biała - 7122 przepisów (strona:168/475)

Świąteczne ciasteczka 193

proszku do pieczenia - pół łyżeczki soli - 75g płatków owsianych - 125g miękkiego masła - 75g brązowego cukru - 100g cukru pudru - 1 duże jajko - pół łyżeczki olejku waniliowego - 75g suszonej żurawiny - 140g białej czekolady startej na tarce na grubych oczkach - 50g drobno posiekanych orzechów włoskich  Sposób przygotowania:   W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. Zmiksować masło

Pan i Pani Smith w kuchni
Zupa krem z dyni 188

zbliżony do przepisu na krem z kukurydzy. Jednak smak jest zupełnie inny. Nam zupa bardzo przypadła do gustu. Składniki: - około 1 kg dyni - 2 cebule (1 czerwona i 1 biała) - 2-3 ząbki czosnku - sól, pieprz - łyżeczka ostrej papryki - szklanka wywaru drobiowego lub wołowego - pół łyżeczki oregano - 400 ml mleka kokosowego - uprażone ziarna słonecznika - masło i oliwa Sposób przygotowania

Pan i Pani Smith w kuchni
Zupa z porem i szparagami 174

które pojawiają się na ryneczku skłoniły mnie do ugotowania kolejnej zupy warzywnej;)  Tym razem postawiłam na połączenie szparagów i pora. Składniki ( 4-6 porcji): - 2 średnie pory (tylko białe części) lub jeden bardzo duży - 1 cebula -1 pęczek szparagów (ja użyłam zielonych) - 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego -oliwa/olej - sól, pieprz, szczypta cukru, przyprawy: tymianek, papryka słodka, ostra

Corner With Recipes
Tarta porowo-cebulowa z gorgonzolą 161

Potem rozwałkować i wyłożyć na wysmarowanej tłuszczem formie. Piec w 200 stopniach ok. 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Cebulę pokroić w kostkę, por w cienkie plasterki (tylko białą część). Na zwilżonej olejem patelni poddusić cebulę z porem i tymiankiem. Zdjąć patelnię z gazu, dodać śmietanę, mozzarellę, przyprawy, dokładnie wymieszać. Dodać szklankę słonecznika do farszu, wymieszać. Wyłożyć farsz

Corner With Recipes
Cascais w zdjęciach (Portugalia) 138

morskie oraz tunel, który do niej prowadzi, nazywany Wrotami Piekieł ( Boca do Inferno) . Fale rozbijają się na skałach, rozbryzgując się na wszystkie strony. Tym samym ochlapują wejście do tunelu białą pianą. Studnia rezonuje szum wody i wiatru tworząc głośny huk przy każdym natarciu fali, które mają być odgłosami  piekieł ;) Niestety nie trafiliśmy na tak spektakularny pokaz, ponieważ wiatr

Corner With Recipes
Owsiane muffiny z kiwi i bananami 202

chyba się udało :) Składniki (12 muffinów): - 2 szklanki płatków owsianych, najlepiej nie błyskawicznych - 4 dojrzałe kiwi - 2 dojrzałe banany - 1 szklanka mąki (pół na pół mąka pełnoziarnista z białą) - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżeczki kakao (opcjonalnie) - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru - 0,5 szklanki oleju rzepakowego - garść suszonej żurawiny (opcjonalnie) Płatki

Corner With Recipes
Kurczak słodko-kwaśny 259

mogę znaleźć odpowiednich słów. Wyszło po prostu pysznie, jeśli spróbujecie, nigdy więcej nie tkniecie gotowego sosu słodko-kwaśnego ;)   Składniki (4 porcje): - 400 g filetów z kurczaka - 1 mała biała cebula - 1 mała czerwona cebula - 1 papryka - 1 duża marchewka - kilka pieczarek - 1 ząbek czosnku (zgnieciony) - 1 łyżeczka imbiru - 3 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 2 woreczki

Corner With Recipes
Farfalle (kokardki) z kurczakiem i szparagami w białym sosie 170

się jednak przyznać, że ostatnio zdradzam makarony z brązowym ryżem, tak bardzo zaczął mi smakować. Jednak o ryżu innym razem, dzisiaj zostawiam was z makaronem, szparagami i mało grzesznym białym sosem :) Składniki (3 porcje): - 250 g makaronu farfalle (kokardki0 pełnoziarnistego - 1 pierś z kurczaka - 1/2 pęczka szparagów - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - kilka plasterków kiełbasy/ 2 plasterki wędliny - 4 łyżki

