bezglutenowe - 15735 przepisów (strona:408/1049)

Dietetyczne pancakes z czekoladą 115

Uwielbiam wszelkie pancakes  w wersji fit i z różnymi dodatkami. Często jem je około treningowo, a gdy mam więcej czasu także na śniadanie. Ostatnio była wersja bezglutenowa, tym razem placuszki mają podobny skład, ale mąkę ryżową zastąpiłam mąką owsianą. Dodatkowo przepyszna gorzka czekolada, która w połączeniu z bananem smakuje wyśmienicie. Placki są,  jak zwykle, bardzo proste do wykonania

Healthy food explorer
Ciasteczka owsiane z jabłkiem 136

jesieni.  Składniki (ok. 14 ciastek): 1 szklanka płatków owsianych (u mnie płatki Melvit z chią, suszoną morelą i jabłkiem, ale mogą być też zwykłe) ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej lub bezglutenowej (u mnie ryżowa) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 duże jajko ½ szklanki płynnego

Healthy food explorer
Proste i zdrowe ciasto z jabłkami 161

nadają słodyczy a przyprawa korzenna podkreśla smak.  W przepisie użyłam mąki owsianej, którą bardzo lubię, ale z pewnością sprawdzi się też inna. Śmiało można wykonać ciasto w wersji bezglutenowej np. z mąką gryczaną.   Idealne ciasto kiedy nie mamy dużo czasu ani chęci na spędzanie dnia w kuchni, ale za to ochotę na coś słodkiego i przy okazji

Healthy food explorer
Roladka omletowa z awokado, łososiem wędzonym i szpinakiem 135

takiej wersji fajnie prezentuje się na talerzu i przyznam, że też lepiej smakuje. Szpinak, łosoś i awokado jako nadzienie sprawdzają się świetnie (zwłaszcza łosoś dużo zyskuje).  Omlet jest bezglutenowy, nie użyłam żadnej mąki, więc można go zjeść jako śniadanie białkowo - tłuszczowe. Wyszedł dość puchaty, pewnie dlatego, że jajka chwilkę ubijałam za pomocą elektrycznej trzepaczki. Polecam na śniadanie, obiad

Healthy food explorer
Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym z cukiniowym spaghetti 147

minutę do gorącej wody, żeby cukinie zmiękły i przed podaniem makaron był ciepły.  To danie na pewno świetnie komponowałoby się ze zwykłym makaronem np. pełnoziarnistym lub bezglutenowym, ale polecam je zrobić jednak z cukinią, bo prezentuje się fantastycznie, jest lżejsze, a i tak można się nim najeść.  Składniki (2-3 porcje): Klopsiki: 300 g mielonego mięsa

Healthy food explorer
Wegańskie bananowe brownie 212

przepisie nie ma dodatku żadnego słodzika, ale jeśli ktoś lubi naprawdę słodkie ciasta to można dodać ksylitol lub inny zamiennik cukru. Jeśli użyjemy odpowiednich płatków owsianych brownie będzie też bezglutenowe. Wreszcie przetestowałam też kupioną jakiś czas temu małą kwadratową foremkę. Ciasto nie jest więc bardzo duże, ale zjadając nawet niewielki kawałek można się najeść.  Składniki: 1/2 szklanki mąki owsianej

Healthy food explorer
Owsiankowe ciasteczka z czekoladą 127

też zjeść na śniadanie jako alternatywę dla tradycyjnej owsianki. Ciasteczka są bardzo proste do wykonania, nie ma w nich jajek, a przy użyciu odpowiednich płatków owsianych będą też bezglutenowe. Ciasteczka są miękkie, ale też troszkę chrupią dzięki lekko przypieczonym płatkom owsianym, a banan nie jest w nich bardzo wyczuwalny. Składniki (8 ciasteczek): 1 średni dojrzały banan 2 szklanki płatków owsianych

Healthy food explorer
Ciasteczka z ciecierzycy i masła orzechowego 112

ciecierzycę jednak woli się w innej wersji np. hummusu ;)  Przepis jest bardzo prosty. Wykonanie ciasteczek również nie zajmuje dużo czasu, nie potrzeba też wielu składników. Ponadto ciastka są bezglutenowe oraz nie zawierają mąki ani cukru. Składniki (ok. 15 ciasteczek): puszka ciecierzycy  40 g gładkiego masła orzechowego 2 łyżki mąki kokosowej szczypta soli 3 łyżki miodu lub syropu

Healthy food explorer
Szybki i zdrowy obiad - makaron z warzywami i indykiem 515

takie danie z kaszą czy ryżem również wyszłoby bardzo smaczne. Świetnie nada się również na kolację, albo jako posiłek do lunchboxa :) Składniki (2 porcje): 150 g makaronu (u mnie bezglutenowy)  ok. 400 g filetu z piersi indyka  ok. 200 g pieczarek  1 ząbek czosnku  1 średnia cukinia  1 mały brokuł  ok. 200 g mrożonego

Healthy food explorer
Omlet z kremem czekoladowym i owocami 156

można je zjeść całe bez wyrzutów sumienia. Omlet nie zawiera cukru, zrobiony jest z dodatkiem mąki orkiszowej, ale można użyć dowolnej np. ryżowej jeśli chcemy by omlet był bezglutenowy. Nie polecam jedynie mąki kokosowej, bo omlet wyjdzie za suchy. Na wierzch moja ulubiony zdrowa nutella, czyli czekoladowy krem z awokado. Idealnie pasuje do omleta i cudownie łączy się ze smakiem

Healthy food explorer
5 najlepszych przepisów na sernik 157

ocena, ale mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu 5 najlepszych przepisów na sernik Sernik z brzoskwiniami Sernik wiedeński   Sernik królewski Sernik orzechowy Dietetyczny sernik kokosowy na bezglutenowym spodzie Artykuł 5 najlepszych przepisów na sernik pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Przepis #161 FIT Fale Dunaju 185

Dunaju, które robiła moja babcia  a później mama. Korzystając z sezonu wiśniowego postanowiłam wrócić do tych smaków i przygotować swoją wersję tego ciasta. Moje FIT Fale Dunaju są bezglutenowe i bez dodatku białego cukru. Jeśli lubicie ciasta z owocami to ta wersja zapewne Wam posmakuje:) Wartości odżywcze (cała blacha): 1913 kcal

Health-Fit-Life
Naleśniki bez jajek na budyniu 143

sojowego 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej lub wody gazowanej większa szczypta soli opakowanie 40 g budyniu o smaku śmietankowym – proszek 4,5 szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej 60 ml oleju rzepakowego Przygotowanie: W misce mieszam trzepaczką wodę, mleko, sól, mąkę i budyń proszek. Mieszam, odstawiam na pół godziny. Ciasto lubi nieco zgęstnieć, nie zdziwcie się tym. Gdy ciasto

Zasmakuj Kuchni
Spring Rolls z krewetkami, awokado, ogórkiem i sosem orzechowym 152

zaczniecie Papier ryżowy najczęściej produkowany jest z mąki ryżowej i wody, ale dostępne też są papiery z dodatkiem mąki z tapioki – sprawdźcie na opakowaniu. Oba papiery są całkowicie, naturalnie bezglutenowe i beztłuszczowe (więcej o mące ryżowej i mące z tapioki napisałam TUTAJ ). Czym się różnią? Papiery z samej mąki ryżowej są nieco grubsze, po zwilżeniu mniej podatne na darcie

Karo in the Kitchen
CIASTO DROŻDŻOWE Z MALINAMI I KOKOSEM (bezglutenowe, wegańskie) 167

Rzadko robię ciasto tylko dla siebie, ale ostatnio chodziło za mną coś słodkiego.  Zawsze w przypadku wegańskich i bezglutenowych wypieków jest to moja wielka improwizacja i modlenie się przy piekarniku żeby się udało :D  O dziwo ciacho wyszło pyszne, zwłaszcza dodatkowo posmarowane dżemem malinowym !  SKŁADNIKI: 150 g mąki kukurydzianej 150 g mąki ryżowej 150 g mąki ziemniaczanej

Marcepanowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania