biała - 7122 przepisów (strona:136/475)

Sernik kokosowy 141

blacha 29x24) 1,25 kg twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 5 jajek cukier waniliowy 4 łyżki masła 100-150 g wiórek kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego Polewa: 100 g białej czekolady 100 ml śmietanki 36 % posypka Decorada "tutti frutti" Ser zmielić na maszynce. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę, dodać miękki masło i dobrze

talerz przyjemności
Dietetyczne śniadanie dla WZJG... 119

znaczenia wykonane w ten sposób. Śniadanie idealne również dla osób, które chcą po prostu zdrowo zjeść. Składniki jajko ugotowane na miękko cukinia młode liście selera naciowego szczypta soli różowej biała bułka ,byle nie świeża opcjonalnie olej z ostropestu Jak wykonałam śniadanie dla WZJG? Ugrillowałam porządnie cukinię.Lekko posoliłam. Bułka również została zgrillowana. Jajko ugotowałam na miękko. Posypałam wszystko listkami

Z Kuchni Do Kuchni
Ryżowe krokiety z kaszą jęczmienną i jarmużem 126

nadzienie. Zawijaj krokiety. Układaj na papierze do pieczenia w naczyniu do gotowania na parze i pod przykryciem gotuj tak około 2-4 minuty. Podawaj z podprażonym na suchej patelni białym sezamem. Danie jest niezwykle pyszne i powiem szczerze, że ostatnio dość często gości u nas na stole, z powodu mamy, która pomimo ,że chora na WZJG , chce zjeść coś innego

Z Kuchni Do Kuchni
Miekkie nadziewane pierniczki 334

muszę, ale nie długo, bo po 24 h są gotowe do wałkowania. Największą słabość mamy do pierniczków wypełnionych pysznym i aromatycznym morelowym lub wiśniowym nadzieniem, które dodatkowo oblane są białym klasycznym lukrem. Tym razem do dopełniania całości użyliśmy posypki owocowej oraz kamyczków czekoladowych marki Delecta z serii Decorada. Z podanego przepisu wychodzi 100-120 pierniczków. Wszystko zależy od wielkości foremek

Kuchnia od dwojga
Bigosik słodko kwasny 203

słodkiej  Wykonanie  Słodką kapustę szatkuję , kapustę kiszoną płuczę w wodzie i odciskam bardzo dokładnie z nadmiaru soku , następnie do garnka z odrobiną oleju przekładam nasza pokrojoną kapustę białą i kapustę kiszoną , przesmażamy je około 15 minut , od czasu do czasu mieszając . Kiedy kapusta nam się przesmaża , cebulkę obieram , kroję w kostkę , kiełbasę i parówki także

Mój Smak
Serek wiejski z porem i jabłkiem 190

Składniki: 40 g jabłka 150 g serka wiejskiego 30 g białej części pora sól i pieprz do smaku Wykonanie: 1. Do miski wkładamy ok 3 łyżki serka wiejskiego. 2. Pora rozkrajamy na 4 części i drobno kroimy. 3. Jabłko obieramy ze skórki, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w bardzo cienkie plasterki. 4. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy sól

Atlas Smaków
Inka z nutką orientu 192

przez sito 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru 80 ml mleka kokosowego 80 ml wody 1 łyżeczka wody jaśminowej  Wykonanie:  1. Pomarańczę: Umyć obrać ze skórki i  pozbawić białej błony następnie zblendować pozostawiając nieco większe cząstki. Do pomarańczy dodać szczyptę goździków dokładnie wymieszać.  2. Mleko kokosowe podgrzać z imbirem i wodą jaśminową.  3. Inkę wsypać

vaniliowoczekoladowa
PAELLA Z OWOCAMI MORZA I WARZYWAMI + KONKURS!!! 330

krewetki – ok 200 g * papryka czerwona – 1 szt * papryka żółta – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * pomidory koktajlowe – 8 szt * słodka papryka, chili, szafran – do smaku * białe wino – 50 ml * koncentrat pomidorowy – 1 czubata łyżka * oliwa z oliwek – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Koncentrat bulionu warzywnego KRAKUS rozcieńczamy wodą, tak by powstał 1 litr płynu – podgrzewamy

Ostra na Słodko
Czekoladowe muffinki "Choinki" 161

białka 150g cukru pudru lub innego, ale koniecznie drobnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej zielony barwnik- użyłam w proszku, dosłownie szczypty Dodatkowo 1 tabliczka białej czekolady 30ml słodkiej śmietanki 30% kolorowe perełki cukier puder Sposób przygotowania: 1. Jajka ucieramy z cukrami, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i kawą zbożową. Dolewamy

Kuchnia w czekoladzie
Świąteczna szynka glazurowana miodem 238

Marynata: 3-4 łyżki oliwy liść laurowy 3 ząbki czosnku suszony rozmaryn i cząber sól, świeżo mielony pieprz Wywar: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera naciowego biała część pora 15 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Glazura: kilkanaście goździków 3 łyżki płynnego miodu 100 g cukru  100 ml czerwonego wina PRZYGOTOWANIE Szynkę nacinamy lekko w skośną kratkę. Oliwę

Moje Kuchenne Rewelacje
kruche ciasteczka makowo migdałowe 254

kefiru lub jogurtu naturalnego 40 g masła 1 laska wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo: 1 białko do smarowania cukier puder do oprószenia rozpuszczona biała czekolada do dekoracji opcjonalnie: parę kropli olejku migdałowego wykonanie: Migdały bardzo drobno siekamy. Suchy mak mielimy. Mąkę przesiewamy do dużej miski, ubieramy 2 łyżki i odstawiamy (będzie nam potrzebna

Domowy Smak Jedzenia
CIECIORKA PO BRETOŃSKU 142

Cieciorka po bretońsku to danie powstałe z wymienienia fasoli na cieciorkę, w przepisie na "Fasolkę po bretońsku". Smak "Fasolki po bretońsku" uwielbiam, natomiast nie lubię białej fasoli samej w sobie. To też postanowiłam wymienić fasolę jaś na inną roślinę strączkową- moją ulubioną ciecierzycę. Wersja z cieciorką podbiła moje serce ❤  i mój żołądek! Nawet mój mąż - wielki

Kuchnia MagdaLeny
Surówka z pora, jabłka i marchewki 185

trzy składniki, które fajnie komponują się smakowo i tworzą przepyszną surówkę. Polecam też  surówkę z samego pora  oraz surówkę z pora i marchewki . składniki: 300 g pora (biała i jasnozielone część) 3 średnie marchewki (ok 300 g ) 4 kwaskowe jabłka (ok 300 g ) 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu szczypta soli Pora dokładnie umyć, osuszyć

Monia miesza i gotuje
DOSKONAŁY CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ I JAGLANEJ, BEZGLUTENOWY 526

zapewnić, że się przy nim nie napracujecie, a efekt końcowy mile Was zaskoczy... Piekłam w metalowej formie o wym. 26,5x8,5cm Składniki: - 250g kaszy jaglanej - 250g kaszy gryczanej białej (nie palonej) - ok.600g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej - +/-100g wody (do uzupełnienia na drugi dzień) Dodatkowo: - 3 płaskie łyżeczki soli himalajskiej - 40g ziaren słonecznika - 15g nasion chia

Smaczne Zdrowe
Świąteczne Muffinki reniferki 173

puder i wanilię umieścić w misie miksera. Ubić do powstania gęstego, sztywnego kremu. Babeczki udekorować kremem przekładając go do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Ponadto: duże precelki oczy - białe groszki mleczne , źrenice wykonane są z roztopionej czekolady  na noski groszki malinki Udekorować babeczki

Kubki smaku