Prosta w przygotowaniu i bardzo oryginalna smażona ryba podana z egzotycznym sosem – łączącym smaki słodkie, kwaśne i ostre. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g białej ryby – morszczuka, mintaja, miruny – może być mrożona 2-3 ząbki czosnku 2 średnie czerwone cebule 1 duże dojrzałe mango (500g) 2 łyżki soku z limonki 2 łyżeczki sambalu oelek 1 łyżeczka gałki
Kulinarna Pokusaporcje obiadowe lub 6-7 porcji jako dodatek do obiadu. SKŁADNIKI 800g zielonej fasolki szparagowej 450g czerwonej papryki 2 puszki (po 400g każda) pomidorów w zalewie 300g cebuli (czerwona, biała, żółta lub mix) 2 duże ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki suszonego oregano 2 płaskie łyżeczki suszonej bazylii 2 płaskie łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej wędzonej papryki
Karo in the Kitchenprzeszłyśmy do smaku śmietanka z bezą, bardzo lekki smak choć bez w nim jak na lekarstwo. Naszym małym testerom przypadła do gustu krówka oraz duet czekoladowy (połączenie gorzkiej i białej czekolady) oraz (co dziwne w ich przypadku) sorbet pomarańczowy. Sorbet miał bardzo intensywny, słodki smak pomarańczy, bardzo orzeźwiający w upalne dni. Z ciekawością sprawdziłyśmy również smak banan
Kolizje Smakówużywasz galaretki) w proporcji 60% i 40%. Do mniejszej dodaj kakao, zagnieć. W przypadku, gdy zdecydujesz się na trzy warstwy, podziel ciasto na trzy równe części: 1. Zostaw białą część. 2. Do drugiej dodaj kakao, zagnieć. 3. Do trzeciej dodaj galaretkę, zagnieć. Wszystkie części ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę
Garniec Magalieścierpnięta po półtoragodzinnej podróży. Jak zwykle zgarnęłam koszulkę i fartuch z półki, po czym przebrałam się w idealnie czarny strój roboczy (który już po dziesięciu minutach zazwyczaj naznaczony jest białym pyłem), po czym weszłam do toalety. Machnęłam ręką, zamykając drzwi, po czym próbowałam złapać klamkę, żeby nie trzasnęły. Tej jednak nie było! Zamiast tego usłyszałam ciche, aczkolwiek stanowcze i niezwykle
Pożeraczka, czyli raz adobrzewtedy pamiętajcie o zredukowaniu ilości dodawanego cukru, albo całkowicie z niego zrezygnujcie. * SKŁADNIKI na 4 porcje 500 g piersi z kurczaka 500 ml przecieru pomidorowego 1 świeży ananas 1 biała cebula 1 duża marchewka ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka otartego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 3 łyżki sosu
Food Squareliści szpinaku 1000 ml bulionu 100 g sera feta 100 g śmietany kremówki 1-2 ząbki czosnku 3 dymki 1 łyżeczka mąki 2 łyżki masła pieprz, gałka muszkatołowa wykonanie: Białą część dymki oraz czosnek siekamy i podsmażamy na maśle. Zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mrożony szpinak i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 min., od czasu
Domowy Smak Jedzenialodziarni w Barcelonie. Na każdym kroku można spotkać miejsca gdzie oferują tyle smaków, aż człowiekowi trudno wybrać tylko dwa lub trzy. Moje ulubione połączenie – kokos, truskawka i oczywiście biała czekolada! Śniadanie na mieście Nic tak nie podkręca mi apetytu, jak klimatyczne miejsca pachnące bekonem i jajkami. Trafiliśmy na bistro, gdzie śniadanie było wykwintne. Milk Bar&Bistro
Pink Envelopeketchupy na zimę. Był już śliwkowy , musztardowy i bardzo ostry . Tym razem wersja z curry i winem. Pyszności ! Składniki: 1 kg pomidorów 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 75 dag białej cebuli ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżka curry ½ szklanki octu 5 dag brązowego cukru 100 ml słodkiego czerwonego wina sól do smaku gałka muszkatołowa do smaku imbir do smaku
Tradycyjna Kuchniaprzypraw podana na 1 kg mięsa) sól kamienna gruba 20 g cukier brązowy 3 g saletra 1,5 g liść laurowy 2 szt ziele angielskie 2-3 szt gorczyca biała dwie 1/3 płaskiej łyżeczki kolendra szczypta suszony czosnek szczypta pieprz ziarnisty szczypta dodatkowo 1-2 łyżki żelatyny rękaw foliowy do pieczenia, lub inna folia odporna na wysoką temperaturę
Miód i pieprzBędziemy tam siedzieć z grupą znajomych. Myślę, że sangria umili nam nie jeden upalny wieczór :) Jeżeli szukacie przepisów na sangrię, być może zainteresuje Was moja wersja jesienna - sangria na białym piwie, z gruszką i winogronami . Sangria truskawkowo-arbuzowa Składniki / na ok. 2 l. czyli 8 porcji: 600 g miąższu arbuza 500 g truskawek 250 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego
Chilli Czosnek i Oliwaolej do natłuszczenia formy i do podgotowania płatów makaronu farsz mięsny: 1 kg mięsa zmielonego z łopatki lub szynki wieprzowej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 duża biała cebula posiekana w kostkę 1 marchew, starta na tarce o dużych oczkach 2 puszki pomidorów z puszki - łącznie około 800 g łyżka suszonej bazylii, pieprz i sól jako przyprawy liść
Poezja Smaków - blog kulinarnytofu, na to plaster batata, i znowu łyżeczkę sosu. Powtórz całość jeszcze raz i zakończ plastrem bakłażana (wieżyczka powinna mieć dwa piętra – patrz na zdjęciu) Wierzch udekoruj przygotowanym białym sosem. Ja z podanej ilości uzyskałam 5 wieżyczek. Smacznego
Roślinna - blog wegańskiznana dzięki sąsiadom, którzy przepis przywieźli od swojej rodziny z jakiś Sulmierzyc i voila! Zapraszam na obiad z gołąbkami sulmierzyckimi w roli głównej. Przygotowujemy: - ok. 1,2 kg kapusty (białej, pekińskiej lub włoskiej) - 0,5 kg mielonego mięsa - 1 spora cebula - 1 łyżka sypkiej przyprawy warzywnej - 4 jajka - 1 szklanka manny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
I tu będę miała takie teroku nie kupujemy pieczywa, piekę je w domu. Mój starszy syn i ja najbardziej lubimy ciemne wersje chlebów i bułek, najlepiej z dodanymi ziarnami, młodszy i mąż wolą pieczywo białe, pszenne. Mój ulubiony chleb jest pieczony na dowolnym zakwasie, bez zagniatania, wypiekany w garnku. Można do niego dodać orzechy, ziarna, czy co tam chcemy albo zupełnie nic. Jego wielką zaletą
I tu będę miała takie te