koloru capuccino bardzo przypadł mi do gustu. Składniki: (na tortownicę o śr. 24 cm) Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem cappuccino: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek kawy cappuccino w proszku 4 żółtka(...)nasączyć i rozsmarować parę łyżek dżemu. Na to wyłożyć ok. 1/3 masy cappuccino i przykryć II częścią biszkoptu. Biszkopt znowu nasączyć, rozsmarować dżem i wyłożyć kolejną porcję kremu. Przykryć ostatnią częścią biszkoptu. Biszkopt ponownie nasączyć. Wierzch i brzegi pokryć pozostałą częścią kremu. Śmietanką przyozdobić tort wedle uznania. Całość schłodzić
My sweet a lifechciałam wylać wlała by się do środka, biszkopt by nasiąkł i po cieście. No ale co z tym biszkoptem zrobić ? A może roladę na szybko ? Składniki: 4 jajka 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 proszku do pieczenia Dodatkowo: gotowy krem do ciasta bądź dowolny inny krem :) Wykonanie: : Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo(...)przepisu na opakowaniu , rozsmarowujemy go na roladzie, którą rozwijamy kładziemy krem i zawijamy ponownie, wkładamy na chwilę do lodówki, wyciągamy kroimy i mamy szybką roladę :) A biszkopt mi się nie zmarnował :) mój krem jest malinowy
W Moim Magicznym Domumałe kieliszki wódki 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka 60 g cukru pudru 200 g masła Na polewę czekoladową: 1 czekolada 150 ml śmietany 30% Dodatkowo do dekoracji: 1 łyżka kokosu kilka połówek orzechów włoskich WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 25x30(...)pokojowej, dodać cukier puder i ubić mikserem na puszysty krem. Stopniowo dodawać ostudzony budyń nadal miksując. Do gotowego kremu dodać ostudzony kokos i zmiksować wszystko razem. Jeżeli biszkopt jest jeszcze ciepły, to krem włożyć do lodówki (dzięki temu stwardnie już trochę). Ostudzony biszkopt orzechowy podzielić na dwa placki. Na dolnym wyłożyć krem kokosowy i nałożyć górny placek. W garnuszku umieścić
Passions hobbies lifeobowiązkowy jest u nas oczywiście sernik, makowiec, jakieś ciasto z orzechami, pierniczki i ostatnio też miodownik, czyli kruche miodowe ciasto z kremem z kaszy manny. Tutaj znajdziecie przepis na tradycyjny miodownik. Dziś proponuje miodownik z wkładką makowego biszkoptu. Jest równie pyszny jak tradycyjna wersja :) Ciasto miodowe: 400g mąki pszennej, 2 jajka, 150g masła lub margaryny(...)masa całkowicie zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej kaszy. Na ciasto miodowe wyłożyć połowę kremu, przykryć biszkoptem. Wyłożyć resztę masy i przykryć drugim ciastem miodowym. Posmarować kajmakiem i posypać posiekanymi orzechami. Źródło: Tradycyjna kuchnia Kasi
Z miłości do słodkościbrandy 4 łyżki cukru 150 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 500 g serka mascarpone 2 jaja (osobno żółtka i białka) 1/4 szklanki domowego Kremu Cytrynowego Lemon Curd + 1/4 szklanki do dekoracji 250 g podłużnych biszkoptów Przygotowanie: W szklance wymieszaj brandy i sok z cytryny. Dodaj 2 łyżki cukru i mieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw. Jaja sparz wrzątkiem (celem(...)mieszanką brandy, cukru i soku z cytryny. Ułóż jedną warstwą w naczyniu (w większej misce lub w mniejszych szklankach), następnie wyłóż połowę kremu, przykryj kolejną warstwą nasączonych biszkoptów i rozsmaruj resztę kremu. Udekoruj kremem cytrynowym, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 8 godzin. Deser najlepszy jest w kolejnym dniu. The post Tiramisu z Lemon Curd appeared first
Moja Delicjajest upichcony przez mnie Ponczowy pląs 😊 Bardzo delikatna serowa pianka na szczycie mocnonasączonego ciasta biszkoptowego przełożonego ajerkoniakowym kremem. Mmmmm …. Brzmi niebiańsko? Więc jeszcze dodam , że ciacho, ze względu na dodatek dżemu porzeczkowego wcale nie jest przesłodzone 😊 Spróbujcie… Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując(...)rozrabiamy w ½ szklanki gorącej wody. Odstawiamy do „półstężenia”. Serki przekładamy do miski, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Dodatkowo: dżem porzeczkowy polewa czekoladowa lub płynna czekolada ( sos ) WYKONANIE: biszkopt+ nasączenie+ krem ajerkoniakowy dżem porzeczkowy blat biszkoptowy + nasączenie krem serkowy + polewamy czekoladowym sosem Smacznego
Domowe ciastawysokość w każdej była jednakowa. Biszkopt piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut. Studzę w formie, następnie ostrożnie wyciągam. Jeśli biszkopt po upieczeniu ma "górkę" to odcinam ją. Przygotowanie kremu "Michałek Biały" - krem należy przygotować dzień wcześniej Śmietankę podgrzewam i rozpuszczam w niej cukierki. Masę przelewam przez gęste sito i ponownie umieszczam w garnku. Rozpuszczam w niej(...)mieszam. Składniki nasączenia mieszam. Złożenie tortu w całość: Każdy biszkopt nasączam. Największy biszkopt układam na paterze lub talerzu i smaruję połową konfitury z malin. Następnie nakładam połowę kremu i przykrywam kolejnym biszkoptem (16 cm). Postępuję z nim i resztą biszkoptów tak samo jak z poprzednim. Na końcu tort dekoruję pokrojonymi w plastry cukierkami i malinami. Smacznego, Klaudia! Uwaga! Jeśli chcecie
Mango Papajamąki 1/3 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 500 ml mleka opakowanie budyniu malinowego łyżka mąki ziemniaczanej kostka masła 3 łyżki cukru dodatkowo: 1/2 szklanki posłodzonej herbaty malinowej 2 galaretki malinowe opakowanie delicji o smaku malinowym szklanka malin Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno i nadal ubijając dosypywać cukier. Następnie dodawać o jednym żółtku(...)mleko. Ugotować gęsty budyń i wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo a następnie dodawać po łyżce budyniu. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody. Biszkopt naponczować wystudzoną herbatą. Na biszkopcie rozsmarować krem. Na nim ułożyć delicje i maliny. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki na kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCoś dla małych łakomczuchów i nie tylko… bo jestem pewna, że czekoladowy biszkopt, przełożony pysznym śmietankowym kremem (z dodatkiem mascarpone ) i świeżymi truskawkami- zasmakuje każdemu! Sympatyczny tort na każdą okazję, gdzie głównymi gośćmi są najmłodsi. Moi chłopcy proszą mnie o niego, za każdym razem gdy szykuje się party dla dzieci bądź bal przebierańców. Nie jest trudny w zrobieniu(...)dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, następnie na kremie układamy pokrojone truskawki-przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Środkowy blat: nasączamy, nakładamy krem, układamy truskawki, przykrywamy ostatnim blatem, który nasączamy
Domowe Tortynagrzanego piekarnika, piekę około 30-35 minut w 180 stopniach,do tzw. "suchego patyczka". Wyjmuję z piekarnika i studzę poza nim.Kiedy biszkopt wystygnie całkowicie, delikatnie oddzielam nożem boki ciastaod blaszki, przekrawam na 3 blaty o równej grubości.krem pomarańczowy:500g serka mascarpone330 ml śmietany kremówki2/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixusok z 1/2 pomarańczyskórka otarta z 2 pomarańczy
W kuchni Karmel-itkiUwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składniki na biszkopt ,blaszka kwadratowa o boku 20 cm 4 jajka ,oddzielnie białka i żółtka 4 łyżki cukru ,płaskie 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ,płaska Białka(...)ciastek oreo ,pokruszonych ,razem z kremem Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem na sztywno ,dodajemy mascarpone i ubijamy do połączenia się składników.Dodajemy pokruszone ciastka z kremem i mieszamy .Masą przekładamy przekrojony biszkopt .Można polać polewą czekoladową. Ciasto przechowujemy w lodówce
Ladylaura.dniu urodzin, na szybkiego powstało takie cudo. Tort okazał się wielkim hitem - w smaku, jak i z wyglądu. Rewelacyjne połączenie smaków, czyli kakaowy biszkopt nasączony herbatą i likierem toffi, truskawkowe nuty oraz chrupiące beziki w kremie - sprawiły, że zniknął w oka mgnieniu. Pyyyycha! Po mimo niewielkich wymiarów biszkoptu wyszło mi pokaźne ciacho - a to za sprawą dużej ilość masy(...)wysmarowania wierzchu i boków, a do reszty wmieszać pokruszone (nie na drobno!) bezy. Krem schłodzić w lodówce (około 10-15 minut; czasami tą opcję pomijam.) Każdą część biszkoptu równomiernie nasączyć i posmarować kremem. Wierzch i boki dokładnie wysmarować odłożoną częścią masy. Dodatkowo wierzch obsypać mikro kroplą truskawkową, a boki obłożyć ciastkami. Tort udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce
Di gotujetkę. To zaczęłam szukać przepisu, z którym bym sobie poradziła ale po przejrzeniu kilku stron, przepisów stwierdziłam, że muszę trochę poeksperymentować. Podstawę zrobiłam z biszkoptu kakaowego (wykorzystanego już w kilku przepisach), krem to eksperyment, który się udał, polewa czekoladowa zrobiona z pomocą siostry ;) Rodzinie ta eksperymentalna W-Z'tka zasmakowała i postanowiłam się tym przepisem z Wami podzielić mając nadzieję(...)kąpieli wodnej. Po całkowitym rozpuszczeniu dodać kakao i cukier puder, wymieszać do połączenia składników. 4. Przełożenie: Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Na pierwszy blat wyłożyć krem i przykryć drugim blatem. Przełożony biszkopt polać polewą i wstawić do lodówki do schłodzenia. Najlepiej na całą noc. Smacznego
Motylkowa KuchniaTort gruszkowy z białą czekoladą Tort gruszkowy z białą czekoladą Delikatny, lekki, świeży tort gruszkowy z czekoladowym akcentem. Na jego wyjątkowy, oryginalny smak składa się: domowy biszkopt, przełożony delikatnym kremem z dodatkiem gruszek i serka mascarpone- gruszki i bita śmietana w elemencie ozdoby- wszystko delikatnie opruszone czekoladową posypką i kropelkami z białej czekolady. Oto najlepszy dowód na to, że tort(...)Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM : Śmietan-fix łączymy z cukrem pudrem. Gruszki obieramy- odkrajamy ogryzek, a pozostałe kawałki kroimy na mniejsze części i umieszczamy w naczyniu razem z serkiem mascarpone. Następnie
Domowe Torty