bezglutenowe - 15735 przepisów (strona:298/1049)

Sałatka z quinoa, pomidorami i kukurydzą 167

Wegetariańska, wegańska, bezglutenowa sałatka z komosą ryżową, pomidorami, białą fasolą, kukurydzą i bazylią.  Składniki: 1 szklanka suchej quinoa 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli białej 1/2 cebuli 2 pomidory lub około 8 szt pomidorków koktajlowych garść liści bazylii 1/4 szklanki oliwy 1/4 octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz do smaku 1. Ouinoa opłukać, zalać 1,5 szklanki wody

Moja Galeria Smaku
Czekoladowy pudding z tapioki 141

Kokosowo-czekoladowy pudding pełen malutkich kuleczek/perełek :) Tapioka to rodzaj skrobi otrzymywanej z manioku. Wyglądem przypomina kulki ze styropianu, które po ugotowaniu robią się przeźroczyste. Tapioka jest produktem bezglutenowym, idealna będzie więc dla alergików. Najczęściej przygotowuje się z niej sosy, puddingi, kisiele czy też sławne bubble tea.  Jeżeli lubicie puddingi z chia to myślę, że i ten przypadnie

Moja Galeria Smaku
Quinoa z grillowanymi warzywami 140

Lekka sałatka z pożywną komosą ryżową. Danie bezglutenowe i wegańskie. Można podawać je na ciepło i zimno. Myślę, że świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej (użyłam trójkolorowej) 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka żółta 1 mała papryka zielona 1 mała cukinia 2 ząbki czosnku szczypiorek natka pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego sól, pieprz

Moja Galeria Smaku
sałatka ze szparagami i tofu marynowanym w tamari 155

nowych tofu - marynowanego w tamari. Jest bardzo smaczne i dzięki temu, że producent już zamarynował je za nas oszczędzamy sporo czasu ;) Dodatkowym plusem jest użycie tamari, który jest bezglutenowy i dzięki temu, tofu mogą jeść też osoby wykluczające gluten z diety. SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I TOFU MARYNOWANYM W TAMARI przepis autorski // 2-3 porcje ~2-3 spore garście ulubionego miksu

chili & sugar
61. Makaron razowy z pastą z bobu, groszku cukrowego i szynki parmeńskiej 192

połączenia! Pasta świetnie nadaje się nie tylko do makaronu, kaszy, ryżu na obiad, ale również jako dodatek na kanapki. Składniki: - 250g makaronu razowego (u mnie 3-kolorowy, może być bezglutenowy) - 300-350g bobu (ugotowanego, obranego) - 250-300g groszku cukrowego (obranego) - 200g śmietany 12% - 100g parmezanu - 100g szynki - prosciutto di Parma (można pominąć) - 30 listków bazylii - 10 listków mięty

Be Fit Be Strong
Muffinki z jagodami – bezglutenowe 99

chyba jedna z najszybszych do upieczenia słodkości. Żeby wszsycy mogli jeść musiały być bez glutenu. W całym domu pieknie pachniało, a co ważniejsze dzieciaki powiedziały,że nie szkodzi, że bezglutenowe, oni z przyjemnością spróbują. Cieszy mnie to, bo oznacza

Polska Zupa
Biszkopt z owocami 163

cukru 2 łyżki zielonej herbaty matcha (jak nie macie to biszkopt też będzie dobry) skórka z limonki łyżeczkę proszku do pieczenia jeśli się boicie, że nie wyrośnie, jest też bezglutenowy proszek Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Oddzielamy żółtka od białek. W czystej misce ubijamy białka na sztywno razem ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dosypujemy powoli po jednej łyżce

ladykitchen
27. Placki cukiniowe (bezglutenowe) 202

Chociaż przyznam szczerze, że mam niemałe wyrzuty sumienia przez ilość pochłoniętego jedzenia, ale czego się nie robi dla frajdy swojego mężczyzny! Dziś proponuję na obiadek czy przekąskę - placuszki cukiniowe bezglutenowe, które mają świetny, lekko orientalny smak. Warto zajadać się nimi w towarzystwie sosu czosnkowego, aczkolwiek nie zawsze możemy sobie na to pozwolić :) Wychodzą ze 3 porcje, 1 to ok. 198g

Be Fit Be Strong
35. Mini chlebek bananowo-jarmużowy z cynamonem 178

dzisiaj jestem najszczęśliwsza na świecie! W dodatku w przydomowym warzywniaczku pojawiły się pierwsze malinki, nie może być już lepiej! Dzisiaj pomysł na malutki w formie, ale wielki w smaku bezglutenowy chlebek bananowo-jarmużowy. Jest to świetna propozycja na podwieczorek i jak większość przysmaków, najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Najlepiej smakuje z kremem awokado-bananowym [Przepis tutaj] . Wykonany w formie

Be Fit Be Strong
wegański i bezglutenowy biszkopt z wody po ciecierzycy 202

niego cztery razy...Ale nie zrażajcie sie i próbujcie, tylko w ten sposób można osiągnąć sukces :) Następnym przepisem na blogu będzie ciasto z użyciem tego właśnie biszkoptu. WEGAŃSKI I BEZGLUTENOWY BISZKOPT Z WODY PO CIECIERZYCY przepis autorski // tortownica 18cm ~woda z puszki po ciecierzycy (ok. 200g) ~100g cukru pudru ~90g mąki (20g mąki z ciecierzycy, 25g skrobi ziemniacznej, 25g mąki

chili & sugar
penne z tempehem, szparagami i pieczarkami (bezglutenowe i wegańskie) 198

przepis :) A nawet i dwa, bo niedługo dodam drugą propozycję obiadową z użyciem tempehu :) MAKARON Z TEMPEHEM, SZPARAGAMI I PIECZARKAMI przepis autorski // 1 porcja ~65g makaronu penne (u mnie bezglutenowy - kukurydziany) ~120g tempehu ~1/2 pęczka zielonych szparagów ~150g pieczarek ~ulubione przyprawy (u mnie suszony czosnek, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra) + sól ~olej do smażenia (ok. łyżka) Makaron gotujemy

chili & sugar
Light paleo pancakes - lekkie placuszki 269

like:) This is a sweet start of a day:) Gdy masz ochotę na słodkie śniadanie, te lekkie puszyste placuszki są idealne. Nie ma tu dodanej mąki co czyni je bezglutenowymi i zgodnymi z dietą paleo. Na 2 porcje potrzebne będzie: 2 jajka ( żółtka i białka oddzielone) 1 banan 1 łyżka syropu klonowego garść świeżych owoców 1 łyżka oleju kokosowego Białka

Kulinarna rozmowa
Biszkoptowe ciasto z truskawkami 157

razem zapraszamy Was na ciasto bezglutenowe – lekkie ciasto biszkoptowe z truskawkami Składniki: - 5 jajek - 140 g cukru - 80 g mąki kukurydzianej - 60 g mąki ziemniaczanej - szczypta soli - 30 dag truskawek Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Do ubitej piany dodajemy żółtka i jeszcze razem

Kuchenne Wariacje
Kokosanki z żurawiną 138

Dzisiaj coś znów na słodko. Tym razem nasza wersja kokosanek – z żurawiną Od razu zaznaczę, że to ciasteczka także dla osób będących na diecie BEZGLUTENOWEJ . Zanim zaczniemy się bawić najpierw produkty, jaki przydadzą się do wypieków Składniki: - 200 g wiórków kokosowych - 60 g masła - 150 g cukru (osobno 100g i 50g) - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki cukru waniliowego

Kuchenne Wariacje
Keks świąteczny 180

owoców idealnie komponuje się z kwaśnością lukru cytrynowego Dodatkowo należy zaznaczyć, że w przepisie nie ma użytej mąki co powoduje że ciasto jest także dostępne dla osób na diecie bezglutenowej. Smacznego

Kuchenne Wariacje