biała - 7122 przepisów (strona:135/475)

Dżem dyniowy z nutą pomarańczy i piernika 175

łyżeczki przyprawy do piernika Dynię kroimy na mniejsze kawałki, pozbywamy się pestek i obieramy ją ze skóry. Kroimy w kostkę. Pomarańcze obieramy lub obkrawamy ze skóry i białej błonki (jest gorzka) i kroimy na mniejsze kawałki. Do dużego rondla wlewamy 2 szklanki soku pomarańczowego, dodajemy pokrojone pomarańcze i wsypujemy cukier. Podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Następnie dorzucamy

Cooking Monster
Przekładaniec leśny mech ze szpinakiem i kremem 501

szklanki przegotowanej wody -1 łyżka soku z cytryny CIASTO Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na białą, puszystą masę. (ważne by jajka były świeże) Następnie dodajemy  Przesianą mąkę i mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia-miksujemy. Potem dodajemy mleko wciąż miksując, potem olej. Na koniec dodajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kurczak Gong Bao (po syczuansku) 201

ciemnego sosu sojowego  1 jajko  1 łyżeczka jasnego octu ryżowego  5 łyżek wody  1 łyżka wina ryżowego (u nas było to domowe wino z pomarańczy, może być też białe półwytrawne lub wytrawne)  3 łyżki oleju  1 łyżeczka soli  1 łyżka cukru Każde udko kroimy na 4 i mieszamy z marynatą oprócz olej,u olej dodajemy dopiero, kiedy pozostałe składniki

Kuchnia od dwojga
Sernik na czekoladowym spodzie. 186

wypchnie ciasto na boki i powstanie coś takiego jak u mnie. Gdy zaś podzielimy sobie blachę na dwie połówki ( tak na oko) i na środek każdej damy po połowie białej masy. Wówczas ciasto pójdzie na boki i na środek. Możemy też nakładać łyżką mniejsze i większe porcje twarogu, będzie wyglądać jeszcze inaczej. A więc widzicie, wszystko zależy od naszej

Dieta moja pasja
Ekologiczne desery kokosowe - wegańskie :) 186

skrobia * substancja zagęszczająca: agar * żywe kultury bakterii  Deser kokosowy naturalny ma zbliżony zapach do zwykłego, mlecznego jogurtu naturalnego, plus delikatnie pachnie kokosowo. Po zdjęciu wieczka ukazuje się nam biała galaretka z odrobiną wody na wierzchu, co jest procesem naturalnym. Deser ma zdecydowanie inną konsystencję od standardowych jogurtów. Przypomina ona mniej zwartą galaretkę, która raczej powinna być zjadana taka

Zdrowie na języku :P
Zioła na odporność – Monika Fijołek – Recenzja 193

wcześniejszych jej kartach. Jedynym mankamentem książki jest brak kolorowych ilustracji, przez co ocena książki niestety nie będzie pełną, szkolną piątką. Każdy rozdział na początku posiada grafikę, jednakże czarno-białą i do tego osoba odpowiedzialna za tę kwestię posiłkowała się w tym przypadku iStockiem co w mojej ocenie nie przystoi w tego typu publikacjach, tym bardziej że opisane rośliny

Mr. Taste
Makowiec na kruchym cieście 447

łyżki miodu 3 łyżki rumu 100 g rodzynek  100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej ew 50 g dowolnych orzechów lub migdałów 2 jabłka  aromat migdałowy. 3 jajka (oddzielnie biała i żółtka)  2 białka pozostałe od ciasta pół szklanki (110g ) cukru  Wykonanie : Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i mieszamy mieszadłami miksera tak długo

Malinowa Kawiarenka
SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, GRUSZKĄ, GRANATEM I SEREM NIEBIESKIM 172

łyżki oleju lnianego  sok z połowy cytryny Przygotowanie: Umytą i osuszoną roszponkę przełóż do miski. Gruszkę obierz, pokrój w kostkę, owoc granatu przekrój delikatnie na cztery części, usuń białe błonki i wyjmij nasiona. Całość dodaj do roszponki. Sałatkę posyp kawałkami sera pleśniowego oraz orzechami.  Skrop sokiem z cytryny i polej olejem lnianym. Sałatkę możesz podać z grzanką

Kukuleczki
Naklejki motywacyjne – recenzja 170

chciałabym się teraz bardziej skupić. Zrobienie sobie takiej naklejki jest bardzo proste. Wystarczy wgrać własny obrazek, wybrać format (na ścianę czy na laptopa) i zdecydować czy chcemy przezroczyste czy białe tło. Jeśli wiemy, że będziemy przyklejać naklejką na powierzchni, która często się brudzi i jest w stałym użyciu, możemy dodać dodatkową warstwę ochronną. System podpowiada nam czy obrazek i format

Ugotowane pozamiatane
Kompot winogronowy z miodem i anyżem 130

przetworami pod względem spożywczym, gdyż użyte owoce nie są poddawane wcześniejszej obróbce termicznej i nie tracą witamin. Ten z winogron dodatkowo wzbogaciłam nutą anyżu i cynamonu. Składniki: 1 kg białych winogron gwiazdki anyżu (tyle ile będzie słoiczków kompotu) Zalewa: 1 l wody 30 dkg cukru 10 dkg płynnego miodu 1 małe opakowanie cukru waniliowego 1 laska cynamonu Sposób przygotowania: Owoce

Kuchnia w czekoladzie
Łosoś Sous-Vide pieczony z warzywami gotowanymi z sosem serowo-whyski i risotto z groszkiem 226

50ml sos sojowy- 10 ml miód- 4 łyżki papryczka pepperoni- 1 mała suszone sok z ananasa - 1 puszka oliwa z oliwek - 3 łyżki  czosnek - 2 ząbki wino wytrawne białe Bordeaux - 100ml Sposób przygotowania; Zaczniemy od przygotowania łososia dzień wcześniej. Szczelnie go wakujemy (zamykamy) razem z pokrojoną w plastry niecałą pomarańczą (bo reszta będzie nam potrzebna do marynaty i sosu

pichciszto
Boczniaki pod warzywną pierzynką i "Uczeń architekta" 186

tronu w Stambule (wiek XVI). W kolejnych rozdziałach autorka przenosi nas w czasy przeszłe, gdy Dżahan przybywa do Stambułu i trafia na dwór sułtana Sulejmana jako kornak (opiekun) małego białego słonia. Z czasem zostaje uczniem sułtańskiego architekta Yusufa Sinanettina bin Abdullaha, potocznie zwanego Sinanem. Elif Shafak napisała "Ucznia architekta" po inspiracji ryciną przedstawiającą sułtana Sulejmana, architekta Sinana, a w dalszym(...)planie białego słonia i jego kornaka. Akcja toczy się w czasach sułtanów: Sulejmana, jego syna Salima i wnuka Murada. Oprócz historii Dżahana poznajemy kawał historii państwa osmańskiego, z jego haremami, menażeriami, jedyną w swoim rodzaju architekturą, intrygami, brudnymi instynktami (pod tym względem powieść przypomina mi literaturę Orhana Pamuka, szczególnie "Nazywam się Czerwień"), pozyskiwaniem władzy za wszelką cenę, konfliktami

Weekendy w domu i ogrodzie
Wyniki konkursu! 192

miejsce: Aneta Cyganik i jej przepis na Wino cebulowe  Wino cebulowe. Przepis od pokoleń w naszej rodzinie.   Składniki: 30 dag obranej cebuli (z polskiej uprawy), butelka białego wytrawnego wina gronowego, 10 dag miodu. Przepis: Cebulę bardzo drobno posiekaj i wsyp do emaliowanego lub szklanego naczynia. Dodaj miód, wymieszaj, odstaw na godzinę. Zalej winem, przelej do ciemnej butelki, zakorkuj(...)sosny, wodę z miodem z mniszka lekarskiego, sok z pigwy oraz na Pyszną ryżowo-otrębową pokusę   Składniki : 3 szklanki mleka, 1 puszka mleczka kokosowego, 2 szklanki ryżu białego, cynamon, kardamon, miód z mniszka lekarskiego, garść migdałów i orzechów włoskich, 6 gruszek, garść truskawek, cukier , trzcinowy, szczypta soli dla kontrastu smakowego, łyżka masła, łyżka słodkiej śmietanki con. 30 % , kokos

Z miłości do słodkości
Oryginalne włoskie tiramisu bez pieczenia najlepsze na świecie !! 347

chwilę ubijaj 3. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę, można dodać odrobinę soli, żeby lepiej się ubiły 4. Stopniowo i delikatnie dodajemy mieszaninę żółtek i mascarpone do białe delikatnie mieszamy. 5.Wymieszaj ostudzoną kawę z likierem, przełóż do płaskiego naczynia i namaczaj biszkopty. 6. Układamy biszkopty (zobacz filmik żeby zobaczyć jak je układać) na to krem znowu biszkopty

zdrowa vege kuchnia
#32. Jesienny kurczak 157

czosnku 1 cm świeżego imbiru przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 6 małych lub 3 duże papryki - po 2 zielone, czerwone i białe lub żółte 1 średnia cukinia 200 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki suszonego oregano Przygotowanie: Filety kroję w cienkie, długie paski i marynuję w oleju wymieszanym z sosem

Kuchnia w szuwarach

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję