ekologiczne 3/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200-300 gram mielonych migdałów 5 jajek opakowanie żurawiny czekolada pomarańczowa opcjonalnie ( jeśli się nie uda proponuję białą czekoladę i skórkę z pomarańczy + olejek pomarańczowy) na Allegro można kupić 1 kg belgijskiej czekolady pomarańczowej Umyte pomarańcze gotowałam 70 minut w wodzie na małym ogniu ( uwaga przepisy
AZgotuj!kalafiora z pianką kawową. na 4-6 osób: średni kalafior 500 ml mleka 500 ml śmietany kremówki 1/2 laski wanilii 1 łyżka prażonych płatów migdałowych sól i biały pieprz Pianka kawowa: 200 ml wody 5 g sucro ( do nabycia w internecie) 400 ml likieru kawowego. Z kalafiora wyciąć same różyczki ( nóżki można wykorzystać do bulionu ). Sparzyć różyczki(...)wlać mleko, śmietankę i rozkrojoną łaskę wanilii. Zacząć podgrzewać. Odcedzić kalafiora z wody i przełożyć do mleka. Gotować kilka minut do miękkości. Doprawić solą. Kiedy kalafior będzie miękki, dodać biały pieprz a całość zmiksować na aksamit. Można przetrzeć przez sito. Wodę zmiksować z sucro. Ciągle miksując dodać likier kawowy, aż powstanie puszysta pianka. Krem przelać do bulionówek, posypać prażonymi płatkami
AZgotuj!procentowo największą zawartość kokosa. Na 4-6 osób: średni kalafior 1 litr mleka kokosowego 1/2 laski wanilii 1 łyżka prażonych płatów migdałowych sól i biały pieprz Z kalafiora wyciąć same różyczki ( nóżki można wykorzystać do bulionu ). Sparzyć różyczki w osolonej wodzie. Blanszować kilka minut. Do drugiego garnka wlać mleko i rozkrojoną łaskę wanilii. Zacząć podgrzewać. Odcedzić zblanszowanego(...)kalafiora z wody i przełożyć do mleka. Gotować kilka minut do miękkości. Doprawić solą. Kiedy kalafior będzie miękki, dodać biały pieprz a całość zmiksować na aksamit. Można przetrzeć przez sito. Wylać do małych kokilek i posypać prażonymi migdałami. Do zupy dodałam wiórki kokosowe i powiem, ze nieźle smakowała całość
AZgotuj!Zagościły u nas zupy kremy. To pewnie na skutek przejedzenia poświątecznego. 1,5 litra warzywnego bulionu opakowanie mrożonego zielonego groszku biała cebula łyżka oleju listki świeżej mięty W garnku rozgrzałam olej i zeszkliłam cebulkę pokrojoną w kostkę, wlałam gorący bulion, wsypałam paczkę groszku. Całość gotowałam jakieś 20-25 minut. Zmiksowałam z kilkoma listkami świeżej mięty. Mocno
AZgotuj!sera. Bardzo mi smakowała. Ostatnio kupiłam w Krakowskim Kredensie bryndzę z kminkiem. Bardzo mi smakowała. Dodałam do zwykłej kartoflanki i było bardzo smacznie. Wywar warzywny 2 litry biała część pora 1 łyżka oleju 2 łyżki bryndzy z kminkiem 8 średnich ziemniaków 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka papryka słodka Pora pokroić w krążki udusić na oleju
AZgotuj!wersje: smażoną i pieczoną. Szczerze mówiąc te z piekarnika to raczej bułeczki. Te z oleju to są PĄCZKI. Można je robić na różne sposoby z mlekiem kokosowym, krowim, z białą mąką, z razową, z proszkiem do pieczenia, drożdżami, z jajem lub bez. A dodatki: to ananas, cynamon, imbir, kardamon. Posypka może być z wiórków kokosowych z cukrem, mielonych migdałów
AZgotuj!jego puree przypadło wszystkim w moim domu do gustu. Jest pyszne i może z powodzeniem zastąpić ziemniaki. łosoś oliwa sos sojowy 3 korzenie pietruszki mleko sól 1 łyżeczka miodu biały pieprz Pietruszkę umytą i obraną zalać mlekiem tak aby zakryło warzywa. Gotować na małym ogniu. Kiedy będzie miękka dodać sól, miód i pieprz biały. Zmiksować. Łososia udusić w folii
