bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:969/3453)

Waniliowo-serowe rogaliki z kajmakiem 115

kajmak i zwijamy całość zaczynając od szerszego końca. Lekko zakręcamy rogi tworząc rogalik. Rogaliki układamy (w odstępach) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg, aby rogaliki ładniej się zarumieniły). Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika

Słodkie okruszki
Szybkie rogaliki z kremem orzechowo-nugatowym 129

szerszego końca (ciasto łatwo uformować na kształt rogalików nawet jak nam coś nie wyjdzie ). Rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (układamy je w odstępach). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg, aby rogaliki ładniej się zarumieniły). Czas pieczenia będzie różny w zależności

Słodkie okruszki
Rogaliki serowe z malinami 198

całość zaczynając od szerszego końca (nadajemy kształt rogalików). Rogaliki układamy (w odstępach) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja robiłam większe rogaliki, upiekłam je na dwóch mniejszych blaszkach. Rogaliki pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg, aby rogaliki ładniej się zarumieniły). Czas pieczenia będzie różny

Słodkie okruszki
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z MORELAMI I KRUSZONKĄ 140

spodzie, z bezą i kruszonką, tym razem z dodatkiem moreli. Zwykle ten sernik piekłam z brzoskwiniami ze słoika (puszki), kiedyś już go zmodyfikowałam i zamiast brzoskwiń dodałam truskawki, była również wersja z brzoskwiniami i porzeczką. Wszystkie wersje bardzo smaczne, ale połączenie ciasta z morelami, dało niesamowite doznania smakowe. Słodycz ciasta i kwaśność moreli= bajeczny smak. Polecam. Piekłam w ciemnej blaszce(...)każdym dodaniu dokładnie miksować. Masa powinna być szklista i gęsta. Masę bezową wyłożyć na kawałki moreli, równo rozprowadzić. Wierzch obsypać schłodzoną kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C, na termoobiegu ok.35-40 minut, do lekkiego przyrumienienia lub bez termoobiegu ok.45-50 minut. Po schłodzeniu ciasto polukrować lub obsypać pudrem. U mnie lukier migdałowy: - puder trzcinowy - kremówka - kilka kropli aromatu migdałowego

Smaczne Zdrowe
Piwno winne golonki z indyka 163

marchew na paski. Przekładam do miski dodaję sól, pieprz, rozmaryn, estragon, oliwę.  Dokładnie mieszam i układam na blaszce na papierze do pieczenia i piekę z golonkami około godzinę. Golonki wstawiam do piekarnika w naczyniu bez przykrycia, temp 220 stopni na 40 minut, po czym zmniejszam na 160 stopni i piekę jeszcze około półtorej godziny aż mięso będzie

wesoła kuchnia
Bułki pszenno razowe ze słonecznikiem 151

kule. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj bułki rozmąconym białkiem i posyp słonecznikiem. Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg (250ºC bez termoobiegu lub wedle piekarnika). Wstaw bułki do nagrzanego piekarnika i piecz i złoty kolor przez 20 minut. Kiedy upłynie połowa czasu otwórz piekarnik i spryskaj bułki wodą. Zmniejsz temperaturę do 200ºC piecz dalej. Upieczone bułki

codojedzenia
kaczka z gruszkami 110

przywrze do brytfanki w czasie pieczenia). Całość  wstawiamy do  piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc ptaka przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy brytfankę i pieczemy kolejne 60 minut. Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20-30 minut ( inaczej w czasie dzielenia na porcje z mięsa

Miód i pieprz
Tort Czekoladowy 163

szklanki mąki ziemniaczanej               80-100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (według upodobań) pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa: 1 budyń czekoladowy (bez cukru) 500 ml mleka (do zrobienia budyniu) łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki mleka (do rozpuszczenia czekolady(...)masła ok. 3 łyżki mleka Tort Czekoladowy - Sposób przygotowania: Biszkopt: Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach. Przesiewamy obie mąki wraz kakaem i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę. Czynność wykonujemy na wysokich obrotach miksera. Dodajemy cukier wraz z cukrem waniliowych (stopniowo po jednej łyżce) ciągle ubijając. Zmieniamy poziom robota

