bezglutenowe - 15735 przepisów (strona:302/1049)

Chleb z mąki kokosowej, bezzbożowy, bezglutenowy - dwie wersje 226

Chlebek z mąki kokosowej to kolejne moje podejście do chleba bezglutenowego. Piekłam już chleb na mące migdałowej i zbożowy bez glutenu . Obie wersje były smaczne, ale miały swoje wady. Szukałam więc dalej. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Bułki bez glutenu, laktozy i jajek z ekologicznych mąk Symbio: kukurydzianej i gryczanej 190

Dieta bezglutenowa, kiedy dodatkowo w grę wchodzi uczulenie na jajka i laktozę wymaga wielu wyrzeczeń. Na szczęście w Internecie pojawia się coraz więcej przepisów z produktami dozwolonymi w takiej diecie. Smak tych bułeczek jest specyficzny i wyrazisty, więc wielbicielom klasycznego, pszennego pieczywa mogą nie przypaść do gustu. Przepis na około 8 małych bułeczek pochodzi stąd: KLIK . 150g mąki gryczanej 100g

Szefowa kuchni
Ryż jaśminowy z musem z mango i morwą 142

względu na lekko słodki profil i konsystencję idealny jest do deserów a do tego szybki w przygotowaniu. Polecam wybierać ryż nieco droższy wtedy aromat będzie bogatszy. Jest to danie bezglutenowe o dużej zawartości białka, witamin z grupy B, miedzi czy wapnia. Zapraszam do przygotowania! Dla 2 osób Czas przygotowania: 20 minut Składniki: Ryż jaśminowy 100g Mango mało dojrzałe

Kuchnia PROzdrowotna
Turkey Burgers - Burgery z Indyka 241

pietruszki 1 łyżka przecieru pomidorowego 3 plasterki miękkiego sera (ja miałam danish blue ale można dodać brie) 3 plastry prosciutto albo innej szynki tego typu sól i pieprz mąka bezglutenowa do obtaczania burgerów oliwa z oliwek do smażenia Pokrój pierś z indyka na mniejsze kawałki i wrzuć do malaksera z resztą składników. Miksuj na dosyć gładką masę. Zwilżonymi rękoma formujemy

Kulinarna rozmowa
Pancakes z buraków | bezglutenowe | wegańskie 176

blogu coraz częściej zaczną pojawiać się przepisy na dania wegańskie lub bezglutenowe.  Placuszki mogą się rozwalać, dletego trzeba je smażyć na większym ogniu i szybko przewracać by nie zdążyły się rozpadnąć. Gdy jednak to nastąpi, należy je poprostu lekko "posklejać". Jest to zależne od ilości wody, ja przeważnie robię wszystko na oko.  By powstał jakiś kształt, na patelnię

Czarnawisienka
Kasza gryczana – inaczej 165

osób uważa, że ​​gryka jest zbożem, to naprawdę związana jest bardziej ze szczawiem i rabarbarem (rodzina rdestowatych). Posiada wiele właściwości zdrowotnych i co również bardzo ważne jest produktem naturalnie bezglutenowym. Kaszę gryczaną – inaczej, robiłam wielokrotnie. Tym razem ze zmianami… dodałam boczniaki. Sam pomysł zaczerpnęłam od Ani z bloga Szczypta Smaku.   Składniki: - 300g kaszy gryczanej - 1 jajko - 300g boczniaków - 750ml

mojewypiekiinietylko
Kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym 117

sztuk klusek śląskich. Kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym , to danie proste, szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Moja wersja powinna zaspokoić apetyt wegan, wegetarian, osób na diecie bezglutenowej… i nie tylko. Danie jest kolejnym przykładem na wielkość prostoty nad przepychem. Jest, tak skromne, jak bardzo bogate smakowo. Dodatek mięsa, moim zdaniem, byłby istnym barbarzyństwem. Nie pozostaje mi nic innego

mojewypiekiinietylko
Kotlety z ryżu miksowanego 176

natka pietruszki… Kotlety bez panierowania w mące (sprawdziłam też taką wersję, smażąc bez użycia mąki – nie jest niezbędna) będą świetnym daniem lub jego uzupełnieniem dla osób na diecie bezglutenowej. Mam nadzieję, że będą smakowały dorosłym, dzieciom, wegetarianom… i nie tylko. Jedno mogę powiedzieć. Zmiksowanie ryżu wpłynęło bardzo korzystnie. Kotleciki wyszły pulchne, spójne i soczyste. Nie rozpadają się

