Dzisiaj to proste danie w nowoczesnym wydaniu: ciecierzyca i czerwona kapusta zamiast grochu i białej kapusty (pomysł pochodzi z książki Elżbiety Kowalewskiej). Do tego młode ziemniaki ugotowane na parze w łupince i polane olejem lnianym. To danie świetnie smakuje też z maślanką. Składniki: ½ szklanki ciecierzycy ½ małej główki czerwonej kapusty 2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego majeranek, mielony kminek
Qlinarnie i Qlinarnieminut. Po tym czasie ciasto oprószamy mąką lub smarujemy oliwą, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple przez około 30-40 minut. NADZIENIE: 1 cebula 1 por (część biała i jasnozielona) 1-2 ząbki czosnku 200 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 2 łyżki posiekanej mięty szczypta oregano sól pieprz 1-2 łyżki oliwy
Rozpustne gotowanierondelku i odstawiamy do wystygnięcia. Cytrynę dokładnie myjemy i oblewamy wrzątkiem, a następnie ścieramy z niej skórkę na najmniejszym oczkach tarki. Pamiętajcie, aby ścierać jedynie wierzchnią, żółtą warstwę skórki – biała część jest gorzka i sprawi, że ciasto na buchty też będzie miało gorzkawy posmak, czego chcemy uniknąć. 2. ZACZYN DROŻDŻOWY (5 min + 15 min) Drożdże rozkruszamy i wrzucamy
Nerds Kitchenszparagach powiedziano już chyba wszystko. Sezon obfitował w różne wariacje i kombinacje. Tradycyjnie olano szparagi białe i skupiono się na masowej konsumpcji szparagów zielonych. Szał szparagowy przyćmił inne cuda nieśmiało pojawiające się na straganach. Szukając czegoś, co pasowałoby do szparagów, a nie byłoby boczkiem i jajkiem w koszulce, mój wzrok padł na botwinę. Botwina w Polsce to głównie chłodniki
ladykitchensiostry C. i jej rodziców. Napisy na ciasteczkach, które poza imieniem sprawcy całego zamieszania, informowały również o dniu i godzinie narodzin, długości, wadze i wszelkich innych szczegółach, wykonałam białą czekoladą. Dostałam z pracy garstkę czekolady, której nie trzeba temperować, ale jeśli takiej nie macie, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zatemperować kilka kostek zwykłej. A jeśli w rodzinie
Pożeraczka, czyli raz adobrzezarówno chłodnikiem, jak i przepysznym czosnkowym dipem. Z kolei najpopularniejszym, owocowym chłodnikiem jest meggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa. W kuchni polskiej latem niezmiennie króluje chłodnik litewski. Występuje w wersji białej i różowej (z botwiną). Przygotowuje się go z drobno poszatkowanych ogórków, rzodkiewki, dużej ilości kopru oraz szczypioru. W wersji różowej dodaje się schłodzony wywar z ugotowanej botwiny oraz pokrojone
Moja smaczna kuchniatwardą skórą to obieramy, kroimy na pół i wydrążamy pestki. Paprykę kroimy w paseczki ok. 3 cm długości. Marchewkę obieramy i kroimy na słupki też ok. 3 cm. Białą część pora kroimy w cienkie talarki. Na folię nakładamy warzywa w kolejności najpierw cukinia potem kolejne. Posypujemy ziołami prowansaskimi. Na warzywka kładziemy filet, posypujemy solą i pieprzem polewamy oliwą
Kucharzycaszybkie, ale oryginalne i z nutą wykwintności. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) Szczupak i warzywa 600g szczupaka w dzwonkach 1 średnia / 2 małe marchewki (180g) 1 średnia biała cebula (120g) 1 średnia czerwona cebula (120g) 2 łodygi selera naciowego (100g) mąka pszenna masło oliwa 1 płaska łyżeczka kolendry 1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu 2 łyżki soku
Kulinarna Pokusaźródło białka, a także witaminy E, cynku i innych składników mineralnych, są bogate w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. – Kanapki z masłem orzechowym bez cukru Pełnoziarniste produkty – należy unikać białej pszennej mąki, gdyż jest modyfikowana. Można za to bez obaw stosować takie odpowiedniki, jak mąka razowa, orkiszowa i żytnia. To zboża bogate w cenne dla zdrowia witaminy z grupy
Codogaraprzyprawiała o zawrót głowy. Póki co jednak skupiam się na sezonowych przysmakach, czyli głównie truskawkach i rabarbarze. Choć dzisiaj, przyznam Wam się w tajemnicy, kupiłam - pierwszy raz w życiu! - białe szparagi. Podam je razem z młodymi ziemniaczkami i zamarynowanym w tajemnych składnikach wczoraj przez C. mięsem. Będzie cudowny, wiosenny obiad! I nic mi w tym nie przeszkodzi, nawet ten paskudny
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmakiem). Taką tartę polecam na bezmięsny obiad lub kolację, a nawet sycące drugie śniadanie. Smakuje także na zimno, więc może być zabrana, np. do pracy. Zdecydowanie muszę jeszcze spróbować białych szparagów (nie wiem czy jeszcze gdzieś dostanę...). www.alma24.pl Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki chlebowej 1/2 kostki masła 82% 1 jajko 5 łyżek przegotowanej wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru
Kolorowy PrzepisownikSkworcu kawy maja przystępną cenę i znajdziecie swoje typy. Dla mnie to naprawdę trudne, aby rozpocząć dzień bez tego przyjemnego porannego rytuału. Nieważne ,czy nasze kawy są czarne,białe, gorzkie czy słodzone, na zimno czy też na gorąco, espresso czy przysłowiowa amerykanka...ważne jest to, że poranna kawa sprawia, iż nasz dzień zaczyna się....prawą nogą. Ponadto, dla niewtajemniczonych
Z Kuchni Do Kuchnikawałku wołowiny kładziemy boczek, cebulę oraz ogórki. Do faszerowania zrazów zużyjemy połowę przygotowanej cebuli. Tą, która pozostanie, dodajemy w późniejszym etapie do sosu. Mięso zawijamy, formując zrazy i obwiązujemy białą nitką. Na patelni rozgrzewamy olej. Zrazy obsmażamy z każdej strony na ciemno - brązowy kolor. Najlepiej jest obsmażać zrazy w dwóch turach. Będzie nam łatwiej je obracać. Do obsmażonych zrazów
Smak mojego domupoche” Zupa Zupa z młodych warzyw z jajkiem „poche” uperfumowana dymką Dania główne Pierogi z kaszanką, jabłkiem i cynamonem Fish & chips Stek z tuńczyka panierowany w białym i czarnym sezamie z tatarem z mango i avocado Kotleciki z górki cielęcej z kostką w cielęcym sosie z gorzką czekoladą podane ze szparagami Desery Tarta rabarbarowa z puchem z bezy
Kuchnia Bazyliibiałek Do nasączenia: 1,5-2 szklanki mocnej kawy (w zależności od tego, ile biszkopt wchłonie) 2-3 łyżki mocnego alkoholu (rum, whisky) - można pominąć Masa serowa: 2x150 g białe serki naturalne (u mnie serek Bieluch) 2x200 serki naturalne homogenizowane 0% (u mnie Miss Talia) 2 łyżeczki ksylitolu kilka kropli esencji waniliowej Dodatkowo: 1 łyżka kakao (niesłodzone) Truskawki - u mnie
Powiedz dietom nie