kieliszek rumu lub wódki na krem I: opakowanie kremu do karpatki 500 ml mleka 150 g masła na krem II: 250 g masła 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki 2 łyżki kakao paczka okrągłych biszkoptów Upiec biszkopt: Białka ubić z cukrem na pianę, ubijając dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem(...)utrzeć z masłem. Podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na dolnej części biszkopta. Biszkopty przekroić na połowę. Ciasto z kremem przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować resztę kremu. Na wierzchu ułożyć biszkopty. Masło zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacoś mi nie wyszło ;] ) Dlaczego ta szarlotka jest taka pyszna? Idealnie dobrane składniki i zróżnicowane tekstury tego ciasta sprawiają, że z chęcią sięgasz po drugi kawałek. Miękki biszkopt, smaczne i nieprzesłodzone jabłka, krem rozpływający się w ustach i prażony kokos. Taka kompozycja smaków i tekstur sprawia, że ciasto bardzo szybko znika z talerza. Nie ma się co dziwić, że szarlotka(...)rozpisywać. Napiszę tylko… aromatyczny kokos w karmelowej zalewie. Mmmm… Pycha :p Print Szarlotka z kremem i kokosową posypką. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl wypieki z pomysłem Course Deser Cuisine desery polskie Keyword jabłka, krem budyniowy, krem kokosowy, szarlotka, wiórki kokosowe Prep Time 3 hours Total Time 3 hours Servings 20 porcji Calories
SmartBake.plszklanka suchego maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 budyń waniliowy 3 żółtka 3 łyżki mąki 1/2 l mleka 250 g masła 1/2 szklanki cukru Polewa 100 g czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 50 g masła Dodatkowo biszkopty rodzynki Wykonanie: Ciasto: Białka ubić na sztywno, a następnie ubijać dodawać stopniowo cukier. Wsypać mak, wiórki(...)czas ucierając. Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać mleko i masło i mieszać do połączenia się składników. Na spód ułożyć ciasto, a następnie wyłożyć warstwę kremu. Na kremie ułożyć biszkopty, polać czekoladą. Na każdym biszkopcie ułożyć rodzynkę
O kuchni z uczuciemnajlepiej na całą noc. Zapraszam również na moje inne cudeńka biszkoptowe :) Biszkopt z masą kokosową Biszkopt z pianką kajmakową i orzechami laskowymi Biszkopt z kremem cytrynowym i masą śmietankową Tartaletki biszkoptowe z masą kokosową Talrtaletki biszkoptowe z masą cytrynową i owocami Biszkopt z masą sernikową z polewą kakaową
coolinarnypochowam po trochu, nigdy jednak nie mam serca ;) Moja dzisiejsza propozycja to przepyszne ciasto brzoskwiniowe, które gościło na naszym Wielkanocnym stole. Jest przepyszne! Biszkopt jest nietypowy, bo na mące migdałowej i siekanych migdałach, do tego krem na bazie domowego budyniu i nasze ulubione brzoskwinie. Przepis spisałam kiedyś z jakiegoś bloga, w oryginalnym przepisie były orzechy włoskie, nie miałam jednak już(...)budyniu, zrobić krem. MUS: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, przestudzić. Brzoskwinie odsączyć, pokroić drobniej i zblendować. Połączyć z galaretką. Odstawić aż zacznie tężeć. SKŁADANIE: Na nasączony biszkopt wyłożyć 1/2 kremu, ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozłożyć tężejący mus, przykryć drugą warstwą herbatników, wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia. Na herbatnikach rozsmarować pozostały krem, polać galaretkami. Schłodzić w lodówce
Cakes By Kejtwykonanie ciasta: Ciasto składamy w foremce, przydadzą się również tekturowe kartoniki owinięte folią spożywczą, wyższe od ścianek foremki gdyż ciasto jest wysokie. Jasny biszkopt umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim 1/3 część kremu. Na kremie układamy(...)krążki powycinane z ciemnego biszkoptu. W wolnych miejscach układamy winogrona. Całość zalewamy lekko tężejącą zieloną galaretką. Wstawiamy do lodówki, do stężenia galaretki. Następnie równomiernie wykładamy drugą część kremu i kładziemy ciemny biszkopt z otworkami. W środek każdego kółka układamy pokrojone brzoskwinie. Wykładamy pozostałą część masy, układamy pozostałe owoce i całość zalewamy tężejącą wiśniową galaretkę. Wstawiamy do lodówki najlepiej
Domowy Smak Jedzeniasię na baaaardzo długo, to ciężko się od niego oderwać. Uwielbiam ten karmelizowany słonecznik, który cudownie chrupie w przepysznym maślano-kajmakowym kremie ułożonym między dwoma czekoladowymi, puszystymi biszkoptami. Kieliszeczek wódki dodany do kremu fajnie podkręca jego smak :D Wierzch to prosty krem kakaowy na bazie śmietany kremówki i pozostała część słodkiego słonecznika. Choć zaprezentowałam słonecznikowca w lekkiej, świątecznej scenerii, polecam(...)Dodaj do niej cukier puder, kakao i wlej cienkim strumieniem letnią żelatynę, zmiksuj ponownie całość dokładnie, ale krótko. SKŁADANIE CIASTA: Ostudzony biszkopt przekrój w na dwa blaty. Pierwszy połóż na paterze i nasącz połową zaparzonej, zimnej kawy. Wysmaruj kremem maślano-kajmakowym. Przykryj drugim blatem, nasącz go pozostałą kawą i posmaruj kremem kakaowo-śmietankowym. Posyp pozostałą 1/3 karmelizowanego słonecznika. Ciasto wstaw
Słodko-Słony Świat IlonyWszystko razem fajnie ze sobą współgrało tworząc bardzo dobry deser. Składniki: Na tortownicę o śr. 22cm Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżki mąki krupczatki 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku d pieczenia Krem: 330ml słodkiej śmietanki 30% 2 opakowania śmietan-fix 4 łyżki cukru pudru 1 serek mascarpone (250g) 8 ciastek(...)obrotach. Do masy dodajemy zmielone na miał ciastka oreo. Masę dzielimy na 3 części. 3. Przełożenie: Każdy płat nasączamy likierem. Nakładamy krem, przykrywamy drugim krążkiem- ponownie krem i ostatni krążek biszkoptu. Cały tort smarujemy pozostałym kremem. Polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem mleka, układamy połówki ciastek oreo i posypujemy płatkami białej czekolady. Pozostawiamy do schłodzenia
Kuchnia w czekoladziepojęcia. Nieistotne. Chodzi o to, że upiekłam tort. Na specjalne, urodzinowe zamówienie. Miał być klasyczny, ale nie nudny. Wyjątkowy - jak to tort. Na urodziny Szanownej Małżonki Zamawiającego.Biszkopt - standardowo rzucany, jakżeby inaczej. Krem na bazie mascarpone, delikatnie wzmocniony żelatyną - co by się w czasie transportu nic nie rozjechało. Masa wiśniowa inspirowana tortem śliwkowym jak ze sklepu. Jak smakowało? Nie wiem(...)nieco zgęstniała.Sok z cytryny wymieszać z midówką.Na paterze ułożyć pierwszy blat, skropić sokiem z cytryny wymieszanym z miodówką. Wyłożyć połowę wiśni, na wierzch połowę kremu. Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć, wyłożyć resztę wiśni, na wierzch resztę kremu. Przykryć ostatni blatem, nasączyć.Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, żeby wszystko stężało.Kremówkę ubić.Żelatynę namoczyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitajcie :) Przy niedzieli zapraszam na pyszne i proste ciasto z kremem kawowym, malinowo - śmietankowym biszkoptami i bezami MAMUT. SKŁADNIKI NA BISZKOPT : 1 szklanka mąki tortowej 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka ciepłej wody SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY : 1 opakowanie kremu do tortów waniliowego Dr. Oetkera 250 ml mleka 1 łyżka(...)wody i odstawiamy do leciutkiego stężenia.Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy galaretkę i mieszamy. Do mleka dodajemy łyżeczkę kawy i krem czekoladowy, ubijamy mikserem aż zgęstnieje. WARSTWY CIASTA : biszkopt masa waniliowo-kawowa biszkopty nasączone w kawie masa śmietanowo-galaretkowa biaszkopt masa czekoladowo-kawowa maliny i bezy Ciasto odstawiamy na godzinkę do lodówki. Życzę smacznego :) Asia
Sama słodycz i szczypta chili200ml maślanki 1 i 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego 1 łyżeczka octu (jabłkowego lub winnego) Do nasączenia: 200ml wody sok wyciśnięty z 1 cytryny 3 łyżeczki cukru pudru Krem: 500g serka mascarpone 450g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 200g jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą. 2. Do drugiej(...)poziomie dwa razy (użyłam do tego noża strunowego), otrzymamy 3 krążki biszkoptu. 6. Jeden kawałek ciasta położyć na paterze. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. Krem: 7. Składniki na krem przełożyć do miski i wymieszać mikserem, aż powstanie gładki, jednolity krem. 8. Około 4 łyżki kremu ( patrz FILM ) przełożyć na nasączony biszkopt i wyrównać. Przykryć
Mała Cukierenkawolę lżejsze śmietankowe, tak tego ciasta bez tego kremu sobie nie wyobrażam. Jest pysznie. Aaaa i nietypowa polewa… Mniam. Bardzo Wam polecam. Składniki: 250 g margaryny 220 g cukru 3 łyżki kakao 5 łyżek wody 6 jaj 270 g mąki pszennej 2 lyzeczki proszku do pieczenia 300 g okrągłych biszkoptów ulubiona konfitura (dżem, powidło) Margarynę, cukier, kakao, wodę należy(...)Dodać do ciemnej masy i delikatnie wymieszać. Biszkopty smarujemy konfiturą i sklejamy do siebie. Układamy je na formę (36 x 25 cm), wyłożoną papierem do pieczenia i zalać ciemnym ciastem. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopniu piekarniku około 35 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już suche. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Krem: 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Made By Mom And Sonmoje smaki ;) Rolada jest łatwa i dość szybka w wykonaniu. Bardzo polecam :) Biszkopt: 135 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 dużych jajek 180 g cukru 3/4 szklanki proszku cappuccino o dowolnym smaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody 1 łyżka soku z cytryny Krem: 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone(...)łyżeczki proszku cappuccino o dowolnym smaku Nasączenie: 3 łyżki likieru kawowego wymieszanego z 3 łyżkami wody lub 3 łyżki mocnej, posłodzonej kawy wymieszanej z 3 łyżkami wódki Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać. Dodać proszek do pieczenia i proszek cappuccino, wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą
Opowieści z piekarnikawymyślałam takie cuda - korzystając z produktów, które miałam w zasię gu wzroku. Co do tortu... Jest naprawdę przepyszny i na stałe za gościł na liście moich wypieków. Biszkopt zawsze pięknie wyrasta, a krem z kaszy... można jeść dosłownie łyżką. Czasami muszę go dorabiać - jak wszyscy zaczną próbować to zostaje połowa, a bywa..., że i mniej. Do te go chrupiące wafelki(...)razem uprażyć na lekko złoty kolor. (Uważać, aby nie przypalić.) Złożyć ciasto. Spód delikatnie nasączyć, posmarować kremem, ułożyć pokrojone wafelki, przykryć kolejną częścią ciasta, nasączyć, posmarować kremem, posypać wafelkami, przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć, a boki oraz wierzch toru posmarować pozostałą ilością kremu. Dodatkowo w wierzch wklepać uprażone wiórki. Całość udekorować wafelkami i schłodzić w lodówce. (*) Jeśli nie chcecie używać
Di gotujebiszkopt i przeweamy do drugiej tortownicy. Obie foremki wkładamy jednocześnie na środkowa półkę w piekarniku. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C z termoobiegiem przez 30-35 minut. Upieczone biszkopty odstawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym wyciągamy je z foremek i kładziemy na kratce do całkowitego wystudzenia. Każdy z biszkoptów kroimy na 2 krążki i zabieramy się za przygotowanie kremu. Krem(...)czterech krążków biszkopta nasączamy pozostałym syropem np. smarujemy silikonowym pędzelkiem zanurzonym w syropie. Na nasączony biszkopt wykładamy niezbyt grubą warstwę masy budyniowej, a na niej układamy pokrojone brzoskwinie. Na nich układamy kolejny blat biszkoptu, znowu nasączamy syropem, smarujemy niezbyt grubą warstwą kremu i układamy brzoskwinie i podobnie postępujemy z pozostałymi składnikami. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Dekorujemy dwiema
Lamarida.pl