biszkopt - 17572 przepisów (strona:162/1172)

Torcik Ananasowy 124

słodycz przełamana jest delikatnie kwaskowym ananasem. Tort upiekłam na swoje urodziny, które są dzisiaj ;) :-) Jedyne co mnie zasmuciło to, że zdjęcia wyszły tak kiepsko :/ Składniki na tortownicę 18 cm Biszkopt rzucany: 4 jajka 1/2 szkl mąki 1/2 szkl cukru parę kropli esencji waniliowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Krem ananasowy: 2 szkl mleka 1/2 szkl soku z puszki(...)mało słodki ) do  ponczowania blatów, pozostały sok z ananasa lub woda z sokiem cytrynowym Do dekoracji : około 30 g wiórków kokosowych 1 łyżka pokrojonego w kostkę ananasa Biszkopt 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stop. 2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Obie mąki mieszamy w osobnym

Gotowanie...to proste !
CIASTO Z WAFELKOWĄ PRZEKŁADKĄ 152

Długo szukałam idealnego ciasta z użyciem wafelków i orzechów. Bo kto z nas nie lubi wykorzystywać gotowych słodyczy do wypieków? Dokładniej opisując ciasto składa się z biszkoptu kakaowego nasączonego kawą i amaretto, puszystego budyniowego kremu, wafelków, orzechów i aksamitnego kremu śmietanowego. Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała jednocześnie kilku przepisów, gdyż uwielbiam eksperymentować i modyfikować już popularne przepisy . Ciemny biszkopt(...)orzechy rozdrabniamy. Jaja ubijamy na puszystą masę. Wafelki, orzechy mieszamy z mąką i proszkiem, następnie dodajemy do masy. Pieczemy 30min w temp 180oC w takiej samej foremce jak biszkopt. Gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z masłem. Śmietankę ubijamy wraz z mascarpone i cukrem pudrem. Gdy otrzymamy puszystą masę dodajemy startą na tarce czekoladę. Biszkopt przekrajamy na dwie części. Dolną część nasączamy

Słodki Zakątek
BISZKOPT Z MUSEM GRUSZKOWYM 148

Sezon gruszkowy w pełni! U mnie za oknem są dwa ogromne drzewa klapsów. Wymyśliłam smaczne ciasto w sam raz ta tą porę roku. Delikatny biszkopt przekładany bitą śmietaną z mascarpone i owocami zwieńczone musem z gruszek. Niebo w gębie!   Składniki na biszkopt (średnica 24cm): 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mascarpone 500ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 100g borówek amerykańskich Poncz: ½ łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru Mus gruszkowy: 1 kg obranych, pokrojonych gruszek 2 galaretki gruszkowe Wykonanie biszkoptu: Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem

Słodki Zakątek
TORT SNICKERS 247

Tort mocno orzechowy i karmelowy z batonikami Snickers. Słodycz tortu przełamuje gorzka kawa. Dekoracja szybka, bo tort robiony spontanicznie kawy.    Składniki na biszkopt czekoladowy: 1 ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 masło 2 łyżki kako ¼ szklaki wody 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki Składniki na krem śmietanowy: 1 litr śmietanki 30% 500 g serka(...)cukru pudru 2 batony Snickers Składniki na warstwę karmelową: 400g masy karmelowej 200g niesolonych orzeszków ziemnych Składniki do nasączenia: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru 1 szklanka wrzątku Biszkopt : Wodę, cukry, masło i kakao umieścić w żaroodpornym naczyniu, doprowadzić do wrzenia. Wystudzić.  Białka ubić na sztywną pianę. Do kakaowego sosu dodajemy pojedynczo żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem

Słodki Zakątek
CIASTO WALENTYKOWE 96

SKŁADNIKI: BISZKOPT: • 5 jajek, osobno białka i żółtka • 1/2 szklanki cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3/4 szklanki mąki • 3 łyżki kakao Białka ubić na sztywno, ciągle miksując stopniowo dodajemy cukier, gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodajemy żółtka, mieszamy mikserem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać, aż składniki się połączą, masę przelać do niedużej(...)formy wysmarowanej margaryną i oprószoną bułką tartą, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt zostawiamy do wystygnięcia i przekrawamy na pół. GALARETKA: • 4 galaretki truskawkowe lub malinowe Trzy galaretki rozpuścić w czterech szklankach zagotowanej wody, zostawić w chłodnym miejscu, aż będzie zaczynać tężeć. Czwartą galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody dopiero

