biała - 7122 przepisów (strona:159/475)

SuperSmoothie: banan-szpinak-kiwi-daktyle 172

syropu z agawy Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Pomarańcze obrać z grubej skóry i z białej otoczki, podzielić na cząstki - Wszystkie składniki umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-daktyle 133

syropu z agawy Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Pomarańczę obrać z grubej skóry i z białej otoczki, podzielić na cząstki - Wszystkie składniki umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Kalafior z zielonymi szparagami w pomidorach + ryż basmati 170

cynamonu - 3 zielone szparagi                                         - ¼ łyżeczki brązowego cukru - kawałek białej części pora                           - sól himalajska - ¼ puszki pomidorów

Wegańska kuchnia orientalna
Brązowa cieciorka z brokułem i porem + kasza jaglana 170

brokuła                                                 - odrobina cynamonu - kawałek białej części pora                           - ½ łyżeczki

Wegańska kuchnia orientalna
Kasza jaglana z oliwkami, fasolą i brokułem 145

jaglana z oliwkami, fasolą i brokułem Składniki: - 100g kaszy jaglanej                                - ¼ łyżeczki kurkumy - 100g białej fasoli

Wegańska kuchnia orientalna
Curry z soczewicy, kalafiora i cukinii + kasza jaglana 188

cukinii                                                  - szczypta cynamonu - ½ białej cebuli

Wegańska kuchnia orientalna
Makaron ryżowy smażony z tofu, warzywami i tahini 184

sojowy - 2 łyżki mrożonego groszku - kawałek białej części pora - 2 ząbki czosnku - kawałek papryczki chili - 1 łyżeczka tahini Wykonanie: - Warzywa umyć i posiekać: paprykę w paski, marchewkę, pora i pieczarki w plasterki, czosnek i chili w drobną kostkę, brokuła w małe różyczki - Pokroić tofu w kostkę (ja miałam gotowe tofu marynowane w sosie sojowym, a la kurczak, przywiezione

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: polenta+ kotlety z fasoli + brokuł w tahini 143

płatkach - 1 ugotowany ziemniak                                       - sól himalajska - 1 mała marchewka - ½ białej cebuli cukrowej - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka tahini * Można oczywiście użyć fasoli z puszki, ale gotowana w domu jest zdrowsza Wykonanie: - W garnku zagotować wodę, dodać kaszkę kukurydzianą, sól

Wegańska kuchnia orientalna
Kasza gryczana z warzywami z patelni 208

sól himalajska - 50g fasolki szparagowej - ½ białej pietruszki - 2 łyżki mrożonej kukurydzy - 1 ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - Kaszę wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Warzywa umyć, z cukinii wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski, marchewkę i pietruszkę w plasterki, brokuła podzielić na małe różyczki, fasolkę na połówki, czosnek i chili drobno

Wegańska kuchnia orientalna
Sernik z musem śliwkowym. 214

przez ok. 5 min na pulchną, jednolitą masę.  Do 1/4 masy sernikowej dodajemy mus śliwkowy i pozostałe 2 łyżki mąki pszennej. Dokładnie mieszamy.  Na upieczony spód wylewamy białą masę sernikową, a na nią śliwkową masę sernikową. Następnie za pomocą noża przeprowadzamy kilka razy po powierzchni sernika, aby powstał nam efekt marmurka.    Następnie dno i boki

Kuchnia Łukasza
Jagodowa panna cotta 164

rozpuszczenia. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich wlewamy zmiksowane blenderem jagody. Wlewamy do pojemniczków masę jagodową i wstawiamy je do lodówki. Pilnując,  aby masa biała, której nie wstawiliśmy do lodówki się nie ścięła, czekamy, aż masa jagodowa stężeje. Gdy masa jagodowa się zetnie,  wylewamy na nią masę śmietankową.  Całość wstawiamy do lodówki

Smak mojego domu
Ciasto z jagodami i kruszonką 240

jagód, Kruszonka: 4 łyżki cukru, 50 g mąki, 50 g masła, 1 łyżka cukru z waniliowego Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż masa będzie biała i puszysta. Cukier powinien się rozpuścić. Dodajemy jogurt, miksujemy. Następnie dolewamy olej. Mąkę   przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej.   Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy

Passion of Cooking
Zdrowe ciasteczka dla dzieci 262

blaszce – będą na pewno tak samo dobre. Ciasteczka pieczmy około 7 minut lub do czasu, kiedy zaczną lekko rumienić się na brzegach. Do dekoracji użyłam rozpuszczonej czekolady i białej polewy waniliowej (na bazie tłuszczu kokosowego – można kupić ją w Lidlu). Czekoladę i polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy nie są już gorące, ale ciągle są jeszcze płynne

Ciastkozercy
Ogórki po kartusku 1717

bardzo , ale to bardzo, świeżych ogórków z każdych innych nie będą już tak chrupiące . Składniki : 1,5 kg ogórków 1/2 małej czerwonej papryki 1 mała marchewka 1 łyżeczka gorczycy białej 1 łyżeczka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego – po 3 na słoik kilka liści laurowych -po jednym na słoik kilka baldachów kopru zalew a : 1,5 l wody

Ogrodnik w podróży
Ciasteczka pełnoziarniste z tahini 136

ciasteczka to idealna pełnowartościowa przekąska do pracy - są lekkie i zdrowe bo nie zawierają białej mąki ani cukru a zawartość tahini, czyli sezamowej pasty dostarczy Wam energii tak potrzebnej na przykład po obiedzie gdy poziom cukru we krwi powoli spada. Przygotowanie ich jest banalnie proste bo wystarczy po prostu wymieszać wszystkie składniki. Jako dodatek wykorzystajcie coś z domowych przetworów

Milion Smaków