biszkopt z kremem - 5438 przepisów (strona:97/363)

Tort makowy z kremem budyniowym (Torta ai semi di papavero con crema di budino) 135

tortu upieczone s ą  bez m ą ki a  przełożone  są  aksamitnym, puszystym i maślanym kremem budyniowym z dodatkiem mascarpone. Tort smakuje jak najlepszy i wilgotny makowiec, nie sposób mu odmówić ;) SKŁADNIKI Biszkopt 150 g suchego maku (zmielonego) 100 g cukru 75 g bu ł ki tartej   16 g cukru waniliowego(...)wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem. Budyń gotujemy na mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Rodzynki namaczamy w rumie ok. 30 minut, następnie odcedzamy.  Ostudzony budyń miksujemy z miękkim masłem i mascarpone. Jeżeli budyń był bez dodatku cukru, krem dosładzamy cukrem pudrem i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Biszkopt przekrawamy na pół, przekładamy kremem

La grande e la piccola cuoca
Noworoczny torcik śmietankowy 171

jestem przygotowana. Zrobiłam noworoczny torcik śmietankowy. Spróbuję go, jak wybije północ. Składniki:Biszkopt (mała tortownica):2 jajka0,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru0,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka olejuDodatkowo:galaretka truskawkowagalaretka o smaku kiwigalaretka brzoskwiniowagalaretka cytrynowaskładniki do wykonania kremu "biała dama" (http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/09/makowe-z-kremem-biaa-dama.html#more)Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę dodając stopniowo cukier. Do piany(...)utarte żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.Ostudzony biszkopt ponczujemy.Na biszkopt nakładamy krem "biała dama"  wymieszamy  z kolorowymi galaretkami ( 4 galaretki o różnych smakach rozpuszczone w pół szklanki wody każda). Smacznego

Salonik smaków
Śniegowiec 795

Świat przykryła śnieżna pierzynka, a ja mam dla Was ciacho, także skryte pod puszystą kołderką. Mięciutki biszkopt czekoladowy, aksamitny krem budyniowy i delikatnie wieńcząca całość pianka z białek. Niebiański smak i ta lekkość i miękkość pianki i biszkoptu, połączenie idealne. Biszkopt: 8 jaj 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki mąki 1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy(...)się wodą i ubijamy na parze, dodajemy sok z cytryny i ubijamy aż będą bardzo gęste. Zdejmujemy z pary i ubijamy jeszcze do ostudzenia. Biszkopt przekrawamy na dwie części. Na jedną z nich wykładamy krem budyniowy i przykrywamy drugą. Na wierzchu rozkładamy równomiernie piankę białkową. Można dodatkowo posypać np. startą czekoladą. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Ciasto Lodowiec z owocami 720

silikonową ze szklanym dnem, swoją drogą bardzo polecam formy silikonowe) wykładam w równych odstępach biszkopty zamoczone w galaretce (odlałam troszkę z wcześniej zrobionych galaretek) następnie wykładam jasny krem, przykrywam znowu biszkoptami również zamoczonymi w galaretce, wykładam ciemny krem. Pokrojone owoce układam na wierzchu ciasta i zalewam je tężejącą galaretką. Prawda, że proste

Kuchnia Viki
Szpinakowy tort z mascarpone i malinami 1488

mojego biszkoptu dodałam poza szpinakiem, kilka listków bazylii, i to właśnie listki bazylii nadały smak biszkoptowi. Jeśli nie lubicie - pomińcie składnik. Biszkopt szpinakowy wymaga dłuższego czasu pieczenia. Jest nieco wilgotniejszy i bardziej zwarty. Tort szpinakowy przełożyłam kremem z serka mascarpone oraz frużeliną z malin. Myślę, że frużelina z wiśni również by do niego pasowała. Także możecie wybierać - malina czy wiśnia(...)minuty, aż krem stanie się puszysty. Odłożyć 1/3 kremu,( do dekoracji tortu ), a resztę podzielić na 4 części. Pierwszy blat biszkoptowy położyć na podkładce. Zamknąć obręcz tortownicy. Biszkopt posmarować cienką warstwą kremu mascarpone. Na krem wyłożyć zimną, tężejącą frużelinę. Kolejny blat posmarować kremem mascarpone i stroną posmarowaną kremem położyć na frużelinę. Następnie ten sam blat posmarować kremem z wierzchu, wylać

kolorowotorcikowo
Tort biszkoptowy z kremem z białej czekolady, bezą i owocami 157

tylko ten tort, ale także przepis na ultra łatwy deser bez pieczenia —  malinową Charlotte (klik) . * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 21-23 cm Biszkopt: biszkopt z 5 jajek z tego przepisu Krem z białej czekolady: 500 ml śmietany kremówki 200 g sera mascarpone 150 g białej czekolady 2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią Do nasączenia: 2 łyżki(...)jajek wg tego przepisu . Pamiętaj, aby pokryć spód foremki papierem do pieczenia (szczególnie jeśli korzystasz z formy bez rantu, np. w kształcie serca). Upieczony i przestudzony biszkopt przekrój na pół. Krem z białej czekolady Dzień wcześniej kremówkę podgrzej w rondelku, pamiętając, aby nie doprowadzać jej do wrzenia. Do gorącej kremówki dodaj drobno posiekaną białą czekoladę. Śmietanę odstaw

