biszkopt z kremem - 5438 przepisów (strona:99/363)

Spóźniony tort urodzinowy i post, który zaginął 158

dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Przestudzić. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę, połączyć. Kremówkę ubić, delikatnie wmieszać do masy kawowej. Biszkopt przeciąć na pół, na dnie tortownicy ułożyć spodni blat. Nasączyć. Wyłożyć krem kawowy, przykryć bezą, wstawić do lodówki. Przygotować mus karmelowy: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.  Cukier skarmelizować na patelni(...)dodać 100 ml kremówki, wymieszać. Dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Wlać mieszankę do mascarpone, połączyć. Kremówkę ubić, delikatnie wmieszać do masy karmelowej. Wylać mus na bezę, przykryć drugim blatem biszkoptu, schłodzić. Przygotować krem maślany: Białko i cukier podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przelać do większej miski, ubijać, aż beza całkowicie wystygnie - około 10 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto "Afrodyta" 385

przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 33x20cm, wyrównać. Piec w 180 st.C około 35 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Zimne ciasto przekroić na dwa blaty.  Składniki na masę: 250 g mielonego sera białego (półtłustego); 4 łyżki cukru pudru; 2 galaretki cytrynowe; 0,5 l śmietany(...)Śnieżki". Połowę lekko tężejącej galaretki dodać do masy serowej, wymieszać. Drugą połowę lekko tężejącej galaretki dodać do ubitej śmietany i również wymieszać. Obie masy połączyć ze sobą, wymieszać. Kremem przełożyć biszkopt. Wierzch ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym. Ponadto: 70 g masła; 3 łyżki cukru; 100 g wiórków kokosowych; Masło z cukrem roztopić, dodać wiórka kokosowe i cały czas mieszając smażyć

In my kitchen
Ciasto z musem jabłkowym 437

SKŁADNIKI : BISZKOPT : • 5 jajek • 3/4 szkl. cukru • 1 i 1/4 szkl. mąki • 2 łyżki kakao • 2 łyżki oleju • 2 łyżki wody • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać wodę, olej i dalej miksować, dodawać stopniowo przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszać delikatnie łyżką, aż składniki się połączą, przełożyć do formy(...)mleka wraz z cukrem, mieszać, gotowy, gęsty budyń odstawić do ostygnięcia. W misce zmiksować masło, aż będzie puszyste, dodawać po łyżce zimnego budyniu i miksować do uzyskania puszystego kremu. PRZYGOTOWANIE : Biszkopt przekroić na dwie części, pierwszą przełożyć do formy, rozsmarować chłodny mus jabłkowy, gdyby jabłka były zbyt rzadkie włożyć do lodówki, żeby lekko stężały, na jabłka delikatnie rozsmarować krem budyniowy

KUCHNIA POLSKA
CIASTO BUDYNIOWE Z BANANAMI Z I GALARETKA 318

Uwielbiam ciasta budyniowe!Są niesamowicie łatwe , szybkie i smaczne!Z kilku prostych składników możemy stworzyć ciacho , które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.Delikatny , puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę.Polecam!   SKŁADNIKI: (22×33 cm )BISZKOPT : * jajko – 6 szt * cukier – 1 szkl * cukier wanilinowy(...)mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.Wszystko razem mieszamy łyżką.Wlewamy na blachę wyłożoną na spodzie papierem i pieczemy ok. 30 min/180CStudzimy.W trakcie pieczenia biszkoptu rozrabiamy 2 galaretki w ok. 700 ml wody – dostawiamy do tężenia.KREM :W 700 ml mleka gotujemy budyń , odstawiamy do ostygnięcia.Miękkie masło miksujemy z z cukrem pudrem na puszystą masę.Nie przerywająca dodajemy

Ostra na Słodko
Ciasto Morze Czarne 120

Biszkopt czekoladowy. Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni C. Gotowe ciasto wylewam do przygotowanej foremki i piekę w temperaturze 180 stopni C. przez około 35-40 minut (oczywiście w zależności od piekarnika, najlepiej wykonać test drewnianym patyczkiem – gdy jest suchy biszkopt jest gotowy). Gotowe ciasto studzę, a następnie przekrawam na dwa równe blaty. Blaty nasączam posłodzoną herbatą. Krem czekoladowy(...)kremu czekoladowego (użyłam Bakoma) 100 g czekolady gorzkiej Krem czekoladowy Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (kruszę ją do metalowej miski i umieszczam w garnku z ciepłą wodą). Do miski dodaję śmietanę, mascarpone i ubijam na sztywno. Następnie dodaję krem czekoladowy i rozpuszczoną czekoladę. Wszystko oczywiście razem krótko miksuję, do połączenia składników. Gotowy krem kładę na jednym biszkopcie i przykrywamy drugim

