Nie potrafię sobie wyobrazić Świąt bez makowca, takiego tradycyjnego zawijanego w rulon W ubiegłym roku zrobiłam babkę makowo-orzechową, ale tym razem postawiłam sobie wyzwanie i
Ola la LCHFjest w ich smaku coś z magii, z samej istoty świątecznego klimatu. A może jak byłem młody, to też byłem Niemcem? ;) Tak czy inaczej ciasteczka są pyszne! No i bezglutenowe, bo nie ma w nich nawet grama mąki - to też może być plus dla wielu. Jak widać moje zimtsterne są bardzo jasne ponieważ cynamon, którego użyłem do wypieku jest
zadanie-gotowaniejuż zmielony mak, to przygotowanie zajmie dosłownie chwilkę. Mamy też wtedy większą kontrolę nad składnikami i możemy postarać się o zdrowsze zamienniki. Jeśli zastąpimy pszenicę komosą ryżową, mamy wersję bezglutenową, która jest równie pyszna, a może ją zjeść każdy. Uwielbiam kutię też dlatego, że można ją przygotować wcześniej i zamrozić, żeby nie musieć robić wszystkiego w dzień wigilijny. Wystarczy wyjąć
Ugotowane pozamiatanepanierce migdałowej z sosem winnym porcja dla 2 osób Składniki: około 150 – 200g rozmrożonych filetów z dorsza 1/2 szklanki płatków migdałów 1/2 szklanki mąki orkiszowej (lub innej, bezglutenowej) 1 duże lub 2 małe jajka sól, pieprz olej do smażenia sos: 100 g żurawiny 250 ml czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki cukru trzcinowego 100 ml śmietany
Jaglusiaopcjonalnie posypać posiekaną zieleniną. (*) Gulasz można zagęścić samą mąką, ale moim zdaniem z zasmażką zyskuje na smaku. (**) Do zasmażki przeważnie używam mąki pszennej, ale czasami przygotowuję wersję bezglutenową i wtedy wybieram mąkę kukurydzianą - bądź ryżową. W obie zaopatrzyłam się w na stronie sklepu e-sloneczko.com . Z praktyki wiem, że nie każda mąka ładnie łączy się z tłuszczem - zleży
Di gotujeWczoraj zrobiłam sobie mały powrót do smaków dzieciństwa ... tak powstały kładzione kluski w nieco "uzdrowionej", bezglutenowej wersji - z kaszy jaglanej i mąki kukurydzianej. Ciasto z początku może się trochę rozpadać, ale przy odpowiedniej ilości mąki nie musicie się o to martwić. Świetnie smakują w towarzystwie twarożku posypane cynamonem i rodzynkami lub tradycyjnie - z masełkiem i cukrem
Kuchnia Elliecukier rozpuści się i będzie złocisty, zdejmujemy go z ognia i dodajemy do niego śmietankę, cały czas mieszając. Ponownie ustawiamy na ogień i mieszammy, aż masa […] Artykuł Bezglutenowa tarta czekoladowo-karmelowa pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogJednak po otwarciu szafki z mąkami przypomniałam sobie o mące kasztanowej, z którą powstały niedawno ciasteczka i połączyłam ją w przepisie z mąką kokosową. Stąd też kolejny pomysł na bezglutenowy spód do ciasta o ciekawym, słodkim smaku. Na pewno to nie koniec eksperymentów kasztanowych, bo mąka mnie urzekła, tak jak same kasztany rok temu :) Biszkopt kokosowo - kasztanowy z delikatnym
FitKotGenialne, bezglutenowe ciasto z cukinią w roli głównej. Wilgotne, gęste, słodkie, a przy tym baaardzo zdrowe. Według mnie idealnie zaspokaja apetyt na czekoladę. Cukinia to neutralne w smaku warzywo, więc jej obecność jest praktycznie niewyczuwalna - za to nadaje ciastu wilgotności i zdrowotności, a to przecież ogromny plus! Najlepiej smakuje podane na ciepło, w dwóch wersjach do wyboru: z masłem
Kuchnia Elliebliskim naleśników z jaglanej. Nie jest to najłatwiejszy sposób na naleśniki, ale jako coś innego czy niecodziennego na pewno warto zrobić. Dodatkowym plusem jest m.in. to, że są bezglutenowe, a przy tym nadal pyszne. Co jest najważniejsze? Pamiętaj, że bardzo ważna w przygotowywaniu naleśników jest patelnia! W końcu nie ma nic bardziej irytującego niż przywierający naleśnik, gdy spieszysz się
Blendmansię :D Dużo witaminy C :D czas przygotowania: 25 minut ilość: 4-5 sztuk Składniki gofry: 100 g mąki owsianej 50 g mąki jaglanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 1 łyżka siemienia lnianego mielonego + 3 łyżki gorącej wody 250 ml mleka owsianego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego olej do smarowania gofrownicy Przygotowanie: Składniki suche wymieszać ze sobą, dodać
Lajtkraft food intoleranceTort czekoladowy z lekkim kremem czekoladowym. Bardzo prosty bezglutenowy deser, do którego przygotowania potrzebne jest tylko kilka składników: spód: 200 g masła w temperaturze pokojowej, 100 g cukru pudru, 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady, 100 g orzechów włoskich, wierzch: 400 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru, 150 g czekolady deserowej, Spód: Czekoladę zetrzeć. Orzechy zmiksować lub zetrzeć
królestwo garówBajka! Polecam. Dla osób chorych na celiakię – zbawienie, dla sportowców lub po prostu wegan sposób na uzupełnienie białka w diecie, a dla hipsterów… no cóż, kolejny przepis bezglutenowy Gdy już usmażysz swoje naleśniki posmaruj je tym, na co akurat masz smaka. Ja wcześniej podałem Ci przykład mojego wczorajszego podania, ale już nie raz jadłem z masłem orzechowym
Blendmangatunku 29 jej 30 pestki 31 potarłem 32 tarce 33 dużych 34 wlałem 35 utłukłem 36 gotowe 37 posypać 38 cukrem pudrem Artykuł Ciasto baniowe- bezglutynowe (Ciasto dyniowe- bezglutenowe) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniDziś mam dla was przepis na bezglutenowe czekoladowe placuszki z dżemem (na mące ryżowej i sorgo). Idealne na śniadanie, jak i kolację lub lżejszy obiad. Każdą porcję przełożyłam domowym dżemem truskawkowym. Oczywiście możecie użyć dżemu w ulubionym smaku. W sezonie placuszki możecie przełożyć też plasterkami truskawek. Spróbujcie. Składniki: (na 3-4 porcje) 1 szklanka mąki ryżowej (u mnie
Słodkie okruszki