mają przegródki, dzięki czemu potrawy nie będą się mieszać. Przydatny może być także pojemnik na zupę, owsiankę lub shaker. 1 , 2 , 3 , 4 4. Herbata Może być zielona, biała, matcha, yerba z akcesoriami do zaparzania lub ziołowa, np. czystek. Oczywiście w ładnym opakowaniu 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 5. Duży słoik masła orzechowego Chyba
Powiedz dietom niezwracać uwagę przy zakupach. Opisuje rodzaje fermentacji i potrzebne narzędzia. Wreszcie tłumaczy to, co początkujących może przyprawić o lekki wzrost ciśnienia lub panikę w starciu z nieznanym, czyli białe naloty, kożuchy, pleśnie, piana czy… zapach, który może zwalić z nóg, a który nie świadczy wcale o tym, że kiszonka jest do wyrzucenia. Kto robił kiszoną marchew ze szczypiorkiem
GRUBY WAŁEKurozmaici stół. A jest w czym wybierać: sałatka z roszponki, czarnej soczewicy, batatów i buraków, kapusta z grochem i kurkami, hummus z mango i kokosem, pieczarki portobello faszerowane białą fasolą i pesto, pita z bobem i jagnięciną, pasztet sojowy z suszonymi pomidorami i bazylią, a na deser ciasteczka czekoladowe z soczewicą czy ciasto z fasoli adzuki z kremem
GRUBY WAŁEKKilka dni przed Świętami lub przed planowaną imprezą warto zrobić domowe śledzie, wydatek nie duży, a smak o niebo lepszy od gotowych ze sklepu. Marynata z oleju, miodu i białego octu winnego tworzy słodko - kwaśną mieszankę, która wspaniale komponuje się ze śledziami. Składniki: - solone płaty śledziowe lub całe śledzie, które po namoczeniu należy wyfiletować - 2 czerwone cebule - 4 ogórki(...)kiszone - 1/2 szklanki oleju - 5 łyżek octu winnego z białego wina - 1 pełna łyżka miodu - liść laurowy - ziarna pieprzu i liścia angielskiego Przyprawy i dodatki znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Ryby namoczyć na 24 godziny w wodzie, można ją 2 razy odlać i nalać świeżej. 2. Ogórki kroimy w słupki, cebulę w pióra, mieszamy składniki zalewy
Apetyczna babeczkawiększa) 250g mąki pszennej 250g cukru (użyłam cukru brzozowego/ksylitolu) 250g margaryny 4 jajka 1 cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo u mnie: polewa z białej czekolady (użyłam Helio ) płatki migdałowe ( Helio ) ozdoby cukrowe Cytrynę dokładnie umyć i w całości zetrzeć na tarce. Margarynę z cukrem/ksylitolem należy utrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując - stopniowo dodać żółtka
Di gotujepamiętajcie, żeby wywar przecedzić. Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem (do przykrycia) i odstawiamy, minimum na pół godziny, warto na całą noc. Marchew, seler, pietruszkę obieramy i kroimy na pół. Białą część pora obieramy z wierzchniej warstwy i przecinamy wzdłuż na pół. Cebulę opiekamy na ogniem. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na garnka, z mięsem lub rybą – jeśli używamy – zalewamy
Pociąg Do KuchniKrucha i szybka w przygotowaniu pieczeń z siekanymi kawałkami filetu z piersi kurczaka, pieczarkami i żółtym serem. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 biała cebula 6 pieczarek 3 ząbki czosnku 4 łyżki startego żółtego sera 2 łyżki świeżej natki pietruszki 3 jajka Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałeczki. Doprawiamy przyprawą do mięsa
VioletoweKucharzeniecukru pudru 2-4 krople aromatu śmietankowego + 1/3 łyżeczki pasty waniliowej (możemy zastąpić aromatem waniliowym lub dodać 1 łyżeczkę startej skórki pomarańczowej lub dodać cynamonu i przypraw korzennych) Dodatkowo: biała posypka cukrowa Babeczki: 1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło, czekoladę, miód, wsypać kakao, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Zdjąć z ognia
Mała CukierenkaGarneczki . Składniki: Ciasto (forma 12x25 cm): masło do wysmarowania formy 190 g mąki pszennej + do posypania formy 2 łyżki świeżo startej skórki z grejpfruta 1/2 szklanki (100 g) białego cukru 1/2 szklanki (95 g) ciemnego cukru (jak nie masz użyj białego) 1/2 szklanki oliwy z oliwek (ja użyłam nierafinowany olej kokosowy ) 2 duże jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka
Blondynka Gotujefunkcje spulchniaczy, wyzwalaczy i stabilizatorów . Torcik jogurtowy Podstawowym składnikiem proszku do pieczenia , który pełni funkcję spulchniającą (gazotwórczą), ponieważ jest źródłem dwutlenku węgla, jest wodorowęglan sodu (soda oczyszczona). Jest to biała, krystaliczna, higroskopijna, substancja stała, która w temperaturze powyżej 60 stopni C, przy określonej wilgotności składników, ulega rozkładowi na parę wodną i dwutlenek węgla (CO 2 ). Wyzwalacze to związki kwaśne
Trzeci talerzpolecić :) Składniki - przepis pochodzi z książki " Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu " Magdaleny Gembackiej (recenzję książki znajdziecie tutaj ) 4 duże kiszone ogórki 1 cebula kawałek białej części pora (5 cm) 1 ząbek czosnku 2 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego lub wody 3 łyżki mleka kokosowego sól i pieprz 3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka oliwy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataponurej atmosfery, w ten dzień zza chmur nieśmiało wyjrzało słońce! Do mojej miski miała trafić owsianka... i trafiła, lecz w dość niespotykanej formie. Skoro przez chwilę na niebo wróciły białe puchate chmurki, to dlaczego nie miałyby zajrzeć i do mojego śniadania? Po zakupach na bazarku, na które wybrałyśmy się z współlokatorką, odkryłam jak mała jest moja część lodówki. Wysypujące się
Gawron w rosoleprzez ten zimowy mróz nie należą do napawających optymizmem czynności. Jednak możliwość zagrzebania się w koc z kubkiem kakao czy miską gorącej zupy i z bezpiecznej odległości podziwianie tańca białych śnieżynek sprawia, że powoli wskrzesza się we mnie iskierka sentymentalności. Już wkrótce zimowo świąteczna atmosfera uderzy z całych sił, a póki co przywołuję jej pozytywną nutkę przy pomocy tej rozgrzewającej
Gawron w rosolepomaga zadbać o urodę. Smoothie pomarańcza & marchewka: 4 pomarańcze 1 surowa, obrana marchewka 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki kurkumy Pomarańcze obieramy ze skórki (białe błonki zostawiamy) i umieszczamy w blenderze kielichowym wraz z obraną i pokrojoną w duże plasterki marchewką. Dodajemy miód oraz rozgrzewające przyprawy: imbir i kurkumę. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą
Poezja smakumałe ząbki czosnku 5-7 kulek ziela angielskiego 1 pełna łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach 1 płaska łyżeczka gorczycy białej 1 płaska łyżeczka kolendry *30g soli to ‘książkowa’ proporcja peklosoli pozwalająca na zakonserwowanie 1,5kg mięsa. Wędlina jest odczuwalnie słona. Możecie bez szkody zmniejszyć ilość soli do 27g – w zupełności
Karo in the Kitchen