bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:997/3453)

Jabłecznik 188

dzielimy na dwie części. Ta dolna nieco większa. Wkładamy na godzinę do lodówki. Przyznam,że czasami jak  się spieszę robię od razu , bez lodówki i ciasto też jest dobre. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Dowolna forma. Jeśli bardzo duża , ciasto będzie cienkie. Na spód wałkujemy większą część ciasta. Można wylepić dłonią. Wsypujemy jabłka  ( będzie ich dużo(...)ciasta  również rozwałkowujemy i przenosimy na jabłka. Boki dociskamy dłonią. Robimy dziurki nożem lub widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok, 40-50 min. To zależy od piekarnika. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Osobiście  wolę bez cukru.  Gotowe SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej

W kuchennym oknie Ewy
Kruche z rabarbarem i kokosową kruszonką 40

zmieści się mnóstwo kosteczek rabarbarowych. Oto składniki: Na ciasto * 340g mąki krupczatki  * 2 jajka  * 160g cukru pudru  * 250g masła  * 1 kopiasta  łyżeczka proszku do pieczenia  * 1 cukier waniliowy  * 2 łyżki gęstej śmietany  * 0.7 do 1kg rabarbarowy Na kruszonkę * 60g mąki  * 2/3 szklanki wiórków kokosowych * 120g masła * 80g cukru pudru(...)wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Moja ma 25 centymetrów na 30.   Rozprowadzam ciasto równo i na nie rozkładam umyty, posiekany na centymetrowe kawałki rabarbar. Nie trzeba to obierać.  Rozgrzewam wcześniej piekarnik do 180 stopni. Na rabarbar wędruje gruba, kokosowa kruszonka. Placek piekę około 45 minut. Góra dół, ale bez nawiewu. I tak, całkiem szybko

I tu będę miała takie te
Bułeczki drożdżowe z ciasta do jagodzianek 57

Przygotowaną blaszkę wkładamy na środkową półkę  w piekarniku i pieczemy około 20 - 25 minut  ( czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek ). Po upieczeniu drożdżówki wyciągamy i studzimy na kratce kuchennej. Można je polukrować, oprószyć pudrem,  posypać przed pieczeniem kruszonką maślaną,  można zostawić w wersji bez dodatkowego wykończenia, jak ja tym razem. Wystarczy mleczno - maślany

Kronika Piekarnika
Kubdari, kazachski placek mięsny 81

ciasta rozwałkuj na krążki. Na środku każdego ułóż porcję farszu i zlep brzegi do góry tworząc zamknięty okrągły placek, który jeszcze delikatnie rozwałkuj. Posyp solą, tymiankiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 C bez termo-obiegu, do momentu aż ciasto się przyrumieni porządnie. Kubdari serwuj na gorąco lub na zimno jak wolisz Smacznego! Artykuł Kubdari, kazachski placek mięsny pochodzi

Ogrodnik w podróży
Uszka z pieczarkami 71

kształt uszka. Jak podać uszka z pieczarkami? Uszka z tego przepisu doskonale nadają się do wigilijnego barszczu czerwonego – zarówno tego na zakwasie, jak i bez. Idealnie pasują również do barszczu z pieczonych buraków . Uszka z pieczarkami będą też świetnym dodatkiem do zupy grzybowej – czystej lub zabielanej. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement

okolicepalnika.pl
Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową 148

wiśniami i polewą czekoladową Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek L – osobno żółtka i białka 160g cukru 100ml oleju 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 40g kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 120-140ml wiśniówki 60ml wody Masa wiśniowa: 400-450g wiśni – użyłam mrożonych, wcześniej je rozmroziłam (w sezonie mogą być świeże

Mała Cukierenka
Pieczone zrazy wieprzowe. Pełne aromatycznego farszu. Przepis bez sznurowania 95

Wybierz naczynie do zapiekania, w którym roladki będą ułożone ciasno. Na dno wyłóż cebulę pokrojoną w plastry, na niej roladki, piecz przez godzinę w temp. 190 stopni. Upieczone zrazy wyłóż na półmisek, sos własny, który powstał w trakcie pieczenia zlej do rondelka razem z cebulą, zagotuj, dodaj paprykę w proszku i dokładnie wymieszaj. W szklance wody rozprowadź mąkę pszenną(...)solą i pieprzem. Rada: zrazy podaliśmy z kluskami śląskimi. Nasz przepis znajdziecie na dole tego wpisu. Idealne kluski śląskie. Właśnie takie robiła nasza oma. PRZEPIS Artykuł Pieczone zrazy wieprzowe. Pełne aromatycznego farszu. Przepis bez sznurowania pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie

Kulinarna Polska
Focaccia ze szparagami i ziołami 106

papierem do pieczenia.  Smarujemy oliwą. W międzyczasie ze szparagów odłamujemy twarde końcówki. Szparagi, rzodkiewki i cebulę delikatnie wciskamy w  ciasto. Warzywa delikatnie smarujemy oliwa. Focaccię odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 minut. Po tym czasie ciasto posypujemy grubą solą morską i układamy zioła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, bez termoobiegu

Kulinarne przygody Gatity
Keks 93

modyfikowano, dostosowując do panujących warunków i dostępnych składników. W tej chwili jest to przeważnie ciasto biszkoptowe lub babkowe z mieszanką bakalii, pieczone w prostokątnej wąskiej formie keksówce. Można je dodatkowo polać lukrem. Przyznam się szczerze, że keksa piekłam pierwszy raz, nie licząc jakiegoś jednego przypadku z dzieciństwa. Keks to ciasto, które z reguły przygotowuje się na Święta Bożego Narodzenia(...)również wymieszałam ostrożnie łyżką. Gotowe ciasto przełożyłam do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Użyłam formy ćwibakówki z półokrągłym dnem o długości 39cm. Lepsza jest forma keksówka o tej samej długości, ale ja takiej długiej nie posiadam. Ciasto piekłam około godziny w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Po upieczeniu keks wystudziłam na metalowej kratce. Przed

Waniliowe Improwizacje
Drożdżówka z marmoladą 69

jednak była wina tego, że nigdy nie jadłam dobrego ciasta drożdżowego. Z uwagi na to, że za ciastem drożdżowym nie przepadałam, to również się nie porywałam za jego pieczenie. Ale jak wiadomo, smaki się zmieniają z biegiem lat. Poza tym zdarzają się różne sytuacje, kiedy trzeba zmierzyć się z czymś nowym, również w kuchni. Dlatego też jakiś czas temu(...)zaplotłam w warkocz. Tak przygotowane ciasto przełożyłam do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę umieściłam w miseczce i palcami rozcierałam do uzyskania okruchów. Kruszonką posypałam ciasto i wstawiłam je do piekarnika. Drożdżówkę piekłam około 50min w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce i pokroiłam na kawałki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam

Waniliowe Improwizacje
Biała kiełbasa z piekarnika - sprawdź jakie to proste! :) 369

wodą lub bulionem. Nie lejemy po kiełbaskach żeby nie zmyć marynaty. Wody nie powinno być więcej niż do połowy kiełbasek.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika bez przykrycia do temperatury 190 stopni i pieczemy do zarumienienia ok. 45-50 minut. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam

Kulinarne przygody
CIASTECZKA NA CHRZEST 73

mąką blacie na ok 4-6 mm grubości. Polecam rozwałkowywać ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Nie trzeba wtedy podsypywać ciasta mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok 12-15 minut w 180ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów. Wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i studzimy. Przed lukrowaniem ważne

Słodki Pomysł
Sernik na kruchym cieście (z mlekiem skondensowanym) 66

waniliowego do ciast Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i sól. Dodałam żółtko i pokrojone drobno masło. Podane składniki wymieszałam rękami na coś na kształt okruchów/kruszonki. Około 3/4 tak przygotowanego ciasta wyłożyłam do kwadratowej blaszki o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto lekko ugniotłam i odstawiłam na czas przygotowania masy serowej(...)Ubitą pianę przełożyłam do masy serowej. Dodałam olejek waniliowy i drewnianą łyżką ostrożnie wszystko wymieszałam. Masę serową wyłożyłam na przygotowane ciasto. Wierzch posypałam pozostałym ciastem. Sernik piekłam około godzinę w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu sernik pozostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i dopiero po przestygnięciu wyjęłam go z piekarnika. Gdy sernik dobrze wystygł, oprószyłam go cukrem

Waniliowe Improwizacje
Kruche ciasteczka z konfiturą 83

zawierają żadnych konserwantów ani poprawiaczy smaku i wyglądu. Umiarkowana ilość cukru i dowolnie wybrany smak konfitury, powinien zachęcać do ich wykonania. Ciasteczka można również przygotować bez dodatku konfitury, wtedy proponuję nieco krócej piec, gdyż będą cieńsze. Ciastka po wystudzeniu można przechowywać w zamkniętym pojemniku, najlepiej w chłodnym i suchym miejscu. Liczba porcji: 20 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Kuchcik gotuje
Racuchy drożdżowe z jabłkami 452

stronę i smażymy już bez przykrycia. Osuszamy na ręcznikach papierowych, a po lekkim wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Jeśli chcemy bardziej wyczuwalne kawałki jabłek, użyjmy jabłek twardych. Jabłka miękkie rozpadną się w czasie smażenia. Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na desery karnawałowe. Polecamy: tradycyjne faworki bez obijania , puszyste pączki smażone na smalcu , pieczone mini pączki z budyniem oraz

Kuchnia Na Wypasie
Marcepanowe Pierniczki Nadziewane Marcepanem 87

przypiec/zrumienić bo takie pierniki zazwyczaj twardnieją i czasem przepisy które mówią że pierniki są miękkie, a Wam wyszły twarde to być może za długo je piekliście ;) Składniki na 1 blaszkę pierników: 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1 płaska łyżka przyprawy do piernika 1 i 1/2 łyżki miodu 75 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko(...)pojedyncze pierniczki, nie nadziewane. Jak nadziewać pierniczki odsyłam was do tego przepisu  <-- klik 4. Gotowe pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeniaPieczemy w 180-190 stop jeśli są bez nadzienia to 10 minut powinno wystarczyć, z nadzieniem wydłużamy do około 15 minut. Musimy pilnować aby nie przyrumieniły się za bardzo bo będą twarde

Gotowanie...to proste !
Prosta szarlotka bezglutenowa 175

orzechów włoskich, posiekanych. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Sposób wykonania prostej szarlotki bezglutenowej. Robienie ciasta zaczynam oczywiście od przyszykowania blaszki do pieczenia. W tym celu tortownicę lub blaszke o wielkości 24×24 cm wyścielam papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiam na 180 stopni C, góra – dół. Przygotowuję mus jabłkowy. Następnie przygotowuję jabłka. Waga podana w przepisie dotyczy(...)obrotach do połączenia składników. Ważne by robić to delikatnie i z wyczuciem, by piana z białek nie opadła. 2 etapy pieczenia szarlotki. Połowę ciasta wylewam na przygotowaną wcześniej blaszkę do pieczenia (pozostałą część odstawiam na blacie kuchennym bez mieszania). Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmuję i odstawiam

Ania gotuje
Wieniec drożdżowy z makiem 110

Ciasto posmarowałam równomiernie masą makową. Masę oprószyłam kaszą manną. Ciasto zwinęłam w roladę wzdłuż dłuższego boku. Tak powstałą roladę/rulon przeniosłam na blachę z wyposażenia wyłożoną papierem do pieczenia i na blaszce przekroiłam ją wzdłuż na dwie połowy. Obydwa pasy ciasta przeplatałam ze sobą na przemian tworząc niby warkocz. Obydwa końce tego warkocza połączyłam razem formując całe ciasto(...)Wieniec przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. 20 minut do lekkiego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzałam piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 25minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam. Teraz czas na lukier. Cytrynę wymasowałam. Z połowy cytryny wycisnęłam sok. Do soku dodawałam

Waniliowe Improwizacje
Francuskie rożki z jabłkiem 123

Dawno nie było u mnie nic słodkiego. Jakoś ostatnio skupiłam się bardziej na gotowaniu niż pieczeniu. Jednak, jako, że ze mnie spory łasuch, to dziś postanowiłam nadrobić trochę zaległości i upiec małe słodkie co nieco. Co prawda nie porwałam się na jakiś ambitny i skomplikowany wypiek, bo na taki akurat nie miałam czasu. Ale w lodówce zalegało od jakiegoś(...)solidnej łyżeczce prażonych jabłek, a następnie zlepiałam całość w trójkąt i odkładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po ulepieniu wszystkich rożków, blachę z ciastkami wstawiłam do piekarnika. Rożki piekłam 20 minut w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika (rożki wstawiłam do zimnego piekarnika). Po upieczeniu ciastka przełożyłam na metalową kratkę

Waniliowe Improwizacje
Jabłecznik zaparzany 117

jabłek 2-3 łyżki soku z cytryny 5 jaj 1szkl. cukru 1 mały cukier waniliowy 250g masła 2szkl. Mąki Szymanowskiej od Polskie Młyny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast Sposób przygotowania: Jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam na mniejsze kawałki. Pokrojone jabłka wymieszałam z sokiem z cytryny, aby nie ciemniały i odstawiłam(...)ponownie wymieszałam. Blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm Wyłożyłam papierem do pieczenia. Do blachy wyłożyłam ok. 1/3 ciasta i rozsmarowałam równomiernie. Na ciasto wyłożyłam pokrojone jabłka. Na wierzch wyłożyłam resztę ciasta i trochę je wyrównałam. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. godziny w 170 stopniach bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu ciasto studziłam na metalowej

Waniliowe Improwizacje
Kurczak duszony w mleku, cebuli i czosnku 105

był fenkuł, którego nie miałam, nasiona kopru i cytryna, którą zjadły dzieciaki 😀Zrobiłam to na moje możliwości i wyszło bardzo smacznie. Wszystko dusiłam na patelni bez brudzenia innych naczyń czy blaszek do pieczenia. W [...] Artykuł Kurczak duszony w mleku, cebuli i czosnku pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Omlet z kiełbasą, pomidorami i oliwkami 94

podajemy np. z keczupem lub sosem pomidorowym. *omlet możemy też przygotować na patelni żeliwnej, którą można wstawić do piekarnika, wówczas omlet wstawiamy do piekarnika i pieczemy aż masa jajeczna zetnie się równomiernie, bez potrzeby przewracania.           Smacznego! Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlak.pl - Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

Na kulinarnym poligonie
PYSZNA ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI 84

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na dzisiejszy obiad to polecam Wam przepyszną zapiekankę z mięsa mielonego i warzyw. Jej wykonanie zajmuje kilka chwil a potem całość piecze się już sama :) Taką zapiekankę można przygotować np rano a zapiec po powrocie z pracy. Doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny :) Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube(...)przykrywką to nią zakryć). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 55 minut. W między czasie zrobić sos. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i przyprawami. Podpieczoną zapiekankę wyjąć z piekarnika. Posmarować sosem, posypać serem i ponownie piec w piekarniku około 25 minut, już bez przykrycia

Zrób to smacznie
Ciasto sypane z jabłkami i kakao 76

cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao ok. 170g masła ok. 1,5kg jabłek np. papierówek cynamon do smaku Sposób przygotowania: Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 22cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Boki dodatkowo nasmarowałam masłem. Do miski wsypałam mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia i wszystko wymieszałam. Tą mieszankę podzieliłam(...)część składników sypkich wymieszanych z kakao. Na to znów jabłka i ostatnia część składników sypkich. Na wierzchu ciasta poukładałam zimne masło pokrojone na cienkie plasterki. Ciasto piekłam 60 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam w blaszce a następnie dodatkowo schłodziłam w lodówce, ale nie jest to konieczne.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia

Waniliowe Improwizacje
TARTA FILO Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I „BURRATĄ” NADZIEWANĄ ŁOSOSIEM 105

cienkie niczym papier – ważne , żeby nie popękało. Gotowe płaty przykrywamy wilgotną ściereczką lub folią. Układamy jeden na drugim każdy kolejny podsypując skrobią – to ważne! Odkładamy do pieczenia. FASZEROWANA „BURRATA” * mozzarella – 3 kulki * ricotta – 100 g * MOWI PURE łosoś wędzony na zimno – 3 plastry * sól, pieprz * skórka z cytryny + sok * koperek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)smaku. Na ułożone w formie kilka płatów ciasta ( każdy płat smarujemy oliwą z mlekiem! ) wyciągamy farsz z ricotty. Układamy pomidory koktajlowe oraz pokrojone w plastry awokado. Pieczemy ok. 15-18 minut w 180C bez termoobiegu. Wyciągamy tartę i na gorącą układamy nadzianą wcześniej „burratę”. Dodajemy świeże liście szpinaku oraz zioła. Oprószamy solą i pieprzem. Zobacz jakie

Ostra na Słodko
Bułki do kebaba 103

Drożdże 50 g Mąka pszenna 2 łyżki Cukier łyżeczka Ciasto: Mąka pszenna 600 g Kefir 150 g  Masło 20 g  Sól łyżeczka + jajko do posmarowania bułki przed pieczeniem ,sezam Przygotowanie: W misce umieścić wszystkie składniki na rozczyn, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10 minut. w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać rozpuszczone(...)Rozłożyć na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozciągną maksymalnie na wielość blaszki i uformować na kształt koła. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.  Posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać sezamem. nożem zrobić nacięcia na bułce. Pieczemy ok.30 minut w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu ( grzałka góra dół). Po upieczeniu bułkę podzielić

Kulinarne przygody
Pacakes cereal jak je łatwo i szybko zrobić? 139

Zachwyciły mnie od pierwszego wejrzenia. Zobaczyłam je w śniadaniowej telewizji. Jednak   od razu pomyślałam, że ich pieczenie może  wymagać cierpliwości. A nie każdy ją ma. Znalazłam fajny sposób aby ich pieczenie było łatwe i szybkie. Wykorzystałam dyspenser do zimnych sosów. Wlałam ciasto do butelki i szybkimi ruchami wyciskałam małe pancakesiki. Dyspenser to koszt(...)mąki gryczanej lub dowolnej mleko sojowe lub inne, może być też jogurt i maślanka (dałam niepełną  szklankę sojowego) szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko (ekologiczne) ale wersji wegańskiej bez jajka olej do smażenia Składniki ciasta mieszamy do gładkiej konsystencji. Przelewamy do dyspensera. Rozgrzewamy patelnię a kiedy się rozgrzeje zdejmujemy ją na sąsiedni palnik. Wyciskamy

AZgotuj!
CIASTO DROŻDŻOWE NA SUSZONYCH DROŻDŻACH Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ – najlepszy przepis! 81

rozmrozić – nie przesadzajmy wtedy z ilością, gdyż będą opadać! ). KRUSZONKA: Wszystkie składamy wyrabiamy szybko w palcach tworząc kruszonkę. Obficie posypujemy ciasto. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto pieczemy ok. 50-60 minut w 180C bez termoobiegu , z grzanie góra-dół. Smacznego

Ostra na Słodko
Ciasto drożdżowe 70

Klasyk w kuchni babci i mamy. Trudno wyobrazić sobie dzieciństwo bez ciasta drożdżowego. Oczywiście najlepsze prosto z pieca, pachnące i z dużą ilością kruszonki Dzisiaj drożdżowe z jagodami. Dla mnie to najlepsza wersja owocowa. Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzeba trochę cierpliwości, ale opłaca się. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko i 2 żółtka

Słodki sentyment
Ciasto na pizze XXL 128

blaszce posmarowanej olejem i posypanej lekko mąką. Odstawić na ok 10-15 minut. Ułożyć ulubione składniki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 250 stopni bez termoobiegu na pierwszą półkę od dołu. Pieczemy ok 12-15, aż składniki i ciasto z brzegu się zarumienią. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub

Kulinarne przygody
Bezy orzechowe 117

słodkości i bez mam fajny pomysł na chrupiące ciasteczka.  Składniki: - 3 białka - 150 g cukru pudru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 100 g zmielonych orzechów włoskich Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, porcjami dodając cukier. Gdy piana jest ubita dodajemy mąkę oraz zmielone orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy bezy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszymy

Zainspirowana w kuchni
Chleb bez drożdży w kilka minut 144

Błyskawiczny chleb bez drożdży,na sodzie i proszku do pieczenia,prościej się nie da . Każdy sobie z nim poradzi.Chlebek wychodzi z chrupiącą skórką i miękkim środkiem .Polecam #zostańwdomu

Swojskie jedzonko
CYTRYNOWE CIASTECZKA 118

rozwałkowywać ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Nie trzeba wtedy podsypywać ciasta mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok 13-15 minut w 180ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów. Wyjmujemy cytrynowe ciastka z piekarnika i studzimy. Ciasteczka są idealne się do lukrowania. Lukier można zrobić, mieszając cukier

Słodki Pomysł
Fruit tea loaf... (Nigella Lawson) 96

przepisy i generalnie bazuj ą  one na niemal tej samej, lub bardzo podobnej proporcji składników, w tym - na 1 jajku. Mnie się nie udało. Bez specjalnych dewagacji wbiłam kolejne i dokończyłam pieczenie. :)  " I think you need a fruit cake for a funeral: there's something both comforting and bolstering (and traditional) about it. This

Lejdi of the house
Kukurydziane chipsy 88

takie domowe nachosy bo też jak ich niezdrowi bracia są w większości z mąki kukurydzianej. Ale to znacznie zdrowsza wersja bo bez ulepszaczy i bez smażenia w głębokim tłuszczu. Te są pieczone z minimalną listą składników. Kukurydziane chipsy Składniki: 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki oregano(...)chwilę ciasto, ulepi√ kulkę i odłożyć ją pod ścierką na 1/2 godziny. Następnie kulkę podzielić na pół, każdą z kulek rozwałkować na cienko w prostokąt na  papierze do pieczenia ( papier musi być wycięty na wielkość blachy). Ciasto pokroić w trójkąty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, Piec ok 15-20 minut aż będą rumiane i chrupkie

Smaczny zeszyt
Ciasto z jabłkami i czekoladową kruszonką 97

masła (w temperaturze pokojowej) 100 g cukru szczypta soli 3 jajka (w temperaturze pokojowej) 140 g mąki 30 g budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka 35 g czekolady gorzkiej min. 75% kakao 70 g masła 70 g mąki 1 łyżka kakao 50 g cukru 40 g płatków owsianych Dodatkowo około

Relaxtime
Wigilijna rolada bezowa 92

dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować na niskich obrotach. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować na jej powierzchni ubite białka. Na wierzchu rozsypać płatki migdałowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 o C, piec z termoobiegiem 25 minut. Po upieczeniu bezę przełożyć na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem (papierem do góry), zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia. Krem

niecodziennikpary
Ciastka z nektarynką 49

opakowanie ciasta francuskiego – dżem brzoskwiniowy/morelowy – kilka nektarynek Ciasto francuskie kroimy na równe kawałki, smarujemy dżemem a na wierzchu kładziemy pokrojone na ćwiartki nektarynki. Pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach bez termoobiegu. Dodatkowo wierzch można przesmarować dżemem lub posypać cukrem, ułożyć płatki migdałów. Życzę Wam smacznego

Szybko Tanio Smacznie
CIASTECZKA DO DEKORACJI 103

rozwałkowywać ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Nie trzeba wtedy podsypywać ciasta mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok 12-15 minut w 180ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów. Wyjmujemy ciastka do dekoracji z piekarnika i studzimy. Uwagi: Aby ciasteczka nie ubrudziły się mąka warto wałkować

Słodki Pomysł
Udka po tajsku 111

następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 min., pod przykryciem. Po 30 min. odkrywamy naczynie żaroodporne, a udka obsypujemy sezamem i pieczemy jeszcze kolejne 30-35 min. już bez przykrywania. Około 5 min. przed końcem czasu możemy włączyć termoobieg, aby skórka się zrumieniła

Kuchnia MagdaLeny
Francuskie bułeczki z serem 78

kroiło ciasto na kopytka. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i poukładałam na niej w odstępach przygotowane ciastka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Przed wstawieniem do pieca posmarowałam ciastka z wierzchu mlekiem. Ciastka/bułeczki piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu od razu wyjęłam je z piekarnika na metalową

Waniliowe Improwizacje
Ciasteczka z marmoladą 108

dobrze. Ciastka smaruję dokładnie roztrzepanym jajkiem (łączenie rogów, wierzch ciasta oraz wystające środki ciastek). Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C , grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasteczka układam na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (wychodzą dwie blaszki). Piekę ok. 12-17 minut do ładnego, złotego koloru. Wystudzone posypuję cukrem pudrem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Zupa z pieczoną papryką, jarmużem, czosnkiem niedźwiedzim i parmezanem 93

Pyszna, aromatyczna i bez mięsa zupa pełna kolorowych warzyw. Z pieczoną papryką, marchewką, pietruszką, ziemniakami, pomidorami i jarmużem. Całość doprawiłam kminem rzymskim, oregano, chili i czosnkiem niedźwiedzim. Gotową zupę posypałam startym parmezanem, który podkręca smak. Pycha! Zupa jest sycąca, pożywna, idealna na jesienne dni. Z pewnością godna polecenia Składniki: 2 średnie czerwone papryki 1 duża żółta papryka 1 średnia(...)utrzeć kmin rzymski. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Delikatnie natrzeć olejem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 25 minut. Następnie ostudzić, zdjąć skórkę i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło. Wrzucić

Oryginalny smak
Czekoladowo marcepanowe muffinki „Sukulenty” 137

NONE X-NONE Składniki na 12 sztuk: 2 jajka ¾ szklanki jogurtu naturalnego ½ szklanki cukru ⅓ szklanki oleju Kropla olejku waniliowego Szczypta soli 2 szklanki mąki (bez dwóch łyżek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao Dodatkowo: 1 szklanka mrożonych wiśni 2 łyżki mąki 1 tabliczka czekolady deserowej Masa marcepanowa do przygotowania sukulentów Sposób przygotowania: Jajka z cukrem

Kuchnia w czekoladzie
CIASTECZKA DLA BALETNICY – maślane ciastka z miodem 90

mniejsze kawałki. Następnie rozwałkowujemy je na podsypanym mąką blacie na ok 3-4 mm grubości. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 12-15 minut w 180ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia […] Artykuł CIASTECZKA DLA BALETNICY – maślane ciastka z miodem pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ

Słodki Pomysł
Ciasto na zsiadłym mleku ze śliwkami i kruszonką 126

Niekwestionowany przebój lata, bardzo mięciutkie i wilgotne ciasto które można upiec bez problemu ze śliwkami i maślaną kruszonką. Pieczone na dużej blasze, podzielne , jest go naprawdę sporo i rośnie wysokie. Ciasto mało pracochłonne a bardzo smaczne. Polecam na weekend. Blaszka 25/30 cm lub większa Składniki: 4 duże wiejskie jajka 40 dag zsiadłego mleka 4,5 szklanki mąki tortowej używam(...)zawsze  Młynomag 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny Dr.Oetker Maślana kruszonka: 1 szklanka mąki tortowej 10 dag masła ½ szklanki cukru Dodatkowo: 45 dag śliwek węgierek Sposób przygotowania: Maślana kruszonka: Mąkę pszenną wymieszać w misce z cukrem dodać kawałki pokrojonego zimnego masła

Wanilia i Kardamon
Zapiekane ziemniaki w śmietanie 99

prostu zostawiamy na dnie. Następnie przelewamy do naczynia ziemniaki wraz z mlekiem ze śmietanką. Rozkładamy równomiernie i posypujemy startym serem. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C z termoobiegiem (200° bez termoobiegu) przez około 40-45 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a ser ładnie się przypiecze. Na koniec, gotowe można posypać ulubionymi ziołami, u mnie natka pietruszki

PatiGotuje
Buraczki na ciepło 207

łyżeczki cukru pieprz naturalny i sól do smaku rzepakowy do smażenia Jak zrobić buraczki na ciepło? Buraki bez obierania zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Do pieczenia najlepiej wybrać buraki o podobnej wielkości, wtedy upieką się w tym samum

Gotuj w domu
Zapiekanka z cukinii 249

bardzo sezonowa zapiekanka z cukinii . Przepis jest niezwykle prosty, ponieważ nie trzeba podsmażać osobno żadnych składników. Wszystko łączysz razem w jednej misce a potem pieczesz w foremce. - warzywna zapiekanka z serem - bez podsmażania osobno składników - szybka, pyszna i bardzo prosta do zrobienia

AniaGotuje.pl
CIASTECZKA DWA SERCA 102

mniejsze kawałki. Następnie rozwałkowujemy je na podsypanym mąką blacie na ok 3-4 mm grubości. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok 10-12 minut w 185ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów. Wyjmujemy ciastka z piekarnika i studzimy. Ciasteczka dwa serca dekorujemy lukrem. Lukier królewski ‘Royal Icing’ z białkiem

Słodki Pomysł
Pieczone marchewki z serem kozim 123

cytryny – ½ sztuki miód – 2 łyżki miękki kozi ser – 100g natka pietruszki – do posypania sezam – do posypania sól, pieprz olej do pieczenia Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200°C bez termoobiegu. Marchewki obierz i pokrój na nieduże kawałki. Obtocz je w oleju z kuminem i włóż do piekarnika 35 minut. W międzyczasie wymieszaj

wiecejwarzyw.pl
ŚWIĄTECZNA BABA DROŻDŻOWA – najlepszy przepis! 128

folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy i wkładamy do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną formy. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Pieczmy ok. 30-35 minut w 170C bez termoobiegu ( sprawdzamy patyczkiem ). Po wystudzeniu lukrujemy i posypujemy np. tak jak ja – prażonymi płatkami kokosa. Smacznego! PRZEPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ KASIA

Ostra na Słodko
Jutro obchodzimy dzień gofra 170

cukru ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 2 jajka 100 ml maślanki 50 g rozpuszczonego masła Wymieszaj mąkę z proszkiem i solą. W drugim naczyniu lekko roztrzep żółtka w maślance wymieszanej z rozpuszczonym masłem. Dodaj suche składniki i wymieszaj. Ubij pianę na sztywno i lekko wymieszaj z resztą ciasta. Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry aż będą rumiane. Podawaj(...)można również upiec z dodatkiem siemienia lnianego i owsianych płatków. Zamiast pszennej mąki można dodać orkiszową, czemu nie! Zawsze wymyślam jakiś nowy przepis na gofry. Piekę nawet gofry paleo . Są to gofry bez mąki, a więc i bezglutenowe. Każdy powinien mieć możliwość świętowania dnia gofrów nawet osoby cierpiące na nietolerancję glutenu. Bardzo lubię takie alternatywne gofry niskowęglowodanowe , zwłaszcza

codojedzenia
Biała kiełbasa z musztardą i piwem 188

wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. 2. Na cebuli ułożyć kiełbasę, nakłuć ją kilkakrotnie wykałaczką. Wlać piwo. 3. Musztardę wymieszać z miodem, mieszanką posmarować kiełbasę. 4. Piec w 180st.C przez 30-40 minut bez przykrycia, co jakiś czas podlewać kiełbaski powstałym sosem. Smacznego!!! Źródło: Smaczna Pyza

Kuchnia domowa Ani
Wegańska lazania – lasagne z soczewicą 95

kilka łyżek sosu beszamel. Powtarzamy cały proces aż skończy nam się pomidorowe nadzienie. Wierzch lazanii można posypać tartym serem żółtym (ja nie zawsze go używam, bez sera też ta lasagna jest pyszna ). Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut (ja używam funkcji termoobiegu). Podajemy na ciepło z buraczkami czerwonymi i/lub z kimchi lub kapustą

Lamarida.pl
Domowe krakersy z solą i rozmarynem 150

papierze do pieczenia, smarujemy przy użyciu szczeciniastego pędzelka oliwą z oliwek i posypujemy odrobiną soli morskiej. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do zezłocenia przez 10-12 minut. W tym czasie wałkujemy kolejne krakersy. Po wyjęciu studzimy gotowe krakersy na kratce i tak samo pieczemy kolejne partie. Krakersy przechowujemy w szczelnym pojemniku, bez dostępu wilgoci , w suchym(...)pół opakowania) 170ml ciepłej wody 3 łyżeczki cukru (15g) 2 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżki drobno posiekanego rozmarynu (zużyłam 7g samych listków) ½ łyżeczki soli   DO PIECZENIA około 100-120ml oliwy sól – najlepiej morska w płatkach (więcej o soli pisałam TUTAJ

Karo in the Kitchen
Cytrynowo - Makowe Babeczki Na Białkach 125

jeszcze chwilę ubijamy. 2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak i wlewamy miesząc roztopione masło. 3. Na koniec dodajemy sok z cytryny i skórkę, mieszamy i wykładamy do wcześniej wysmarowanych i wysypanych bułką tartą foremek. Pieczemy w 180 stop. przez 20 minut bez termoobiegu Jeszcze ciepłe babeczki wyjmujemy z foremek. 5. Wystudzone babeczki polewamy czekoladą

Gotowanie...to proste !
Sernik pod pierzynką w kratkę 139

Bez żadnych „udziwniających „ go dodatków. Sernika staromodnego, pieczonego według dawnej receptury… Jako sernikomaniak pragnę nadmienić, że wracam pokornie z takim oto przepisem 😊 Spontanicznie, weekendowo , przy okazji wykonywania kilku innych ciach powstał on. Sernik pod pierzynką w kratkę 😊 Smacznego! Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Domowe ciasta
Gofry z tartych ziemniaków 146

mnie bezglutenowa) Zetrzeć ziemniaki i cebulę na małych oczkach. Odsączyć wodę, dodać mąkę, jajko, sól i pieprz. Wymieszać. Rozgrzać gofrownicę  i lekko posmarować olejem. Piec gofry na złoto. Ja smażyłam gofry bez tłuszczu. Podawać zaraz po upieczeniu wtedy są najbardziej chrupiące. Dodatki: jajko, łosoś, twarożek, salsa z pomidorów z awokado

AZgotuj!
Piernik z domowymi powidłami i lukrem 199

przyprawy oraz mleko, miksujemy do połączenia się składników.  2. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta piernikowego i delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką silikonową bez użycia miksera. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 C na ok. 50-60 minut. Pod koniec wykonać próbę patyczka.  3. Upieczone ciasto przekładamy

Apetyczna babeczka
Pieczone buraki z orzechami i miodem 126

głównego dania. Z powodzeniem można zrezygnować z ziemniaków. Takie buraczki są bardzo treściwe i smaczne. Stare buraki obgotowuję 15 minut młode można bez gotowania. Bez gotowania można też przygotować ale czas pieczenia należy wydłużyć. Oba sposoby wypróbowałam i raczej skłaniam się do podgotowania buraczków wcześniej. Składniki 3 średnie … Czytaj dalej Pieczone buraki z orzechami i miodem

gotuj ze mną
SERNIK SZACHOWNICA 149

puch. Dodajemy żółtka, mieszamy, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wlewamy mleko, mieszamy, dodajemy kakao, ponownie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 minut/180C. Studzimy. MASA SEROWA: Masło ucieramy z żółtkami cukrami na puszystą masę, dodajemy do zmielonego sera, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy krotko, do połączenia składników. Dodajemy pianę(...)zachowując równe odstępy. Przestrzenie pomiędzy ciastem wypełniamy masą serową. Na masę serową układamy pozostałe 4 paski ciasta,a a przestrzenie ponownie wypełniamy masą ( ma powstać szachownica ). Pieczemy ok. 50 minut/180C ( góra-dół, bez termoobiegu ). Uwaga! Wierch biszkoptów lubi si przypiekać! Możemy temu zapobiec przykrywając ciasto folią aluminiową. Studzimy w uchylonym piekarniku. Całość posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopioną czekoladą

Ostra na Słodko
Ciągnące się ciasteczka sezamowo-kokosowe z syropem klonowym (bez mąki) 128

Wszystkie składniki dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji.   Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego, które należy ułożyć (z odstępami i bez spłaszczania) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12 minut w 180 stopniach, a następnie ostudzić na kratce.   (Początkowo będą bardzo delikatne, ale szybko nabiorą właściwej

Di gotuje
Placek drożdżowy z porzeczkami i kruszonką 122

ciasto wykładamy porzeczki i posypujemy kruszonką. Ja jeszcze na wierzch posypałam nieco porzeczek, po upieczeniu były czarne niech Was to nie zdziwi, spiekły się. Pieczemy niecałą godzinę grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Gotowe ciasto możemy posypać dodatkowo przesianym cukrem pudrem. Jest teraz u nas bajkowo, bo takie ciasto rozpływające się w ustach jest naprawdę

Zasmakuj Kuchni
Czekoladowe brownie z wiśniami 140

jedną gorzką i dwie mleczne) 300 g cukru 200 g masła 140 g mąki pszennej 4 jajka 4 czubate łyżki kakao około 100 g wiśni bez pestek (użyłam mrożonych) łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Polewa: tabliczka czekolady 2 łyżki kakao 3 łyżki masła łyżka cukru około 100 ml śmietany 30% Przygotowanie Masło roztapiamy w rondelku, następnie dodajemy

e-PrzepisyKulinarne
Sernik z bezą/rosą 110

Składniki: Ciasto: • 3 szklanki mąki pszennej • 250 g masła lub margaryny • 3 żółtka • 1/2 szklanki cukru • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: … Czytaj dalej Sernik z bezą/ros

gotuj ze mną
Mielonka drobiowa z szynkowaru 152

mielonka drobiowa. Mięsko mielone jest z udźca indyka z dodatkiem małych kawałeczków piersi kurczaka a całość doprawiona czubrycą czerwoną. Podobną wędlinkę już robiłam tylko jako pieczeń . składniki: 800 g udźca z indyka bez kości i skóry 200 g piersi z kurczaka 2 łyżki czubrycy czerwonej 10 g soli* Mięso z udźca indyka zmielić na małych oczkach. Pierś kurczaka

Monia miesza i gotuje
Domowy kebab z kurczaka 187

Nasmaruj szaszłyki marynatą za pomocą pędzla kuchennego. Wstaw mięso na min 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st (z termoobiegiem, 220 st bez termoobiegu). Wstaw naczynie z kurczakiem i piecz mięso przez godzinę, co 15-20 minut przekręcaj nieco kurczaka jak na rożnie. W międzyczasie pokrójcie drobno sałatę oraz czerwoną kapustę i włóżcie do osobnych misek

nietylkopasta.pl
Chipsy z cukinii 129

właśnie cukinia Wystarczy odrobina soli, a żeby było jeszcze zdrowiej, może być i bez! Zobacz też: Chipsy z fioletowych ziemniaków Pieczona ciecierzyca z puszki – zdrowa przekąska Przepis na chipsy z cukinii Drukuj przepis Czas gotowania: 2 godziny Składniki cukinia łyżka oleju rzepakowego papier do pieczenia opcjonalnie: sól Przepis 1 Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Najlepiej

Kuchnia Bazylii
Czekoladowa finezja z galaretką jagodową 167

czekoladową masę. Na końcu wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 150*C piekarniku (bez funkcji termo obiegu) przez 60 minut (to tzw. suchego patyczka). Studzimy. Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie serek mascarpone miksujemy

VioletoweKucharzenie
Tort z Wiśniami i Advokatem 244

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort z wiśniami i advokatem Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 5 łyżek oleju Nadzienie: 400g mrożonych wiśni + 3 łyżki wody 30g mąki ziemniaczanej + około 1/3 szklanki wody 2-3 łyżki cukru

Mała Cukierenka
Odchudzony keks 140

się, że nic nie dojdzie. Nawet jak wybrana rzecz okaże się klapą to jest jeszcze czas na wymianę i przede wszystkim masz spokojną głowę i bez stresu możesz zabrać się np. za pieczenie pienriczków Efekt dzisiejszych zakupów jest taki: kupione dwie rzeczy, ale raczej pójdą do wymiany, załamanie i przerażenie, że jednak zostało kilka dni, a ja nadal

365 dni dookoła kuchni
Mini-serniczki z masą kajmakową 208

masę. Dodać jajko i znów zmiksować do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę, wyłożyć na spody ciasteczkowe, do wysokości papilotki  (fot.3) . Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180ºC (góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 15 minut, tylko do momentu ścięcia masy. Wyjąć z piekarnika (nie wyciągać z formy!) i wystudzić. Masę kajmakową przełożyć do kubeczka. Wymieszać łyżką

Świat Ciasta
Zapiekanka z makaronem i kurczakiem 248

grojera i 1/2 parmezanu. Odcedzony makaron wymieszać w dużej misce z mięsem, fasolą i sosem. Napełnić formę do pieczenia. Wymieszać tartą bułkę z pozostałym grojerem i parmezanem, posypać zapiekankę. Zapiekankę piec 20-30 minut grzaniem góra+dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Podawać. Przepis pochodzi z jakiejś mini książeczki z zapiekankami kupionej kiedyś w kiosku przy uczelni

Zasmakuj Kuchni
Szybki, wilgotny piernik na powidłach 207

Spróbujecie raz, a już nigdy nie wrócicie do pierników robionych tylko na pszennej mące. Rozgrzewamy piekarnik do 175⁰C. Mieszamy ze sobą suche składniki ciasta (bez cukru): obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, kakao i mielone przyprawy. Goździki, ziele angielskie i anyż ucieramy na pył w moździerzu lub mielimy w elektrycznym młynku. Masło do ciasta powinno być miękkie

Karo in the Kitchen
Dyniowe muffinki śniadaniowe 170

Dziś mam dla Was pyszną propozycję śniadaniową i sprytny sposób na przemycenie dyni dla tych, którzy za nią nie przepadają. Dodam jeszcze, że takie śniadanie bez problemu przygotujecie w pół godziny z pieczeniem, jeśli tylko posiadacie upieczoną dynię.  Składniki (na ok 5 muffinek): 1 szklanka płatków  kukurydzianych Lubella kakao i miód 2 łyżki mąki pszennej

Cynamonowe szczęście
Ciasteczka z mąką kasztanową i powidłami śliwkowymi 154

mniejsze kawałki, żółtka, mleko i ekstrakt. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, wycinać kształty (równą ilość ciasteczek z dziurką i bez). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach około 10 minut. Po przestudzeniu przełożyć ciasteczka powidłami śliwkowymi i posypać zmielonym na puder ksylitolem. Przechowywać w pudełku (ciasteczka zmiękną

Fitkot
Muffiny z jabłkiem i cynamonową kruszonką 109

pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy 3 miski. W jednej składniki kruszonki mieszamy w palcach do uzyskania sypkiej kruszonki :) W pozostałych mieszamy osobno składniki suche i mokre, po czym łączymy i mieszamy razem. Napełniamy foremki muffinkowe (u mnie blaszana na 12 sztuk) do 3/4 wysokości i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut (bez

Moje Kuchenne Rewelacje
Scones na jogurcie z dżemem pomarańczowym 214

Wycinamy kubkiem lub szklanką bułeczki (najlepiej użyć szerokiego kubka). Otrzymamy 7-9 bułeczek. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i smarujemy wierzch jogurtem. Pieczemy ok. 12-15 minut w 220ºC (bez termoobiegu) – powinny się zarumienić. Po upieczeniu przekrawamy bułeczki na pół i smarujemy dżemem (na jesienno-zimowe śniadanie polecam pomarańczowy – będziemy mieć odrobinę słońca

Poezja smaku
Wegańskie drożdżówki z domowym budyniem 153

papierem do pieczenia, niech tak sobie jeszcze poleżą i podrosną z 15 minut przed pieczeniem. W międzyczasie zaangażuj jakiegoś Miśka do wyczyszczenia rondelka po budyniu, będzie mnie skrobania i mycia Lekko podrośnięte drożdzówki piecz w rozgrzanym do 170 C piekarniki (bez termoobiegu!) przez 15-20 minut w zalezności od wielkości drożdżówek. Smacznego! ps. Jeszcze ciepłe posypałam kandyzowanym

greenscarf
Ciastka Brownie King 106

Przepis na najbardziej czekoladowe, królewskie ciastka brownie! Proste, pyszne, rozpływające się w ustach i bez dodatku cukru. Czas przygotowywania:  40 minut Pieczenie: 20 minut Ilość ciastek: 16-20 dużych ciastek

AniaGotuje.pl
Ryba (wilk morski) zapiekana z pomidorem i mozzarellą 937

Pomidory umyć i pokroić w grube plasterki. Kulki mini mozzarelli odsączyć z zalewy i pokroić je w plasterki. Na filetach rozłożyć plasterki pomidora oraz mozzarelli. Piec około 17-20 minut w 210ºC (bez przykrycia!), aż do rozpuszczenia się mozzarelli i upieczenia się mięsa z ryby.  P.S. Poniższy przepis nie jest żadną kryptoreklamą popularnego sklepu.  Jeżeli jesteście ciekawi

Ugotować
Ciasteczka Z Masłem Orzechowym I Marmoladą 135

układamy je na blaszce spłaszczając je na ciasteczka i robiąc w środku wgłębienia na marmoladę następnie dajemy na każde ciasteczka po odrobinie marmolady.   Gotowe pieczemy w 200 stop. grzanie góra - dół bez termoobiegu przez 8-10 minut. Ważne aby się za mocno nie przypiekły. Przepis kiedyś spisany ( nawet nie pamiętam skąd)  i lekko przekształcony

Gotowanie...to proste !
Brownie z Buraka z Malinami 217

brownie naprawdę jest niezłe, to nie tylko moja opinia, bo degustację zrobiłam w szerszym gronie i każdemu smakowało, wszyscy byli mocno zdziwieni, że ciasto bez cukru może być tak słodkie. Składniki: / piekłam w małej tortownicy o średnicy 18 cm/ ½ szklanki migdałów ½ szklanki mąki kokosowej 2 ugotowane i obrane buraki ćwikłowe 3 jajka szczypta soli  1 łyżeczka cynamonu(...)malin Sposób przygotowania: Wydaje mi się, że tego ciasta nie da się zepsuć, jedynie można spalić :) Buraki ugotowałam sobie rano, potem pobiegłam na trening i wieczorem zabrałam się za pieczenie.  Z tego co przeczytałam stwierdziłam, że ciasto przygotowuje się dość szybko, więc od razu włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę na 180 stopni. Migdały zmieliłam w blenderze

Blondynka Gotuje
Indyjskie chlebki Naan 168

ciasto będzie miało spokój. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Z każdej uformuj owalny placek rozciągając ciasto i uklepując. Przełóż na ciepłą/nagrzaną blachę. Piecz w nagrzanym do 230 C piekarniku bez termoobiegu! przez 4-5 minut. Po upieczeniu posmaruj chlebki delikatnie ulubionym olejem, aby ładnie je zglazurować. *ja lubię lniany. Smacznego!       Artykuł Indyjskie chlebki

greenscarf
Tarta z groszkiem i marchewką 111

grubej tarce, układamy na wierzchu tarty. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki i wykrawamy z niego paski, które układamy na tarcie. Ciasto malujemy mlekiem. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu przez około 40 minut, aż masa się ładnie zetnie, a ciasto zezłoci

Kulinarne przygody Gatity
DORSZ POD ZIOŁOWĄ KRUSZONKĄ NA DELIKATNYM PUREE Z KALAFIORA I SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 226

fishfriday. Co powiecie na nowy przepis na piątkową rybkę? Tym razem polędwiczki z dorsza. Dorsz jest białą rybą o zwartym mięsie, świetnie nadaje się do pieczenia. Tym razem upiekłam go w piekarniku bez przykrycia, ale żeby nie był suchy posypałam go kruszonką z mielonych migdałów i posiekanych ziół. Jako dodatek proponuję delikatne puree z kalafiora gotowanego w mleku

