biała - 7122 przepisów (strona:151/475)

Pieczona dorada z selerem naciowym, czosnkiem i figami 155

poszarzałe i mętne, a nie błyszczące po przyciśnięciu ryby palcem zostają w niej dołki, ryba jest mało sprężysta i nie wraca szybko do swojego kształtu skrzela są blade, prawie białe, zamiast ciemnoróżowe/jasnoczerwone łuski są pozbawione połysku  na rybie występuje śluz Składniki na 2 osoby: 2 średnie dorady 2 średnie cebule – na jedną rybę, jedna cebula 1 łyżka masła

Grunt to przepis!
peklówka według przepisu mojego dziadka 171

stosujemy drobniejszą sól i bardziej rozdrabniamy przyprawy) składniki sól kamienna gruba 200 g cukier brązowy 30 g saletra 15 g liść laurowy 10 szt ziele angielskie 15 szt gorczyca biała dwie łyżeczki kolendra łyżeczka pieprz ziarnisty łyżeczka czosnek suszony łyżeczka Sól wsypujemy na gorąca patelnię i prażymy ją przez kilka minut. Do moździerza wsypujemy wszystkie przyprawy i całość dość

Miód i pieprz
Drożdżówka z dynią i powidłami śliwkowymi 185

Czary-gary w kuchni - Babka dyniowa   Moje Małe Czarowanie - Sernik dyniowy Szóste niebo - Bezowy torcik orzechowy z dyniowym kremem Moje domowe kucharzenie - Muffinki z dynia i polewą z białej czekolady Gotowanie jest łatwe - Tarta hokkaido   Lidia Wesołowska - Bułka z dynią Kulinarna Manius ia - Ciasto dyniowe z kremem mascarpone Życie zaczyna si ę w kuchni - Dyniowa tarta

Grunt to przepis!
Pierogi z mięsem z rosołu i grzybami 234

kości, skóry, itp.) 100g warzyw z rosołu (marchewka, seler) 1 duże (L) jajko 250g pieczarek garstka suszonych grzybów leśnych 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu Do podania zeskwarzony wędzony boczek czerwony barszcz Instrukcje Suszone leśne grzyby namaczamy w ok. pół szklanki dobrze ciepłej wody przez kilkanaście minut(...)blendujemy w ten sposób również uduszone grzyby. Zblendowane składniki oraz żółtko jajka łączymy starannie w jednolity farsz. Jednocześnie dodajemy do smaku sól (zwykle ok. 1 łyżeczki) oraz szczyptę mielonego białego pieprzu. Tak przygotowany farsz wykorzystujemy do ulepienia pierogów w sposób i z ciasta wg naszego przepisu. Pierogi wrzucamy (najlepiej partiami po ok. 10 sztuk) do dużej ilości

Kulinarna Pokusa
Święta krowa - słów kilka o polędwicy wołowej, na steki rzecz jasna ;) 254

tłuszczu oraz błon. Zawartość tłuszczu miedzymieśniowego i sródmięśniowego (w wołowinie wynosi ona około 5%) decyduje o marmurkowatości mięsa . W przekroju poprzecznym mięśnia tłuszcz ten widoczny jest w postaci cienkich, białych niteczek. Sama marmurkowatość mięsa decyduje o jego przydatności technologicznej i kulinarnej. Im większa marmurkowatość (a tym samym zawartość tłuszczu) tym mięso jest bardziej soczyste, a tym samym smaczne. Polędwicę wołową

W kuchni Katie
Księżyce z Pstrągowej 279

zjedzeniu oczy nie świeciły jak księżyc w pełni, bo to tylko półksiężyce mają być) Kiedy już biszkopt leży wyjęty z piekarnika i gorący czeka, polewamy go lukrem białym i pachnącym alkoholem. Przyszedł teraz czas na wykrawanie księżyców, więc szklankę do tego celu potrzebować będziemy i trzy rzędy po kolei wykrawamy. Później już tylko degustacja, najlepiej smakują od razu – cieplutkie, nasączone

Trzeci talerz
.1134. magnez uzupełniony 141

brownie z białej fasoli z czekoladą gorzką 70%~ Ostatnio zauważyłam, że znów męczą mnie skurcze i drga mi powieka...Już wiedziałam, że to efekt braku magnezu...Tak wiec jak najszybciej trzeba było go uzupełnić. Nie żadne tam tabletki czy suplementy - gorzka czekolada i kakao! Najsmaczniejszy sposób na uzupełnienie magnezu :) Dlatego ostatnio było tutaj tak czekoladowo-kakaowo :) Jadłam w ciagu

breakfast of dreams
Królik w winie z rozmarynem i szafranem 225

dodać szafran. Dusić ok godzinę aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć, warzywa zmiksować i dodać śmietanę, ponownie zagotować. Ja podałam królika z pęczakiem i surówką z białej kapusty, wszystko polane sosem

Gotowanie jest łatwe
Koreczki serowe z oliwkami i sardelami 181

efektownie wyglądająca przystawka z żółtego sera cheddar , greckich oliwek kalamata, i sardynek, to propozycja na imprezową przystawkę czy karnawałowe przyjęcie, sprawdzi się na każdej uroczystości, a podana z białym półwytrawnym winem smakuje wyśmienicie. Składniki: 30 dag sera żółtego w kostce typu  cheddar ½ słoika oliwek kalamata z suszonymi pomidorami 10 dag sardelek -fileciki w oliwie z oliwek sól morska

Wanilia i Kardamon
Surówka z pora i kukurydzy 182

wykonaniu surówka, która świetnie będzie pasowała do tradycyjnego schabowego lub delikatnego kurczaka. Kto nie próbował zachęcam bo jest świetna, jedna z moich ulubionych. POLECAM! Składniki: 2 średnie pory (biała część) 1/2 puszki kukurydzy 1 jabłko 1/2 pęczka pietruszki 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Por dokładnie myjemy, kroimy w cienkie półplasterki. Przekładamy na sito, sparzamy

magiczna kuchnia Kasi
Placki z cukinii z sosem pomidorowym oraz puree z ziemniaka - Moni i Masterchef 231

odcedzamy wodę i stawiamy na chwilę garnek na ogniu na chwilę - w ten sposób usuniemy wodę która jeszcze została, pamiętajcie żeby mieszać. Blendujemy z masłem, doprawiamy solą, gałką i białym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pomidora pokrojonego w małe kawałki. Dudimy przez chwilę do uzyskania sosu.  Przecieramy przez sitko i jeśli jest jeszcze za rzadki, stawiamy

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Pasztet drobiowy 224

soli – dostosować do smaku, po wcześniejszym wsypaniu VEGETY WYWAR:   Woda – wlać tyle aby ¾ mięsa było w niej zanurzone  3 marchewki – małe  1 pietruszka – średnia  kawałek białej części pora - o długości 5 cm  2 liście laurowe  10 ziarenek pieprzu  3 ziarenka ziela angielskiego  ½ łyżki soli  Mięso zrumienić na patelni. Najpierw wrzucić

Grunt to przepis!
ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 140

łososia świeżo mielona sól, czarny pieprz łyżka soku z cytryny oliwa Chutney: 2 średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini do smaku Soczewica: szklanka zielonej soczewicy 1-2 łyżeczki miodu kilka listków świeżego rozmarynu Fish: 300 g salmon freshly grounded salt, black pepper

Martyna Cooks
Tajine z wołowiny z patelni 182

gotować około 3-6 godzin pod przykryciem (czas gotowania zależy od gatunku użytego mięsa). Po tym czasie dodać pokrojone w słupki marchewki, ziemniaki i gotować jeszcze godzinę. Podawać z białym pieczywem lub chlebem pita. Jednocześnie już dziś chciałabym Was serdecznie zaprosić do udziału w konkursie, w którym nagrodami będą   garnki granitowe z serii Lucca  firmy Ballarini Informacje

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rogrzewająca zupa z zielonej soczewicy 186

bulionu warzywnego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kurkumy łyżka oliwy/oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu Do podania: 100 g komosy ryżowej (białej) 200 g pomidorów (użyłam żółtych koktajlowych) sok z 1/2 cytryny łyżka oleju  natka pietruszki 1. Soczewicę zalej bulionem i ugotuj do miękkości. 2. Na oleju podsmaż kolendrę, kminek

Powiedz dietom nie