biszkopt - 18139 przepisów (strona:160/1210)

Ciasto Lion 136

Ciasto jest pyszne, polecam. Wykonanie biszkoptu – patrz http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ . Biszkopt upiec, ostudzić i przeciąć na pół. Przygotowanie kremu budyniowego – w szklance mleka wymieszać proszek budyniowy. Mleko z cukrem zagotować i wlać rozmieszany proszek budyniowy. Mieszając gotować tak długo aż budyń zgęstnieje. Przykryć garnek folią i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć na puch, powoli dodawać zimny budyń(...)obroty6, czas 10 sekund Przygotowanie masy krówkowej – masę krówkową wyjąć z puszki i podgrzać w garnuszku. jak masa będzie już płynna dodać ryż i dokładnie wymieszać. Spodnią część biszkoptu umieścić w blaszce w której się piekł. Na biszkopt wyłożyć masę krówkową. Rozsmarować ją równo. Przykryć masę drugim płatem biszkoptu. Lekko przydusić. Krem budyniowy rozsmarować na biszkopcie i obsypać pokruszonymi

Kuchnia Pokoleń
Tort orzechowo - jabłkowo - śmietankowy 183

tort ładnie wygląda w przekroju. Poza tym dostałam od siostry zlecenie na tort z takimi kremami na urodziny mamy, a od siebie dołożyłam orzechowe ciasto zamiast zwykłego biszkoptu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Celowo też napisałam że jest to tort na cieście a nie na biszkopcie orzechowym, bo ciasto jest robione na oleju i jest troszkę cięższe i bardziej wilgotne niż tradycyjne(...)biszkopty. Chociaż prawda jest taka że biszkopty orzechowe mogą również stanowić samodzielne ciasta ze względu na ich wilgotność i konsystencję. Wystarczy taki biszkopt polać polewą czy posmarować marmoladą i mamy fajne ciasto. Przepis na same ciasto orzechowe zapożyczyłam z tej strony: https://m.smaker.pl/przepisy-desery/przepis-ciasto-orzechowe-cappuccino,155573,smaki-katriny.html, natomiast resztę dołożyłam od siebie. Oto przepis: Składniki na ciasto orzechowe: 5 małych jajek 3/4szkl. cukru

Waniliowe Improwizacje
Ananasek z biszkoptami 161

Kokosowo makowy biszkopt z kremem ananasowym, biszkoptami i galaretką. Składniki blaszka 23/33): ciasto: białka 6 szt, żółtka 3 szt, cukier 15 dag, wiórka kokosowe 15 dag, mak suchy 2 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa: mleko 500 ml, cukier 5 łyżek, budyń śmietankowy 1 szt, żółtka 3 szt, mąka pszenna 1 łyżka, masło(...)ananasy w puszce 1 szt, dodatkowo: biszkopty okrągłe 48 szt, marmolada wieloowocowa 0,5 małego słoika, galaretka wiśniowa 3 szt, woda gorąca 4 szklanki, Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku. W oddzielnej misce przygotować suche składniki i dodać je do piany, delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

kulinarne odsłony pati
Tiramisu z malinami i białą czekoladą 125

Jedno z moich ulubionych ciast: aromat kawy, biała czekolada i maliny, czy może być coś lepszego? Składniki: Biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 330 ml kremówki, 250 g mascarpone, 100 g białej czekolady (można dodatkowo osłodzić - dla mnie krem jest wystarczająco słodki) Dodatkowo: maliny, okrągłe biszkopty,  kawa Inka(...)posypania, 1 szkl. zaparzonej kawy  Wykonanie Biszkopt: Blaszkę o wymiarach 24x38 cm wykładamy pergaminem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wylewamy na formę, pieczemy ok. 20 minut. Krem: Śmietanę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Chłodzimy

słodki bratek
Oryginalne włoskie tiramisu 165

Włoski deser Tiramisu w klasycznej odsłonie. Pyszny, delikatny, krem przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą. Deser jest wilgotny i rozpływający się w ustach <3  Składniki: 6 żółtek 3 białka 160 g drobnego cukru 500 g serka mascarpone 250 g podłużnych biszkoptów do tiramisu  dodatkowo: 300 ml mocnej kawy espresso gorzkie kakao do posypania Przygotowanie: Zaparzamy kawę, przelewamy(...)mascarpone. Łyżką drewnianą lub mikserem krótko i na bardzo wolnych obrotach. Po połączeniu masa powinna być gęsta i puszysta.  Następnie do masy dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie łyżką. Biszkopty zanurzamy w kawie. W naczyniu układamy warstwę nasączonych biszkoptów, następnie wykładamy połowę kremu i delikatnie go rozprowadzamy. Na krem wykładamy drugą warstwę nasączonych biszkoptów i później drugą połowę kremu

