mąk: ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej – to mój ulubiony zestaw mąk, który często wykorzystuję do pieczenia bezglutenowego. Ten biszkopt smakuje wyśmienicie i w mojej ocenie(...)mini piankami marshmallow oraz białą czekoladą, którą również umieściłam w kremie, w jednej warstwie. Bardzo dobrze wkomponowały się w smak tortu. BEZGLUTENOWY TORT CYTRYNOWY „LEMONIADA” Składniki: na biszkopt bezglutenowy: 4 jajka 2 łyżki mąki ryżowej (ok. 35 g) 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 czubate łyżki cukru pudru (ok. 450 g) na krem mascarpone
WiszniówkaCiasto z dyniowym budyniem i ciasteczkami oreo . Ciasto jest na biszkopcie, przełożone dyniowym kremem budyniowym, ciasteczkami oreo, bitą śmietaną i opruszone startą czekoladą deserową. Ciasto jest smaczne i na każdą okazję. Jak zrobić takie ciasto z dyniowym budyniem pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO Z DYNIOWYM BUDYNIEM SKŁADNIKI: Biszkopt: jajka (4 szt.) mąka pszenna (1/2 szkl.) cukier (3/4 szkl.) mąka ziemniaczana (1/3 szkl.) sól (szczypta) proszek do pieczenia ( szczypta) woda zimna (2 łyżki) Budyń dyniowy: puree z dyni (3/4 szkl.) masło (300 g) mleko (0,5 litra) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) budyń waniliowy (1 paczka = 43 g) mąka ziemniaczana (1 łyżka
RITA food channelokazji imienin mojego Taty powstał tort "Pieniek". Jest przy nim trochę pracy, ale efekt jest wspaniały i jestem z niego bardzo dumna :) Tort "Pieniek" Składniki: Biszkopt: 1) 3 jajka 2) 25 mąki ziemniaczanej 3) 75 g mąki pszennej(...)połowy cytryny 6) łyżeczka kakao Sposób przygotowania: 1. Najpierw przygotowujemy biszkopt: 1) Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. 2) Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier i dalej ubijamy
Na kulinarnym poligonieefektu naprawdę warto. W trakcie robienia tego tortu razem ze Smakoszem wyjadaliśmy łyżkami kremy, aż się zastanawiałam, czy przypadkiem nie będę musiała przygotować kolejnej porcji ;) Tort cytrynowo-borówkowy Składniki: Biszkopt: 1) 3 jajka 2) 100 g cukru 3) 90 g mąki pszennej(...)świeżego tymianku 4) 200 ml przegotowanej wody 5) sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy biszkopt : 1) Żółtka oddzielamy od białek, mąkę przesiewamy. 2) Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę (około 15 minut). W trakcie
Na kulinarnym poligonieowoców daje prawdziwą radość dla podniebienia. Do tego filiżanka ulubionej kawy. Pozwólcie sobie na chwilę relaksu. ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Torcik owocowy z mascarpone Składniki duża paczka podłużnych biszkoptów 500 g serka mascarpone (z lodówki) 250 g śmietanki 30 lub 36 % (z lodówki) 100 g miodu sok z cytryny 40 g wiórków kokosowych Owoce do dekoracji : kiwi, mandarynki, ananas, maliny(...)kremówką przekładamy do miski, dodajemy sok z połówki cytryny oraz miód, wszystko ubijamy na krem. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Dno okrągłej formy o średnicy 22 cm wykładamy biszkoptami, lekko nasączamy sokiem z cytryny (sok z połówki cytryny rozcieńczamy kilkoma łyżkami wody). Na wierzch wykładamy część kremu, ponownie układamy biszkopty i odrobinę nasączamy. Przykrywamy resztą kremu, zostawiając 3-4 łyżki
To co lubię - gotuję i polecamrównież i goście także zadowoleni. Dlatego z czystym sumieniem dzielę się z Wami przepisem na cały tort. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tort z kremem truskawkowym Składniki Składniki na biszkopt rzucany: 5 jajek ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki drobnego cukru Składniki na krem czekoladowy: 250 ml śmietanki kremówki 36 % 100 g gorzkiej czekolady 100 g mascarpone Składniki na krem(...)przegotowanej wody sok z połówki cytryny w wersji dla dorosłych dodatkowo 2-3 łyżki spirytusu Dodatkowo: 220 g dżemu truskawkowego truskawki do dekoracji starta czekolada do posypania boków Instrukcje Biszkopt rzucany: Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować brzegów. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy i pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy
To co lubię - gotuję i polecamVenezia Giulia. I co ciekawe, ta miejscowość wraz z Veneto walczy o tytuł autora tego deseru. Tiramisu tradycyjne i najsmaczniejsze Składniki na ok. 6 – 9 porcji 250 g biszkoptów 2 filiżanki espresso 500 g mascarpone 4 żółtka 2 białka jaj 100 gramów cukru pudru 1 łyżka ulubionego likieru (ewentualnie szczypta wanilii) 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku Sposób przygotowania(...)składanie ciasta. Przygotuj naczynie (może to być zaczynie do zapiekania lub średniej wielkości blacha. Jeśli nie posiadasz takich naczyń, możesz złożyć ciasto w miseczkach lub pucharkach Na początek każdy biszkopt zanurz w espresso z obu stron i układaj blisko siebie w przygotowanej formie. W razie potrzeby pokrój biszkopty, aby uniknąć tworzenia odstępów: Na tak przygotowany spód wyłóż 1/2 kremu
365 dni dookoła kuchniSkładniki: Biszkopt orzechowy: 3 jajka 1/4 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 g zmielonych orzeszków ziemnych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik cynamonowy: 0,5 kg sera białego 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru cynamonowego 200 ml mleka 3 łyżki żelatyny 250 g margaryny 0,5 łyżeczki cynamonu Mus śliwkowy(...)szklanki cukru 2 opakowania galaretki jagodowo - jeżynowej Nasączenie: 100 ml gorącej wody 4 torebek herbaty earl grey 100 ml zimnej przygotowanej wody Dodatkowo: 0,5 kg śliwek Przygotowanie: Biszkopt orzechowy - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia
Ciastka - domowe słodkościdziś zapraszam Was na pyszny i łatwy sernik na zimno dwu smakowy z malinami. Idealny, puszysty, kremowy. Sprawdzi się na upalne dni jakie teraz mamy. Składa się z kakaowego biszkoptu, masy serowej śmietankowej oraz kakaowej, oraz galaretki z malinami :) Sernik pięknie wygląda, zawsze wychodzi. Bardzo polecam i zapraszam po przepis jak również na film SKŁADNIKI Proporcje na dużą blaszkę(...)25x35cm BISZKOPT KAKAOWY (można pominąć i na dnie blaszki ułożyć okrągłe biszkopty-wtedy to sernik bez pieczenia) -4 jajka -0,5 szkl mąki pszennej tortowej -1 łyżka mąki ziemniaczanej -pół łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru -1,5 łyżki kakao WARSTWA SEROWA I -500g sera z wiaderka -250ml śmietanki 30% -3/4 szkl cukru pudru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugreckiego w temperaturze pokojowej 2 budynie waniliowe (po 64 g) 3 / 4 szklanki cukru 5 jajek wielkości M 1 / 2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Spód z biszkoptów: 150 g biszkoptów 50 g masła Galaretka porzeczkowa: 250 g czarnych porzeczek 3 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy kasza manna do obsypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Wykonanie Spód z biszkoptów: Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować margaryną i obsypać kaszą manną. Masło rozpuścić w mikrofalówce, przestudzić. Biszkopty pokruszyć w dłoniach, nie trzeba tego robić dokładnie, mogą zostać większe kawałki ciastek. Następnie wlać masło i połączyć je z biszkoptami. Całość przesypać do tortownicy, równomiernie rozłożyć i docisnąć do dna. Sernik z jogurtów
niecodziennikparydodaje pojedynczo i po każdym dodaniu przez chwilę miksuję. Wyłączamy mikser. Dodajemy przesianą mąkę partiami i delikatnie szpatułką mieszamy do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Biszkopt pieczemy ok.40 minut lub do "suchego patyczka". Papierem do pieczenia przykrywany tylko dno tortownicy, dzięki temu biszkopt będzie wspinał się po ściankach blachy nie będzie "ślizgał" się po papierze(...)wyjęciu z piekarnika biszkopt w wraz z tortownicą rzucamy z wysokości ok 30 cm na ziemię lub blat kuchenny- dzięki termu nie będzie opadał. Biszkopt pozostawiamy w tortownicy do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie możemy delikatnie nożykiem oddzielić biszkopt od formy. Jeśli biszkopt będzie używany do tortu lub przekładanego ciasta najlepiej jest go kroić po kilku godzinach lub najlepiej
Kulinarne przygody