Food Square
"Oczy carycy" z kremem cappuccino 571

stół. To ciasto już zapisuję jako do upieczenia. Jest dość pracochłonne a lista składników może odstraszać ale jest naprawdę bardzo smaczne. Biszkopt białkowo-kakaowy po upieczeniu wychodzi wysoki a białe fragmenty są naprawdę śnieżno białe. Do tego krem z cappuccino i biszkopciki nasączone kawą i likierem kawowym w połączeniu tworzą niezwykłe kawowe doznanie. Przepis znaleziony w gazetce "Prześlij przepis". Wprowadziłam(...)lekkiego stężenia.Wszystkie składniki na polewę umieścić w garnuszku i wstawić na ogień, mieszać cały czas do rozpuszczenia cukru, nie doprowadzając do zagotowania.Dolny blat ciasta posmarować połową kremu następnie ułożyć nasączone biszkopty i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić do całkowitego stężenia a następnie rozsmarować pozostały krem. Przykryć drugim blatem i polać polewą.Smacznego

Złote przepisy
Tort w kształcie tęczy z bezowymi chmurkami :-) 194

resztę składników miksujemy w 1 szklance mleka, wylewamy na gotujące się mleko, gotujemy jak budyń-studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puch,dodajemy po łyżce budyniu dokładnie miksujemy-krem gotowy. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, następnie mąkę, kakao, proszek Wylewamy do tortownicy,dno ma być wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy do suchego patyczka około 15-20 minut(...)temperaturze 170 stopni. Zimny biszkopt kroimy na pół, zarówno wzdłuż jak i w poprzek. Składniki na poncz mieszamy ze sobą. Na tacę dajemy pierwszy kawałek biszkopta, ponczujemy, dajemy trochę kremu, i następny i tak postępujemy z wszystkimi 4 częściami. Łuk biszkopta smarujemy cienko kremem. następnie masę dzielimy na 5 części, z czego 4 maja być małe porcje. Do mniejszych części

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rolada świąteczna 157

każdej innej porze roku i z każdej innej okazji...jak i bez ;) Biszkopt:   4 duże jajka 100 g mąki pszennej 4 płaskie łyżki kakao 140 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika  50 g czekolady gorzkiej, startej Krem orzechowy: 200 g orzechów włoskich 200 ml mleka 120 g cukru pudru(...)łyżek powideł śliwkowych do nasączenia - 3 łyżki likieru kawowego + 3 łyżki wody ( można zastąpić świeżo zaparzoną i osłodzoną kawą wymieszaną z wódką, lub tylko kawą ) Wykonanie: Biszkopt : Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać przyprawę do piernika oraz startą czekoladę, wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo

Opowieści z piekarnika
Rolada czekoladowa z lemon curd 168

piekarnika 38*33 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 12-15 min w 180 stopniach. Rozłożyć na płasko ściereczkę bawełnianą i oprószyć drobnym cukrem. Gorący biszkopt po wyjęciu z pieca górą (papier powinien być na górze) położyć na ściereczce, zdjąć delikatnie papier do pieczenia i  wzdłuż dłuższego boku zwinąć razem ze ściereczką w roladę. Pozostawić(...)kremówkę ubić na sztywno. Miksując na średnich obrotach dodawać po łyżce lemon curdu. Pozostawić około 3-4 łyżki lemon curdu do rolady. Delikatnie odwinąć biszkopt. Rozsmarować po powierzchni biszkoptu 2/3 kremu. Wzdłuż dłuższego boku na brzegu rozłożyć odłożony lemon curd i delikatnie zwinąć w roladę. Resztą kremu posmarować roladę i udekorować szprycą. Gotową roladę odłożyć na 2-3 godziny

Ala piecze i gotuje
Słonecznikowiec 157

Słonecznikowiec to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Zachęcam do skosztowania. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu a efekt jest smakowity. Ciemny biszkopt przekładamy kremem na bazie kajmaku, kremówki i podprażonych ziaren słonecznika. Całość polana gorzką czekoladą. Mmm... pyszności musicie spróbować. Ciekawe połączenie smaków. Biszkopt:5 jajek3/4 szklanki cukru1/2

Krokusowy Dom
Tort dla ornitologa 199

Składniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: budyń na 3/4 l mleka + 3 szkl mleka + 3 … Czytaj dalej Tort dla ornitologa

czarrna od kuchni
Ciasto truskawkowo-karmelowe 226

Smak lata zimą :) Składniki biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem truskawkowy: ok. 0,5 kg … Czytaj dalej Ciasto truskawkowo-karmelowe

czarrna od kuchni
Tort Czekoladowo Wiśniowy 305

Przepyszny, czekoladowy torcik z wiśniami. Nieziemski w smaku, delikatny, puszysty. Biszkopt lekki, krem rozpływający się w ustach, charakteru nadają wiśnie skąpane w gęstym syropie - istna poezja dla podniebienia.Tort Czekoladowo Wiśniowy - Składniki:Biszkopt:4 jajka150 g cukru70 g mąki pszennej tortowej25 g kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyWarstwa Wiśniowa:75 ml syropu po wiśniach w zalewie25 ml wody2 łyżki cukru pudrułyżeczka

Słodka Strona
torcik "tiramisu po polsku" 146

zrobię je jeszcze nie raz! Jeśli będziemy potrzebować szybszej wersji, bez pieczenia, wystarczy również na dno ułożyć warstwę biszkoptów. składniki: biszkopt: 3 jaja 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 lyżeczki proszku do pieczenia krem: 3 jaja 3/4 szkl cukru 200 g masła 300 g serka homogenizowanego naturalnego 200 g mleka w proszku ponadto(...)serek i mleko w proszku. Biszkopt za pomocą sitka oprószyć kakao, wyłożyć 1/2 kremu, biszkopciki maczać w kawie, układać na warstwie kremu. Oprószyć kakao. Następnie wyłożyć resztę kremu i drugą warstwę biszkoptów. Ciasto włożyć do lodówki, chłodzić minimum 3 godziny. Przed podaniem wierzch oprószyć kakao

6niebo

Proponowane wyszukiwania