Życie zaczyna się w kuchni
Tort z frużeliną malinową i wafelkami 124

przepis . Przygotowałam tort z domową frużeliną malinową i kremem z dodatkiem wafelków. Nie lubię przesłodzonych tortów, dlatego dobrałam składniki w taki sposób, żeby słodyczy było w sam raz . Biszkopt do tortu wykonałam z TEGO przepisu. Oczywiście tort możecie udekorować według własnej wyobraźni . Tort z frużeliną malinową i wafelkami Frużelina malinowa 180 g mrożonych malin 2 łyżki cukru 2 łyżeczki agar(...)krem jest lekko żółtawy. Nasączanie tortu Do zimnej wody dodaj wyciśnięty sok z cytryny oraz cukier, a następnie dokładnie wymieszaj. Zamiast wody możesz użyć także herbaty. Składanie tortu Gotowy biszkopt podziel na 3 równe części. Jedną część włóż na spód rantu. Nasącz biszkopt 100 ml wody z cukrem i cytryną. Na nasączony biszkopt włóż krem z frużeliną malinową i wyrównaj

Przepisy na widelcu
Wytworna, wyborna, świąteczna marysieńka 107

wart wszelkich starań. Pyszna i pięknie się prezentująca na talerzu marysieńka oczaruje gości. Stanie się fantastycznym akcentem dla pachnącej choinki, uroczych pierników i palących się świec. Świąteczna marysieńka Składniki: Biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szklanka cukru (220 g) 2 łyżki kakao (50 g) 5 pełnych łyżek mąki (140 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (5 g) Orzechowa beza(...)mąki ziemniaczanej (40 g) 250 g miękkiego masła Poncz: pół szklanki kawy Polewa czekoladowa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 2/5 szklanki śmietanki 30% (100 ml, 100 g) Wykonanie: Biszkopt kakaowy: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Białka ubijamy, na najwyższych obrotach miksera, na sztywną pianę, wsypujemy cukier, ubijamy, aż otrzymamy gęstą lśniącą pianę, nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku

KulinarneImpresje.pl
Makowiec biszkoptowy 130

mnie idealny. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, abyście wzbogacili masę makową o bakalie (tradycyjnie, makowiec biszkoptowy ich nie posiada), a dodatkowo na blogu znajdziecie także inny makowiec na biszkopcie – odwracany, właśnie z bakaliami. Makowiec biszkoptowy – biszkopt: 6 dużych jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)kropel aromatu migdałowego – wg uznania Makowiec biszkoptowy – polewa: 100 g masła 4 łyżki kakao 4 łyżki mleka 5-6 łyżek cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 18% Biszkopt: Jajka przelewamy ciepłą wodą, jeśli są z lodówki i wycieramy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli – gdy zrobią się białe, zaczynamy stopniowo, powoli dosypywać cukier

Poezja smaku
Ciasto tiramisu – kwintesencja kawowych smaków 155

duet idealny. Dlatego, gdy pierwszy raz spróbowałam u znajomej ciasta tiramisu , po prostu się w nim zakochałam. Pyszne, delikatne ciasto bez pieczenia z jajeczno-serowym kremem przełożonym nasączonymi biszkoptami. Przygotowując ten deser powinniście mieć pod ręką likier Amarretto i… pyszną, aromatyczną kawę . Bez niej ani rusz. U mnie dziś wyjątkowa kawa Riposso Bianco 100% ARABICA ze sklepu CzasKawy.pl Ziarna(...)czyli jako tradycyjne włoskie espresso, jak i w połączeniu z mlekiem (jak wiecie, to moja ulubiona wersja kawy ;)). Sprawdza się ona również doskonale do nasączenia najróżniejszych ciast, w tym biszkoptów do wspomnianego tiramisu. Właściwie mogę Wam tu polecić wszystkie dostępne kawy marki Riposso Kawa, którą można pić każdego dnia P.s. Warto teraz zajrzeć na stronę czaskawy.pl bo znajdziecie tam świetną

Słodkie okruszki
Tort czekoladowy z suszonymi śliwkami i kawą 149

możecie namoczyć w alkoholu (ja unikam procentów). Polecam do tego celu wiśniówkę lub inny owocowy trunek. Wówczas do alkoholu nie dodajecie cukru - przejdzie słodyczą namoczonych śliwek i tym naponczujecie biszkopt. Jeśli chodzi o ciasto to postawiłam na niezawodny biszkopt rzucany z tego przepisu ( klik ). Dostosowałam tylko proporcje pod większą formę. Tortownica 26 cm Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanki drobnego(...)godziny. Następnie śliwki pokroić na mniejsze kawałki a do pozostałej kawy dodać 2 łyżki cukru (można lekko podgrzać aby cukier dokładnie się rozpuścił. Kawa  posłuży jako poncz. Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec partiami wsypywać przesianą mąkę wraz z kakao

My simple kitchen
TORT POMARAŃCZOWO - CZEKOLADOWY 117

Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Masa pomarańczowa: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru   3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru pomarańczowego 0,5 litra mleka(...)litra przygotowanej zimnej wody sok wyciśnięty z 2 pomarańczy  1 olejek spirytusowy pomarańczowy Dodatkowo: ok. 50 g startej gorzkiej czekolady 50 g posiekanej drobno kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Biszkopt -   na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia

Ciastka - domowe słodkości
Biszkopt z konfiturą malinową i musem jabłkowym 153

Puszysty, delikatny biszkopt, przekładany musem jabłkowym i konfiturą malinową. Bardzo szybki przepis dla niecierpliwych , zapracowanych lub dla nie zapowiedzianych gości:) Jedyna trudność aby dobrze przygotować ciasto na biszkopt.Wykorzystałam konfiturę malinową, którą latem osobiście zrobiłam i mus jabłkowy, również ze swoich zapasów. Mus jabłkowy można nabyć gotowy, Ja miałam w swojej spiżarce więc go wykorzystałam. Można szybko przygotować taki(...)smażąc świeże jabłka, przepis poniżej, zapraszam:) Składniki Biszkopt 6 jajek 1 szklanka przesianej mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju szczypta soli Mus jabłkowy 1 kg obranych, pokrojonych na ćwiartki jabłek 1/2-3/4 szklanki cukru( zależy ilość od kwaśności jabłek) szczypta cynamonu 1/4 szklanki wody Dodatkowo słoik konfitury malinowej świeże mainy do dekoracji cukier puder

gotuj ze mną
CIASTO KAWOWE 365

Ciasto kawowe z nutką amaretto i cappuccino . Na kakaowym biszkopcie, z kremem straciatella oraz galaretką kawową. Udekorowane rozetkami z kremu cappuccino i posypane tartą gorzką czekoladą .  Ciasto jest przeznaczone dla osób lubiących kawę .  Jak wykonać ciasto kawowe pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania.  Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.  CIASTO(...)KAWOWE   SKŁADNIKI : Biszkopt : jajka (3szt.) cukier (4 łyżki) mąka pszenna (2 łyżki kopiaste) kakao (1 łyżka kopiasta) proszek do pieczenia (0,5 łyżeczki) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) sól (szczypta) Poncz: woda gorąca (1/4 szkl.) kawa rozpuszczalna (1 łyżeczka) amaretto (50 ml.) cukier (1 łyżeczka) Masa straciatella : czekolada gorzka (150 g) kremówka 30% (600 ml.) cukier puder (3 łyżki ) żelatyna

RITA food channel
Tiramisu 134

wspaniały włoski deser krąży u nas w rodzinie od około 2002 roku. Trzymając się ściśle przepisu zawsze wychodzi pyszne. Tajemnica tkwi w kremie z serka mascarpone oraz biszkoptach, podłużnych dobrej jakości. Deser wywodzi się z Włoch podawany najczęściej z kawą espresso. Legenda głosi że pierwowzorem tiramisu miał być deser zwany zuppa del duca, przygotowany na początku XVIII wieku przez sieneńskich(...)jest taki, że deser Tiramisu to raj dla p[odniebienia. Zapraszam po przepis:) Składniki 750 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 36% 200 g cukru duża paczka długich biszkoptów ( b.dobre są w Lidlu) 300 ml mocnej kawy 100 ml rumu ciemnego 4 żółtka kakao Przygotować foremkę prostokątną , u mnie naczynie żaroodporne długość 28/18. Kawę wymieszać z rumem, posłodzić

gotuj ze mną