biszkopt - 18068 przepisów (strona:147/1205)

Tort czekoladowo-miętowy 281

Prosty przepis na tort czekoladowo-miętowy. Składa się z 3 blatów biszkoptu kakaowego przełożonych masą czekoladowo-miętową przygotowaną ze śmietanki kremówki oraz pastylek miętowych.  Tort nie jest pracochłonny i składa się z niewielu składników, więc myślę, że to jest świetna propozycja dla osób początkujących.  Sama swoją przygodę z pieczeniem zaczynałam właśnie od tego tortu - był to pierwszy prawdziwy(...)pieczenia tortu, proponuję najpierw przeczytać cały przepis, by zapoznać się z poszczególnymi etapami - pastylki w śmietance należy rozpuścić dzień wcześniej, gdyż całą noc powinna się chłodzić w lodówce. Składniki: Biszkopt: 8 dużych jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 5 łyżeczek octu 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 8 łyżek oleju szczypta soli Masa

Kuchnia MagdaLeny
Tort czekoladowo-miętowy 281

Prosty przepis na tort czekoladowo-miętowy. Składa się z 3 blatów biszkoptu kakaowego przełożonych masą czekoladowo-miętową przygotowaną ze śmietanki kremówki oraz pastylek miętowych.  Tort nie jest pracochłonny i składa się z niewielu składników, więc myślę, że to jest świetna propozycja dla osób początkujących.  Sama swoją przygodę z pieczeniem zaczynałam właśnie od tego tortu - był to pierwszy prawdziwy(...)pieczenia tortu, proponuję najpierw przeczytać cały przepis, by zapoznać się z poszczególnymi etapami - pastylki w śmietance należy rozpuścić dzień wcześniej, gdyż całą noc powinna się chłodzić w lodówce. Składniki: Biszkopt: 8 dużych jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 5 łyżeczek octu 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 8 łyżek oleju szczypta soli Masa

Kuchnia MagdaLeny
Mandarynkowo Kajmakowe Ciasto Biszkoptowe 171

masy z mandarynkami, bardzo proste do wykonania i idealne na każdą okazje. Wyszło pyszne, tyle mogę powiedzieć ;)          Składniki na blaszkę 21 x 21   Biszkopt:   3 jajka 1/2 szkl mąki (szkl o pojemności 200 ml) 1/2 szkl cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju kilka kropel esencji waniliowej 1 łyżeczka dowolnego budyniu(...)zagotowanej wody do rozpuszczenia galaretki ewent. 1-2 łyżki cukru pudru (jakby było mało słodkie dla Was)  Dodatkowo:   1/2 puszki kajmaku orzechy posiekane na wierzch   Biszkopt 1. Jajka miksujemy  wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i esencją waniliową.  Biszkopt pieczemy w 180 stop przez

Gotowanie...to proste !
Tort marcepanowy różowy 71

marcepanem . Mój dzisiejszy przepis nie odbiega zbyt długo od oryginału, ale jak to ja zawsze eksperymentuję w kuchni, więc i w tym przepisie poczyniłam pewne zmiany. Po pierwsze do biszkoptu dodałam otartą skórkę z cytryny, przez biszkopt stał się bardziej aromatyczny. Poza tym cytrynowy smak świetnie pasuje do malin i słodkiego waniliowego kremu. Jeśli chodzi o krem waniliowy to też(...)cukru. No i na koniec przykryłam tort różowym marcepanem. Mam nadzieję, że narobiłam Wam smaku. Tort marcepanowy różowy 8 – 10 porcji, tortownica o średnicy 23 cm Składniki: Cytrynowy biszkopt 3 jajka średniej wielkości 250 g cukru 200 g pszennej mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z 1 cytryny szczypta soli 100 ml wrzącej wody Krem waniliowy

codojedzenia
BISZKOPT KAKAOWY 69

Biszkopt kakaowy z tego przepisu jest po upieczeniu bardzo wysoki, delikatny, puszysty, a w dodatku ma bardzo intensywny kakaowy smak. Dodatek wody sprawia, że jest też wilgotny i nie trzeba go już nasączać podczas przekładania kremem. Przepis ten jest dla mnie niezawodny, biszkopt zawsze się udaje i nie opada. Doskonale komponuje się z kremem śmietankowym i owocami, ale tak naprawdę(...)smak każdego kremu będzie tu pasował. Polecam :) Biszkopt kakaowy - składniki na okrągłą blachę o średnicy 20 cm: * 5 jajek * 140 g mąki pszennej * 180 g cukru (najlepszy cukier drobny do wypieków) * 4 łyżki zimnej wody * 40 g ciemnego kakao * szczypta soli Wykonanie: Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Stopniowo

Zrób to smacznie
CIASTO PIJANA ŚLIWKA 79

zobaczyłam piękne, wędzone śliwki w sklepie, od razu pomyślałam, żeby w końcu wypróbować ten stary przepis. Ciasto jest proste i robi się je naprawdę szybko. Ja upiekłam jednego wieczoru biszkopt i namoczyłam w alkoholu śliwki, a następnego dnia zrobiłam krem budyniowy i złożyłam ciasto. Najlepiej jeśli ciasto poleży kilka godzin w chłodnym miejscu (lub w lodówce) i nabierze mocy(...)pogrzebać w jej przepisach 😉. Polecam Jej bloga (tak przy okazji). Przepis podaję z moimi małymi modyfikacjami.   Składniki: (u mnie blaszka 36 cm x 24 cm) Na biszkopt: 4 jajka 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej tortowej (1/3 szklanki) 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na bardzo

Walijskie Pichcenie
Ciasto cytrynowe 70

niedzielny deser albo alternatywą dla urodzinowego tortu! Gorąco polecam to ciasto cytrynowe! Zamiast tradycyjnego tortu polecam również ciasto Fale Dunaju . Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): Biszkopt: 3/4 szklanki (180 ml) mąki pszennej (lub mąki orkiszowej jasnej typu 700) 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia 1/3 szklanki (120 ml) brązowego cukru 1/4 szklanki (60 ml) oleju(...)łyżki (45 ml) mąki pszennej 3/4 szklanki (180 ml) cukru pudru świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny 100-125 g masła roślinnego Wykonanie:   Biszkopt: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy cukier i mieszamy.  W niewielkiej misce mieszamy olej, ocet i mleko roślinne

Lamarida.pl
Ciasto Balladyna 1542

Ciasto Balladyna to pyszny deser składający się z kilku warstw, które świetnie ze sobą współgrają. Jest to ciemny biszkopt, warstwy serowe oraz kajmak przełożony herbatnikami. Na wierzchu ciasta znajdują się maliny zatopione w galaretce o tym samym smaku. Pomimo iż do ciasta został dodany słodki kajmak to ciasto Balladyna nie jest zbyt słodkie, ponieważ malinowa galaretka z owocami przełamują jego(...)można go spróbować bezpośrednio po zrobieniu, ponieważ musi spędzić kilka godzin w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 23×28 cm. Składniki na Ciasto Balladyna: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki kakao szczypta soli Masa serowa: 700 g twarogu z wiaderka

Danka Pichci
Malinowa chmurka na biszkopcie 332

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Idealny i sprawdzony przepis na ciasto Malinowa Chmurka! Puszysty biszkopt z delikatną malinową masą, kremem mascarpone a na wierzchu słodka chrupiąca beza. Ciasto jest tak pyszne, że wszystkich uwodzi swym wyjątkowym posmakiem. Wypróbujcie sami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Malinowa chmurka składniki: Składniki na biszkopt: 5 jaj w temperaturze pokojowej pół szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku(...)płaskie łyżeczki żelatyny Składniki na bezę: 5 białek 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej garść płatków migdałowych szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Malinowa chmurka – wykonanie: Przygotowujemy biszkopt. w tym celu białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po 1 żółtku dalej ubijając

Olcia gotuje!
Tiramisu dyniowe 71

Dziś mam dla Ciebie przepis inspirowany włoskim tiramisu. Nie ma w nim jednak jajek, a zamiast amaretto dodałam rum. No i najważniejsze! To jesienne tiramisu, ponieważ pomiędzy biszkoptami znajdziesz krem dyniowy :) Składniki (3 porcje): 150 g. purée z dyni * 250 ml. zaparzonej mocnej kawy 3 łyżki rumu (można zastąpić amaretto) 270 g. mascarpone 110 g. śmietanki 30% 50 g. cukru(...)pudru 14-15 szt. podłużnych biszkoptów savoiardi 1 płaska łyżeczka kakao 1 płaska łyżeczka cynamonu 3 łyżki posiekanych prażonych orzeszków (u mnie włoskie i ziemne) * Dynię (u mnie hokkaido) pozbaw pestek i podziel na mniejsze kawałki. Upiecz w piekarniku (190°C), obierz ze skórki i zblenduj na  purée . Dynia jest dobrze upieczona, gdy widelec miękko wchodzi zarówno w miąższ

Delicious Place
Ciasto orzechowo-karmelowo- czekoladowe 69

jesień nastała- pora na coś słodkiego w wersji słodko-otulającej, uprzyjemniającej długie, jesienne wieczory. Bo co piękniej osłodzi te chwile niż słodycz sama w sobie?  Zapraszam Was na biszkopt czekoladowy z atrybutem jesieni w roli głównej- aromatycznymi orzechami- w formie pasty, słodziutkim, karmelowo-grysikowym kremem oraz akcentem czarnej porzeczki. Całość skomponowana tak, że smakuje wybitnie jesiennie... Żegnamy się(...)wybitnie jesiennych, aromatycznych słodziaków. Przypominam, że bardziej aktywna jestem na  Znów coś upiekłam | Facebook  - tutaj odpowiadam także na wszystkie Wasze pytania. Nie przedłużając 😊:   S kładniki na biszkopt:   8 jaj     200 g cukru     6 łyżek mąki pszennej     3 łyżki kakao     2 łyżeczki proszku do pieczenia     Białka oddzielamy

Domowe ciasta
Jesienny torcik z jabłkami i masą jogurtową 59

się jednym ze składników rolady biszkoptowej. Roladowy plan był bliski realizacji, gdy zmieniłam koncepcję. Po wyciągnięciu biszkoptowego placka z piekarnika nie zrolowałam go.  Wykorzystałam nową keksówkę.  Przecięłam biszkopt na trzy prostokątne kawałki o szerokości keksowej blaszki. I skomponowałam trójwarstwowy torcik jabłkowy. Pomiędzy waniliowe biszkopty trafiło delikatnie uprażone jabłuszko  i masa na bazie ubitej śmietanki i jogurtu. Przyjemnie(...)puszysty, lekki torcik skomponowany z warstw, z których każda jest subtelna i nie przytłacza pozostałych. Wystarczy pół godziny, by gotowy znalazł się w lodówce.   Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka lub 3 mniejsze 3 łyżki cukru 1 łyżka chłodnej wody 1 opakowanie cukru waniliowego 100 gram mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 200 gram śmietanki kremówki

Kronika Piekarnika
Szyszkowy król 216

Szyszkowy król. To efektowne ciasto swoim połączeniem smakowym zachwyci każdego. Szyszkowy król to prawdziwy raj dla podniebienia!! Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szyszkowy król – składniki: SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 3 łyżki mąki pszennej tortowej pół szklanki cukru 4 jajka rozmiar M 2 łyżki gorzkiego kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA PONCZ DO BISZKOPTU: 1 płaska łyżeczka kawy(...)żelatyny 2 szklanki ryżu preparowanego ok 140-150 g herbatników ciemnych około 510 g masy kajmakowej 1 słoiczek dżemu truskawkowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szyszkowy król – wykonanie Przygotowujemy ciemny biszkopt. W tym celu białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Ubijając wsypujemy co chwilę po łyżce cukru i dodajemy po 1 żółtku. Ubijamy, aż składniki

Olcia gotuje!