bezglutenowe - 15735 przepisów (strona:303/1049)

Knedle ze śliwkami 315

bułką tartą uprażoną na maśle oraz odrobiną cukru i cynamonu.  Składniki: 500 g śliwek węgierek cynamon mielony 700 g ugotowanych ziemniaków jajko 250 g mąki (w wersji bezglutenowej mąki ziemniaczanej) szczypta soli 1/2 szklanki cukru 4-5 łyżek masła 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Śliwki myjemy, osuszamy, drylujemy, oprószamy cynamonem. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek) 304

oliwek.  Uwaga bezglutenowcy! Niektóre dostępne w handlu mąki z ciecierzycy są zanieczyszczone glutenem - sprawdźcie raport z analizy na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej Składniki: mąka z ciecierzycy 2 szklanki skrobia ziemniaczana 1,5 szklanki (lub kukurydziana albo tapioka) drożdże instant 1 torebka (7g) olej 3 łyżki woda lub mleko sojowe 2 szklanki siemię lniane

głodny alergik
ZAWINIŁ GRYSIK. 147

zmiany pieniążkowate. Jasne było, że będzie nas obowiązywać rygorystyczna dieta i tak też się stało. Wszystko podporządkowane było diecie Wiktora. Zaczęliśmy więc robić własne wyroby wędliniarskie, piekliśmy pieczywo bezglutenowe, czytaliśmy etykietki. Czas płynął, Wiktor dochodził do siebie, bardzo wolno rósł, słabo przybierał na wadze. Pojawiały się kolejne problemy zdrowotne. Lekarze, lekarze, lekarze.  Gdy Wiktor miał blisko 3 lata zabraliśmy

Wypisz Wymaluj
Socca - naleśniki z mąki z ciecierzycy 213

Mąka z ciecierzycy stała się ostatnio numerem jeden w mojej kuchni. Wcześniej używałam jej jako jednej z mąk bezglutenowych w moich mixach do wypieku placków, naleśników czy ciasteczek. W ostatnich moich kulinarnych eksperymentach pełni ona rolę główną. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Waniliowo-biszkoptowa babeczka z mikrofali 203

ochotę, nie za 15 min, nie za godzinę czy też dwie. TERAZ. Dobra, mam mikrofale. Radzić sobie trzeba. Co pod ręką? Waniliolove. Weekend pod znakiem Wanilii -czas celebrować! Coś bezglutenowego? Nie ma sprawy, dla mnie żaden problem :) Składniki: 2/3 szkl. mąki kukurydzianej 2/3 szkl. mleka 0,5% 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego domowego (jak wspominałam przy

Czarnawisienka
Ciasteczka jaglane z foremek na babeczki 372

szczypta soli -kasze opłukać, zagotować, odstawić do wystygnięcia. 2 jajka 1 łyżka miodu 3 łyżki cukru brązowego (ew. stewia) Opakowanie cukru waniliowego (5 g) 1 łyżka budyniu waniliowego (bezglutenowego) 1 łyżeczka siemienia lnianego Kilka kropli aromatu waniliowego  1 łyżeczka budyniu waniliowego Przygotowanie: Kaszę i wszystkie składniki przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy. Przekładamy do foremek, na wierzch dajemy żurawinę

Czarnawisienka
Dietetyczne pancakes z kaszy jaglanej 249

małych placuszków: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki mąki ryżowej 6 lub 7 łyżek mleka 0,5%, roślinnego lub bez laktozy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego Cynamon Żurawina Przygotowanie: Kasze jaglaną (ok.50 g) opłukać, ugotować i odstawić do wystygnięcia. Przełożyć do miseczki i dodać wszystkie składniki (oprócz żurawiny) i zblendować na gładką masę. Dorzucić żurawinę. Na rozgrzaną patelnię

Czarnawisienka
Budyń z kaszą jaglaną i bananem (bez glutenu, jajek i mleka) 179

budyń bezglutenowy waniliowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe  1/2 litra kasza jaglana ugotowana 1 szklanka banan  1 szt żurawina suszona lub rodzynki 1/4 szklanki cynamon konfitura owocowa lub syrop daktylowy do polania Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu używając do tego dozwolonego mleka. Zaraz po zagotowaniu wkroić banana, zamieszać. Dodać ugotowaną na sypko kaszę jaglaną, bakalie. Jeśli

głodny alergik
Gulasz owocowy z indykiem (bez glutenu, jajek i mleka) 187

kurczaka) 500 g ananas (świeży lub z puszki) 1 szt mango lub brzoskwinie (świeże lub z puszki) 1 szt jabłko  1 szt rodzynki 1/2 szklanki sos sojowy bezglutenowy 1 łyżka mąka ziemniaczana  2 łyżki sok jabłkowy  1 szklanka sól, pieprz, papryka  olej do smażenia Przygotowanie: do smaku Mięso pokroić w kostkę o boku około

głodny alergik
Daktylowe ciasteczka z kleiku ryżowego (bez glutenu, mleka, jajek) 171

Składniki: kleik ryżowy 1 torebka 170 g margaryna bezmleczna 1 kostka 200 g cukier waniliowy 1 torebka syrop daktylowy  5 łyżek lub daktyle 12 szt. proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka Przygotowanie: Margarynę wyjąć wcześniej z lodówki aby zmiękła.  Jeśli używamy suszonych daktyli, trzeba usunąć z nich pestki, wypłukać. Daktyle zalać 1/4 szklanki wrzątku i gotować chwilę

głodny alergik
Placki z bananem (bez glutenu, mleka i jajek) 168

Banan w delikatnym cieście, doskonały na podwieczorek gdy dopada nas chęć na "coś słodkiego" ;) Składniki: mąka bezglutenowa (uniwersalny mix) 1 szklanka mąka gryczana  1/2 szklanki cukier waniliowy 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka szczypta soli woda lub mleko sojowe około 3/4 szklanki banany 2-3 sztuki olej do smażenia  Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, wymieszać z cukrem i solą

głodny alergik
Zdrowe śniadanie - budyń z quinoa (bez glutenu, mleka i jajek) 225

wartościowego białka, węglowodanów, magnezu, wapnia i żelaza - zapewni nam energię na dobry początek dnia. Składniki na dwie porcje: ziarna quinoa (komosa ryżowa) ugotowane na sypko  1 szklanka budyń bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe (może też być mieszanka mlekozastępcza) 0,5 l płatki migdałowe, żurawina lub inne dozwolone bakalie do posypania Przygotowanie: Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu

głodny alergik
Zupa fasolowa dla alergika (bez glutenu, mleka) 152

Składniki: ziemniaki 1 kg marchew 2-3 sztuki por 1 mały seler 1 kawałek fasola czerwona konserwowa 1 puszka kiełbasa bezglutenowa około 200 g sól 1/2 łyżeczki majeranek 1 łyżeczka ziele angielskie kilka ziaren liść laurowy kilka szt. kurkuma szczypta olej (lub masło) 1 łyżeczka kleik ryżowy  (lub mąka) 5 łyżek (2 łyżki) Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę

głodny alergik
Kurczak w curry z dynią, ananasem i migdałami (bez glutenu, mleka i jajek) 186

smażenia kilka łyżek mleko kokosowe (lub sojowe, ryżowe) 1 szklanka płatki migdałowe 2 łyżki sól 1 łyżeczka mąka lub skrobia ryżowa 1 łyżka przyprawa curry lub garam masala bezglutenowa lub dozwolone przyprawy: kurkuma, kolendra, papryka, pieprz, kmin, cynamon, imbir Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę o boku około 1 cm, posypać przyprawami, wymieszać i odstawić na 15 minut. Smażyć na rozgrzanym

głodny alergik