KUCHNIA POLSKA
Ciasto czekoladowe z bezą 264

Ciasto czekoladowe z bezą to ostatnio mój faworyt wśród przekładanych ciast. Czekoladowy biszkopt, krem z mascarpone i czekoladowa, chrupiąca beza, to mój przepis na idealne ciacho. Słodycz przełamana sporą porcją dżemu porzeczkowego sprawdza się w każdym cieście. Świetne na każdą okazję. Z kubkiem ulubionej kawy smakuje podwójnie dobrze:). Bardzo lubię ciasta przekładane serkiem mascarpone i bezowe , więc to ciasto, które(...)mnie wyznacznikiem perfekcyjnego ciasta. Spróbujcie, a się nie zawiedziecie!. Inspiracja – Zjem to . Do przygotowania ciasta użyłam blaszki o wymiarach dna 21×32. Ciasto czekoladowe z bezą Biszkopt czekoladowy 5 jajek 3/4 szkl drobnego cukru 2/3 szkl mąki tortowej 1/3 szkl kakao 50 g gorzkiej czekolady Beza czekoladowa 4 białka 200 g drobnego cukru 1 kopiasta łyżka kakao

Pieguskowa Kuchnia
Piernikowo- biszkoptowy tort z kremem i ciasteczkami. 172

tort jest niezwykle pyszny, lekki i puszysty, ma piernikowy smak i zapach. Dodanie przyprawy do piernika do biszkoptu było bardzo dobrym pomysłem. Biszkopt ma ładny kolor i smakuje jak piernik. Krem również jest o smaku piernikowym, całość dobrze smakowo do siebie pasuje. Taki tort można upiec na świąteczny stół i poczęstować nim gości, dodam, że dzieci również będą nim zachwycone(...)bardzo pięknie się prezentuje, a kruche ciasteczka dodają mu uroku. Tort jest bardzo łatwy w wykonaniu, więc każdy sobie z nim poradzi. Polecam, upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam :) Składniki: Biszkopty x 3: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej  pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika Ciasteczka: 1 szklanka mąki

Izabelawkuchni
TORT PIERNIKOWY 275

bardzo podzielny. Nie jest trudny i czasochłonny w przygotowaniu, a dodatkowym atutem jest to, że pracę można rozłożyć w czasie. Ponieważ przed złożeniem tortu blaty są dość mocno nasączane, biszkopt można upiec dzień lub nawet dwa dni wcześniej. Poradzą z nim sobie osoby, które na co dzień nie pieką ciast i tortów.  Krem robimy ze śmietany 30%, którą ubijamy(...)kropli). Muszę jednak przyznać, że tort lepiej smakuje w wersji tylko z bitą śmietaną i taką opcję także Wam polecam.   SKŁADNIKI / na formę o średnicy 22-23 cm BISZKOPT PIERNIKOWY 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie szczypta soli 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej (można zastąpić pszenną) 1 opakowanie przyprawy

cool and minty
Korzenne tiramisu z malinami 154

Jestem wielką fanką tego ciasta-deseru, składa się z warstw biszkoptów savoiardi  maczanych w kawie z nutą korzennego aromatu , kremu na bazie jajek i mascarpone, dopełnieniem smaku są maliny osączone z syropu, ciasto podaje się dobrze schłodzone, jest tak pyszne, że nie można się od niego oderwać, a przy tym pięknie się prezentuje na świątecznym stole jako deser główny(...)Kwadratowa forma 24/24 Składniki: 40 dag biszkoptów savoiardi ½ kg sera mascarpone 5 żółtek 3 białka 3 łyżki cukru ¾ szklanki mocnej zaparzonej kawy ½ łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka  rumu 10 dag malin z syropu Kakao do oprószenia Wykonanie: Żółtka jaj wbijamy do szklanej miski, wsypujemy cukier stawiamy na garnku z gorącą wodą i mieszadłem do piany ubijamy mikserem

Wanilia i Kardamon
Ciasto malinowo - kokosowe 144

dzisiejszej odsłonie ciacho malinowo- kokosowe... Biszkopt, masa budyniowa, żelka malinowa, która nadaje fajnej rześkości, dzięki której ciasto nie jest zamulające, a na wierzchu lekko chrupiący placek kokosowy.  Ciekawe połączenie smaków. Zapraszam do spróbowania 😊 Składniki:  (blaszka 33/23 cm): biszkopt: jajka 5 szt, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 1/4 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżka, żelka malinowa(...)budyń waniliowy 1 szt, mleko 500 ml, cukier 3 łyżki, masło 200 g, blat kokosowy: wiórka kokosowe 150 g, cukier 120 g, białka 4 szt, sól szczypta, Sposób przygotowania: Biszkopt: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę,  następnie stopniowo dodajemy cukier kryształ oraz cukier waniliowy, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy

kulinarne odsłony pati
CIASTO KOKOSOWO – TRUSKAWKOWE 371

piekła i nie ubiła piec! ). Teraz nie może się doczekać jak wyciągnie z piekarnika kolejne pyszne ciacho! Tak było własnie w przypadku tego – to Jej dzieło! Delikatny makowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i lekką, truskawkową galaretką oraz kokosową bezą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie! Idealne na rodzinne(...)Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki. Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT MAKOWY: * jajko – 4 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * mak – 3 łyżki * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki BEZA KOKOSOWA: * duże białka – 3 szt * cukier – 100 g * kokos – 200 g KREM BUDYNIOWY: * mleko

Ostra na Słodko
Rolada biszkoptowa z jabłkami 216

ekspresowych ciast polecamy dzisiaj piękną roladę z nadzieniem jabłkowym. Delikatny biszkopt nadziany masą jabłkowo-cytrynową i otulony puszystym kremem śmietankowo-cynamonowym na pewno nie ujdzie Waszej uwadze. Polecamy! Rolada biszkoptowa z jabłkami Składniki: Na biszkopt: 4 jajka 100g drobnego cukru do wypieków 100g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Na masę jabłkową(...)łyżki cukru łyżeczka cynamonu opakowanie galaretki cytrynowej Na krem cynamonowy: 200ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 4 łyżki mascarpone 1 łyżka cukru pudru pół łyżeczki cynamonu Wykonanie: Biszkopt: b iałka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier, następnie po 1 żółtku. Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ubitej

Smak mojej kuchni
Tort korzenny, kokosowo-makowy (bez glutenu, cukru) 134

torcik w nieco rustykalnym stylu. Wykonany został do magazynu Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety . Polecamy wykonać na święta np. zamiast makowca 😉        Składniki: Biszkopt korzenny (śr: 18cm) -4 średnie jajka -30g skrobi z tapioki (lub ziemniaczanej) -90g mąki gryczanej -5g kakao -90g ksylitolu -2 pełne łyżeczki przyprawy korzennej Masa makowa -150g mielonego(...)kokosowe (12 pralin)  -50g wiórków kokosowych (drobnych) -100g śmietany kokosowej -4 łyżki ksylitolu Polewa jogurtowa -200g jogurtu -2 łyżki ksylitolu -2 łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. wody BISZKOPT KORZENNY Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol  i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając

Candy Pandas
PYSZNE RAFFAELLO Z ADWOKATEM 136

BISZKOPT: SKŁADNIKI (na 1 biszkopt) 3 jajka 0,5 szkl cukru kryształu 0,5 szkl mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 cukru waniliowego upiec 2 sztuki WYKONANIE: Ubić białka, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Na końcu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec około 25 min. w temp. 180* CIASTO KOKOSOWE: SKŁADNIKI: 5 białek 20dag(...)budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodać zimny budyń oraz kawę cappuccino. MASA nr 2 SKŁADNIKI: 0,5 l. śmietany 30% 2 śmietany śnieżka 3/4 szkl adwokata 1 duża paczka biszkoptów 2 łyżki wiórków kokosowych 1 biała czekolada 2 łyżki słodkiego mleka 1-2 łyżeczki żelatyny 4-5 łyżek wody WYKONANIE: Białą czekoladę rozpuścić w mleku. Żelatynę rozpuścić

Dziś Ja gotuje
Ciasto serowo-kawowe bez pieczenia 373

Podaje przepis na pyszne ciasto, nasączone espresso, z kawałkami czekolady w masie serowej. Ciasto jest na biszkoptach do tiramisu. Jest niezwykle proste, a co najważniejsze pyszne! Szklanka to 250 ml brytfanna prostokątna, jaką chcecie. Składniki 2 opakowania biszkoptów do tiramisu lub więcej.To zależy ile opakowanie ma rzędów biszkoptów ;-) ok.30 ml espresso lub mocnej kawy 500 g twarogu z wiaderka(...)ubij i wmieszaj delikatnie w masę. Możesz dodać trochę czekolady startej na dużych oczkach. Jeśli masa jest za rzadka, włóż ją do zimnej wody z misą, powoli zacznie tężeć. Biszkopty jeden po drugim obtaczaj w wylanej na talerz kawie. Proces musi być bardzo szybki. Biszkopty nie mogą leżeć w tej kawie, bo się rozciapią. Moczymy brzuszek i plecki biszkopta, boczki

Z Kuchni Do Kuchni