bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:992/3453)

Kurczak po grecku 153

Filety z kurczaka pieczone w piekarniku, pod pierzynką z duszonych warzyw - marchewki, pietruszki, selera, pora oraz cebuli, w sosie pomidorowym. Słodko-kwaśnym sos warzywny z dodatkiem koncentratu pomidorowego świetnie komponuje się z delikatnym w smaku kurczakiem. Poza tym, duszone warzywa tworzą pierzynkę dla mięsa i sprawiają, że nie jest ono za suche. Danie smakuje świetnie z ziemniakami, ryżem(...)ziela angielskie. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 20 min. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 5 min., już bez przykrycia. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy jeszcze wzdłuż na pół

Kuchnia MagdaLeny
Przepis z maminego starego zeszytu -Harłowiec 234

pieczenia łyżeczka octu cukier waniliowy wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę i dzielimy na 3 części. Do jednej części dajemy kakao tak ok 1 łyżka i wyrabiamy. 1 część białą i ciemną dajemy do zamrażalnika . Tą część co pozostała rozwałkować ,i wyłożyć na blachę ,przepis jest na dużą blachę .Teraz smarujemy ciasto dżemem ,ja miałam z czarnego bzu nisko(...)cukru kryształu a na koniec wsypujemy 1/2 paczki jasnego kisielu . Teraz tą masę wykładamy na masę serową ,a na masę serową ścieramy ostatnią już część jasnego ciasta . Pieczemy w temp 180 st ,a wykończenie ciasta to w moim przypadku polewa jasna i ciemna takie esy floresy ,można też zrobić lukier . polecam i smacznego

Moje Wyroby
Patelnia WOLL Szafir 177

więc trzeba o tym pamiętać.   Szklana pokrywa: Pokrywa wykonana jest z hartowanego i polerowanego, żaroodpornego szkła. Służy do energooszczędnego  gotowania lub pieczenia w temperaturze do 250 °C dzięki czemu bez problemu można patelnię wraz z pokrywą wykorzystać w piekarniku. Ważnym elementem jest też gwarancja. Firma oferuje 25-letnią gwarancję na równość dna co według(...)dużym problemem. Dwuletnią gwarancję firma udziela na powłoki i uchwyty. Średnica 28 cm i wysokość 7 cm w tym modelu WOLL Szafir   sprawia, że w trakcie smażenia, pieczenia lub gotowania pryskanie jest bardziej ograniczone przez co nasza płyta jest czysta a my mamy mniej sprzątania. Co w niej przygotowałam?  Upiekłam na górnym źródle ciepła ciasto. Więc

Ala piecze i gotuje
100% razowa szarlotka 277

przychodzą zimniejsze wypijam litry kakao. Przedawkowuje cynamon. Zjadam jabłka kilogramami. I piekę szarlotkę. Tylko i wyłącznie z mąki razowej, bez cukru - z fruktozą. Zdrowsza od oryginalnej wersji, co nie znaczy oczywiście, że mniej smaczna! Mąka razowa nadaje jej ciekawego charakteru. Ciasto jest słodkie, do nadzienia (jabłek) nie dodawałam już cukru, gdyż chciałam, żeby tworzyło kontrast z tym właśnie słodkim(...)zdrowszym klimacie, ale dosłodzić nadzienie dodajcie np. rodzynek lub miodu :) RAZOWA SZARLOTKA przepis autorski // blacha 20x25cm ~350g mąki pszennej razowej (T2000) ~150g masła ~jajko ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~100g fruktozy (jeśli z cukrem - 200g) Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać posiekane w kostkę masło i fruktozę. Siekać do połączenia składników, następnie wyrobić ciasto

chili & sugar
BUDYNIOWIEC Z MUSEM MORELOWYM 151

jego smak ... Składniki na ciasto: 125 g maki  65 g cukru 65 g masła lub margaryny 1 jajko  jeden proszek mały do pieczenia Masa: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 200 g cukru 1.5 szklanki śmietany 22% lub 30% Mus: 1 puszka moreli (350g) 1 galaretka morelowa przygotowana w 1szkl. wody  Morelami odsączone(...)cienko tortownicę oraz trochę jej brzegi. Budyń ugotować z cukrem, lekko wystudzić  po czym  wymieszać ze śmietaną, Wylać na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185st i piec ok 70 minut. Po upieczeniu wystudzić, najlepiej przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku. Po wystudzeniu nałożyć na ciasto mus morelowy i wstawić do lodówki

Walijskie Pichcenie
Rolada z budyniem kokosowym 163

przypadku klasycznie gotowanego budyniu. Budyń zabezpieczamy folią spożywczą, żeby nie wysychał i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Nasz biszkopt odwijamy, delikatnie odrywamy od papieru do pieczenia i smarujemy budyniem zostawiając około 2 cm ciasta bez nadzienia na końcu dłuższego boku. Na dłuższym boku, który będzie w środku rolady rozkładamy żurawiny, kuleczka po kuleczce obok siebie. Musi powstać "pociąg(...)mówi mój synek ;) Roladę zwijamy energicznie, zawijamy ją w papier do pieczenia, na którym piekł się biszkopt i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Babeczki do herbaty 177

różowym kremem składniki na 6 babeczek 3 jajka 120 g mielonych migdałów 60 g cukru 25 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki wiśniówki 12 wiśni bez pestek do dekoracji 200 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka Grenadiny wiórki czekoladowe 6 wiśni wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Złotka ubijamy(...)cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę, migdały, proszek do pieczenia, kakao i wiśniówkę. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z ciastem. Przygotowanie papilotki na muffinki napełniamy ciastem i do każdej z nich wkładamy po 2 wiśnie. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C Wystudzone babeczki dekorujemy za pomocą szprycy kremem z ubitego serka

