bezglutenowe - 15735 przepisów (strona:289/1049)

Sernik pomarańczowy 205

kremowej konsystencji zwieńczony przepysznym pomarańczowym kremem, należy do takich właśnie podkręconych pomarańczą ciast. Polecam! Składniki: Spód: 180 g kruchych ciastek typu Digestive (w wersji bez glutenu należy użyć herbatników bezglutenowych np. Digestive Landtaler Schar) 60 g masła Ciastka bardzo drobno pokruszyć w malakserze lub po prostu wrzucić je do torebki i pokruszyć wałkiem. Dodać masło, zagnieść do połączenia się składników

maniapieczenia
Ciasto pietruszkowe bezglutenowe 199

Bezglutenowe ciasto pietruszkowe na mące gryczanej. 2 szklanki tartej na małych oczkach pietruszki ( u mnie prawdopodobnie pasternak) 4 jaja 180 ml oleju rzepakowego 180 gram ksylitolu  300 gram mąki gryczanej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 łyżeczka sody i proszku do pieczenia krem   duze opakowanie serka mascarpone tubka mleka słodzonego otarta skórka z 1 cytryny

AZgotuj!
Cytrynowe ciasto z mąki kukurydzianej 183

takie pyszne ciasto a zdrowe i nie tuczy :) lekkie ,wilgotne i kwaskowate co pozwala zjeść kilka kawałków i się nie zamulić ... Jeśli ktoś woli wersję typowo bezglutenową można zastąpić mąkę razową i pszenną zmielonymi migdałami w tej samej proporcji. Składniki na blaszkę 24-26 cm - SKŁADNIKI O TEMPERATURZE POKOJOWEJ - 100 g mąki kukurydzianej - 70 g mąki razowej

Wypieki Rene
Sałatka z buraczków z papryką 181

Nie macie pomysłu co podać do drugiego dania to proponujemy buraczki z papryką z lekką nutą ostrości. Oczywiście taka sałatka będzie też dobrym

Kuchenne Wariacje
Wafle w czekoladzie 174

czekoladą i bakaliami to pomysł mojego Męża. To on stoi za wieloma ciekawymi przepisami, które pojawiają się na blogu, jest najlepszym inspiratorem i motywatorem. Dziś zapraszam więc Was na bezglutenowe smakołyki w jego wykonaniu. Składniki: - wafle ryżowe (18 sztuk) - 100 g gorzkiej czekolady - 2 łyżki słodu (syropu z agawy/klonowego/miodu/cukru) - skórka starta z 1/2 pomarańczy - ok. 100 ml soku z pomarańczy

Smakuje zdrowo
Szybki makaron z sosem pomidorowym i migdałowym parmezanem 136

kostkę) wraz z przyprawami: majeranek, oregano, bazylię, pieprz sól i papryczkę chili pokrojona. Sos gotujemy przez 10-15 min.   Wybrany makaron gotujemy według instrukcji. Ja użyłam makaron bezglutenowy z czarnego ryżu.  Makaron mieszamy z sosem i posypujemy migdałowym parmezanem

Łycha smaków
Pulpety z ciecierzycy i kaszy jaglanej 178

zmięknie, następnie mieszamy z kaszą jaglana i miksujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy i formujemy kulki, które zapiekamy przez 15 min w 180 st. Pulpety zrobiłam w dwóch wersjach: bezglutenowa z makaronem ryżowym i ajvarem, a drugie dla małżonka z makaronem pszennym i sosem pomidorowym

Łycha smaków
KULKI OWSIANE 126

Potrzebne składniki:  0,5 szklanki otrębów owsianych bezglutenowych 3 łyżki miodu 2 łyżeczki masła migdałowego  Przygotowanie: Otręby mieszamy z miodem i masłem migdałowym, po czym formujemy kulki i tyle :). Szybka i pyszna kulka zaspokoi każdego głód na słodkie

Łycha smaków
Domowa granola jabłkowa 133

Rozsmakowałam się w domowej granoli:)  Teraz eksperyment z jabłkową :) Potrzebne składniki:  1 szklanka płatków jaglanych  0,5 płatków owsianych bezglutenowych  1 szklanka słonecznika 0,5 szklanki orzechów brazylijskich 1 szklanka nerkowców   1 szklanka orzechów włoskich   0,5 szklanki suszonej morwy białej  mus z 2 jabłek  1/2 cynamonu świeżo startego  garść ususzonych

Łycha smaków
Bezglutenowy piernik dyniowy 216

względu, iż na pierniczki by zmiękły muszę jeszcze poczekać pokusiłam się, aby z podobnego ciasta upiec piernik. Piernik powstał z małą różnicą bo całkowicie bezglutenowy. Zdjęcie jest zrobione pół godziny po wyjęciu z piekarnika i jak wdać rozwala się. Zawinęłam go w pergamin i po 1,5 godzinie pięknie się kroił, niestety bez możliwości fotografowania gdyż szybko zniknął :) Potrzebne składniki

Łycha smaków
Naleśniki z pieczarkami zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym 192

Dziś zapraszam Was na pyszne, wegetariańskie i w dodatku bezglutenowe naleśniki z pieczarkami zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym. To doskonała propozycja na lekki i szybki obiad. Sprawdzi się także jako pyszne danie romantyczne… np. podczas spędzanego we dwoje wieczoru sylwestrowego. Jest na tyle lekkie, że bez obaw możemy zjeść je późną wieczorową porą. Na ciasto naleśnikowe […] Post Naleśniki

Krzywa Prosta
Quinoa z jabłkiem, cynamonem i orzechami pekan 171

Komosa ryżowa (quinoa) z tartym jabłkiem i orzechami pekan, posypana cynamonem i cukrem kokosowym (Śniadanie jednoosobowe) Bezglutenowy pomysł na słodkie śniadanie w świątecznym wydaniu. Chyba każdy już wie, jak wartościowe są kasze dla naszego organizmu. Bardzo popularna jest już kasza jaglana (i zasłużenie), ale warto jednak również wprowadzić do swojej diety komosę ryżową (quinoa). Osoby ćwiczące niech wiedzą, że jest

Moja Micha
Makowiec z kaszy jaglanej (ciasto bezglutenowe) 206

Ciasto z kaszy jaglanej z masą makową. Smakuje jak makowiec. Jest bezglutenowe, bez cukru.  szklanka suchej kaszy jaglanej szczypta soli olejek migdałowy kilka kropel 500 ml mleka krowiego lub mleka roślinnego najlepiej migdałowego 6-8 łyżek miodu akacjowego 4  - 5 łyżek domowej masy makowej 50 ml oleju rzepakowego jajo 30 ml rumu otarta skórka z połówki pomarańczy garść

AZgotuj!
Bezglutenowe pierniki jaglano-kukurydziane. 139

zapowiadałam w ostatnim wpisie (razowe pierniki - klik) - mam dla Was eksperymentalny przepis na bezglutenowe pierniki. Są nieco trudniejsze w wykonaniu i mają trochę inną strukturę niż te tradycyjne (są bardziej kruche), ponieważ to właśnie gluten odpowiada za elastyczność ciasta. Podstawą jest mąka kukurydziana, którą dostaniecie już w praktycznie każdym większym sklepie, oraz mąka jaglana, z którą może być więcej problemów

Powiedz dietom nie
Pyszny blok czekoladowy. Wegański i bezglutenowy 337

słowo :) był pyszny i trudno było mu się oprzeć. Pochłaniałam go zatem oczami, a w mojej głowie kłębiły się dziesiątki myśli jak zrobić taki deser w wersji bezmlecznej i bezglutenowej, a przy okazji z jak najmniejszą ilością cukru. Po wielu próbach wyszedł blok idealny - pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach. I nie musimy mieć żadnych wyrzutów sumienia, gdy zjemy prawie

Smakuje zdrowo