Dietolog
Gryczane naleśniki bez jajek i mleka, z pieczonymi warzywami 197

powstają z pełnych zbóż, a za ich nadzienie zwykle służą różnorodne warzywa. Jak dzisiaj, kiedy przygotowałam naleśniki gryczane bez dodatku jajek czy mleka, smażone bez tłuszczu i podawane z rukolą oraz pieczonymi paprykami, cukiniami i marchewką, wszystko polewając sosami jogurtowymi. W ten nieskomplikowany sposób zaserwowałam proste, zdrowe i odżywcze danie, które kusiło kolorami oraz smakiem Składniki(...)podawać np. z sosami jogurtowymi. Pieczone warzywa: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 średnia marchewka 2 małe cukinie 2 łyżki oleju nierafinowana sól, czarny pieprz, łyżeczka suszonego oregano Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski (około 1,5-cm grubości), przełożyć do dużego naczynia do zapiekania lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać olejem, posypać sporą

Even Better Food
Ciasto z cukinią i orzechami 272

mąki pszennej 220ml zsiadłego mleka 125g drobnego cukru 100g masła 2 jajka 250g cukinii startej na tarce o grubych oczkach (może być ze skórą, ale bez pestek) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 150g orzechów włoskich LUKIER 100g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Wykonanie: - składniki

Smakołyki Bereniki
sernik na zimno z mango 163

pudru na piankę: galaretka o smaku tropikalnym  250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego ( z lodówki) na wierzch: duże, dojrzałe mango galaretka o smaku pomarańczowo-morelowym (bez żelatyny, tężejąca w godzinę) Foremkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty.  Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pelnoziariste rurki z jaglanym kremem 149

Foremki do rurek smarujemy margaryną lub tłuszczem, aby po upieczeniu ciastka łatwo zeszły. Piekarnik włączamy na 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rurki będą się piekły przez 15 minut na środkowej półce bez termoobiegu. Na foremki do rurek nawijamy paski ciasta i układamy na blasze. Smarujemy białkiem z mlekiem i posypujemy drobnym cukrem. Wstawiamy do piekarnika

Kuchnia od dwojga
Jogurtowe ciasto z morelami 138

Superszybkie ciasto z dowolnymi owocami, którego wykonanie zabiera tylko 10 minut. Wychodzi wilgotne, kwaskowe i bez zakalca, co niestety przytrafia się podczas pieczenia tego typu ciast. Można użyć dowolnych, sezonowych owoców. Składniki: – 1 duży jogurt grecki 450 g – 2,5 szklanki mąki pszennej – 3/4 szklanki cukru – 2 jajka – 1/2 szklanki oleju

To co kocham
Białe brownie z kremem kinder i polewą z białej czekolady 151

czekoladową masę. Na końcu wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 150*C piekarniku (bez funkcji termo obiegu) przez 60 minut (to tzw. suchego patyczka). Studzimy. Po wystudzeniu kroimy na trzy równe blaty.  Krem: W garnku podgrzewamy śmietankę, dodajemy

VioletoweKucharzenie
Pieczeń z pastą warzywną (na kanapki, do obiadu) 162

pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Foremkę o wymiarach 25x12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę mięsa, rozsmarowujemy połowę pasty warzywnej. Następnie ponownie wykładamy i dociskamy resztę mięsa. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę pasty. Mięso pieczemy w 200*C przez 60 minut (bez termo obiegu

VioletoweKucharzenie
Bezy. 111

stopniowo cukier puder. Ważne jest żeby cukier dodawać małymi partiami, najlepiej po łyżce. Na koniec dodać mąkę. Ubijać jeszcze chwilę. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Bezy wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszyć w piekarniku nagrzanym do 100 stopni z termoobiegiem przy lekko uchylonych drzwiczkach ok. 1 godzinę i 15 minut

Agusiowe smakołyki
Łatwe ciasto z rabarbarem i kruszonką 233

- przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę.   Średnią tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia - lub ewentualnie wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo(...)kruszonką.   Piec w temp. 180C ok. 50-55 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu ; grzałka góra-dół. Uwaga! Przy użyciu rabarbaru jako dodatku, wskazane jest piec ciasto trochę dłużej; przy dodaniu czereśni czy wiśni należałoby skrócić czas pieczenia co najmniej do ok. 45 min.  Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się

Grunt to przepis!
najprostszy chleb na świecie 214

Jeżeli decydujemy się na dodatek mielonego lnu, możemy odrobinę zwiększyć ilość wody aby chlebek nie wyszedł nam zbyt suchy i twardy. Masę z dodatkami (lub bez) przelewam do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i od stawiam przykryte ściereczką na kolejne 12h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 12h ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około

Gar Zdrowia
Sernik Szachownica 158

której piekliśmy murzynka wykładamy nowym papierem do pieczenia. wkładamy do niego murzynka i kroimy go na paski. Wyjmujemy co drugi pasek  i w to miejsce wlewamy masę serową. 6. Na miejsca z serem układamy pozostałe paski i zalewamy reszta masy. Gotowy sernik pieczemy w 180 stop. grzanie góra - dół bez termoobiegu przez 50-60 min. Polewa Czekoladowa

Gotowanie...to proste !
Sernik wiedeński w pysznej polewie kajmakowej 154

najbardziej tak :) Pyszny serniczek ? ależ owszem ;) Zastanawiacie się nad ciastem na weekend majowy ? Proponuję zrobić ten sernik . Delikatna masa polana pyszną polewą . Można sernik zrobić bez spodu . Wymiary blaszki : 38x25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 min. + 60 minut Składniki na ciasto: 1 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 szkl. cukru

Różne smaki w kuchni
ŻUREK Z PIECZONĄ KIEŁBASĄ I TWAROŻKIEM 124

żurek lekko się zagęści. Podajemy z ugotowanym jajkiem i pieczoną kiełbaską.  PIECZONA KIEŁBASA : Ugotowaną w wywarze kiełbaskę nacinamy nożem w kilku miejscach i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200℃ bez termoobiegu, aż lekko się zrumieni. Część kroimy w plastry i dodajemy do zupy, pozostałą układamy na półmisku i podajemy z chlebem i chrzanem

cool and minty
Mini serniczki w wersji FIT 797

kupiłaś(eś) już zmielonego. Do zmielonego sera dodać ksylitol, białko, aromat, wymieszać szpatułką. Masę wyłożyć do foremek na spód, na górę nałożyć kleks konfitury. Piec w rozgrzanym piekarniku w 175 stopniach (bez termoobiegu) 25 minut. Po tym czasie serniczki wyjąć, całkowicie wystudzić, następnie schodzić w lodówce.   Daj znać czy przepis się podoba, daj znać czy smakowało, jeśli udało

Mój pomysł na
Jaglane muffiny z gruszką 129

minionym tygodniu już czterokrotnie upiekłam muffiny. A to dlatego, że szybko się je robi. Jemy je na śniadanie. Są bez cukru, bez glutenu. Pięć minut przygotowanie, 25 minut pieczenie. 1 szklanka mąki jaglanej 3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych dojrzała gruszka pół łyżeczki kardamonu 1 łyżka płatków migdałowych szklanka mleka jaglanego jajko 1 płaska łyżeczka sody i proszku

AZgotuj!
PITA wg Piotra Kucharskiego 134

odstawcie na pół godziny. Każdą pitę spłaszczcie dłonią na placuszek o średnicy 10-12 cm. Odstawcie jeszcze na kwadrans. W tym czasie nagrzejcie piekarnik bez termoobiegu do 240 st. Zaparujcie go, pieczcie pity około 8-10 minut. Studźcie na kratce

OliveandThyme
Paluchy z sezamem i słonecznikiem 123

części. Z każdej części ciasta formujemy cienki wałek, który mocno obtaczamy w mące. Ciasto kilka razy skręcamy, aby nadać paluchom fajniejszy kształt i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy dość obficie smarujemy wodą. Najlepiej zrobić to pędzelkiem kuchennym. Na koniec paluchy posypujemy ziarnami słonecznika i sezamu. Tak przygotowane paluchy ponownie umieszczamy w ciepłym miejscu na 60 minut(...)który jeszcze trzyma ciepło. Nie podgrzewam go już.) Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. (Paluchy w tym czasie czekają na zewnątrz) Paluchy pieczemy 20 minut na grzałkach: dolna +górna, bez termoobiegu. Paluchy studzimy na kratce. Smacznego

Smak mojego domu
Migdałowe ciasto z truskawkami 212

głównej. Nie będę stanowić wyjątku i zaproponuję Wam pyszne migdałowe ciasto z truskawkami. Mięciutkie, puszyste, wilgotne... Wprost marzenie!  Składniki: 150g mąki 80g mielonych migdałów (bez skórek) 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 małe jajka 125ml jogurtu greckiego lub śmietany 12% 80ml oleju rzepakowego 0,5 szklanki cukru 300g truskawek 3 łyżki

Obiad gotowy
CIASTECZKA BABECZKI BROWNIE 107

lekko ostygnie dodać roztrzepane jaja i cukry.  Następnie przesianą mąkę i razem wszystko wymieszać.  Ciasto przelać do małych foremek ( np. silikonowych) do babeczek. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ( bez termoobiegu ) ok. 10-20 min. w zależności od wielkości foremek jakie mamy i piekarnika.  Ciastka powinny być lekko popękane na wierzchu

Kuchnia Paulettes
Matiasy z jabłkami 197

Przygotowania do świąt wkroczyły w ostatnią fazę. Spieszę więc z kolejnym przepisem bez zbędnego rozpisywania się bo zaraz pędzę piec pierniczki. Jest to kolejny przepis na śledzie, które uwielbiam i które w okresie zimowym zajadamy dość często. Filety śledziowe należy dzień wcześniej zamarynować w occie jabłkowym z dodatkiem przypraw. Następnego dnia przygotować farsz z jabłek, cebuli, kiszonego ogórka

Wiem co jem
Ciasto Jamajka 619

bloga zcukrempudrem , zmieniłam tylko nieco krem. składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru (40g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa galaretkowo-bananowa 3 galaretki cytrynowe 1 l wody 6-7 dużych bananów sok z cytryny do skropienia bananów masa śmietankowa z czekoladą

Monia miesza i gotuje
Babka makowa + film 225

Przepis na babkę makową który pochodzi z mojej ulubionej starej książki, babkę zrobiłam ekspresowo bez żadnych niespodzianek, świetna dla początkujących piekarzy : ) Piekłam w formie na keks jednak można upiec ją również w tradycyjnej formie na babkę. Czytaj więcej

Pychotkaaa
karkówka zapiekana z ziemniakami i grzybami leśnymi 209

momentu aż woda z grzybów odparuje i dodaję śmietanę, sól i pieprz.  Sos wykładam na plastry karkówki. Następnie układam pokrojone wcześniej pozostałe ziemniaki. Piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, bez przykrycia, ok 2h. Smacznego

Cook&Love
Ciastka z nektarynką 119

opakowanie ciasta francuskiego – dżem brzoskwiniowy/morelowy – kilka nektarynek Ciasto francuskie kroimy na równe kawałki, smarujemy dżemem a na wierzchu kładziemy pokrojone na ćwiartki nektarynki. Pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach bez termoobiegu. Dodatkowo wierzch można przesmarować dżemem lub posypać cukrem, ułożyć płatki migdałów. Życzę Wam smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Risotto grzybowe z listkami szpinaku i pieczoną kaczką na cydrze 139

angielskiego i piec w 180 st C. Na patelnię (przestygniętą - nie będzie pryskać) wlać wino ok lampki zdeglasować i lekko zredukowany cydr przelać do kaczki. Piec ok 45 min, a na końcu bez pokrywki.  Pora poszatkować podsmażyć na sporej łyżce masła z dwoma listkami laurowymi. Dodać ryż i chwilkę trzymać na ogniu. Następnie wlać ok lampki cydru, wymieszać

Gaździnka warzy
Francuskie romby z pastą paprykową i serem 148

przykryły pastę. Zwijamy wzdłuż dłuższej części w rulon, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, kroimy w romby. Układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w temp. 180C na środkowej półce bez termoobiegu przez kilka minut aż zrobią się rumiane a ser wyraźnie się roztopi. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
CALZONE Z KURCZAKIEM I SOSEM BESZAMEL 345

zawinąć ciasto formując je na kształt pieroga. Rozbełtać jajko w misce i posmarować nim wierzch calzone. Piekarnik nagrzać do 180º na dolną funkcję grzania bez termoobiegu. Calzone przełożyć na blachę i piec 40 – 45 minut

kuchniabellissima.wordpress.com
Ucierane ciasto ze śliwkami wg Aleex (TM5) 113

Jest naprawdę pyszne. Składniki: • 240 g miękkiego masła • 200 g cukru • 4 jajka • 1 opakowania cukru waniliowego • 200 g mąki pszennej • 40 g budyniu waniliowego bez cukru • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 800 g śliwek lub innych owoców sezonowych Sposób przygotowania: 1. W misce lub makutrze utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, aż otrzymamy puszystą, jasnokremową

W mojej kuchni
MIELONE KOTLECIKI Z KURCZAKA 180

strony, aż nie będą już surowe w środku. Można także szybko i krótko obsmażyć kotleciki na dużym ogniu, a następnie przełożyć do żaroodpornej formy i piec około 10 minut w temperaturze 150℃ bez termoobiegu

cool and minty
Domowe bułki do burgerów 180

Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką, odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. KROK 3: Jajko roztrzep w szklance i posmaruj nim wyrośnięte bułki. Dzięki temu będą ładnie błyszczały i sezam się do nich przyklei. Posyp sezamem. Piecz w temp. 200C na środkowej półce bez termoobiegu przez około 15 minut - 20 minut. Jeśli chcesz

Zasmakuj Kuchni
Owocowo-owsiane batony i chrupiąca zielona soja od Artisan Grains :) 165

zaledwie 2%, chociaż z jednej strony to dobrze, bo baton być może byłby zbyt kwaśny. Idealna konsystencja, duże kawałki dodanych składników, świetny smak sprawiają, że bez zastanowienia sięgnęłabym po niego kolejny raz.  Pieczone młode fasolki soi "słodka chilli" edamame - młoda soja (92%) * przyprawa słodka papryczka chilli (7.5%) (cukier, sól, laktoza, czosnek, pomidor, papryka, ekstrakt drożdży, chilli, cebula, kumin

Zdrowie na języku :P
Tort orzechowy z masą nutella :-) 1 urodzinki bloga,urodziny brata i 100 post :-) 165

przepyszny. No to zaczynamy: SKŁADNIKI NA BISZKOPT ORZECHOWY -5 jajek -3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich -3/4 szklanki cukru -1 budyń śmietankowy 40g bez cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szklanki mąki pszennej tortowej PONCZ -0,5 szklanki przegotowanej wody  -5 łyżek wódki -1 łyzka cukru MASA NUTELLA -700ml śmietany

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Czekoladowe ciasto z wiśniami i malinami 115

delikatnie przy tym mieszając wszystko łyżką. Następnie dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. na wierzchu układamy wiśnie i maliny, delikatnie wciskając je w ciasto. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni bez termoobiegu przez 40 minut, do suchego patyczka. Od razu wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z pieczonego kurczaka 181

cukinia, marchewka, papryka pozbawione pestek i pokrojone w słupki) lub krakersami. Proporcje na około 300ml pasty, idealna porcja na mecz piłki nożnej z dogrywką. 1 pieczona pierś z kurczaka 1 marynowana papryka (bez pestek) 200 gram serka do kanapek 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki przyprawy curry Kurczaka podzielić na kawałki i przetrzeć w miarę możliwości

Czerwony Gupik
Ciasteczka z sezamem, słonecznikiem i siemieniem lnianym 653

Dokładnie i delikatnie wymieszaj masę. Następnie wyłóż ją na papier do pieczenia, przykryj także papierem do pieczenia, wałkuj lekko dociskając. Po tej czynności zdejmij papier, wykrawaj szklanką lub czymś innym okrągłym ciasteczka. Piecz na środkowej półce w temp. 180C bez termoobiegu przez 7-10 minut. Jeśli ciasteczka się rozpadają dodaj mielonego siemienia lnianego

Zasmakuj Kuchni
Domowy pasztet do smarowania 207

miało ładną kołderkę z masła i czerwonych pestek granatu. 2. Jeśli chcecie upiec taki pasztet musicie dodać do niego 2 średnie jajka oraz bułkę tartą. Pieczcie wtedy do 35 minut w 180C bez termoobiegu

Zasmakuj Kuchni
Wytrawne wegańskie babeczki z kaszą jaglaną 175

foremki wylepione ciastem farszem (wejdą minimum dwie łyżki) a z reszty ciasta ułóż na wierzchu ozdobne paski, przyklep je łyżką, aby nie odchodziły podczas pieczenia. Piecz w temp. 190 C z termoobiegiem (bez termoobiegu w 200 C) przez około 25 minut. Jak widzisz, babeczki wychodzą z formy bez problemu. Smacznego!   Artykuł Wytrawne wegańskie babeczki z kaszą

greenscarf
Pieczona ryba haddock podana z soczewicą 145

białego pieprzu Wykonanie:  Umyte, osuszone filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą morską, białym pieprzem, skropić oliwa, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C, piec około 20 minut w tej temperaturze bez przykrycia. Soczewicę opłukać, zalać wodą , gotować około 10 minut (al dente), odcedzić. Dodać posiekane  suszone pomidory , oliwki, pietruszkę, 4 łyżki oliwy, świeżo wyciśnięty

Wino Francja Kuchnia
”Wszystkiego najlepszego” wg Aleex 183

jajek – osobno żółtka i białka • 1 szklanka cukru, w tym 1 cukier waniliowy • 2/3 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 3 łyżki ciemnego kakao bez cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt kokosowy: • 5 białek • 1 szklanka cukru • 200 g wiórków kokosowych • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: • 300 g masła

W mojej kuchni
Poppy seed sweety for Easter 147

jajka 1 szklanka cukru muscovado (moze byc rowniez cukier puder) 1 szklanka mąki bezglutenowej Shar (tej z ciasteczkiem) 200 g margaryny bez laktozy (Benecol bez laktozy) 1 łyżeczka proszku bezglutenowego do pieczenia 1/2 olejku migdałowego 1/2 opakowania cukru waniliowego Składniki na masę: 1 opakowanie  (0,5 kg) maku zmielonego lub do mielenia garść rodzynek 1 skórka

Lajtkraft food intolerance
Polędwiczki drobiowe pieczone z rozmarynem i oliwkami 133

Polędwiczki drobiowe pieczone z rozmarynem i oliwkami. Pomysł na przyrządzenie polędwiczek drobiowych, spontaniczny. Dobór składników oraz sposób ich pieczenia można wypracować sobie indywidualnie.  Mięso jest delikatne, także nie potrzebuje większych zabiegów. Zapraszam. Składniki:  8 polędwiczek drobiowych   1 garść oliwek   2 czerwone cebule 8 ząbków czosnku   kilka gałązek świeżego rozmarynu  sól morska  pieprz(...)ćwiartki cebule i pokrojony w plasterki czosnek. Ułożyć gałązki rozmarynu oraz oliwki, skruszyć ostrą papryczkę. Całość skropić sokiem z cytryny i oliwą. Przykryć folią aluminiową. Piec w 200 stopniach. Po 25 minutach bez folii z dodatkiem masła drugie 25 minut w do zrumienienia się. Podawać z ulubionymi sosami oraz chrupiącą świeżą bagietką

Wino Francja Kuchnia
Kaczka w jabłkach 198

nagrzać do 230° C. Kaczkę ponacinać na piersiach i ułożyć w żaroodpornym naczyniu bez zamykania piersiami w dół. Dołożyć masło. Piec 0,5 godz. Po tym czasie zamknąć naczynie i piec kaczkę w temperaturze 180°C przez 2 godz.      Kaczka w trakcie pieczenia powinna być obrócona na drugą stronę

Przepisy Kulinarne
KARPATKA 146

Studzimy! Gdy wystudzimy dodajemy 5-6 całych jaj. Miksujemy na gładką masę. Blaszkę smarujemy i wykładamy pergaminem. Masę dzielimy na 2 części, każdą z nich pieczemy po ok 20 min w 200* bez termoobiegu. SKŁADNIKI na masę: 0,5 l  mleka 1 szklanka cukru kryształu 1 budyń 2 żółtka 250 gram masła 1,5 szklanki mleka zagotować

Moje Słodkie Piekiełko
Drożdżowe rogaliki z czekoladą 298

odrobinie kremu i zwijamy jak rogaliki pamiętając by końcówka ciasta była zawsze na spodzie. 4. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem kryształem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C (bez termoobiegu) ok 25 minut (do zrumienienia). Do przygotowania rogalików możemy użyć dowolnego nadzienia: białego sera, budyniu, marmolady lub cząstek owoców

Kuchnia w czekoladzie
#30 Chałka na miodzie i suchych drożdżach 163

Bez zbędnych wstępów - idealna na śniadanie, aromat pieczonej chałki rozbudzi nawet największego śpiocha (potwierdzone!).Jeżeli doczeka - następnego dnia jest równie dobra, co zaraz po upieczeniu :). Składniki 450 g mąki pszennej torebka suchych drożdży (8 g) 1 łyżeczka kurkumy 100 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody 1 jajo 2-3 łyżki miodu 2 łyżki roztopionego masła (ew. oliwy) Spora(...)godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,  jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić ciasto na 3 wałeczki, zapleść warkocz, końce podwijając pod spód. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie spora, szeroka keksówka),odstawić do wyrośnięcia na kolejne pół godziny. W tym czasie przygotować kruszonkę - połączyć wszystkie składniki, tak aby uzyskać okruchy. Wyrośniętą chałkę posmarować mlekiem, posypać kruszonką

Kuchnia w szuwarach
Sernik królewski 234

prawdziwy sernik :) Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, 125 g masła, 3/4 szklanki cukru, 2 żółtka, 1 łyżka gęstej śmietany, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 500 g białego sera półtustego, 3 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 budyń waniliowy, 75 g masła, 1 łyżka cukru waniliowego. Przygotowanie:  Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przekładamy(...)białek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Masę wylewamy do tortownicy na ciasto. Pozostałe ciasto z lodówki kruszymy na masę serową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach bez termoobiegu

Aga w kuchni
Faworki z piekarnika 128

szerokie mają być. ja lubię w miarę wąskie. Układamy je na blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni bez termoobiegu przez ok. 15 minut. faworki powinny być lekko przyrumienione. Gdy są już upieczone przekładamy je na talerz i posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Szpatułka szpatułce nie równa 112

Szpatułka to przedmiot bez którego nie wyobrażam sobie gotowania i pieczenia. No wiem, kiedyś używało się łyżki, używałam i ja. Dziś wolę szpatułkę. Lubię jak ciasto z miski wybrane jest idealnie. Poza tym przy gotowaniu nie rysuje się garnków. Szpatułek w swojej szufladzie mam kilka. Tak się uzbierało, bo szukałam tej idealnej dla mnie. Jedne są elastyczne

Blondynka Gotuje
Kurczak pieczony 127

małej tarce czosnkiem polać olejem najlepiej zrobić to na noc 2. • Zamarynowanego kurczaka przełożyć na blachę wyłożoną papierem  do pieczenia wlać troszkę wody na dno blachy piec w piekarniku 190 stopni  ponad godzinę bez termo obiegu

W królestwie smaków Beaty
Ciasto „Wszystkiego Najlepszego” z wiśniami i czekoladą 775

/malacukierenka     Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Biszkopt kokosowy: 5 białek 1 szklanka cukru 200g wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem

Mała Cukierenka
Filet z kurczaka z salsą pomidorowo-serową 125

jeden. Dlatego dziś przychodzę z pomocą ja i serwuje przepyszne, a co ważne szybkie danie dla każdego. Zapraszam... Skala smaku 10/10 dla dzieci zrobiłam bez farszu u góry tzn. po pierwszym pieczeniu już były gotowe do zjedzenia.  Cukinia nie jest konieczna, mój Ł. zjadł z ziemniaczkami . Żródło: Kwestia smaku Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka 3 łyżki masła

Kubki smaku
Świąteczny piernik 169

bardzo lubię gotować i oczywiście są cudowne zapachy, które kojarzą się tylko i wyłącznie z tymi świętami. Dzisiaj moja "babcina" propozycja Piernika z powidłami śliwkowymi. U mnie z pieczeniem jest różnie, są ciasta, które mi wychodzą bardzo dobrze a za niektóre nie zabieram się wcale. Te piernik wychodzi mi co roku i wszyscy bardzo na niego czekają(...)dodaję do ciasta sodę, bakalie i ostudzony miód z przyprawą i wszystko dokładnie mieszam. Wkładam ciasto do wysmarowanej keksówki i wkładam do nagrzanego wcześniej piekarnika. Pieczemy na środkowej półce, grzanie góra- dół bez termoobiegu w temp. 170 stopni jakieś 60-80 minut. Ja sprawdzam go tak jak biszkopta wykałaczką i jeśli ciasto się nie chwyta do wykałaczki to znaczy

Tanio smacznie i prosto
Proste i szybkie lasagne bolognese 223

wykorzystaniem makaronów. Dziś zaproponuję proste i szybkie lasagne bolognese. Do tej pory lasagne tak średnio mi się udawało. Płaty lasagne pękały, wysuszały się podczas pieczenia. Próbowałam ze wstępnym gotowaniem ich i bez gotowania. Za każdym razem coś było nie tak. Tym razem w Biedronce natknęłam się na świeży makaron lasagne Giovanni Rana. Od 27.10 - 16.11.2014r. można

Ana Mari's world
Łopatka pieczona z czosnkiem, rozmarynem i marchewką 187

marchewek i część czosnku , ułożyłem na tym mięso. Dołożyłem resztę marchewek, czosnku i to co zostało z marynaty. Całość oblałem 2 łyżkami miodu, przykryłem i piekłem półtora godziny. Ostatnie 10 minut zapiekałem bez pokrywki, aby płyn odparował a mięso się zrumieniło. Po przestudzeniu podałem mięso na zimno

R'n'G Kitchen
Pasztet z czerwonej soczewicy 125

łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ¼ łyżeczki pieprzu czarnego 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki Vegety ½ łyżeczki soli 3 jajka – średnie 2-3 łyżki słonecznika - do posypania pasztetu przed pieczeniem Na początek trochę fotorelacji z przyrządzania: Soczewicę przepłukać w zimnej wodzie, wsypać do garnka, dodać liście laurowe, Vegetę i odmierzoną wodę. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, często(...)tartą. Wyłożyć do niej pasztet. Wierzch posypać ziarnami słonecznika, wgniatając go lekko w ciasto. Słonecznik powinien być wcześniej sparzony wrzątkiem – w którym musi trochę poleżeć . Piec ok. 60 min w temp. 190C – bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika . Jeśli piekarnik jest z termoobiegiem temperatura 175-180C tu wystarczy.  Pozostawić do wystudzenia w formie

Grunt to przepis!
sernik z kajmakiem na bakaliowym spodzie 143

kajmaku, na samym końcu po połączeniu dodajemy budyń oraz esencje rumową, całość miksujemy dokładnie ostatni raz. Po zmiksowaniu ser wylać na podpieczony wcześniej spód, całośc piec około 60 minut na 170 stopni bez teromobiegu. Po wyjęciu z piekarnika sernik polać pozostałym kajmakiem

Pychotkaaa
Ciasto cappucino 164

oraz kawę cappucino. Całość miksować na wolnych obrotach do czasu połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tradycyjna prostokątna). Piec 25-35 minut w 160 stopniach bez termoobiegu lub 180 stopni z termoobiegiem. Krem cappucino Z sypkich składników przygotować zawiesinę z niewielką ilością mleka (jak budyń). Zagotować mleko i ugotować budyń

Pychotkaaa
Francuskie rurki nadziewane 192

metalowych rureczkach  przeznaczonych do wypieków rurek ( pamiętajcie że rurki metalowe trzeba dobrze tłuścić). Każdą rurkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy jak ciasto francuskie w rozgrzanym piekarniku bez termoobiegi do 20 minut, jak zobaczycie, że ciasto się zarumieni to gotowe :)  masa 3/4 mleka mieszamy z jajkiem dodajemy dodajemy budyń, mąkę  i cukier, wszystko

Niezły Młynek
Mazurek chałwowy 184

wałeczki ciasta pośrodku tak, by powstały dwa mniejsze mazurki. Spód podziurawić widelcem, żeby zapobiec tworzeniu się nierówności w czasie pieczenia. Na czas rozgrzewania się piekarnika, ciasto wstawić do chłodnego miejsca. Piec w 160 stopniach (góra i dół bez termoobiegu), przez 35 minut na lekko złoty kolor. Spód jest dość łamliwy i kruchy, więc nie przekładajcie go zbyt wiele

Przepysznik - BLW i nie tylko

Proponowane wyszukiwania