Kolejna propozycja na pyszne ciasto z kremem, tym razem dla miłośników chałwy. Fajny puszysty biszkopt jest z dodatkiem budyniowego proszku i o dziwo pięknie mi wyrósł. Krem z chałwą przygotowany na bazie kremu budyniowego. Wystarczy biszkopt przekroić i przełożyć kremem. składniki: biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 3 budynie czekoladowe bez cukru ( na 0,5 l mleka ) 1 łyżka(...)budynie waniliowe bez cukru ( na 0,5 l mleka ) 800 ml mleka 2 łyżki cukru 300 g chałwy waniliowej 200 g miękkiego masła oraz starta czekolada do posypania Biszkopt Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier. Miksować do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka i zmiksować
Monia miesza i gotujeZostało mi troszkę masy krówkowej i krakersów slonych , do tego tylko upiekłam biszkopt na małą blachę i tak powstał nowy przepis na ciasto na moim blogu Ciasto na biszkopt małą blaszkę znajdziecie na blogu lub upiec swój sprawdzony przepis ,biszkopt po upieczeniu przekroić na 2 części składanie ciasta 1 część biszkoptu posmarować powidłami takimi jakie macie na to krakersy(...)warstwa smarujemy krakersy masą krówkową kładziemy 2 warstwę krakersów znów smarujemy i ostatnia warstwa krakersów i masa krówkowa a na to biszkopt mi akurat została masa krówkowa to posmarowałam biszkopt i posypałam kokosem ja użyłam 3/4 puszki masy krówkowej oraz mniej niż pół kostki margaryny razem to zmiksować i mamy masę gotową
Moje Wyrobywszystko wykończone musem z gorzkiej czekolady. Jest delikatne i wręcz obłędne w smaku. Nie potrzebujecie wyrafinowanych składników, ani umiejętności. Warto spróbować! Na ciasto/ deser będziecie potrzebowali Biszkopt o średnicy 22 cm (upieczony biszkopt przekroić na połowę, lub jeśli chcecie grubszy spód pozostawcie w całości- biszkopt świetnie się mrozi, więc z powodzeniem można cześć biszkoptu przechować w zamrażarce(...)waniliowy 1-2 łyżki cukru opcjonalnie Blat biszkoptowy włożyć do tortownicy (tortownica powinna być wysoka, lub użyjcie większej tortownicy) Z soku pomarańczowego ugotować budyń i gorący przelać na biszkopt, wystudzić. Mus czekoladowy 225 g gorzkiej czekolady posiekanej na drobniutkie kawałki 2 łyżki brandy 30 g miękkiego masła 4 łyżki wody 3 jajka (osobno białka i żółtka) 60 g cukru
Piekarz-Kucharz-Garkotłukjamie brzusznej, dzięki temu będziecie mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi i czuć się komfortowo, nawet po sycącym posiłku. „Espumisan Max to wyrób medyczny CE” Składniki: Biszkopty x 4: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia zielony barwnik spożywczy według uznania Ciasteczka: 1 szklanka mąki tortowej(...)białka pół szklanki cukru zielony barwnik spożywczy według uznania Krem: 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder według uznania 1 cytrynowa galaretka 125 ml gorącej wody Wykonanie: 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i barwnik ( ja użyłam barwnik w proszku i dodałam dosłownie odrobinkę ) i chwilę ubijamy
IzabelawkuchniŚwięta coraz bliżej, no i dawno nie było czegoś robiącego wrażenie. Tort Kinder właśnie taki jest - wystarczy spojrzeć, a ślinka sama cieknie. Smacznego! Na dobry początek pieczemy biszkopty: Składniki [BISZKOPT JASNY]: 6 jajek 1 szkl. cukru kryształu 1 szkl. mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy(...)mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Wylewamy na formę do pieczenia, po czym pieczemy ok. 30-40 min w ok. 175 stopniach. Składniki [BISZKOPT ORZECHOWY]: 4 jajka 0,5 szkl. cukru kryształu 3/4 szkl. mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 g posiekanych orzechów Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i żółtka
psgotujemyDzięki odpowiedniemu przygotowaniu ciasta, prezentuje się ono w przekroju bardzo ciekawie, ale sernik ten wyróżnia przede wszystkim jego smak i delikatność. Efekt szachownicy uzyskany jest dzięki upieczeniu dość kruchego biszkoptu kakaowego (odpowiada za to proporcja mąki ziemniaczanej do pszennej), pokrojeniu go w paski i ponownym upieczeniu z masą serową. Bardzo polecam ten podkarpacki smakołyk nie tylko na nadchodzące Święta :) Przepis(...)masła 10 jajek olejek cytrynowy cukier wanilinowy 500 g cukru (użyłam 300 g ) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie biszkoptu: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie, nie przerywając ubijania, dodajemy po łyżce cukru. Kiedy piana będzie gęsta, dodajemy kolejno po 1 żółtku i nadal miksujemy. Na koniec
Trzeci talerzMiędzy innymi zmieniłam kolor jednej galaretki gdyż w oryginale ciasto było całe niebieskie. Serniczek jest raczej łatwy w wykonaniu i bardzo efektownie się prezentuje. Polecam! Składniki na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na masę serową: 500g mielonego twarogu (użyłam sera z wiaderka) 1/4 szklanki cukru pudru(...)śmietanki 30% 1 śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo: 1 niebieska galaretka + 1 i 1/2 szklanki wody 1 opakowanie ptasiego mleczka *** BISZKOPT. Wszystkie składniki na biszkopt wyciągamy wcześniej aby nabrały temperatury pokojowej. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier a następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku
Blog z ApetytemDawno nie piekłam biszkoptów i nawet do córki mówiłam , że chyba już nie mam wprawy w pieczeniu ciast ..No, ale coś tam wyszło, nie tak jakbym chciała, ale biszkopt się udał..Taki biszkopt nada się do przełożenia jakimś kremem itp. lub nawet bez przekładania można zjeść.Ja upiekłam ten biszkopt z myślą o torciku na urodziny córki.Przepis na biszkopt(...)tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Wymieszać wykałaczką robiąc zygzaki [ u mnie trochę za słabo wymieszane ] .Wstawić do piekarnika nagranego do 175 stopni , piec 25 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić biszkopt do wystudzenia
Moje domowe kucharzenieMini torciki z kremem budyniowo maśnanym. Smak klasycznego tortu w niestandardowym podaniu. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do ozdoby używam cukrowych serduszek. Składniki na jasny biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na ciemny biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki 2 łyżki ciemnego kakaa ½ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)najmniejsze i dodajemy po łyżce mąki. Płaską dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy masę, wyrównujemy. Piec 15min w 170 o C. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciemny biszkopt wykonujemy w ten sam sposób jak jasny. Krem: Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić do napęcznienia. Budyń ugotować w ½ l mleka, przykryć folią spożywczą, aby zapobiec powstaniu kożucha, ostudzić
Słodki Zakątekłyżki cukru (ok. 50 g) ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 filiżanka mocnej kawy (może być z ekspresu, parzona lub rozpuszczalna) 4 łyżki alkoholu (whiskey, amaretto lub po prostu spirytusu) podłużne biszkopty (4 na jedną porcję) kakao do oprószenia deserków Wykonanie Jajka dokładnie myjemy, następnie przelewamy bardzo gorącą, prawie wrzącą wodą, wycieramy ręcznikiem papierowym. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z cukrem(...)ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie, mieszając łyżką lub drewnianą szpatułką, stopniowo dodajemy pianę z białek i łączymy ją z masą serową. Wystudzoną kawę mieszamy z alkoholem. Dwa podłużne biszkopty porządnie moczymy w mieszance kawy z alkoholem. Nasączone biszkopty dzielimy na kawałki i układamy na dnie pucharka, na biszkopty wykładamy porcję kremu, następnie kolejne dwa nasączone biszkopty i kolejna porcja
KulinarneImpresje.pltorciki o średnicy 8 cm i jedno większe o średnicy 16 cm. Możecie zrobić jeden duży torcik musowy używając tortownicy o średnicy 23-24 cm Spód jest z biszkoptu nasączonego cytrynówką. W środek musu ukryłam maliny (użyłam zamrożonych, nie rozmrażając ich wcześniej) Na wierzch pokruszyłam bezy, ale możecie ozdobić według własnego uznania i fantazji ;) Upiekłam biszkopt w dużej(...)płaskiej prostokątnej blaszce, następnie wycinałam okręgi około 1 cm mniejsze od obwodu foremki. Przepis na biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę następnie dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas mieszając. Ubijajcie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpostanowiłam poeksperymentować. W życiu nie spodziewałabym się, że użyję do ciasta ryżu preparowanego. Pierwotnie miała wyjść galaretka z bananami i masą śmietankową. Ale galaretkę zastąpiły kawałki czekolady i biszkopty, a banany - ryż preparowany. Skleciłam trzy przepisy, po trochu z każdego i wyszedł ryżowy przekładaniec. Ciasto znika szybko ;) Jest słodko - przykwaskowe - dżem z porzeczek idealnie spełnia swoją rolę(...)ziarenka ryżu nadają całości smak dzieciństwa. Ryżowy przekładaniec Biszkopt: 5-6 jajek 6 łyżek kopiastych cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąki przesiać przez z sitko z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Do ubitych jajek
Kuchnia smakówwychodzą 4 kieliszki lub pucharki SKŁADNIKI 4 żółtka 2 łyżki cukru brązowego 4 łyżki cukru waniliowego 500 - 600 g mascarpone 1 filiżanka kawy 1 kieliszek likieru migdałowego 1 paszka biszkoptów Gorzkie kakao PRZYGOTOWANIE: 1. Żółtka wybijamy do miski. 2. Dodajemy cukier, cukier waniliowy. 3. Ucieramy nad gorącą kąpielą wodną. Odstawiamy do wystudzenia. 4. Do przestudzonych żółtek dodajemy serek mascarpone(...)Gotową masę wkładamy do lodówki. Ja włożyłam na całą noc, a deser składałam na drugi dzień. 6. Do filiżanki wsypujemy 4 łyżeczki kawy wlewamy likier migdałowy (Amaretto). 7. Biszkopty moczymy w kawie. 8. Na dnie kieliszków lub pucharków układamy po 2-3 biszkopty. 9. Na biszkopty dajemy trochę masy, następnie układamy nasączone biszkopty i wylewamy masę. 10. Wierzch deseru
Marcepanowa kuchniaCygańskie ścieżki to bardzo kolorowe ciasto. Pstrokaty biszkopt na białkach z różnymi dodatkami oraz masa pełna kolorowych galaretek. Całość smaczna i ciekawie się prezentuje. Kolory galaretek można sobie dowolnie skomponować smakowo lub kolorystycznie. Ciasto można dowolnie udekorować polewą czekoladową albo po prostu posypać cukrem pudrem. Można też przekręcić przekrojony biszkopt aby zaprezentować otrzymane w cieście barwne wzory. składniki: biszkopt(...)rozpuściłam czerwoną, zieloną, fioletową i niebieską. Każdą galaretkę rozpuścić osobno w szklance gorącej wody. Przelać do płaskiego naczynia, u mnie talerze do zupy i odstawić do stężenia. Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Zmiksować na małych obrotach. Gotową masę podzielić
Monia miesza i gotuje