mojewypiekiinietylko
Pierniczki dla alergika (bez glutenu, mleka i jaj) 258

sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych pierników. Tradycja zobowiązuje nas podwójnie, bo mieszkamy w stolicy piernika - Toruniu :) W związku z tym odkąd jestem na diecie próbuję opracować recepturę na bezglutenowe pierniki idealne, które byłyby jednocześnie pyszne, nie za twarde, ale i nie za miękkie - tak aby można było powiesić na choince. Te pierniczki spełniają powyższe wymagania w zupełności

głodny alergik
Migdałowe ciasto z kajmakowym kremem i orzechowym krokantem 178

Bezglutenowy biszkopt- na migdałach, przełożony prostą masą kajmakową na kremówce i mascarpone- dzięki czemu krem jest delikatny- posypany krokantem z orzechów włoskich. Blaty biszkoptu zostały posmarowane dżemem malinowym z dodatkiem soku z cytryny, po to, by całość nie była zbyt słodka. Miałam zrobić biszkopt od  Filozofii Smaku , ale postanowiłam zarezerwować go sobie na inny termin i tym razem zrobiłam

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto ekstremalnie cytrynowe 208

łatwo i błyskawicznie, że już po godzince mogliśmy się delektować kolejnym pysznym smakołykiem! PS. Ciasto jest na mące kukurydzianej , dzięki czemu świetnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej.   SKŁADNIKI: ( na tortownicę 12 cm ) Na dużą proszę podwoic składniki! Ciasto: - masło – 100 g – drobny cukier – 100 g – migdały – 100 g – mąka kukurydziana

Ostra na Słodko
Wege murzynek – chlebek bananowy, czyli jak uratować czarne banany od wyrzucenia… 234

już wcześniej pisałam o zabójczym wpływie glutenu na organizm człowieka we wpisie o chlebie orkiszowym, dalej próbuję swoich sił w świecie bezglutenowym. Nigdy nie fascynowałam się kuchnią amerykańską, a w ostatnich kilku dniach wykorzystałam 2 przepisy, które jak się okazuje oryginalnie pochodzą z kuchni amerykańskiej. Pierwszy to był... Wege murzynek – chlebek bananowy, czyli jak uratować czarne banany od wyrzucenia

Nie Bo Piekło
Placuszki z mąki jaglanej 267

Cieniutkie, delikatne, bezglutenowe. Z syropem smakują świetnie.  Są słodziutkie. Idealne na weekendowy poranek. Składniki: 60 g mąki z kaszy jaglanej 1 jajko 2 łyżeczki stewi 100 ml mleka  Olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Mąkę wymieszać ze stewią. Jajko rozbełtać, połączyć z mlekiem. Suche składniki połączyć z mokrymi. Smażyć na średnim ogniu na odrobinie oleju roślinnego. Podawać z dżemem

Czarnawisienka
Tiramisu w wersji letniej z owocami 148

Tiramisu w letniej odsłonie, z owocami, z delikatną nutką likieru Amaretto. To moja wersja klasycznego włoskiego deseru. Zrobiłam go w wersji bezglutenowej z biszkoptem migdałowym, ale można też użyć gotowych biszkoptów do tiramisu. Składniki: biszkopt wg przepisu lub około 300g biszkoptów "kocie języczki" mus truskawkowy (300g zmiksowanych truskawek) 500g serka mascarpone 4 jajka 200 ml likieru Amaretto 4 łyżki

Smakowity Blog Kulinarny
Lasagne z cukinii 217

drobno pokrojona 3 ząbki czosnku, drobno posiekane oliwa około 100g tartego parmezanu lub sera żółtego sól, pieprz   Sos serowy Składniki: 1/2 kostki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej-wersja bezglutenowa (lub mąki pszennej) 1 szklanka mleka 1 szklanka bulionu 200g tartego sera mocarella lub dowolnego sera żółtego sól, pieprz   Przygotowanie: Cukinię kroimy w plasterki (około

Smakowity Blog Kulinarny