truskawek 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2-3 łyżki (20-30 g) cukru pudru 16 (ok. 100 g) podłużnych biszkoptów 3/4 szklanki (180 ml) wody listki mięty Przygotowanie: 1) Przygotować krem: mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać 2 łyżki cukru pudru oraz serek mascarpone i dokładnie wymieszać mikserem. 2) Truskawki umyć i usunąć(...)musie i układać po dwa na dnie każdej szklanki. 4) Na biszkopty nałożyć po dwie łyżki kremu, następnie 3-4 łyżki musu truskawkowego. Przełożyć warstwą 2 namoczonych biszkoptów, zakończyć dwiema łyżkami kremu i udekorować pokrojonymi truskawkami oraz listkami mięty. 5) Przygotowany deser schłodzić w lodówce przez min. 2 h. Artykuł Deser truskawkowy à la tiramisu pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.metruskawek 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2-3 łyżki (20-30 g) cukru pudru 16 (ok. 100 g) podłużnych biszkoptów 3/4 szklanki (180 ml) wody listki mięty Przygotowanie: 1) Przygotować krem: mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać 2 łyżki cukru pudru oraz serek mascarpone i dokładnie wymieszać mikserem. 2) Truskawki umyć i usunąć(...)musie i układać po dwa na dnie każdej szklanki. 4) Na biszkopty nałożyć po dwie łyżki kremu, następnie 3-4 łyżki musu truskawkowego. Przełożyć warstwą 2 namoczonych biszkoptów, zakończyć dwiema łyżkami kremu i udekorować pokrojonymi truskawkami oraz listkami mięty. 5) Przygotowany deser schłodzić w lodówce przez
Fitsweet.memasy i owoców leśnych. Razem z galaretką z owoców leśnych stworzyło to fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 3 szt * mąka pszenna – 3 pełne łyżki * cukier – 3 łyżki KREM SEROWY: * twaróg 3 x mielony – 500 g * mleko kokosowe – 200 ml * cukier puder – 5 łyżek * ziarna wanilii lub pasta(...)ucieramy, w razie potrzeby dosładzamy. NASĄCZENIE: Lemoniadę cytrynowo-pomarańczową zalewamy ciepłą wodą, mieszamy, nasączamy biszkopt. GALARETKA: Kompot z owocami leśnymi zalewamy wodą, gotujemy. Ciepły mieszamy z żelatyną. Ponownie nie gotujemy, bo żelatyna straci właściwości. Odstawiamy do tężenia. CAŁOŚĆ: Na nasączony lemoniadą cytrynowo-pomarańczową biszkopt wylewamy krem serowy, wygładzamy. Dodajemy pokrojone owoce. Zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki
Ostra na Słodkoowszem, jest czasochłonne, ale nie trudne. Mowa o pawim ogonie, czy pawim oczku, różne są nazwy. Ciasto trochę zmieniłam, przygotowałam je na kakaowym biszkopcie, a rolady wykonałam z ciasta kruchego z dodatkiem miodu. Całość jest przełożona kremem oraz galaretką. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i jest pycha. Polecam :-) No to zaczynamy : SKŁADNIKI * przepis na dużą blaszkę BISZKOPT -5 jajek(...)mleka zagotowujemy-masę wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy jak budyń. Studzimy. Gdy budyń jest zimny, masło lub margarynę ucieramy na puch, i stopniowo dodajemy budyń. I krem gotowy :-) BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę , następnie dodajemy cukier oraz żółtka i resztę składników. Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, następnie masę na biszkopt
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwięc do przepisu można również użyć blaszki o średnicy 24cm. Bardzo polecam… (przepis moja inwencja twórcza). document.createElement('video'); http://www.malacukierenka.pl/wp-content/uploads/2016/05/sernik-z-maslem-orzechowym3.mp4 Tort truskawkowo – bananowy z kremem jogurtowym Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 180g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego Do nasączenia(...)wyjęciu z zamrażalnika wylać połowę masy truskawkowej, przykryć drugą częścią biszkoptu. Biszkopt nasączyć połową ponczu i wyłożyć na niego pozostały krem z bananami. Na wierzchu rozprowadzić resztę kremu truskawkowego i przykryć ostatnim biszkoptem. 12. Ostatni biszkopt nasączyć i tort wstawić do lodówki na parę godzin (można na całą noc). Wierzch i boki: 13. Śmietanę ubić na sztywno z fixami, cukrem
Mała Cukierenkainspiracja pochodzi również z tego bloga, jednak z moimi licznymi modyfikacjami) oraz domowego dżemiku. Razem daje smak idealny. Polecam! Składniki: BISZKOPT (tortownica 22cm): 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 400g czekolady (200g mlecznej i 200g gorzkiej) 400ml kremówki 250g mascarpone DODATKOWO: słoiczek konfitury czereśniowej sok z jednej cytryny 200ml gorącej wody(...)cytryny, cukier, gorącą wodę i rum wymieszać. Przestudzić. SKŁADANIE TORTU: Na paterę wyłożyć pierwszy blat biszkoptu (najlepiej ten z samej góry), naponczować, posmarować najpierw konfiturą, następnie kremem. Przykryć kolejnym blatem biszkoptu, powtórzyć czynności. Cały tort obłożyć kremem. Za pomocą szprycy dekorować dowolnie tort. Dekorować również wisienkami i cukrowymi ozdobami. Schłodzić porządnie w lodówce
Cakes By Kejtziemniaczanej 300 g miękkiego masła 250 g chałwy, pokruszonej na kawałki 2 łyżki whiskey lub amaretto Dodatkowo: 1,5 szklanki mocnej kawy z cukrem, wystudzonej 250 g herbatników 16 biszkoptów "kocie języczki" 1/2 słoiczka konfitury wiśniowej kakao do posypania POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +chłodzenie * Z białek, które nam zostaną, można przygotować Pavlovą - jak szaleć to szaleć(...)pieczenia. Herbatniki moczymy w kawie i ciasno układamy na dnie formy. Wykładamy połowę masy. W kawie moczymy biszkopty i układamy jeden obok drugiego na masie, delikatnie wciskając w krem. Pomiędzy biszkopty wykładamy konfiturę wiśniową. Przykrywamy resztą masy, w kawie moczymy pozostałe herbatniki i układamy na wierzchu. Całość smarujemy odłożonym kremem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą
My Culinary ArtCiasto nie jest kwaśne mimo soku z trzech cytryn i cytrynowej galaretki. Jest idealne :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przegotowanej ostudzonej wody Krem cytrynowy: 3 cytryny 1,5 szklanki wody 2 budynie waniliowe 1 i 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła Cytrynowa pianka: 400 ml śmietanki kremówki(...)szklanki wrzątku i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ostudzoną galaretkę wlać do śmietanki i dokładnie połączyć. Do masy wsypać brzoskwinie i delikatnie wymieszać. 4. Na biszkopt wyłożyć krem cytrynowy. Na kremie poukładać herbatniki a na nie wyłożyć piankę cytrynową. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachswoim smakiem i wyglądem. Świetny jest też fakt, iż można maliny zastąpić dowolnymi miękkimi owocami :D Składniki: Biszkopt (x2): 100 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g masła w temperaturze pokojowej 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru 500 ml mleka 250 g masła w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru(...)masę. Składanie ciasta: Na dnie blaszki ułożyć 1 biszkopt upieczonego ciasta, wyłożyć 1/2 kremu, następnie galaretkę z malinami. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała. Następnie wyłożyc resztę kremu i przykryć drugim biszkoptem. Wierzch polać polewą czekoladową. Przechowywać w lodówce. Ok. 15 min. przed podaniem wyciągnąc z lodówki, aby masa była miękka i kremowa. SMACZNEGO!!! Inspired by domowysmakjedzenia.pl
Malinowo w kuchniwlać po jednej galaretce. Na pierwszy placek miodowy rozsmarować porcję kremu budyniowego, niego rozłożyć czerwony mus jabłkowy, następnie drugą porcję kremu i biszkopt nasączony herbatą. Na nim znów rozłożyć krem budyniowy, żółty mus jabłkowy i pozostały krem. Wierzch przykryć ciastem miodowym. Ciasto ozdobić polewą czekoladową
kgwjanczewoSkładniki :Tort przełożony kremem / masąbanansok z cytryny Wykonanie : Biszkopt przekładamy kremem / masą Przekrajamy na pół Połówki odwracamy o 180 stopni Dowolnie dekorujemy , na środek kładziemy banana posmarowanego wcześniej sokiem z cytryny lub tułów robimy z kremu
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęPiegusek biszkoptowy z kremem to prosta, leniwa kremówka zamiast karpatki. Biszkopt z odrobiną suchego maku i krem karpatkowy. Bardzo prosto i szybko. 6 jajek7 łyżek cukru6 łyżek mąki krupczatki1 łyżka suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka wody1 łyżka olejuJajka z cukrem zmiksować na bardzo puszysty krem. Pod koniec miksowania dodać olej i wodę. Delikatnie połączyć z mąką zmieszaną(...)czekoladowa lub starta gorzka czekolada Z mleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Ucierać, aż powstanie gładki krem.Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Udekorować polewą czekoladową lub startą gorzką czekoladą
Praktyczna plwzór batoników "bounty". Batoniki bounty są bardzo mocno kokosowe w środku i na zewnątrz oblane grubo czekoladą. Są słodkie i pyszne. Ciasto bounty to czekoladowy, miękki biszkopt przełożony niebiańskim kremem kokosowym oblany czekoladą. Idealne na następny dzień. Najlepsze i najbardziej podobne do batoników ciasto kokosowe. "BOUNTY" Biszkopt 5 jaj ( w temp. pokojowej ) 2/3 szkl. mąki 1/3 szkl. kakao(...)pergaminem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20-25 min. do suchego patyczka ( czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika ). Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Krem 3 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 1 budyń waniliowy 200 g. masła 200 g. wiórek kokosowych Do garnka wlać 2 i 1/2 szkl. mleka, zagotować. Dodać cukier
Kuchnia Paulettesjest po prostu rewelacyjny! Gdyby odbyło się losowanie na najlepszy sernik na świecie, za tym podniosę w górę obie łapki! Większość zna i ceni smak tiramisu: biszkopty aromatyzowane kawą i amaretto, przekładane delikatnym kremem z mascarpone i kakao. Pyszne - prawda? A jeśli dodać do tego idealnie kruche ciasto i aksamitną, waniliową warstwę serową? To już po prostu poezja smaku(...)wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i ekstrakt waniliowy. Wymieszać z serkiem mascarpone. Część kremu rozsmarować na serniku. Amaretto wymieszać z kawą, w mieszance moczyć biszkopty, układać ciasno na kremie. Oprószyć kakao. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Wyciskać na biszkoptach dekoracyjne rozetki. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem wierzch oprószyć kakao
6niebowykorzystaniem świeżych truskawek. Lecz jak to zwykle bywa na zakończenie powinno pojawić się coś wyjątkowego. I takie są właśnie te urocze, bladoróżowe mini-torciki. Delikatne, miękkie blaty biszkoptu przekładane kremem śmietanowym z dodatkiem zmiksowanych truskawek. Doskonale sprawdzą się jako małe wersje dużego, tradycyjnego tortu urodzinowego, ale nie tylko… Przepis (zmodyfikowany przeze mnie) pochodzi z gazety „Sól i pieprz” (wydanie czerwiec(...)lipiec 2015 r.) Składniki (na 6 sztuk): Biszkopt: 6 dużych jajek 150 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 125 g mąki pszennej 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli Krem śmietanowo-truskawkowy: 1 białko 50 g cukru 250 ml śmietanki 36% (lub 30%) 20 g cukru waniliowego 200 g truskawek zmiksowanych 1 łyżeczka cukru 6 truskawek (do dekoracji) Wykonanie
MyCookBook.pl