Słodka Strona
SZARLOTKA SYPANA 119

szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka drobnego cukru (u mnie 3/4 szklanki, czasem daję 1/2, w zależności od słodkości dodanych owoców) 2 łyżeczki proszku do pieczenia opcja: 1 łyżka cukru z wanilią, większa szczypta cynamonu 6 dużych jabłek, obranych, posiekanych w drobną kostkę lub startych na tarce o dużych oczkach 170 g zimnego masła (warto(...)jabłka twardawe i bardziej kwaśne. Jeśli dacie słodszą odmianę, dajcie 1/2 szklanki cukru. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz, a boki smaruję masłem. Do miski wsypuję suche składniki, przesiewam mąkę, mieszam. Jabłka kroję w drobną kostkę. Na spód tortownicy wykładam równomiernie

Zasmakuj Kuchni
Ciasto z agrestem i kokosem 80

drobnego cukru trzcinowego 100 g wiórków kokosowych 4 duże jaja (L) 225 g mąki pszennej 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 100 g jogurtu naturalnego bez cukru 350 g agrestu Składniki posypki kokosowej: 25 g wiórków kokosowych 1 łyżka drobnego cukru trzcinowego 1 łyżka roztopionego masła (około 10 g) Przygotowanie(...)ciasta z agrestem i kokosem: Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C (grzałka góra-dół) lub 140°C (termoobieg). Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj odrobiną masła. Agrest umyj, oczyść z szypułek i ogonków. Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z solą. Do drugiej miski włóż pokrojone

Moja Delicja
KOMBINATOR 86

Składniki: Biszkopt jasny: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kakaowa: 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru   0,5 szklanki cukru 0,5 litra mleka 250 g margaryny 2 - 3 łyżki kremu kakaowego Mus arbuzowy: ok. 1,5 kg arbuza ze skórą (ok. 1 kg. miąższu) 2 opakowania(...)gorącej wody 2 opakowania galaretki o smaku arbuzowym 500 g borówki amerykańskiej Przygotowanie: Biszkopt jasny -  na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem

Ciastka - domowe słodkości
Sernik z jogurtów greckich 102

szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Spód z biszkoptów: 150 g biszkoptów 50 g masła Galaretka porzeczkowa: 250 g czarnych porzeczek 3 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy kasza manna do obsypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Spód z biszkoptów: Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować margaryną i obsypać(...)proszkiem do pieczenia. Na spód z biszkoptów wylać masę z greckich jogurtów. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 o C ( góra-dół ), piec 50 minut , nie otwierać drzwiczek piekarnika. Po tym czasie sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku przez 30 minut, następnie lekko go uchylić i pozostawić jeszcze przez godzinę. W ten sposób sernik bez sera nie opadnie

niecodziennikpary
Tartaletki kokosowo-orzechowe z kremem cytrynowym 245

tłuszczem, bo tartaletki bardzo ładnie wychodzą z foremek😉 Tartaletki pieczemy około 15-20 minut w 170°C bez termoobiegu (u mnie tryb ‚ciasto’). Dajemy im ostygnąć i wsadzamy do środka krem cytrynowy. Jeśli używamy owoców leśnych można je wsadzić do gorących tartaletek na 3-4 minuty przed końcem pieczenia i zapiec razem😉 Pychota, rozchodzi się jak ciepłe bułeczki

Jak gotować i nie zwariować
KRUSZAWIEC 196

Składniki: 250g margaryny 1 ¼  szklanki cukru + 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego  4 jajka 500g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany budyń malinowy bez cukru (lub inny czerwony) 1 łyżka kakao  dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Z margaryny, 2 żółtek, ½ szklanki(...)cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto kakaowe i jedno ciasto białe owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Pozostałe ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką

Walijskie Pichcenie
Puszyste placki bananowe 99

nich cukru, a także smażyć bez oleju. W ten sposób uzyskamy nieco odchudzoną wersję. Ogólnie rzecz biorąc bardzo polecam i apeluję, nie wyrzucajcie dojrzałych bananów, zróbcie z nich placki! 😉 Przepis na puszyste placki bananowe Składniki 2 średnie dojrzałe banany (240 g) 2 jajka szklanka mąki (120 g) łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie olej do smażenia 5 łyżek cukru(...)Banany obieramy ze skórki i wkładamy do miski. Następnie wbijamy do nich jajka , dodajemy mąkę i proszek do pieczenia . Można również opcjonalnie dosłodzić ciasto cukrem i dodać cynamon . Następnie całość ugniatamy lub blendujemy. Na rozgrzaną patelnię (z olejem lub bez) nakładamy porcjami ciasto i smażymy na średnim ogniu do momentu lekkiego ścięcia ciasta . Następnie obracamy na drugą stronę

WegePrzepis
TORT POMARAŃCZOWO - CZEKOLADOWY 91

łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Masa pomarańczowa: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru   3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru pomarańczowego 0,5 litra mleka 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy pomarańczowy sok wyciśnięty(...)Dodatkowo: ok. 50 g startej gorzkiej czekolady 50 g posiekanej drobno kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Biszkopt -   na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec

Ciastka - domowe słodkości
Bazyliowa focaccia 141

mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli morskiej ok. 320 ml letniej wody 3 łyżki oliwy z oliwek pęczek bazylii Dodatkowo: 2 garści czarnych oliwek bez pestek kilkanaście koktajlowych pomidorków gruba sól morska  oliwa z oliwek Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy na 15 minut. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, wlewamy(...)wymiary blaszki do pieczenia i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Smarujemy oliwą.  Wciskamy w nią oliwki i pomidorki  i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 minut, posypujemy grubą solą morską. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, bez termoobiegu, przez około 20-30 minut

Kulinarne przygody Gatity
Pleśniak 123

pierzynka ze słodkiej bezy! Course Desery Cuisine Polska Keyword beza, kruche ciasto Prep Time 30 minutes Cook Time 45 minutes Total Time 1 hour 15 minutes Servings 14 Author Anna Ingredients Składniki na kruche ciasto 340 g maki krupczatki lub 2 szklanki 60 g cukru lub 1/4 szklanki i 2 łyżki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 sztuk żółtek(...)mąki ziemniaczanej 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub innego ulubionego Instructions Przygotowanie kruchego ciasta Do miski miksera odmierzyć mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło i żółtka (białka zachować do bezy), zacząć wyrabianie ciasta po chwili miksowania składniki zamienią się w masę przypominającą mokry piasek, teraz dodać śmietanę i krótko zmiksować. Z ciasta uformować wałek

SprawdzonaKuchnia.pl
Brownie bez miksera – wilgotne i ciemne 263

rozgrzewamy do 165⁰C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika ustawiamy na drugim poziomie od dołu. Blachę do pieczenia o wymiarach 20/20cm wykładamy papierem do pieczenia – dokładnie, inaczej ciasto ciężko będzie z niej wyjąc bez niszczenia go. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej – metalową lub szklaną miskę z pokrojonym w kawałki masłem ustawiamy nad garnkiem z niewielką ilością gotującej się(...)zacznie się widocznie błyszczeć. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia – powinno mieć około 2cm wysokości – jeśli będzie niższe wyschnie, jeżeli za wysokie – kiepsko się upiecze, będzie potrzebowało więcej czasu w piekarniku, wyschnie – stąd taki a nie inny rozmiar formy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut – wbity patyczek powinien być tylko lekko wilgotny

Karo in the Kitchen