cieszą się dużą popularnością :D Te są bardzo delikatne i puszyste, mimo że nie zawierają proszku do pieczenia. Bez cukru i mąki, więc można je jeść na diecie bezglutenowej. Niestety porcja nie jest zbyt duża, więc najlepiej zróbcie je podwójnie, bo szybko znikają ;) Amarantuski z wiórkami kokosowymi i cynamonem Składniki (na ok. 12 ciastek) 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
FitKotNie tak dawno na kursie cukierniczym podczas zajęć z wyrobami ze wschodu robiliśmy chałwę. Fakt – słodka, ale pyszna dlatego też postanowiliśmy ją
Kuchenne Wariacjewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Jeśli śledzicie moje przepisy to już wiecie co nieco o mące kokosowej. Powtórzę się: mąka kokosowa jest mąką bezglutenową i posiada niski indeks glikemiczny (35). Wracając do naleśników... Jeśli napiszę, że są pyszne - to będzie za mało! Są po prostu niesamowite w smaku, a dodatkowo delikatne i mocno puszyste. Ciężko
Di gotujeMocno czekoladowe, bardzo sycące ciasto z samych zdrowych składników. Czysta przyjemność bez wyrzutów sumienia : -) Bez jajek, laktozy, cukru, 100 % wegańskie, bezglutenowe i bardzo smaczne! Dodam jeszcze, że robi się je naprawdę szybko i prosto. Ciasto ładnie się kroi, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Kto się skusi? Bardzo polecam! Składniki: 500 g bardzo dojrzałych bananów bez skórki (zwykle jest
maniapieczeniadigotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Jeśli ktoś miał styczność z mąką kokosową - to wie, że nie jest ona łatwa do współpracy dla osób początkujących. Mąka kokosowa jest mąką bezglutenową i chłonie dużo płynów, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób przygotować potrawę, aby nie rozpadła się i nie była zbyt twarda/sucha. Wracając do przepisu... Ciasteczka są idealną przekąską nie tylko
Di gotujeorzechowe. Spora ilość masła i zdecydowany posmak mąki kasztanowej jest na tyle intensywny i ciekawy, że chciałoby się jeść je non stop. Chipsy kokosowe nadają ciekawą konsystencję. Placuszki są bezglutenowe i bez laktozy. Alergenem są jedynie orzechy. Śmiało możemy je zabrać do szkoły, po kilku godzinach (nawet na zimno!) będą nadal świeże - nie wysychają tak jak większość. Mąkę kasztanową
Czarnawisienkasuszonych śliwek 200 ml mocnego naparu z herbaty skórka z jednej pomarańczy 50 g mąki ziemniaczanej 90 g mąki ryżowej 40 g mąki gryczane 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczanej Śliwki zalać herbatą, odstawić na 10 minut. Do miski wbić jajka, dodać cukier, olej, jabłka i skórkę pomarańczową. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Przesiać
Humanistka w kuchnisię, że nie mogę jeść "prawdziwych" słodyczy z kremem z masła czy bitej śmietany, popadłam w czarną rozpacz. Metodą prób i błędów, szukania różnych inspiracji udało się stworzyć mi bezglutenowy ideał. Tort, który swoim smakiem przypomina prawdziwy, no może nawet i jest lepszy. Koncepcję na biszkopt zaczerpnęłam od Weroniki Madejskiej, reszta to moje próby i błędy. ;-) Biszkopt czekoladowy
Humanistka w kuchniLekkie ciasto jaglane, które można zjeść z czystym sumieniem nawet do porannej kawy. Głównymi składnikami są owoce i kasza jaglana. Deser jest bezglutenowy. SKŁADNIKI 150 g kaszy jaglanej 500 ml wody szczypta soli 3 łyżki masła 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 banan 2 gruszki 150-160 g truskawek WYKONANIE Kaszę wsypać do garnka, dodać szczyptę soli, masło i zalać wodą
Passions hobbies lifeMoje pierwsze ciasto bezglutenowe :-) Jak się okazało bardzo smaczne (mój mąż, który za ciastami nie przepada poprosił o dokładkę). U mnie dekoracja z jagód i polewy czekoladowej, ale można ciasto posypać jedynie cukrem pudrem. SKŁADNIKI 1 jajko 1 banan 1 gruszka 50 g masła 1 gorzka czekolada (100 g) 90 g cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka zmielonej kawy
Passions hobbies lifezmiksowaniem jej na idealnie gładko ale z małymi grudkami też wyszło ok. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy […] Artykuł Pizza z komosy ryżowej (quinoa) – Najprostsza pizza bezglutenowa pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogPlacuszki z kaszy jaglanej to świetna propozycja na lekkie, bezglutenowe śniadanie. Idealnie smakują podane z jogurtem, miodem i owocami. Można również dodać odrobinę czekolady, orzechów... co tylko chcecie! Chociaż przyznam, że same w sobie są pyszne. ;) Enjoy! Składniki: z podanych składników wychodzi ok.15 placuszków 100 g kaszy jaglanej 50 g mąki ziemniaczanej banan (najlepiej bardzo dojrzały) jajko
Kuchnia Ellierazem jak oglądam je na blogu. Piękne zdjęcia zachęcają do zrobienia w domu wszystkiego, co tam zobaczymy. Dzisiaj przygotowałam murzynka z przepisu Kingi z małymi zmianami, by był on bezglutenowy i przepiórczo-jajeczny ;-). Pyszne, mokre i szybkie ciasto. Niestety także małe ;-) ¼ szklanki mąki gryczanej ¼ szklanki mąki owsianej ½ szklanki kakao ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki sody 3 jajka przepiórcze lub jajko kurze
Humanistka w kuchnitwarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 6 jajek 100 g masła laska wanilii 1 budyń bezglutenowy 3/4 szklanki ksylitolu 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub olejku pomarańczowego skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera utrzeć masło z ksylitolem Wbijać po jednym jajku, ucierając po każdym dodaniu
AZgotuj!Bezglutenowe kopytka z kaszy jaglanej Jeśli nie lubisz kaszy jaglanej, nic nie szkodzi. W tym przepisie ją polubisz, bo jej praktycznie nie czuć, za sprawą wyrazistych dodatków słonych, bądź słodkich. Do wyboru, do koloru. Ogólnie kaszę jaglaną trzeba umieć przyrządzić, by smakowała J Ja akurat lubię ją bardzo i cenię za jej właściwości odżywcze. Choćby za to, że ma dużo
Calzonella.com