Ania gotuje
Deser sernikowy w pucharkach 187

ostudzić. Do wysokiego naczynia, wlać mocno schłodzone mleko, wsypać bitą śmietanę, ubić na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodać ser i ajerkoniak. Na dnie pucharków wyciskamy szprycą trochę kremu, posypujemy kakao. Po jednym biszkopcie moczymy(...)kawie, ale nie za długo, bo mogą się rozpaść, ja łamałam biszkopta na trzy i układałam w pucharkach. Tak postępujemy do wyczerpania składników. Na wierzchu powinien być krem, posypany kakao. Udekorować biszkoptami,  listkami melisy i owocami, Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Rolada z masą cygaretkową i kremem orzechowym 161

wyciśnięcia użyłam dekoratora Tupperware, który otrzymałam do testowania. Dekorator po raz kolejny świetnie się sprawdził! Niestety będę musiała jeszcze trochę poćwiczyć, aby wzorki były ładniejsze:)) Do wypełnienia rolady zrobiłam krem maślano - budyniowy z dodatkiem mielonych, prażonych orzechów. Masa cygaretkowa: 25 g masła lub margaryny, 25 g cukru pudru,  25 g mąki pszennej, białko. Białka ubić na sztywną pianę. Masło(...)ubite białka. Krótko zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub specjalnego dekoratora i wyciskać fantazyjne wzroki na dużą blachę (u mnie 37x42cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki + łyżeczka mąki pszennej, łyżeczka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki kakao,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę

Z miłości do słodkości
Włochy: Tiramisu 170

misce ubić śmietanę razem z cukrem, w drugiej mascarpone, po czym dodać do drugiej miski po jednej łyżce śmietanę i delikatnie wmiksować. Tak powstały krem wstawić do lodówki. W tym czasie nasączyć po jednym biszkopcie, robić to dość szybko, ponieważ lady fingers mocno naciągają płyn i mogą się rozpaść, jeśli będą się moczyć zbyt długo. Najlepiej włożyć biszkopta do kawy(...)amaretto, od razu przewrócić na drugą stronę i włożyć na dno foremki lub szklanego naczynia. Postąpić w ten sposób z połową biszkoptów, tak by pokryły całe dno. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu mascarpone i posypać przez sitko jedną łyżką kakao. Powtórzyć całą operację jeszcze raz tak, by powstało dwuwarstwowe ciacho. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin, a najlepiej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Owocowe "Tiramisu" 270

tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Przekroić na dwa blaty i nasączyć naparem kawowym, mocno oprószyć kakao. Mus rabarbarowy: 5 - 6   łodyg rabarbaru (obranych(...)Następnie wlej śmietanę kremówkę i miksuj do uzyskania gęstego kremu. Do gotowego kremu wlej lekko ciepłą żelatynę i zmiksuj do połączenia składników. Dodatkowo: 3 banany ok. 500 gram truskawek 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru kakao do oprószenia Wykonanie: Na dno blaszki ułóż pierwszy blat biszkoptu (nasącz naparem kawowym, oprósz kakao). Ułóż kawałki banana i zalej masą rabarbarową

Kulinarna (nie)codzienność
Jabłecznik z pigwowcem 253

szklanki konfitury z pigwowca 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki wody 1/3 łyżeczki cynamonu KREM Z PIGWOWCA: 1 szklanka konfitury z pigwowca 1 łyżka żelatyny 2 łyżki wody 330g śmietanki 30% BEZA: 3 białka 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki octu winnego BISZKOPT. Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną. Żółtka(...)gorącego kremu wlać żelatynę. Odstawić do wystudzenia, a kiedy zacznie tężeć wylać na krem z jabłek. Z papieru ostrożnie zdjąć bezę i położyć na prawie zastygniętym kremie pigwowym. Smacznego :) RADA: Bezę i biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Piekąc najpierw biszkopt, a później bezę, którą studzimy w piekarniku. Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem

https:KKuchniaMniam
Torcik rabarbarowo-krówkowy 153

Wiosenny torcik z majowego rabarbaru z galaretką , puszysty biszkopt niczym nie nasączony bo nie ma takiej potrzeby, warstwa słodziutkiego kremu krówkowego z mascarpone, jest idealny słodko-kwaśny, nic nie przesłodzony, polewa z gorzkiej czekolady dopełnia smaku. Ciężko odmówić sobie dokładki, słodka rozpusta do filiżanki popołudniowej  herbaty. Tortownica 24 cm Biszkopt: 3 jajka ¼ szklanki cukru ½ szklanki maki pszennej 1 łyżka(...)obrotach  do momentu otrzymania gęstego , ścisłego kremu . Przełożenie: Jeden blat biszkopta ułożyć z powrotem w tortownicy, wyłożyć tężejącą już masę z rabarbarem, przykryć drugim blatem biszkopta, wyłożyć krem krówkowy, przykryć biszkoptem, czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka wlać  śmietankę i rozpuścić w gorącej  kąpieli wodnej, polać ciasto udekorować prażonymi migdałami, chłodzić całą noc w lodówce. Słodkich

Wanilia i Kardamon
Rafaello na biszkopcie 200

Dziś mam dla Was bajecznie lekkie i delikatne ciasto. Puszysty biszkopt z kremem w którym delikatną słodycz białej czekolady przełamuje cytrynowa galaretka, a dodatkowego smaczku dodają wiórki kokosowe i płatki migdałów. Czyż nie brzmi jak poezja? Spróbujcie koniecznie.    Biszkopt: 5 jajek    3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu

Cynamonowe szczęście
Tort wuzetkowy (bezglutenowy) 195

kakao 1 łyżka dowolnego alkoholu (niekoniecznie) Ozdabianie tortu zależy od indywidualnych upodobań. Ja przyozdobiłam krawędzie wiórkami kokosowymi, a wierzch czekoladowymi drobinkami. 1. Biszkopt na tort zwykle piekę z samego rana, by do wieczora przestygł, wieczorem przekładam go kremem i chowam do lodówki na całą noc. Zaczynamy od ubicia białek na sztywno wraz ze szklanką cukru. 2. Do ubitej piany dodajemy(...)kilkoma łyżkami cukru. Pod koniec ubijania dodajemy wystudzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy. 9. Z podanych składników przygotowujemy poncz. 10. Ponczujemy pierwszy blat wuzetki. Następnie nakładamy grubą warstwę kremu, druga warstwa biszkoptu i znów ponczujemy. Jedna szklanka ponczu wystarczy na dwa blaty biszkoptu. 11. W tym momencie wysiadły mi baterie w aparacie i musiałam robić zdjęcia komórką. Pomiędzy blaty biszkopta

Kawa z mlekiem
Tort czekoladowy z porzeczkową nutą dla dzieci 129

cukru pudru , dżem z czarnej porzeczki lub inny. Poncz: 2 pomarańcze, 1/2 cytryny, 1/2 szklanki wody, 3 łyżeczki cukru Do dekoracji: bita śmietana (wykorzystana z kremu), dżem porzeczkowy, ażurki czekoladowe, truskawki. Przygotowanie:  Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy ręcznie(...)tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem, można również posypać bułką tartą. Pieczemy w 160 st. ok. 40 minut. Na tortownicę 25 cm robię biszkopt z 6 jajek. Krem: Mniej więcej 2/3 serka miksujemy z kakao. Resztę odkładamy do drugiej miseczki i również miksujemy, ale bez żadnych dodatków. W innej miseczce miseczce ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem

Państwo Wojtczuk gotują
Tiramisu 123

mocnego alkoholu 3 łyżki naturalnego kakao przepis Żółtka ucieramy  z  cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy stopniowo serek mascarpone cały czas ubijając aż krem zgęstnieje. Kawę łączymy z alkoholem, wlewamy do miski. Biszkopty moczymy(...)kawie, tak żeby nasiąkły ale  się nie rozpadły. Układamy je na dnie formy, posypujemy kakao, następnie rozsmarowujemy połowę kremu, posypujemy kakao. I kolejno warstwa namoczonych biszkoptów, kakao, i druga połowa kremu. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy po wierzchu kakao

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania