się jeszcze takowej nie dorobiłam). Jajka z syropem zmiksować, żeby się lekko spieniły i napuszyły, wciąż miksując dodać mleko, następnie powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze rozgrzać patelnię z odrobiną oleju kokosowego (pół łyżeczki) i zmniejszyć ogień na najmniejszy możliwy. Każdy krążek jabłka zanurzyć w cieście i przy pomocy widelca albo mocnego patyczka do szaszłyków, przekładać(...)przykrywki. Można też w nieco lżejszej formie rozgrzać piekarnik do 200 stopni, umoczyć jabłka w cieście, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać 10-15 minut, aż się ciasto zarumieni. My pożeraliśmy bez niczego, ponieważ same ze sobą są po prostu pyszne! Jabłek było trochę za mało na taką ilość ciasta, wiec na koniec zrobiłam kilka
Przepysznik - BLW i nie tylkoNajlepiej nie dosypywać mąki, a raczej wydłużać czas wyrabiania. Ważne jest także długie wyrastanie ciasta, które powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Uformowane bułeczki przed wstawieniem do pieca także powinny mieć czas na napuszenie. W połowie czasu wyrastania, można zacząć rozgrzewać piekarnik. Tak więc, aby cieszyć się perfekcyjnie wyrośniętymi i leciutkimi bułkami, musimy uzbroić się w cierpliwość(...)blaszce z zachowaniem odstępów. Luźno przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Powinny podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C bez termoobiegu. Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Wyjmujemy na blat. Studzimy na kratce
cool and mintyCześć Wam po krótkiej przerwie, dzisiaj pyszności i słodkości specjalnie dla Was. Pyszne ciasto kruche z dużą ilością jabłek, jagodami i jeżynami, z dodatkową porcją bezy. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest dość tanie w wykonaniu. Szarlotka leśna bo tak nazwałam to ciasto, okazała się strzałem w dziesiątkę podczas spotkania(...)ubij na sztywno. Wyjmij ciasto z lodówki podziel na dwie części. 3/4 części ciasto wylep dużą tortownicę, wyłóż masę z jabłek i owoców leśnych, następnie bezę i resztę ciasta, które rozwałkowałam na paseczki. Ciasto pieczemy przez godzinę w temp. 160 stopni C, grzanie dół + termoobieg. Ciasto studzimy całkowicie. Smacznego
SMYKWKUCHNIpieczenia lepiej użyć oleju rzepakowego niż oliwy z oliwek, która ma niski punkt dymienia. Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler otarty tymianek 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Warzywa umyć, oskrobać, pokroić w słupki. Wymieszać z olejem i przyprawami. Blachę wyłożyć papierem i ułożyć warzywa. Piec w temperaturze 200°C przez około 30-40 minut. Pieczona ciecierzyca Taka ciecierzyca(...)przyprawami i olejem. Wyłożyć blachę papierem i rozłożyć równo ciecierzycę. Piec przez pół godziny w temperaturze 200°C. Chipsy z warzyw i owoców Tych chipsów nie zobaczysz w garnku pełnym oleju! Te z suszonych buraków, jabłek, marchewki czy banana możesz już kupić w większości sklepów. Zrobione bez dodatku tłuszczu mają prawie o połowę mniej kalorii od smażonych chipsów ziemniaczanych
Okiem Blondynki by McBlondichleb jak chleb, już nie raz tak piekłam z tego co się nawinęło, by na rano był do śniadanie, a na blogu tych przepisów nie ma. Bo na głodnego to i zdjęcia źle się robi ;) Ale tym razem jakieś tam "cyknęłam", więc przepis zamieszczam, bo chcę w ten sposób pokazać, że i bez przepisu chleb się uda i śmiało(...)potrzebuje kilku minut wyrabiania, by osiągnąć odpowiednią konsystencję (chodzi o to odchodzenie od rąk). Gotowe ciasto przekładamy od razu do keksówki (moja ma wymiary 26x9cm) wyłożonej papierem do pieczenia, lekko zwilżonymi dłońmi wyrównujemy wierzch i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (moje stało niecałą godzinę). Wstawiamy do piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę
Kolorowy Przepisownikadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dwie podłużne kajzerki długości około 30 cm obsyp mąką, olejem bądź papierem do pieczenia. Do tak przygotowanych blaszek wlej ciasto po połowie do każdej z nich. Chleb posyp makiem, sezamem, siemieniem, lekko wciśnij w ciasto. Możesz zrobić również bez żadnych dodatków. Blaszki przykryj ściereczką i odstaw na około 40 minut. Włącz piekarnik i nagrzej(...)stopni. Gdy najprostszy chleb pszenny już wyrośnie włóż blaszki do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut na środkowym poziomie, na ustawieniu piekarnika góra – dół. Po zakończeniu pieczenia od razu możesz wyciągnąć do z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Chleb powinien bez problemu wyjść z blaszki. Po ostygnięciu można go już kroić na kawałki i jeść
To Musisz Wiedziećużywając naturalnego kakao Przygotowanie: Formę (u mnie 18×18 lub 23×23) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wbijamy jajka i dodajemy oba rodzaje cukru. Miksujemy składniki. Następnie dolewamy olej, znów miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
Słodkie okruszkicukru pomarańczowego 250 g margaryny sok wyciśnięty z 2 mandarynek(ok. 100 ml) 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia Masa waniliowo - czekoladowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 litra mleka 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy waniliowy 1 łyżeczka pasty(...)opakowania galaretki o smaku cytrynowym 700 ml gorącej wody 1 puszka mandarynek (312g) Przygotowanie: Biszkopt - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem pomarańczowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę i wyciśnięty sok z mandarynek- lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną z mąką
Ciastka - domowe słodkościDomowe wędliny, pyszne , zdrowe i delikatne. Idealne dla małego i dużego. Dziś proponuję pieczony schab.Polecam i smacznego. SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki wegety 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżeczka majeranku Folia aluminiowa Dodatkowo np. chrzan czy żurawina PRZYGOTOWANIE: Schab myję. Za pomocą papierowego ręcznika suszę mięso(...)Następnie mięso dokładnie nacieram przyprawami. Polewam sosem sojowym. Mięso zakręcam bardzo dokładnie w foli aluminiowej. Za pomocą widelca robię małe dziurki w foli. Piekę w piekarniku ok 1 godz 30 min w 180 stopniach. Zostawiamy w folii do wystygnięcia. Kiedy będzie lekko ciepły zdejmuję folię i wkładam do lodówki na kilka godzin. Kroję na kanapki z chrzanem. Smacznego
Gotowanie Patkisernik to moja specjalność :) Jest przepyszny! Delikatny, puszysty, kremowy... Idealny! Piekę go na wszystkie święta, uroczystości oraz czasem bez okazji... I jest tak smaczny, że długo nie mogłam zrobić zdjęć! Bo zanim złapałam aparat, to sernika już nie było! Ale w końcu udało się! Zdjęcia są i mogę podzielić się z Wami przepisem na najlepszy sernik! Składniki(...)ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 1 jajko 0,5 kostki masła/margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (całe wiadereczko) 5 żółtek 1 szklanka cukru budyń śmietankowy/waniliowy 2 szklanki mleka 3 łyżeczki śmietany 3 łyżeczki oleju kto lubi - rodzynki pianka: 5 białek 0,5 szklanki cukru wiórki kokosowe
dobra gospodyni dom wesołym czynii nakładać pianę tworząc okrąg o średnicy około 22 cm. Boki trochę podnieść (nałożyć więcej piany). Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, włożyć bezę. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 70-80 minut. Pozostawić w uchylonym piekarniku na 2-3 godziny. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Rozprowadzić w środku
Kuchnia w opałachczerwoną cebulą, słona feta okraszona szpinakiem z nutą tymianku . Myślę, że złamię największego przeciwnika buraka. Zrobienie tarty nie jest mocno skomplikowane więc myślę, że każdy sobie z tym poradzi bez problemu. SKŁADNIKI : ( porcja na tartę o szerokości blaszki 27 cm) 3 średnie buraki 1 czerwona cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżkę cukru brązowego 2 łyżki(...)odpoczęło - po czym zapiec w 180 stopniach przez 10 minut z obciążeniem (wykorzystuje do tego fasolę) i 5 minut bez obciążenia - aby się nie bawić z wyciąganiem fasoli z ciasta biorę kawałek papieru do pieczenia, gniotę go, układam na cieście i na to wsypuję fasole, potem bardzo łatwo to zdjąć i dopiekać już
Basia w kuchniMój drugi bezglutenowy chleb, który upiekłam. Nie mam żadnego doświadczenia z pieczenia chlebów, więc tym bardziej jestem bardzo dumna, że mi wyszedł bez zakalca i nawet urósł, choć może nie aż tak, jak bym chciała. W smaku rewelacja, nie czuć ani ziemniaków, ani mąki gryczanej, krórej jest najwięcej. Chleb jest wilgotny(...)środku, o chrupiącej skórce na zewnątrz. W smaku jest lepszy od niejednego glutenowego i o wiele zdrowszy. Przepis pochodzi z bloga Kuchnia bez alergii. Składniki: • 250 g mąki gryczanej • 100 g mąki ryżowej • 100 g mąki kukurydzianej • 50 g mąki jaglanej – zmieliłam kaszę • 250 g gotowanych ziemniaków • 1 torebka suszonych drożdży
To co kochamponownie, przekładamy do naczynia, w którym będziemy piec chleb, wyłożonego papierem do pieczenia i posypanego mąką. Ja piekę ten chleb w półokrągłym garnku. Powierzchnię chleba posypujemy mąką, robimy 3 nacięcia, przykrywamy ścierką, zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 7 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie garnek z ciastem na chleb bez przykrycia wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)pieczemy 35-40 minut na funkcji góra-dół do zrumienienia. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w garnku do delikatnego przestygnięcia, następnie wyciągamy chleb razem z papierem do pieczenia na ścierkę, zostawiamy do wystygnięcia. Zimny chleb zawijamy w papier, w którym się piekł, zawijamy w ścierkę i przechowujemy w pojemniku na chleb. Smacznego :)) zakwas pszenny
Bułka z Chlebemopakowanie cukru waniliowego 180 g masła 3 jajka 1 łyżeczka aromatu migdałowego 250 g mąki (500 ml) 1 szczypta soli ½ opakowania proszku do pieczenia 3 jabłka 1 garstka migdałów Wykonanie • Podgrzać piekarnik bez blachy do temp. 180 st. C • Posiekać jabłka w kostkę. • W Dużej misce do ciasta wymieszać cukier i masło. Dodać po kolei żółtka(...)Wlać aromat migdałowy, dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia. • Dobrze wymieszać i dodać jabłka. • Położyć formę na zimną blachę i wlać ciasto do formy. • Posypać posiekanymi migdałami. • Piec przez ok. 40 min. W temp. 180 st.C. Pozostawić do wystygnięcia przed wyjęciem z formy
Anioły w kuchni