biała - 7122 przepisów (strona:165/475)

Wieprzowina z fasolką i makaronem w sosie hoisin 228

sosu hoisin 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego (w ostateczności można zastąpić mieszanką wódki i słodkiego wina) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka chili sól, biały pieprz olej do smażenia Schab umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, wino ryżowe, biały pieprz i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i marynować w lodówce co najmniej

Trzeci talerz
Łososiowe trio z rieslingiem 171

deseru Riesling Divinus Secco z winnicy Rappenhof. Dania, które przygotowaliśmy były przygotowane z rieslingiem lub tworzyły z nim zgrany duet. Riesling jest jednym z moich najbardziej ulubionych białych win nie tylko podczas hucznie obchodzonego tygodnia Rieslinga. Pierwsze wzmianki o Rieslingu pochodzą z XV wieku. Uważa się, że praprzodkowie obecnego Rieslinga pochodzą z Nadrenii. Obecnie najwięcej uprawia się go w Niemczech

królestwo garów
Potrawka z kurczaka z ryżem 270

dzielę na mniejsze części. Dodaję z powrotem do sosu, który zagotowuję, ewentualnie doprawiam do smaku. Odstawiam z ognia i dodaję śmietanę, dokładnie mieszam. Tak przygotowaną potrawkę podaję z ugotowanym białym ryżem

Kuchnia co dnia
Perfekcyjny bulion warzywny. Bulion miłosny. 174

zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.  Sprawdźcie  zatem czy działa. Ja dopiero zjadłam zupkę na jego bazie więc zaczekam, aż moce zaczną działać:):):) Składniki: 1 cebula biała 2 marchewki pęczek selera naciowego por pęczek lubczyku świeżego 3 łyżki oliwy 2l wody Wykonanie: Warzywa myjemy. Cebulę, marchew, seler i por kroimy na mniejsze części

Apetyt na Zielone
Chałka na śniadanie 104

podwinąć pod spód.Tak przygotowaną chałkę położyć na przygotowaną blachę podsypaną mąką. Zostawić do wyrośnięcia na ok pół godziny. 4.  Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem. Można posypać: kruszonką białym lub czarnym sezamem a także kminkiem. Piec około pół godziny w 200 stopniach w zależności od rodzaju piekarnika

AZgotuj!
Różowa pasta ze szprotkami do kanapek 142

Składniki: kostka białego sera puszka szprotek lub wędzonych na wagę 1 łyżeczka keczupu i przecieru pomidorowego 1 łyżka kaparów pół czerwonej cebuli drobno posiekanej w kosteczkę posiekany koperek  kilka ziaren różowego pieprzu papryka czerwona w proszku do dekoracji Różowa pasta ze szprotkami  Przygotowanie: 1. Rozgnieć widelcem biały ser, dodaj ryby, keczup i koncentrat pomidorowy. 2. Dadaj cebulę koperek

AZgotuj!
Pszenno- żytni naleśnik szpinakowy z pieczarkami i z sosem pomidorowym 162

pokrój w plasterki, cebulę w kostkę. Uduś pieczarki z cebulą i czosnkiem na łyżce oleju. Dodaj roztarty czosnek i dopraw solą. Pod koniec dodaj pieprz ziołowy lub biały oraz natkę z pietruszki. W wysokim naczyniu przygotuj ciasto naleśnikowe łącząc wszystkie składniki. Smaż na małej ilości oleju cienkie placki. W rondlu(...)rozcieńcz koncentrat pomidorowy z wodą tak aby uzyskać konsystencję sosu. Dodaj szczyptę cukru trzcinowego lub białego, cynamon i proszek z goździka. Po kilku minutach dodaj odrobinę octu czerwonego i sól do smaku. Najlepiej aby wszytko robić w jednym czasie, choć sos pomidorowy można zacząć znacznie wcześniej.      5. Podawaj

AZgotuj!
Carpaccio z awokado i anchois 179

przygotowania sosu: 1. Posiekaj w kosteczkę cebulę, anchois niemal na papkę oraz papryczkę na maleńkie kawałeczki.  Włóż składniki do miski i wymieszaj z olejem, białym octem winnym, sokiem z cytryny, miodem, kaparami i zielonym pieprzem, dopraw solą. 2. Awokado pokrój na cieniutkie fileciki. 3. Ułóż na talerzu polej sosem. Dla nielubiących anchois sos przygotować

AZgotuj!
"Crema di zucca" Krem z dyni z razowym makaronem, kosteczkami prazonego bakłazana i parmezanem 185

Krem z dyni a raczej sos do makaronu. Składniki: makaron razowy średnia lub pół dyni 3 łyżki oleju średniej wielkości por (biała część) natka pietruszki ser parmezan sól pieprz 1 łyżka octu winnego pół bakłażana 0,5 litra mleka Przygotowanie: 1. Pora pokrój drobno i zacznij dusić na łyżce oleju. Dadaj pokrojone

AZgotuj!
Koktajl odprężający z płatkami owsianymi 125

cytrusów jeśli  będzie ci się chciało to najlepiej wyfiletuj cząstki. Pomarańczę dodałam bez filetowania nie bawiłam się w obieranie białych skórek. Dodaj pokrojoną brzoskwinię, wsyp płatki owsiane. Zmiksuj. Udekoruj listkami melisy. Jeśli to podwieczorek  dodaj kostki lodu

AZgotuj!
Risotto golden delicious na słodko 172

słodko. Efekt wyszedł znakomity. Lepki ryż al dente i chrupkie dodane w ostatniej chwili kosteczki jabłka Granny Smith zaskakują! Nie wiesz jaki smak skrywa się w tej białej delikatności. Składniki: pół opakowania ryżu arborio łyżka masła kieliszek musującego wina woda ok szklanki łyżeczka czubata cukru trzcinowego łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą

AZgotuj!
Aromatyczne placuszki z ziemniaków i kapusty z rozmarynem 156

Temperatura spadła za oknem, podniosłam więc temperaturę moim dań . Składniki: 500 gram pure z ziemniaków ćwiartka kapusty włoskiej ząbek czosnku biała część pora sól pieprz gałązka świeżego rozmarynu Przygotowanie: 1. Przygotuj z ziemniaków pure. Go gorących ziemniaków wciśnij ząbek czosnku i  drobno pokrojony por. Wystudź. 2. Pokrój bardzo

AZgotuj!
Jeczpomaki pierogi z kuchni tatarskiej 160

końca. Piecz w piekarniki 190 stopni ok 35-40 minut w zależności od piekarnika. Podawaj z surówkami. Ja posmarowałam wierzch żółtkiem. i posypałam czarnuszką, bo lubię. Doskonały z białym barszczem

AZgotuj!
Kapusta faszerowana gołąbki bez mięsa 206

pyszne, aromatyczne dzięki świeżym listkom mięty i nasionom fenkułu, które podczas jedzenia uwydatniają warstwy smaku.  Składniki: kapusta 1,5 szklanki bulionu warzywnego Nadzienie: puszka białej fasoli (jeśli nie przepadacie za puszkowaną to trzeba ją ugotować dzień wcześniej, żeby starczyło czasu na przygotowanie dania) szklanka ryżu u mnie jaśminowy pół łyżeczki

AZgotuj!
Polsko- włoska zupa dyniowa z grzankami parmezanem i serem korycińskim 129

wiedziałam już co poczuje na języku. Zaszły zmiany w mojej zupie. I są niezłe:)  Potrzebujesz: 500 gram dyni 1,5 litra bulionu cebula biała włoska 2 łyżki oliwy z oliwek kromka chleba wiejskiego boczek lub panczetta 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki śmietanki 36% 1 łyżeczka tymianku  plaster sera korycińskiego  Cebulę pokrój

AZgotuj!