taką wersję podaję, choć bez modyfikacji jest także smaczna. Pasta z fasoli najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem i małosolnymi ogórkami. Pasta z fasoli – wegetariański smalec: 2 puszki białej fasoli lub 3 szklanki namoczonej przez noc i ugotowanej fasoli np. „piękny jaś” 2 duże lub 3 średnie cebule 3 łyżki bezzapachowego oleju kokosowego (można zastąpić olejem rzepakowym
Poezja smakuokoło 30 ciasteczek: 1 i 1/3 szk mąki pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 80 g miękkiego masła pół szkl cukru pudru jajko pół szk żurawiny 40 g białej czekolady 1 łyżka ekstraktu z wanilli Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodaj jajko i ekstrakt i zmiksować. Do miski przesiać mąkę, sodę i szczyptę soli. Powoli przesypywać
Moja Galeria Smakuciasteczek: 185 g mąki 1 jajko 90 g masła miękkiego 75 g cukru szczypta soli czekoladowe chipsy M a s ło utrzeć z cukrem na biała masę, dodać jajko zmiksować, następnie dosypywać mąkę wymieszaną z solą. Zagnieść ciasto, utworzyć kulę i włożyć do lodówki na 2 h. Wyjąć ciasto, pozostawić na 5 minut, następnie rozwałkować i wykrawać
Moja Galeria Smakumiękkiego masła 50 g cukru pudru 1 żółtko kilka kropli ekstraktu waniliowego (można pominąć) 115 g mąki 15 g kakao Masło z cukrem pudrem utrzeć na białą masę. Dodać żółtko i ekstrakt, dalej miksować. Na końcu dodać mąkę i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części, do drugiej części dodać kakao, dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej kakaowej masy
Moja Galeria Smakusosów. Warzywa oraz użyte zioła można dowolnie miksować według swojego uznania. Składniki: 4 marchewki (około 180 g*) 2 pietruszki (około 80 g*) 1/2 selera (około 80 g*) 1 por (biała część około 100g*) 2 łodygi selera naciowego (około 90g*) 6 suszonych pomidorów (użyłam ze słoika "pomidory suszone w oleju") 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku
Moja Galeria Smakuszklanki mąki 1 i 1/4 proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki mleka 120 g gorzkiej czekolady Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć do uzyskania białej masy (około 3 minuty). Dodać cukier i ucierać kolejne 3 minuty. Dodać jajka, jedno po drugim. Dodać wanilię i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać
Moja Galeria SmakuPyszny krem z selera z dodatkiem grzanek czosnkowych Składniki: z bloga Jadłonomia 800 g selera (korzeń) 1 duży ziemniak 1 por (biała część) 1 jabłko 2 litry bulionu warzywnego 2 łyżki oleju sól, pieprz gałka muszkatołowa Grzanki: 2 kromki pieczywa 1 ząbek czosnku odrobina majeranku i tymianku 2 łyżki oleju sól Por pokroić na talarki. W dużym garnku
Moja Galeria SmakuPodpatrzone na Kwestia Smaku . Składniki na 2 porcje: mięso z pieczonej kaczki (dałam mięso z 2 udek, może być również pierś) 1/2 mango 1 mała marchewka 1 por (tylko biała część) 2 ząbki czosnku kawałek imbiru (ok.1-2 cm) 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego) 1/4 papryczki chilli 100 g ryżu jaśminowego, ugotowanego natka pietruszki podprażony sezam Sos śliwkowy
Moja Galeria Smakudobre. Składniki na 8 małych naleśników: 100 g mąki gryczanej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 1 cebula 1 łyżka masła 400 g fileta z mintaja lub innej białej ryby (może być mrożona) 100 g śmietany 18% 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich pieprz odrobina soku
Moja Galeria SmakuŚwieża sałata z pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i orzeszkami pinii. Doprawiona oregano i tymiankiem oraz dressingiem z białego octu winnego i oliwy. Podawana z grzankami. Jest zdrowo i pysznie! Składniki: ulubiona sałata 150 g pomidorków koktajlowych opakowanie mozzarelli 2 łyżki orzeszków piniowych 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki oliwy + 1 łyżka oliwy do grzanek 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz świeże
Moja Galeria SmakuZdrowa i pełna witamin surówka z białej kapusty, marchewki, jabłka, suszonej żurawiny, winogron i orzechów włoskich. Doprawiona dressingiem z oliwy, octu ryżowego, soku z cytryny i miodu. Składniki: z przepisu ze strony Kwestia Smaku 1/4 główki kapusty 1 jabłko 1 marchewka 1/3 szklanki suszonej żurawiny kiść czerwonych winogron kilka orzechów włoskich 2 łyżki oliwy 2 łyżki miodu
Moja Galeria Smakuszczęście etap wyhodowania zakwasu jest jednorazowy. I jeżeli będzie się o niego dbać to posłuży bardzo długo. Zalety ciemnego pieczywa: 1. Ma o połowę niższy indeks glikemiczny, niż pieczywo białe. 2. Zachowuje świeżość nawet do 6-7 dni. 3. Posiada 2,5 razy więcej błonnika niż jego jasny odpowiednik. 4. Zawiera duże ilości witamin, głównie z grupy
Moja Galeria SmakuPijąc ten koktajl dostarczysz sobie dawki witaminy C, kwasu foliowego oraz potasu . Błonnik pokarmowy zawarty w pomarańczy usprawni przemianę materii. Warto jeść pomarańcze razem z błonkami rozdzielającymi cząstki oraz białą częścią skórki. Znajdują się tam bowiem flawonoidy , które wzmacniają działanie witaminy C. To właśnie dlatego witamina C naturalnego pochodzenia jest lepiej przyswajalna niż jej syntetyczny odpowiednik. Składniki
Moja Galeria SmakuSkładniki na 2 porcje: 150 g truskawek 1 banan 1 pomarańcza 1 jogurt naturalny (około 150-180g) kilka listków mięty Truskawki odszypułkować. Pomarańczę obrać ze skórki, pozbawić białych skórek. Banana obrać, pokroić na kawałki. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Smacznego
Moja Galeria Smakumrożonej) mała puszka kukurydzy lub 1/2 dużej puszki 1 filet z kurczaka pomidorki koktajlowe 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki białego octu winnego sól , pieprz świeża bazylia Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać fasolkę. Po ugotowaniu odsączyć. Filet z kurczaka pokroić(...)suszona bazylią. Kukurydzę odsączyć. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. W misce połączyć makaron, fasolkę, kukurydzę, pomidorki. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Polać 1 łyżką oliwy i 2 łyżkami białego octu winnego. Posypać pokrojoną świeżą bazylia
Moja Galeria Smaku