biała - 7122 przepisów (strona:171/475)

Makaron z białymi szparagami i brokułami 165

pęczek białych szparagów pół brokuła makaron farfalle ( kokardki ) 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz ser do posypania Ugotować makaron w osolonej wodzie, aż będzie al dente ( nie przelewamy wodą ). Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać obrane szparagi i smażyć ok 5-7 min. Po chwili dodać posiekany czosnek

Atlas Smaków
Konfitura z płatków dzikiej róży 176

płatki dzikiej róży cukier sok z jednej cytryny 0,5 l wody Różę oczyszczamy z białych końców ( w nich zawarta jest gorycz ). Myjemy i osuszamy. Polewamy różę sokiem z cytryny, mniemy palcami aż puści sok. Przekładamy do szklanki i zostawiamy pod przykryciem na noc. Następnie zagotowujemy wodę z cukrem ( dodajemy objętościowo tyle samo cukru co róży ). Dodajemy różę ( możemy zostawić

Atlas Smaków
Placki z cukinii / kabaczka 185

zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki. " Dla mnie kabaczek jest żółty, większy i pękaty, natomiast cukinia mniejsza, wydłużona, ciemnozielona z białymi cętkami. Kabaczka obiera się ze skóry i wyrzuca gniazda nasienne, cukinię zjada się w całości. cukinia ( u mnie duży okaz - użyłam połowy, obrana ze skóry i gniazd nasiennych ) 3 łyżki

Atlas Smaków
Soffi Flower Coffee. Szczecin. 201

grzankami z serem kozim, pomidorkami koktajlowymi i sosem miodowym vinegrette, posypana prażonymi orzeszkami pinii Ciepła Koza Herbata kwitnąca Wschodzące Słońce ( 11,90 zł ) - ręcznie zwijane na kształt kuli liście białej herbaty, które po zaparzeniu ukzajują kwiat lilii i amarantusa, podawana w dzbanku 0,5 l Sałatka Soffi ( 24 zł ) - plastry awokado, zielonego ogórka i selera naciowego z grillowanymi krewetkami

Atlas Smaków
Ciasteczka czekoladowe z żurawinami i orzechami włoskimi 159

jajko 1 opakowanie cukru waniliowego (używamy z mamusią robionego przez nas) 180 g cukru trzcinowego (używałyśmy trzcinowy cukier puder) 50 g orzechów włoskich posiekanych 50 g czekolady białej startej 50 g czekolady mlecznej startej 100 g suszonych żurawin    szczypta soli   Przygotowanie: Masło ucieramy z trzcinowym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do dobrze utartego

Lili w kuchni
Tarta z budyniem, rabarbarem, truskawką i bezą 134

dodajemy powoli pozostały cukier (150 g). Część ubitego białka wkładamy do miseczki dodajemy czerwony barwnik spożyczy i delikatnie mieszamy. Do szprycy wkładamy na przemian ubite białe i czerwone białko i szprycą nanosimy je na owoce. Wkładamy tartę z powrotem do piekarnika i suszymy bezę

Lili w kuchni
Mojito 166

Mojito to koktajl alkoholowy. Pochodzi z Kuby, robiony jest na bazie białego rumu. Jest drinkiem o orzeźwiającym słodko-kwaśno-miętowym smaku. Podstawowymi składnikami są: biały rum, brązowy cukier trzcinowy, limonki, mięta, woda gazowana i lód. To jeden z moich ulubionych drinków. Do tego bardzo prosty i szybki do zrobienia. Wystarczy tylko kilka składników. Dla siebie i męża

Lili w kuchni
Nalewka różana 160

róż 3 do 5 porcji po około 200 g 300 - 400 g miodu (zależnie jak słodką lubicie nalewkę)  Przygotowanie: Do dużego słoja wsypujemy wypłukane i obrane z białych końcówek płatki róż, zalewamy je rumem i odstawiamy na kilka dni. Po 3-5 dniach wybieramy płatki, odciskamy bo szkoda  alkoholu który w ich zostaje i wyrzucamy

Lili w kuchni
Biały czekoladowy mus z malinami 345

wyskoczyć ze zdjęcia podam przepis. Przepis pochodzi z książki ciasta i desery czekoladowe. Podaje składniki na połowę porcji i nieco zmniejszyłyśmy z mamą ilość białka.   Składniki : 1 tabliczka białej czekolady 2 żółtka 1 białko 1 szklanka zimnej kremówki 36 % 0,5 łyżeczki soku z cytryny  0,5 łyżki wrzącej wody   Przygotowanie:   Żółtka

Lili w kuchni
Kawa latte z dwoma i trzema warstwami, latte macchiato domowym sposobem 237

szklanki 6. W tym samym czasie zaparzyć kawę. Ostudzić 7. Ciepłą, nie gorącą kawę nalać do szklanki do około 3/4 bądź więcej wysokości szklanki by na górze powstał pas białej pianki. 8. Na wierzch nakładać przy pomocy łyżeczki trochę pianki by zamaskować ślad po nalewaniu kawy 9. Podawać Smacznego :) Kawa latte 3 warstwy: (na 1 porcję) Ma bardzo widoczną

KreatywnePiny
Domowa vegeta. 1223

wiele zdrowsza! Ponieważ będę robiła ją po raz pierwszy, być może trzeba będzie modyfikować jej smak. SKŁADNIKI: 0,8 kg. marchwi 20 dag. pietruszki 25 dag. selera 2 pory-biała część 5 g. suszonych grzybów kilka gałązek lubczyku 1 pęczek zielonej pietruszki 1 łyżeczka pieprzu czarnego 5 ziarenek ziela angielskiego 3 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki soli morskiej(grubej) WYKONANIE

Kuchnia Beaty
Sałatka z ogórków w occie do słoików na zimę 693

Kolejna propozycja sałatki warzywnej do słoików. Tym razem w zalewie octowej. Składniki: 4 kg obranych ogórków, ½ litra oleju, ¼ litra octu, ½ kg cebuli białej (może być czerwona), 25 dag marchewki, 25 dag pietruszki, 17 ziaren pieprzu, 17 ziaren ziela angielskiego, 7 goździków, 7 dag soli, 25 dag cukru. Wykonanie: Ocet zagotować z przyprawami i cukrem. W między czasie pietruszkę rozdrobnić

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżówki z serem, białą czekoladą i malinami 187

Ciasto: 500 g mąki pszennej 60 g roztopionego masła 2 jajka 24 g drożdży 200 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki cukru Nadzienie: 200 g twarożku 60 g białej czekolady, roztopionej 1 jajko  100 g malin  Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość . W misce

Chocolate Muffin Blog
Zapiekanka warzywna z kiełbasą 222

Zapiekanka to bardzo fajne danie. Możemy wymyślać różne, wykorzystywać resztki z lodówki. Do tej zapiekanki potrzebna Wam będzie koniecznie kiełbasa surowa. Ja dałam polską surową, ale możecie zrobić z białą surową lub metką. Składniki: 1 duża czerwona cebula 3 kiełbasy polskie surowe 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 duże pomidory 2 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki

O kuchni z uczuciem