AZgotuj!hell's kitchen i mamy się uwijać, ale dla mnie to było haeven kitchen. Krojenie, siekanie, mieszanie i zagniatanie. Praca szła gładko. Zrobiliśmy samosy z najlepszym farszem: biała cześć pora uduszona na oliwie kminek feta Zostały nim nadziane pierożki w ciasto filo. Do pierożków były sałaty ( do kupienia u Pana Ziółko miedzy innymi w Fortecy), sosy
AZgotuj!osób pół opakowania komosy ryżowej - u mnie czerwona opakowanie kurek ( w Biedronce są świeże) zimą będę kupować mrożone pół pęczka natki pietruszki biała cebula ( włoska) ząbek czosnku sól i pieprz do smaku olej ok 2 łyżki Komosę ugotuj we wrzątku około 10-12 minut. W tym czasie na patelni rozgrzej olej i wrzuć czyste kurki wraz
AZgotuj!Pyszny pełen białka burger z komosy ryżowej. 1/3 opakowania komosy ryżowej (u mnie czerwona, ale ja wolę białą) 5 kostek mrożonego szpinaku olej sól 2 ząbki czosnku jajo łyżka mielonego lnu Komosę ugotuj ok 15 minut w osolonej wodzie, odcedź i wystudź. Rozmroź szpinak i odciśnij z wody. Dodaj do komosy szpinak, wbij jajo i wciśnij czosnek. Dodaj
AZgotuj!Uwielbiam kiszoną czerwona kapustę. Wolę od tej białej. Kolor ale i możliwości doprawienia jej są ogromne. Sama także smakuje świetnie. 250 gram kiszonej czerwonej kapusty szczypta cynamonu olej rzepakowy opakowanie śledzi mało solonych czerwony pieprz winne jabłko szalotka koperek śledzie pokrój na małe kawałki ( ok 4 z jednego płata) jabłko i szalotkę pokrój w kosteczkę, wymieszaj
AZgotuj!czasie, a była jeszcze miękka w środku - sprawdziłam - suszyłam ją 2 godziny w 100 stopniach i potem jeszcze z godzinkę w 80 stopniach. I wyszła idealna. Suchutka, lekka karmelizowana. Białych nie lubię , bo wyczuwam jakiś chemiczny sposób. Ostatnio kupiłam bezowego bałwanka. Smak: mogłabym się napić octu zamiast go zjeść;) 6 białek 1 1/2 szklanki drobniutkiego cukru łyżka soku z cytryny
AZgotuj!ekologicznego sera i kaszy jaglanej. Ser jest wspaniały. Sernik z kaszą jeszcze lepszy. Jednak ser robi ogromną różnicę. Podraża koszty, ale jest tego wart. 1 kg sera białego twarogowego ekologicznego szklanka suchej kaszy jaglanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 - do 9 żółtek (zależy od wielkości jaj) szklanka cukru/ ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii puszka brzoskwiń + pół opakowania(...)kilka minut,aby sypka i miękka. Wystudź. Sernik jaglany: Żółtka ubij z cukrem/ksylitolem na puch. Do masy dodawaj po łyżce na zmianę wystudzonej kaszy jaglanej i sera białego, dodaj ekstrakt z wanilii, mąkę ziemniaczaną- wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy wlej masę serową. Piecz w 180 stopniach
AZgotuj!zawartość obu misek. Wymieszać dokładnie, ale tylko do momentu połączenia się składników. Podzielić masę na pół i dodać do jednej z nich kakao. Wymieszać. Na dno formy 21x30cm wylać białe ciasto, ułożyć parę truskawek i przykryć ciemnym ciastem. Najlepiej wykładać je łyżką, rozkładając równomiernie po całej powierzchni. Ułożyć truskawki. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w 160*C z termoobiegiem
https:KKuchniaMniamCiasto na knedle zrobiłam z białej fasoli Piękny Jaś firmy Kupiec. W smaku jedynie można było się domyślać, że ciasto to po prostu zmielona fasola :) Knedle wyszły delikatne i miękkie, a nadzienie ze szpinaku i twarogu nadało szczególnego charakteru całości. Znaczącą rolę odegrał tutaj wędzony twaróg, który nadał odpowiednią nutę smakową. Knedle z fasoli są bardziej pożywne od tych
https:KKuchniaMniam