Zdrowe, smaczne i bezglutenowe przekąski? Znacie już Gryczanki? Bo my tak! To rewelacyjny BIO produkt, bez glutenu, dla vegan, bez dodatku rafinowanego cukru. Wspominałam, że to również Raw Food (czyli w prostym tłumaczeniu surowe produkty)?! Te zdrowe "cuksy" to trafione połączenie nasion, ziaren, owoców, orzechów i innych równie zdrowych składników. Warto
IzaGotujedziennego. Muszę przyznać, że mnie te naleśniki uzależniły i bardzo mi smakują. Ja swoje zrobiłam w wersji z kukurydzą jednak można dodać inne warzywa lub je pominąć. Naleśniki są bezglutenowe, próbowałam zrobić ten przepis z mąką jaglaną jednak naleśniki wyszły suche i kruszyły się. Kolejna próba i ostateczna wersja z mąką owsianą to strzał w 10. Naleśniki są lekko wilgotne
apetytnapieczenieDlaczego najłatwiejszy? Ponieważ nie ma długiej listy składników, nie trzeba kupować mąki bezglutenowej, wystarczy zmielić obie kasze np. w młynku do kawy, wymieszać wszystkie składniki, uzbroić się w cierpliwość na czas wyrastania i pieczenia, a później cieszyć podniebienie smacznym chlebem z rewelacyjnie chrupiącą skórką. Można też poeksperymentować z mąkami, np. miałam tylko 300 g kaszy gryczanej niepalonej, więc brakujące
Domowa Cookierenka Agiminut. Jednak na te proporcje wystarczy 30 minut. Jednak nie 15 - moze to mój piekarnik. Podaję czas z mojego doświdczenia. Jedzmy go jeszcze gorącego. Plusy dostaje za: - jest bezglutenowy - lekki -szybko się go robi i jeszcze szybciej zjada
AZgotuj!Upieczone z mąki gryczanej. Lekkie i zdrowe. Zamiast cukru: ksylitol. Winogrona użyłam włoskie bezpestkowe. szklanka mąki gryczanej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli pół szklanki ksylitolu 4 jaja pół łyżeczki cynamonu kiść fioletowych winogron Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno, dodałam ksylitol i mieszałam mikserem na średnich obrotach, potem dadałam żółtka
AZgotuj!Tego zdjęcia miło nie być. Robiłam je będąc okropnie głodna. Ale wytrzymałam. na 6 sztuk szklanka mąki kasztanowej pół szklanki soku z pomarańczy płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub pół łyżeczki suszonych drożdży jajo 0 cukier puder konfitura pomarańczowa ( u mnie z czerwonych pomarańczy) olej rzepakowy Ze składników robimy ciasto. Smażymy bardzo krótko z obu stron. Ok minuty
AZgotuj!komosy szpinak, wbij jajo i wciśnij czosnek. Dodaj mielony len. Całość wymieszaj dłońmi i uformuj burgery. Smaż na oleju z obu stron. Osusz na ręczniku papierowym. Ja podałam z bezglutenową ciabatta (kupioną w Rossmannie), z plastrem pomidora, serem owczym, musztardą, ogórkiem kiszonym i kiełkami pora
AZgotuj!ekologiczne cytryny ( kupiłam w Lidlu) 3 jaja 100 gram mielonych migdałów 50 gram mielonych orzechów nerkowca 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 2/3 szklanki xylitolu 4 duże łyżki mąki ryżowej z pełnoziarnistego ryżu czekolada limonkowa do fontann limonka - lub cukier puder cukier - woda- do syropu - opcjonalnie Ugotuj cytryny na miękko, odlej wodę, wystudź. Przekrój, wyjmuj pestki
AZgotuj!podzielcie się wrażeniami 2 łyżki rumu 1 pomarańcza 2 jaja pół łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki wytrawnego wina 2 łyżki cukru 2/3 szklanki mąki ( u mnie bezglutenowa do naleśników) olej do smażenia Pomarańcze pokroić w równe pół cm krążki i zalać rumem. Odstawić.Oddzielić białka i ubić pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wlewać wino
AZgotuj!winnym, które zostało mi ze smażonych pomarańczy. 2 jabłka 2 jaja pół łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki wytrawnego wina 2 łyżki cukru 2/3 szklanki mąki ( u mnie bezglutenowa do naleśników) olej do smażenia puder do posypania Jabłka pokrój plastry ok pół cm. Wytnij gniazda nasienne - ja mam specjalne kukułeczko do wycinki gniazd. Oddzielić białka i ubić
AZgotuj!cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku. Z wody ... lżejsze ale smak wygotowany. wiązka zielonych szparagów 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól jajo odrobina wody zimnej gazowanej pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia olej rzepakowy Szparagi myjemy, przecinamy na pół wzdłuż. Przygotowujemy ciasto, obtaczamy szparagi i krótko smażymy w bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręczniczku. Podawać
AZgotuj!lipidowej naskórka, przez co skóra dłużej zachowuje elastyczność. Do tego szklaneczka bursztynowego soku jabłkowego szklanka soku jabłkowego szklanka maślanki ( lub mleko roślinne) 4 łyżki płatków owsianych ( u mnie bezglutenowe) łyżka pestek dynii łyżeczka siemienia lnianego łyżeczka pestek słonecznika kilka rodzynek jumbo banan lub owoce sezonowe Do miski wlać maślankę, wsypać pozostałe składniki. Gotowe
AZgotuj!gryczanej i ryżowej. szklanka mąki grycanej szklanka mąki ryżowej 6 jaj 2 łyżki karobu laska wanilii 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru lub cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego duże opakowanie jogurtu Zott lub 2 małe cukier puder do posypki 3 ładne miekkie brzoskwinie. duża tortownica Oddzielić zółtka od białek. Białka ubić. Żółtka utrzeć z ksylitolem i wanilią
AZgotuj!wartości odżywcze. Na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Wegetarianom ze względu na białko zastępuje mięso. Można stosować ją jako zamiennik do ryżu i kaszy. Z dodatkiem pieczonych warzyw i ziół stanowi pyszną przekąskę. Może być podawana na ciepło
Moja Galeria Smakuawokado. Quinoa na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Białko zawarte w komosie to tak zwane białko kompletne, czyli zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, które nie są syntetyzowane w organizmie ludzkim i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Awokado natomiast
Moja Galeria Smaku