Corner With Recipes
Sałatka z fasolką szparagową i musztardą francuską 380

Świetna sałatka na ciepłe dni, szczególnie kiedy fasolki szparagowej pod dostatkiem. Dla poszukiwaczy ciekawych smaków, idealna :) Składniki (8 porcji): - 1 cebula biała - 1 cebula czerwona - 1 kg fasolki szparagowej (najlepiej pół na pół, zielona z żółtą) - 1 papryka czerwona - 2 szklanki pomidorków koktajlowych - sól, pieprz do smaku, Dressing: - 6 łyżek oleju rzepakowego - 1 czubata łyżka musztardy francuskiej

Corner With Recipes
Konfitura z czerwonej cebuli 191

Prosty przepis na zagospodarowanie nadmiaru cebuli, jak trafi się trochę jej białej odmiany, to też nic się nie stanie. Jutro za to pokażę jak pysznie wykorzystać taką konfiturę, zapraszam :) Konfitura z czerwonej cebuli Składniki: - 1 kg czerwonej cebuli - 5 łyżek octu balsamicznego - 2 łyżki miodu - 1 łyżka tymianku - sól, pieprz ziołowy do smaku - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka

Corner With Recipes
Zdrowy chleb drożdżowy z oliwkami, koncentratem pomidorowym i fetą 194

Podtytuł tego posta mógłby brzmieć, jak z porażki może wyjść coś dobrego ;). Początkowo miał z tego powstać chlebek odrywany. Niestety okazało się, że mam tylko pół szklanki białej mąki, ale i tak postanowiłam spróbować. Ciasto jednak było zbyt ciężkie i powstała pyszna, chrupiąca skórka, która trochę uniemożliwia odrywanie. Mimo, to powstał pyszny bochenek ciemnego pieczywa, który mam zamiar jeszcze

Corner With Recipes
Lipiec. Ale czy na pewno...? I ptysie nie tylko dla Ptysi 180

zasłony wszechobecnej czerni zaczęłam dostrzegać inne kolory. Powoli zakochałam się w czerwieni i bieli, zieleni, a nawet błękicie i pudrowym różu. Ciągle mam w szafie sukienkę z tamtych czasów - białą w chabry; z chabrowymi tasiemkami. Rzadko ją noszę, ale nie potrafię się z nią rozstać - mam do niej ogromny sentyment. Zaraz myślę o chabrowych wiankach, które Mama plotła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dżem z płatków z dzikiej róży 241

kolejną wiosnę jak znalazł ! :) Składniki:  około 200g płatków róży   1 szkl cukru 2szkl wody płaska łyżeczka kwasku cytrynowego 5 łyżeczek żelfixu 3:1 Przygotowanie: Płatki oczyścić, usunąć białe końcówki. Płatki umieścić w słoiku, zasypać 1/2 szkl cukru i kwaskiem cytrynowym. Słoik zakręcić, potrząsnąć nim tak, aby płatki dobrze wymieszały się z cukrem, odstawić na noc do lodówki. Następnego

Garnkowe fanaberie
Drink z białego wina 195

Prosta mikstura z białego wina z dodatkiem soku z cytryny i świeżej mięty. Żałuję troszkę, że jednak nie jest mi dane popijać taką szklaneczkę na tarasie w jakimś ciepłym miejscu. Lato w Anglii raczej się skończyło, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by „orzeźwić się” takim drinkiem w pochmurne popołudnie :) Składniki butelka wytrawnego białego

Pink Envelope
Marynowana czerwona cebulka 242

trzech średnich czerwonych cebul wyszedł mi jeden niewielki słoik po dżemie. Zalewa: 2 szklanki wody,  2 łyżeczki ziaren kolendry, 2 średnie liście laurowe (pokruszone), 1 łyżeczka ziarenek białej gorczycy, 2 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki soli, 1/3 szklanki 10 % octu. Wodę, przyprawy, sól i cukier zagotować w garnuszku.  Po około 2 minutach gotowania na niewielkim ogniu, wlać ocet

Codzienna kuchnia niecodzienna