Przysmaki Karolki
Sernik z wolnowaru 138

warto robić inne ciasta. Wynik, da się oczywiście. Sam przepis jest banalnie prosty, pożyczony z grupy użytkowników wolnowaru na FB i dopasowany pod nasze potrzeby, jeśli chodzi żeby był bez cukru, glutenu i laktozy. Oczywiście wy możecie użyć zwykłego sera, zwykłego masła i cukru zamiast ksylitolu. Sam sernik jest kremowy, troszkę zbity ale to efekt, tego że za długo(...)ściana i stąd wręcz przypalenie tej części ciasta. Sernik nam smakował. A czy warto? Pewnie że tak. Ot takie szybkie ciasto bez uruchamiania piekarnika lub gdy go nie mamy, super dla uczących się dopiero trudnej sztuki pieczenia serników i gdy mamy ochotę na lekki i zdrowszy sernik niż zazwyczaj. I będę dalej próbować z innymi ciastami, tylko będę

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierniczki Lebkuchen wg Aleex 105

spiżarni mam już coraz więcej produktów, które zamienię wkrótce na pyszności. Powoli przybywa też pierniczków, które, mimo tego że piekę je na bieżąco, znikają w błyskawicznym tempie. Wszyscy je lubimy, nawet Maleńka, która zazwyczaj nie jada słodyczy. Piekę je więc nieustannie i wykorzystuję tę okazję do wypróbowania nowych przepisów. Tym razem sięgnęłam po klasyczne pierniczki Lebkuchen, które znalazłam na blogu(...)każda, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 9. Piernikowe kulki lekko spłaszczyć palcami, by miały ok. 1,5 cm wysokości. 10. Pierniczki piec ok. 12 minut w temp. 160 stopni C z termoobiegiem lub 180 stopni C bez tej funkcji. 11. Ciasteczka powinny się ładnie zarumienić, ale pozostać miękkie. Pilnujcie czasu pieczenia, żeby nie wyschły

W mojej kuchni
Makaronowe muszle nadziane farszem szpinakowym 146

dodać mrożony szpinak. Podlać go odrobiną wody i dusić pod przykryciem. Gdy szpinak rozmrozi się to doprawić go solą i pieprzem. Masę ostudzić. Do miski wbić jajko, przełożyć ricottę (bez zalewy!) i dodać szpinak. Całość wymieszać i ewentualnie mocniej doprawić.  Pomidory przelać na patelnię i smażyć, aż do lekkiej redukcji sosu. Gdy sos się zagęści to doprawić(...)Muszle nadziać farszem szpinakowo-serowym i układać je na sosie. Mozzarellę rozerwać na mniejsze kawałki i ułożyć ją na wierzchu muszli. Piec w 180 °C  przez około 20 minut (15 minut pod przykryciem i 5 minut bez przykrycia, tj. do momentu rozpuszczenia się mozzarelli). Etapy przygotowywania farszu szpinakowego Układanie muszli i wygląd dania przed pieczeniem

Ugotować
MINI BEZA PAVLOVA Z OWOCAMI 100

cukier i dalej miksować do czasu, aż beza stanie się lśniąca i nie będą wyczuwalne grudki cukru. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia a na nim odrysować kółka (wykorzystałam do tego szklanki). Wyłożyć na nie ubitą bezę wyciągając o góry brzegi bezy, tak by można było ją potem wypełnić śmietaną. Piekarnik nagrzać do 100'C, suszyć bezy około godziny

Zrób to smacznie
Ciasto Wesoły Słonecznik 187

orzechowe z dodatkami niż krem. Spróbujcie, naprawdę warto! Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Wylewamy

Domowe ciasta
Ciasto Ambasador 176

orzeźwiających, deserowych, nieprzesłodzonych ciast. Blaszka 22x 25 cm. Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Wylewamy

Domowe ciasta
Ciasto królowej 215

płaskie łyżki cukru pudru * 4 żółtka, * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 100g masła * 100g margaryny np. Kasi * 3 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18% Beza: * 8 białek, * 20 dag orzechów włoskich, * 5 dag płatków migdałowych, * 3/4 szklanki cukru * opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40g) Krem: * opakowanie kremu karpatkowego np. Delekta w 5 minut * mleko(...)Rozwałkować na 2 prostokątnych blaszkach. Po nakłuwać, rozsmarować na obu plackach dżem porzeczkowy. Zrobić sztywną bezę. Po połowie rozsmarować na plackach. Orzechy posiekać i razem z migdałami posypać bezy na plackach. Tak przygotowane placki upiec na złoto w 150*C z termoobiegiem (można piec jednocześnie kładąc jedną blaszkę na drugiej na krzyż - ja piekłam oddzielnie każdy placek ok 40 minut

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto pychotka 108

odrobiną soli, dodajemy 1 szkl. cukru, potem 1 łyżkę octu i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dalej ubijamy jak bezę. Znów dzielimy bezę i wykładamy na dwie formy z ciastem i powidłami, delikatnie rozsmarować i posypać drobno pokrojonymi orzechami. Pieczemy w 180 st. przez 40min. Po wystudzeniu przekładamy masą budyniową: 2 szkl. mleka, 1 budyń jasny bez cukru

Wasze Przepisy