najbardziej tak :) Pyszny serniczek ? ależ owszem ;) Zastanawiacie się nad ciastem na weekend majowy ? Proponuję zrobić ten sernik . Delikatna masa polana pyszną polewą . Można sernik zrobić bez spodu . Wymiary blaszki : 38x25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 min. + 60 minut Składniki na ciasto: 1 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 szkl. cukru
Różne smaki w kuchniżurek lekko się zagęści. Podajemy z ugotowanym jajkiem i pieczoną kiełbaską. PIECZONA KIEŁBASA : Ugotowaną w wywarze kiełbaskę nacinamy nożem w kilku miejscach i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200℃ bez termoobiegu, aż lekko się zrumieni. Część kroimy w plastry i dodajemy do zupy, pozostałą układamy na półmisku i podajemy z chlebem i chrzanem
cool and mintykupiłaś(eś) już zmielonego. Do zmielonego sera dodać ksylitol, białko, aromat, wymieszać szpatułką. Masę wyłożyć do foremek na spód, na górę nałożyć kleks konfitury. Piec w rozgrzanym piekarniku w 175 stopniach (bez termoobiegu) 25 minut. Po tym czasie serniczki wyjąć, całkowicie wystudzić, następnie schodzić w lodówce. Daj znać czy przepis się podoba, daj znać czy smakowało, jeśli udało
Mój pomysł naminionym tygodniu już czterokrotnie upiekłam muffiny. A to dlatego, że szybko się je robi. Jemy je na śniadanie. Są bez cukru, bez glutenu. Pięć minut przygotowanie, 25 minut pieczenie. 1 szklanka mąki jaglanej 3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych dojrzała gruszka pół łyżeczki kardamonu 1 łyżka płatków migdałowych szklanka mleka jaglanego jajko 1 płaska łyżeczka sody i proszku
AZgotuj!odstawcie na pół godziny. Każdą pitę spłaszczcie dłonią na placuszek o średnicy 10-12 cm. Odstawcie jeszcze na kwadrans. W tym czasie nagrzejcie piekarnik bez termoobiegu do 240 st. Zaparujcie go, pieczcie pity około 8-10 minut. Studźcie na kratce
OliveandThymeczęści. Z każdej części ciasta formujemy cienki wałek, który mocno obtaczamy w mące. Ciasto kilka razy skręcamy, aby nadać paluchom fajniejszy kształt i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy dość obficie smarujemy wodą. Najlepiej zrobić to pędzelkiem kuchennym. Na koniec paluchy posypujemy ziarnami słonecznika i sezamu. Tak przygotowane paluchy ponownie umieszczamy w ciepłym miejscu na 60 minut(...)który jeszcze trzyma ciepło. Nie podgrzewam go już.) Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. (Paluchy w tym czasie czekają na zewnątrz) Paluchy pieczemy 20 minut na grzałkach: dolna +górna, bez termoobiegu. Paluchy studzimy na kratce. Smacznego
Smak mojego domugłównej. Nie będę stanowić wyjątku i zaproponuję Wam pyszne migdałowe ciasto z truskawkami. Mięciutkie, puszyste, wilgotne... Wprost marzenie! Składniki: 150g mąki 80g mielonych migdałów (bez skórek) 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 małe jajka 125ml jogurtu greckiego lub śmietany 12% 80ml oleju rzepakowego 0,5 szklanki cukru 300g truskawek 3 łyżki
Obiad gotowylekko ostygnie dodać roztrzepane jaja i cukry. Następnie przesianą mąkę i razem wszystko wymieszać. Ciasto przelać do małych foremek ( np. silikonowych) do babeczek. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ( bez termoobiegu ) ok. 10-20 min. w zależności od wielkości foremek jakie mamy i piekarnika. Ciastka powinny być lekko popękane na wierzchu
Kuchnia PaulettesPrzygotowania do świąt wkroczyły w ostatnią fazę. Spieszę więc z kolejnym przepisem bez zbędnego rozpisywania się bo zaraz pędzę piec pierniczki. Jest to kolejny przepis na śledzie, które uwielbiam i które w okresie zimowym zajadamy dość często. Filety śledziowe należy dzień wcześniej zamarynować w occie jabłkowym z dodatkiem przypraw. Następnego dnia przygotować farsz z jabłek, cebuli, kiszonego ogórka
Wiem co jembloga zcukrempudrem , zmieniłam tylko nieco krem. składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru (40g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa galaretkowo-bananowa 3 galaretki cytrynowe 1 l wody 6-7 dużych bananów sok z cytryny do skropienia bananów masa śmietankowa z czekoladą
Monia miesza i gotujePrzepis na babkę makową który pochodzi z mojej ulubionej starej książki, babkę zrobiłam ekspresowo bez żadnych niespodzianek, świetna dla początkujących piekarzy : ) Piekłam w formie na keks jednak można upiec ją również w tradycyjnej formie na babkę. Czytaj więcej
Pychotkaaamomentu aż woda z grzybów odparuje i dodaję śmietanę, sól i pieprz. Sos wykładam na plastry karkówki. Następnie układam pokrojone wcześniej pozostałe ziemniaki. Piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, bez przykrycia, ok 2h. Smacznego
Cook&Loveopakowanie ciasta francuskiego – dżem brzoskwiniowy/morelowy – kilka nektarynek Ciasto francuskie kroimy na równe kawałki, smarujemy dżemem a na wierzchu kładziemy pokrojone na ćwiartki nektarynki. Pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach bez termoobiegu. Dodatkowo wierzch można przesmarować dżemem lub posypać cukrem, ułożyć płatki migdałów. Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio Smacznieangielskiego i piec w 180 st C. Na patelnię (przestygniętą - nie będzie pryskać) wlać wino ok lampki zdeglasować i lekko zredukowany cydr przelać do kaczki. Piec ok 45 min, a na końcu bez pokrywki. Pora poszatkować podsmażyć na sporej łyżce masła z dwoma listkami laurowymi. Dodać ryż i chwilkę trzymać na ogniu. Następnie wlać ok lampki cydru, wymieszać
Gaździnka warzyzawinąć ciasto formując je na kształt pieroga. Rozbełtać jajko w misce i posmarować nim wierzch calzone. Piekarnik nagrzać do 180º na dolną funkcję grzania bez termoobiegu. Calzone przełożyć na blachę i piec 40 – 45 minut
kuchniabellissima.wordpress.com