biała - 7122 przepisów (strona:142/475)

Błyskawiczne piątki - podsumowanie 6.05.2016 r. 202

drugim tygodniu akcji "Błyskawiczne piątki" zostały opublikowane następujące propozycje: Tarta warzywna pod kołderką z mozzarelli Jajka zapiekane Carpaccio z buraków Pesto z naci marchwi Sałatka ze szparagów białych i zielonych Ryba w zielonej herbacie Pieczona owsianka Makaron z warzywami w pomidorowym sosie Ryż z kurczakiem na zielono Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Bardzo dziękuję wszystkim uczestniczkom akcji

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bigos 238

czyli polskie danie narodowe w wersji możliwie bliskiej tradycji, ale przyrządzony w prosty sposób i ze składników łatwo dostępnych współcześnie. Zapisz przepis Drukuj Składniki 800g kiszonej kapusty 400g świeżej białej kapusty 2 średnie cebule (po 120g) 250g średnio przerośniętego wędzonego boczku 200g wędzonej polędwicy wieprzowej 200g pieczonej szynki lub schabu 200g kiełbasy jałowcowej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 50ml

Kulinarna Pokusa
Lody truskawkowe na kaszy jaglanej 139

lepszych lodów domowej roboty jakie jadłem. Przy okazji do posłodzenia użyłem cukru kokosowego, który z powodzeniem można zastąpić np. daktylami lub, dla osób mających w d*upie dietę, zwykłym białym cukrem. Ja swój cukier dostałem od firmy Targroch. Już jakiś czas temu chodziło za mną kupienie go, ale cena mnie odstraszała. Teraz już wiem, że warto. Już podczas robienia seksowych

Blendman
Salceson wieprzowo drobiowy w słoju. 195

godz. Skórki -solimy na 24-48 godz Nerki-rozkroić po dł. i sparzyć  woda 75 st.czas 15 min zmieniamy wodę i powtarzamy parzenie.Czekamy aż wystygnie, nerki pozbawiamy białych części ze środka robimy to bardzo dokładnie ponieważ wydzielają specyficzny zapach .Myjemy pod bieżącą wodą.Solimy 24-48 godz Nóżki-rozkrawamy na pół i solimy 24-48 godz. Serce wieprzowe

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ryba zapiekana w sosie koperkowym 196

domu też lubią ryby, więc tylko korzystać. Składniki: 450 g filetów z ryby (u mnie był morszczuk) 1 szklanka śmietany 18% 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki białego wina (pominęłam) 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy Sposób wykonania: 1.Odmrożone lub świeże filety ryby oprószyć solą i pieprzem i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego(...)misce wymieszać śmietanę, biały wino, sok z cytryny, dodać koperek i kurkumę. 3. Sosem polać rybę, zapiekać w 180 st.C przez 30-40 minut, do momentu, aż ryba nie będzie surowa. Smacznego!!! Źródło: Nikol od kuchni

Kuchnia domowa Ani
TORTELLINI Z SEREM I SOSEM KARMELOWYM 220

osób ) TORTELLINI: * mąka pszenna – 1 czubata szklanka * jajko – 1 szt * masło – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 0,5 szkl NADZIENIE: * ser biały / twaróg – ok. 150 g * żółtko – 1 szt * cukier – do smaku SOS KARMELOWY: * cukier – 2 łyżki * śmietana 30% – ok. 1/3 szkl * masło – 1 łyżeczka SPOSÓB(...)minut, by odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi i nadziewamy zwijając malutkie pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. NADZIENIE: Ser biały ucieramy z cukrem i żółtkiem na gładką, kremową masę. Możemy dodać odrobinę wanilii albo cukru z prawdziwą wanilią! SOS KARMELOWY: Na patelni karmelizujemy cukier, do roztopionego dodajemy masło i energicznie

Ostra na Słodko
Surówka z młodej kapusty 137

towarzystwie tradycyjnego, niedzielnego schabowego. Na surówkę z młodej kapusty potrzebujemy: 1 główkę młodej kapusty 3 młode marchewki 1 kalarepkę 1 jabłko ½ pęczka koperku 1 cebula dymka (wraz z białą częścią) ½ szklanki (125 ml) oleju (oliwa jest za intensywna w smaku) 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Kapustę bardzo drobno siekamy. Ja użyłam do tego mandoliny, ale ostry nóż też wystarczy

ladykitchen
Wiosna idzie, nie ma całowania! 163

nadzieję, że z czasem dorobimy się czosnkowego kobierca. I to nie tylko z powodów kulinarnych- kiedy czosnek zakwita traci swoje walory zdrowotne i smakowe, ale w zamian cieszy oko białymi, gwiaździstymi kwiatkami. Na koniec ciekawostka: nazwa brytyjskiego miasta Ramsbottom pochodzi od staroangielskiej nazwy czosnku niedźwiedziego. A skoro Ramsbottom, to muszą być minionki. (jeśli jesteście w pracy, koniecznie nastawcie głośniki

les mirabelles
Naan – indyjskie chlebki 201

całe danie smakuje najlepiej Oczywiście naan to nie jedyny dodatek w kuchni indyjskiej w postaci chlebka, bo jest ich jeszcze co najmniej kilka. Naan możecie zrobić z mąki pszennej białej lub wymieszać ją z pełnoziarnistą i ja takie lubię najbardziej. Naan możecie też dowolnie doprawić (kumin, kminek, czosnek – garlic naan lub innymi przyprawami). Polecam spróbować jak smakuje chlebek

Mieszam w Garnku
Buła ze stekiem czyli Philly Cheese Steak – kanapka z bavette 216

łatwo rozmnożyć jednego steka na 4 osoby, prawda? ;) SKŁADNIKI 300-400g łaty wołowej /bavette/ 250g pieczarek 1 spora papryka – zielona, żółta lub czerwona 2 średnie cebule – czerwona i biała 2 ząbki czosnku 4 półbagietki 100g sera cheddar 4 plasterki twardego sera mozzarella 4 łyżki majonezu olej do smażenia masło klarowane do smażenia świeżo mielony czarny pieprz sól

Karo in the Kitchen
Chili con carne 147

Chili będzie gotowe od razu, ale po tym dodatkowym czasie kolendra uwolni swój aromat ,a danie będzie jeszcze lepsze! Ja osobiście uwielbiam to chili w towarzystwie świeżej białej bułki. Ale kwestie dodatku pozostawię do wyboru Wam. Smacznego

Kuba Gotuje
Bulion warzywny. 202

kurczaka.  Składniki na bulion warzywny: łyżeczka oleju rzepakowego 1 średnia cebula 1,2 litra wody 1 pietruszka 1 średni seler lub pół dużego 4 marchewki 1 por (biała część) 1 gałązka lubczyku 4-5 gałązek selera z nacią (lub 2-3 gałązki selera naciowego) 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe kilka ziaren pieprzu sól do smaku natka

Rozpustne gotowanie
Kandyzowana skórka z cytrusów 174

wody  sok z połowy limonki  Wykonanie:  1. Limonki sparzyć 1 minutę we wrzątku, wyszorować i osuszyć papierowym ręcznikiem.  2. Obrać skórkę pozbawiając się białej części (albedo), pokroić w cienkie paski.  3. W rondlu zagotować wodę z cukrem. Cukier musi się rozpuścić.  4. Wrzucamy pokrojoną skórkę i gotujemy ok. 30 minut na bardzo małym

vaniliowoczekoladowa
Ryż jaśminowy zapiekany z jabłkami 176

rumowy       W garnku rozgrzewamy 3 łyżki masła. Na gorące wrzucamy suchy ryż. Smażymy cały czas mieszając do chwili, aż ryż zmieni kolor (z przezroczystego zrobi się biały). Starajmy się ryżu nie rumienić, ma być biały. Do ryżu wlewamy zimną wodę, zagotowujemy, zmniejszamy temperaturę na kuchence (na elektrycznej daję na 3), przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy, nie mieszając

mojewypiekiinietylko
domowa biała polewa na ciasta 329

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 4 łyżki mleka w proszku 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 3-5 łyżek wody wykonanie: Masło, wodę oraz cukier umieszczamy

Domowy Smak Jedzenia