Dzisiaj jest Dzień Kobiet, więc z tej okazji mam dla Was przepis na pyszne ciasto- Princessa kokosowa. Ciasto z kokosowym biszkoptem i pysznym kokosowym kremem, a do tego w kremie znajdziecie kokosowe wafelki. Każdy fanatyk smaków kokosowych je pokocha :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej (tak, tylko 3 łyżki ;)), 3 łyżki cukru, 3 łyżki wiórków kokosowych, 1 łyżeczka(...)śmietanki. Dodajemy śmietan fix lub rozpuszczoną żelatynę. Przy użyciu żelatyny polecam żelatynę typową do deserów lub w listkach. Następnie dodajemy posiekane wafelki i wiórki kokosowe. Mieszamy. Biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy kremem. Ciasto udekorowałam chipsami kokosowymi i kawałki princessy kokosowej
Aga w kuchnipiekarnika i ostudzić. 2. Krem: Każde jajko zanurzyć w szklance z wrzątkiem na około 10 sekund aby pozbyć się ryzyka salmonelli. Żółtka z cukrem pudrem utrzeć mikserem na bardzo gładką masę, dodać stopniowo mascarpone i ubijać, aż krem będzie miał jednolitą kremową konsystencję. Następnie dodać śmietanę ubitą na sztywno i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Krem przełożyć do szprycy lub rękawa(...)biszkopcie prostopadle do krótszego boku wycisnąć ze szprycy paski kremu o długości około 10 cm. Następnie biszkopt zagiąć tak, aby przykrył całość i wycisnąć drugie „piętro” kremowych pasków, tym razem już troszkę krótszych. Ponownie zagiąć pozostałą część biszkoptu i udekorować wierzch resztą kremu. Na koniec ciasto oprószyć kakao i udekorować czekoladowymi ziarenkami kawy
Szalona Kuchnia Ewelinytylko smakują, ale i cieszą oko. Kubanka w takiej wersji nie jest przesłodzona i mdła :) Składniki: Na biszkopt: 5 jaj, 1 szklanka mąki tortowej, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju, Na krem: 2 szklanki mleka, 2 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki kremu typu nutella(...)soku rozpuścić żelatynę i przestudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić razem z cukrem pudrem i śmietanami fix . Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną w soku żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Krem wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Na kremie ułożyć jasne herbatniki i posmarować je dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć ciemne herbatniki, a na nie bitą śmietanę i wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce
Nie tylko w kuchnispodów na paterze i smarujemy przestudzonym musem z żurawiny. Następnie nakładamy porcję kremu. Do środka tortu powinniśmy zużyć ok. połowy przygotowanego kremu. Na krem nakładmy pokrojone orzechy i galaretkę w cukrze. Przykrywamy kolejnym blatem. Biszkopt to bardzo delikatne ciasto, dlatego jeśli chcemy zbudować z niego wysoki tort, należy podzielić go na dwa piętra. W przeciwnym wypadku dolne spody zgniotą się(...)sumie 9 słomek – 1 na środku i 8 wokoło. Na przygotowane słomki kładziemy spód tortownicy – będzie spodem drugiego piętra tortu. Na spód nakładamy odrobinę kremu, żeby kolejny blat biszkoptu miał się do czego przyczepić. Dodajemy kolejne warstwy: żurawina, krem, orzechy i galaretka. Poskładany tort w całości dekorujemy kremem. Nie starałam się specjalnie wygładzić kremu – chciałam, żeby wyglądał
CiastkozercyTruskawki opanowały już chyba wszystkie blogi:):) a na pewno mój! Dzisiaj coś naprawdę pysznego... Tort, ale nie taki zwykły, bo na biszkopcie z białek i płatków migdałowych, niezwykle lekki i puszysty. Do tego krem, uwielbiany przez dzieci, z kaszek i sporą porcją truskawek. A na wierzchu delikatna warstwa śmietanki, chrupiących płatków migdałowych i słodkich truskawek... Może przyda się(...)zbliżający się Dzień Ojca? Przepis znalazłam tutaj. Biszkopt:5 białek, szczypta soli, 3/4 szkl. cukru, 70g płatków migdałowych, 1/2 szkl. mąki pszennej, budyń waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia,łyżeczka cukru waniliowego. Płatki zmiksować w blenderze. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier i cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem budyniowym
Z miłości do słodkościwyciągnięciu będzie suchy). Upieczony biszkopt wystudzić. Przygotować poncz (nasączenie biszkoptu). W szklance wymieszać ze sobą ciepłą wodę, sok z cytryny i cukier puder. Tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt. Przygotować krem z serka mascarpone i galaretki. 1 opakowanie galaretki wsypać do miseczki, zalać 300 ml gorącej, przegotowanej wody (zamiast jak na opakowaniu 500 ml), dokładnie wymieszać i wystudzić. Gdy galaretka(...)cukier puder i zmiksować na gładki krem. Masa powinna zacząć się ścinać już po kilku minutach (pod warunkiem, że moment tężenia galaretki został prawidłowo uchwycony). Krem z mascarpone i galaretki wylać na nasączony biszkopt i całość wstawić do lodówki w celu stężenia. Przygotować galaretkę z malinami na wierzch. Maliny umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na zwartej masie z mascarpone
Gospodyni MiejskaMoja kolejna propozycja przyozdobienia tortu. Tym razem czerwono-czarny gorset. W środku krem czekoladowy z mocno alkoholowymi wiśniami i kakaowe biszkopty. Przepis na biszkopty i krem znajdziecie tutaj
Krakowskie smaki Animałych foremek na tarteletki o śr. 10cm. Piec ok. 35-40 min w temp. 175st. Ostudzić. Wszystkie krążki ciasta przeciąć na trzy części. Małe biszkopty dodatkowo przeciąć na pół, tworząc dwa półkola. Krem: 1,5 litra mleka, 350g masła, 300g margaryny, 3 budynie waniliowe, szklanka cukru, 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
Z miłości do słodkościdyni i przyprawy, zmiksować na gładką masę.Letnią kawę wymieszać z amaretto. Moczyć w niej biszkopty, ewentualnie przełamać, ułożyć na dnie szklanek. Na to wyłożyć warstwę kremu dyniowego, potem warstwę nasączonych biszkoptów i resztę kremu.Pozostałą kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch. Oprószyć cynamonem, posypać posiekanymi orzechami.Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny przed podaniem.Smacznego!Jeśli ktoś
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszna mleczna kanapka, choć bardzo słodka... w smaku krem przypomina smak mleka skondensowanego :) Duża ilość masła spowodowała, że krem jest dość twardy po schłodzeniu i bardzo ładnie się kroi. Przepis znalazłam na to ciasto na stronie Moje Wypieki . Składniki: kakaowy biszkopt: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 6 jajek, 4 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku(...)doprowadziłam do wrzenia). Miękkie masło ucieram, dodajemy ostudzone mleko (ciepłe spowoduje, że masło będzie się rozpuszczać), mleko w proszku i ucieramy. Zimny biszkopt przekrawamy na pół. Nakładamy krem na jeden biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto odstawiamy do lodówki na całą
Aga w kuchnipieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Krem budyniowy: 1 3/4 szklanki mleka budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 16g 1 kostka miękkiego masła lub margaryny Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe paczka okrągłych biszkoptów 180g Napar: 1 łyżeczka kopiasta kawy + 0,5 szklanki wrzątku(...)cukier, wymieszać i wystudzić. Galaretki rozpuścić w pół litrze wrzątku. Pozostawić do wystudzenia i stężenia. Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Na jednym wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę (2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody). Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaoplecienia tortu Dolny blat układamy na paterze, nasączamy go równomiernie 1/3 espresso z amaretto. Następnie wykładamy na niego połowę przygotowanych wcześniej malin i równomiernie rozsmarowujemy na powierzchni biszkoptu. Na to wykładamy 1/3 kremu i ponownie równomiernie smarujemy całość. Wszystko posypujemy cienką warstwą gorzkiego kakao. Proces powtarzamy jeszcze raz, a następnie układamy ostatni blat, nasączamy go i dookoła tortu ustawiamy podłużne(...)biszkopty, które oplatamy wstążką. Następnie na samej górze rozsmarowujemy pozostały krem. Nie musicie smarować boków tortu, bo jest już obłożony biszkoptami. Górę posypujemy kakao. Gotowe! :) Tort jest naprawdę fantastyczny, krem gęsty i treściwy, ale nie przesadnie słodki. Możecie dodać więcej cukru i ok. 50-100 ml śmietanki więcej jeśli lubicie mniej gęste kremy. U mnie niestety blaty są nieco poszarpane
Cooking Monsterciasto i domowy krem na wierzchu posypany kakao. Jogurtowy sernik- wiecie, taki w stylu jogurt plus galaretka, biszkopty na spód i owoce na wierzch. No i biszkopt z galaretką. Klasyk nad klasykami. Z kremem budyniowym. I owocami- latem głównie truskawkami, zimą z czymś z puszki. Z czasem przegrał z bardziej fikuśnymi ciastami i ptyśkami od Gondka. Nie było(...)wspomnień, że postanowiłam zostawić szklanki. Jestem pewna, że mimo to sobie poradzicie:-) A! I podwoiłam ilość, bo coś mi jeszcze zostało z tego małego gadatliwego żarłoka. KLASYCZNY BISZKOPT Z GALARETKĄ I KREMEM BUDYNIOWYM Na ciasto 8 jajek (żółtka i biała osobno) szczypta soli 2 szklanki cukru 6 łyżek gorącej wody 2 budynie (przepis mówi 'żółte'- śmietankowe albo waniliowe) 2 szklanki
les mirabellestruskawek (u mnie mrożone) 2 galaretki truskawkowe Krem budyniowy: 600 ml mleka 2 budynie waniliowe 1 łyżka cukru waniliowego 5 łyżek cukru 200 g masła Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao dżem truskawkowy do posmarowania Przygotowanie: Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku(...)Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć rozprowadzić na posmarowanym dżemem biszkopcie. Warstwy ciasta: biszkopt kakaowy, połowa kremu budyniowego, wkład serowy, reszta kremu budyniowego,tężejąca masa truskawkowa,biszkopt jasny, dżem truskawkowy, polewa
Ala piecze i gotujejest wersja bez pieczenia jak i na ciemnym, pieczonym biszkopcie, z herbatnikami lub krakersami. Wybrałam dla Was wersje na biszkopcie, która robiłam nie raz i nie dwa, z dwiema warstwami słonych krakersów i jedną warstwą herbatników, z karmelem i pysznym kremem maślano – budyniowym. Ciasto jest przepyszne. Dzięki lekko słonym krakersom nie jest zabójczo słodkie, za to idealnie współgra(...)mleka skondensowanego słodzonego, gotowanego 1,5 h 200 g solonych krakersów 150 g herbatników 250 ml śmietany kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru pudru czekolada do posypania Wykonanie: biszkopt 1/2 kremu 1/2 krakersów 1/2 karmelu pozostałe krakersy pozostały krem herbatniki pozostały karmel bita śmietana wiórki czekolady Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. * możecie użyć tylko krakersów lub tylko
Made By Mom And Son