dzielimy na dwie części. Ta dolna nieco większa. Wkładamy na godzinę do lodówki. Przyznam,że czasami jak się spieszę robię od razu , bez lodówki i ciasto też jest dobre. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Dowolna forma. Jeśli bardzo duża , ciasto będzie cienkie. Na spód wałkujemy większą część ciasta. Można wylepić dłonią. Wsypujemy jabłka ( będzie ich dużo(...)ciasta również rozwałkowujemy i przenosimy na jabłka. Boki dociskamy dłonią. Robimy dziurki nożem lub widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok, 40-50 min. To zależy od piekarnika. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Osobiście wolę bez cukru. Gotowe SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej
W kuchennym oknie Ewyzmieści się mnóstwo kosteczek rabarbarowych. Oto składniki: Na ciasto * 340g mąki krupczatki * 2 jajka * 160g cukru pudru * 250g masła * 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia * 1 cukier waniliowy * 2 łyżki gęstej śmietany * 0.7 do 1kg rabarbarowy Na kruszonkę * 60g mąki * 2/3 szklanki wiórków kokosowych * 120g masła * 80g cukru pudru(...)wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Moja ma 25 centymetrów na 30. Rozprowadzam ciasto równo i na nie rozkładam umyty, posiekany na centymetrowe kawałki rabarbar. Nie trzeba to obierać. Rozgrzewam wcześniej piekarnik do 180 stopni. Na rabarbar wędruje gruba, kokosowa kruszonka. Placek piekę około 45 minut. Góra dół, ale bez nawiewu. I tak, całkiem szybko
I tu będę miała takie tePrzygotowaną blaszkę wkładamy na środkową półkę w piekarniku i pieczemy około 20 - 25 minut ( czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek ). Po upieczeniu drożdżówki wyciągamy i studzimy na kratce kuchennej. Można je polukrować, oprószyć pudrem, posypać przed pieczeniem kruszonką maślaną, można zostawić w wersji bez dodatkowego wykończenia, jak ja tym razem. Wystarczy mleczno - maślany
Kronika Piekarnikaciasta rozwałkuj na krążki. Na środku każdego ułóż porcję farszu i zlep brzegi do góry tworząc zamknięty okrągły placek, który jeszcze delikatnie rozwałkuj. Posyp solą, tymiankiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 C bez termo-obiegu, do momentu aż ciasto się przyrumieni porządnie. Kubdari serwuj na gorąco lub na zimno jak wolisz Smacznego! Artykuł Kubdari, kazachski placek mięsny pochodzi
Ogrodnik w podróżykształt uszka. Jak podać uszka z pieczarkami? Uszka z tego przepisu doskonale nadają się do wigilijnego barszczu czerwonego – zarówno tego na zakwasie, jak i bez. Idealnie pasują również do barszczu z pieczonych buraków . Uszka z pieczarkami będą też świetnym dodatkiem do zupy grzybowej – czystej lub zabielanej. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement
okolicepalnika.plwiśniami i polewą czekoladową Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek L – osobno żółtka i białka 160g cukru 100ml oleju 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 40g kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 120-140ml wiśniówki 60ml wody Masa wiśniowa: 400-450g wiśni – użyłam mrożonych, wcześniej je rozmroziłam (w sezonie mogą być świeże
Mała CukierenkaWybierz naczynie do zapiekania, w którym roladki będą ułożone ciasno. Na dno wyłóż cebulę pokrojoną w plastry, na niej roladki, piecz przez godzinę w temp. 190 stopni. Upieczone zrazy wyłóż na półmisek, sos własny, który powstał w trakcie pieczenia zlej do rondelka razem z cebulą, zagotuj, dodaj paprykę w proszku i dokładnie wymieszaj. W szklance wody rozprowadź mąkę pszenną(...)solą i pieprzem. Rada: zrazy podaliśmy z kluskami śląskimi. Nasz przepis znajdziecie na dole tego wpisu. Idealne kluski śląskie. Właśnie takie robiła nasza oma. PRZEPIS Artykuł Pieczone zrazy wieprzowe. Pełne aromatycznego farszu. Przepis bez sznurowania pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie
Kulinarna Polskapapierem do pieczenia. Smarujemy oliwą. W międzyczasie ze szparagów odłamujemy twarde końcówki. Szparagi, rzodkiewki i cebulę delikatnie wciskamy w ciasto. Warzywa delikatnie smarujemy oliwa. Focaccię odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 minut. Po tym czasie ciasto posypujemy grubą solą morską i układamy zioła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, bez termoobiegu
Kulinarne przygody Gatitymodyfikowano, dostosowując do panujących warunków i dostępnych składników. W tej chwili jest to przeważnie ciasto biszkoptowe lub babkowe z mieszanką bakalii, pieczone w prostokątnej wąskiej formie keksówce. Można je dodatkowo polać lukrem. Przyznam się szczerze, że keksa piekłam pierwszy raz, nie licząc jakiegoś jednego przypadku z dzieciństwa. Keks to ciasto, które z reguły przygotowuje się na Święta Bożego Narodzenia(...)również wymieszałam ostrożnie łyżką. Gotowe ciasto przełożyłam do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Użyłam formy ćwibakówki z półokrągłym dnem o długości 39cm. Lepsza jest forma keksówka o tej samej długości, ale ja takiej długiej nie posiadam. Ciasto piekłam około godziny w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Po upieczeniu keks wystudziłam na metalowej kratce. Przed
Waniliowe Improwizacjejednak była wina tego, że nigdy nie jadłam dobrego ciasta drożdżowego. Z uwagi na to, że za ciastem drożdżowym nie przepadałam, to również się nie porywałam za jego pieczenie. Ale jak wiadomo, smaki się zmieniają z biegiem lat. Poza tym zdarzają się różne sytuacje, kiedy trzeba zmierzyć się z czymś nowym, również w kuchni. Dlatego też jakiś czas temu(...)zaplotłam w warkocz. Tak przygotowane ciasto przełożyłam do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę umieściłam w miseczce i palcami rozcierałam do uzyskania okruchów. Kruszonką posypałam ciasto i wstawiłam je do piekarnika. Drożdżówkę piekłam około 50min w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce i pokroiłam na kawałki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam
Waniliowe Improwizacjewodą lub bulionem. Nie lejemy po kiełbaskach żeby nie zmyć marynaty. Wody nie powinno być więcej niż do połowy kiełbasek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika bez przykrycia do temperatury 190 stopni i pieczemy do zarumienienia ok. 45-50 minut. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam
Kulinarne przygodymąką blacie na ok 4-6 mm grubości. Polecam rozwałkowywać ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Nie trzeba wtedy podsypywać ciasta mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok 12-15 minut w 180ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów. Wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i studzimy. Przed lukrowaniem ważne
Słodki Pomysłwaniliowego do ciast Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i sól. Dodałam żółtko i pokrojone drobno masło. Podane składniki wymieszałam rękami na coś na kształt okruchów/kruszonki. Około 3/4 tak przygotowanego ciasta wyłożyłam do kwadratowej blaszki o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto lekko ugniotłam i odstawiłam na czas przygotowania masy serowej(...)Ubitą pianę przełożyłam do masy serowej. Dodałam olejek waniliowy i drewnianą łyżką ostrożnie wszystko wymieszałam. Masę serową wyłożyłam na przygotowane ciasto. Wierzch posypałam pozostałym ciastem. Sernik piekłam około godzinę w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu sernik pozostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i dopiero po przestygnięciu wyjęłam go z piekarnika. Gdy sernik dobrze wystygł, oprószyłam go cukrem
Waniliowe Improwizacjezawierają żadnych konserwantów ani poprawiaczy smaku i wyglądu. Umiarkowana ilość cukru i dowolnie wybrany smak konfitury, powinien zachęcać do ich wykonania. Ciasteczka można również przygotować bez dodatku konfitury, wtedy proponuję nieco krócej piec, gdyż będą cieńsze. Ciastka po wystudzeniu można przechowywać w zamkniętym pojemniku, najlepiej w chłodnym i suchym miejscu. Liczba porcji: 20 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
Kuchcik gotujestronę i smażymy już bez przykrycia. Osuszamy na ręcznikach papierowych, a po lekkim wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Jeśli chcemy bardziej wyczuwalne kawałki jabłek, użyjmy jabłek twardych. Jabłka miękkie rozpadną się w czasie smażenia. Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na desery karnawałowe. Polecamy: tradycyjne faworki bez obijania , puszyste pączki smażone na smalcu , pieczone mini pączki z budyniem oraz
Kuchnia Na Wypasieprzypiec/zrumienić bo takie pierniki zazwyczaj twardnieją i czasem przepisy które mówią że pierniki są miękkie, a Wam wyszły twarde to być może za długo je piekliście ;) Składniki na 1 blaszkę pierników: 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1 płaska łyżka przyprawy do piernika 1 i 1/2 łyżki miodu 75 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko(...)pojedyncze pierniczki, nie nadziewane. Jak nadziewać pierniczki odsyłam was do tego przepisu <-- klik 4. Gotowe pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180-190 stop jeśli są bez nadzienia to 10 minut powinno wystarczyć, z nadzieniem wydłużamy do około 15 minut. Musimy pilnować aby nie przyrumieniły się za bardzo bo będą twarde
Gotowanie...to proste !orzechów włoskich, posiekanych. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Sposób wykonania prostej szarlotki bezglutenowej. Robienie ciasta zaczynam oczywiście od przyszykowania blaszki do pieczenia. W tym celu tortownicę lub blaszke o wielkości 24×24 cm wyścielam papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiam na 180 stopni C, góra – dół. Przygotowuję mus jabłkowy. Następnie przygotowuję jabłka. Waga podana w przepisie dotyczy(...)obrotach do połączenia składników. Ważne by robić to delikatnie i z wyczuciem, by piana z białek nie opadła. 2 etapy pieczenia szarlotki. Połowę ciasta wylewam na przygotowaną wcześniej blaszkę do pieczenia (pozostałą część odstawiam na blacie kuchennym bez mieszania). Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmuję i odstawiam
Ania gotujeCiasto posmarowałam równomiernie masą makową. Masę oprószyłam kaszą manną. Ciasto zwinęłam w roladę wzdłuż dłuższego boku. Tak powstałą roladę/rulon przeniosłam na blachę z wyposażenia wyłożoną papierem do pieczenia i na blaszce przekroiłam ją wzdłuż na dwie połowy. Obydwa pasy ciasta przeplatałam ze sobą na przemian tworząc niby warkocz. Obydwa końce tego warkocza połączyłam razem formując całe ciasto(...)Wieniec przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. 20 minut do lekkiego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzałam piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 25minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam. Teraz czas na lukier. Cytrynę wymasowałam. Z połowy cytryny wycisnęłam sok. Do soku dodawałam
Waniliowe ImprowizacjeDawno nie było u mnie nic słodkiego. Jakoś ostatnio skupiłam się bardziej na gotowaniu niż pieczeniu. Jednak, jako, że ze mnie spory łasuch, to dziś postanowiłam nadrobić trochę zaległości i upiec małe słodkie co nieco. Co prawda nie porwałam się na jakiś ambitny i skomplikowany wypiek, bo na taki akurat nie miałam czasu. Ale w lodówce zalegało od jakiegoś(...)solidnej łyżeczce prażonych jabłek, a następnie zlepiałam całość w trójkąt i odkładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po ulepieniu wszystkich rożków, blachę z ciastkami wstawiłam do piekarnika. Rożki piekłam 20 minut w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika (rożki wstawiłam do zimnego piekarnika). Po upieczeniu ciastka przełożyłam na metalową kratkę
Waniliowe Improwizacjejabłek 2-3 łyżki soku z cytryny 5 jaj 1szkl. cukru 1 mały cukier waniliowy 250g masła 2szkl. Mąki Szymanowskiej od Polskie Młyny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast Sposób przygotowania: Jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam na mniejsze kawałki. Pokrojone jabłka wymieszałam z sokiem z cytryny, aby nie ciemniały i odstawiłam(...)ponownie wymieszałam. Blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm Wyłożyłam papierem do pieczenia. Do blachy wyłożyłam ok. 1/3 ciasta i rozsmarowałam równomiernie. Na ciasto wyłożyłam pokrojone jabłka. Na wierzch wyłożyłam resztę ciasta i trochę je wyrównałam. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. godziny w 170 stopniach bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu ciasto studziłam na metalowej
Waniliowe Improwizacjebył fenkuł, którego nie miałam, nasiona kopru i cytryna, którą zjadły dzieciaki 😀Zrobiłam to na moje możliwości i wyszło bardzo smacznie. Wszystko dusiłam na patelni bez brudzenia innych naczyń czy blaszek do pieczenia. W [...] Artykuł Kurczak duszony w mleku, cebuli i czosnku pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąpodajemy np. z keczupem lub sosem pomidorowym. *omlet możemy też przygotować na patelni żeliwnej, którą można wstawić do piekarnika, wówczas omlet wstawiamy do piekarnika i pieczemy aż masa jajeczna zetnie się równomiernie, bez potrzeby przewracania. Smacznego! Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlak.pl - Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni
Na kulinarnym poligonieJeśli nie macie jeszcze pomysłu na dzisiejszy obiad to polecam Wam przepyszną zapiekankę z mięsa mielonego i warzyw. Jej wykonanie zajmuje kilka chwil a potem całość piecze się już sama :) Taką zapiekankę można przygotować np rano a zapiec po powrocie z pracy. Doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny :) Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube(...)przykrywką to nią zakryć). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 55 minut. W między czasie zrobić sos. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i przyprawami. Podpieczoną zapiekankę wyjąć z piekarnika. Posmarować sosem, posypać serem i ponownie piec w piekarniku około 25 minut, już bez przykrycia
Zrób to smaczniecukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao ok. 170g masła ok. 1,5kg jabłek np. papierówek cynamon do smaku Sposób przygotowania: Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 22cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Boki dodatkowo nasmarowałam masłem. Do miski wsypałam mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia i wszystko wymieszałam. Tą mieszankę podzieliłam(...)część składników sypkich wymieszanych z kakao. Na to znów jabłka i ostatnia część składników sypkich. Na wierzchu ciasta poukładałam zimne masło pokrojone na cienkie plasterki. Ciasto piekłam 60 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam w blaszce a następnie dodatkowo schłodziłam w lodówce, ale nie jest to konieczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia
Waniliowe Improwizacjecienkie niczym papier – ważne , żeby nie popękało. Gotowe płaty przykrywamy wilgotną ściereczką lub folią. Układamy jeden na drugim każdy kolejny podsypując skrobią – to ważne! Odkładamy do pieczenia. FASZEROWANA „BURRATA” * mozzarella – 3 kulki * ricotta – 100 g * MOWI PURE łosoś wędzony na zimno – 3 plastry * sól, pieprz * skórka z cytryny + sok * koperek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)smaku. Na ułożone w formie kilka płatów ciasta ( każdy płat smarujemy oliwą z mlekiem! ) wyciągamy farsz z ricotty. Układamy pomidory koktajlowe oraz pokrojone w plastry awokado. Pieczemy ok. 15-18 minut w 180C bez termoobiegu. Wyciągamy tartę i na gorącą układamy nadzianą wcześniej „burratę”. Dodajemy świeże liście szpinaku oraz zioła. Oprószamy solą i pieprzem. Zobacz jakie
Ostra na SłodkoDrożdże 50 g Mąka pszenna 2 łyżki Cukier łyżeczka Ciasto: Mąka pszenna 600 g Kefir 150 g Masło 20 g Sól łyżeczka + jajko do posmarowania bułki przed pieczeniem ,sezam Przygotowanie: W misce umieścić wszystkie składniki na rozczyn, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10 minut. w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać rozpuszczone(...)Rozłożyć na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozciągną maksymalnie na wielość blaszki i uformować na kształt koła. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać sezamem. nożem zrobić nacięcia na bułce. Pieczemy ok.30 minut w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu ( grzałka góra dół). Po upieczeniu bułkę podzielić
Kulinarne przygodyZachwyciły mnie od pierwszego wejrzenia. Zobaczyłam je w śniadaniowej telewizji. Jednak od razu pomyślałam, że ich pieczenie może wymagać cierpliwości. A nie każdy ją ma. Znalazłam fajny sposób aby ich pieczenie było łatwe i szybkie. Wykorzystałam dyspenser do zimnych sosów. Wlałam ciasto do butelki i szybkimi ruchami wyciskałam małe pancakesiki. Dyspenser to koszt(...)mąki gryczanej lub dowolnej mleko sojowe lub inne, może być też jogurt i maślanka (dałam niepełną szklankę sojowego) szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko (ekologiczne) ale wersji wegańskiej bez jajka olej do smażenia Składniki ciasta mieszamy do gładkiej konsystencji. Przelewamy do dyspensera. Rozgrzewamy patelnię a kiedy się rozgrzeje zdejmujemy ją na sąsiedni palnik. Wyciskamy
AZgotuj!rozmrozić – nie przesadzajmy wtedy z ilością, gdyż będą opadać! ). KRUSZONKA: Wszystkie składamy wyrabiamy szybko w palcach tworząc kruszonkę. Obficie posypujemy ciasto. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto pieczemy ok. 50-60 minut w 180C bez termoobiegu , z grzanie góra-dół. Smacznego
Ostra na SłodkoKlasyk w kuchni babci i mamy. Trudno wyobrazić sobie dzieciństwo bez ciasta drożdżowego. Oczywiście najlepsze prosto z pieca, pachnące i z dużą ilością kruszonki Dzisiaj drożdżowe z jagodami. Dla mnie to najlepsza wersja owocowa. Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzeba trochę cierpliwości, ale opłaca się. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko i 2 żółtka
Słodki sentymentblaszce posmarowanej olejem i posypanej lekko mąką. Odstawić na ok 10-15 minut. Ułożyć ulubione składniki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 250 stopni bez termoobiegu na pierwszą półkę od dołu. Pieczemy ok 12-15, aż składniki i ciasto z brzegu się zarumienią. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub
Kulinarne przygodysłodkości i bez mam fajny pomysł na chrupiące ciasteczka. Składniki: - 3 białka - 150 g cukru pudru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 100 g zmielonych orzechów włoskich Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, porcjami dodając cukier. Gdy piana jest ubita dodajemy mąkę oraz zmielone orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy bezy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszymy
Zainspirowana w kuchniBłyskawiczny chleb bez drożdży,na sodzie i proszku do pieczenia,prościej się nie da . Każdy sobie z nim poradzi.Chlebek wychodzi z chrupiącą skórką i miękkim środkiem .Polecam #zostańwdomu
Swojskie jedzonkorozwałkowywać ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Nie trzeba wtedy podsypywać ciasta mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok 13-15 minut w 180ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów. Wyjmujemy cytrynowe ciastka z piekarnika i studzimy. Ciasteczka są idealne się do lukrowania. Lukier można zrobić, mieszając cukier
Słodki Pomysłprzepisy i generalnie bazuj ą one na niemal tej samej, lub bardzo podobnej proporcji składników, w tym - na 1 jajku. Mnie się nie udało. Bez specjalnych dewagacji wbiłam kolejne i dokończyłam pieczenie. :) " I think you need a fruit cake for a funeral: there's something both comforting and bolstering (and traditional) about it. This
Lejdi of the housetakie domowe nachosy bo też jak ich niezdrowi bracia są w większości z mąki kukurydzianej. Ale to znacznie zdrowsza wersja bo bez ulepszaczy i bez smażenia w głębokim tłuszczu. Te są pieczone z minimalną listą składników. Kukurydziane chipsy Składniki: 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki oregano(...)chwilę ciasto, ulepi√ kulkę i odłożyć ją pod ścierką na 1/2 godziny. Następnie kulkę podzielić na pół, każdą z kulek rozwałkować na cienko w prostokąt na papierze do pieczenia ( papier musi być wycięty na wielkość blachy). Ciasto pokroić w trójkąty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, Piec ok 15-20 minut aż będą rumiane i chrupkie
Smaczny zeszytmasła (w temperaturze pokojowej) 100 g cukru szczypta soli 3 jajka (w temperaturze pokojowej) 140 g mąki 30 g budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka 35 g czekolady gorzkiej min. 75% kakao 70 g masła 70 g mąki 1 łyżka kakao 50 g cukru 40 g płatków owsianych Dodatkowo około
Relaxtimedodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować na niskich obrotach. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować na jej powierzchni ubite białka. Na wierzchu rozsypać płatki migdałowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 o C, piec z termoobiegiem 25 minut. Po upieczeniu bezę przełożyć na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem (papierem do góry), zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia. Krem
niecodziennikparyopakowanie ciasta francuskiego – dżem brzoskwiniowy/morelowy – kilka nektarynek Ciasto francuskie kroimy na równe kawałki, smarujemy dżemem a na wierzchu kładziemy pokrojone na ćwiartki nektarynki. Pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach bez termoobiegu. Dodatkowo wierzch można przesmarować dżemem lub posypać cukrem, ułożyć płatki migdałów. Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio Smacznierozwałkowywać ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Nie trzeba wtedy podsypywać ciasta mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok 12-15 minut w 180ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów. Wyjmujemy ciastka do dekoracji z piekarnika i studzimy. Uwagi: Aby ciasteczka nie ubrudziły się mąka warto wałkować
Słodki Pomysłnastępnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 min., pod przykryciem. Po 30 min. odkrywamy naczynie żaroodporne, a udka obsypujemy sezamem i pieczemy jeszcze kolejne 30-35 min. już bez przykrywania. Około 5 min. przed końcem czasu możemy włączyć termoobieg, aby skórka się zrumieniła
Kuchnia MagdaLenykroiło ciasto na kopytka. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i poukładałam na niej w odstępach przygotowane ciastka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Przed wstawieniem do pieca posmarowałam ciastka z wierzchu mlekiem. Ciastka/bułeczki piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu od razu wyjęłam je z piekarnika na metalową
Waniliowe Improwizacjedobrze. Ciastka smaruję dokładnie roztrzepanym jajkiem (łączenie rogów, wierzch ciasta oraz wystające środki ciastek). Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C , grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasteczka układam na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (wychodzą dwie blaszki). Piekę ok. 12-17 minut do ładnego, złotego koloru. Wystudzone posypuję cukrem pudrem. Smacznego
Zasmakuj KuchniPyszna, aromatyczna i bez mięsa zupa pełna kolorowych warzyw. Z pieczoną papryką, marchewką, pietruszką, ziemniakami, pomidorami i jarmużem. Całość doprawiłam kminem rzymskim, oregano, chili i czosnkiem niedźwiedzim. Gotową zupę posypałam startym parmezanem, który podkręca smak. Pycha! Zupa jest sycąca, pożywna, idealna na jesienne dni. Z pewnością godna polecenia Składniki: 2 średnie czerwone papryki 1 duża żółta papryka 1 średnia(...)utrzeć kmin rzymski. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Delikatnie natrzeć olejem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 25 minut. Następnie ostudzić, zdjąć skórkę i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło. Wrzucić
Oryginalny smakNONE X-NONE Składniki na 12 sztuk: 2 jajka ¾ szklanki jogurtu naturalnego ½ szklanki cukru ⅓ szklanki oleju Kropla olejku waniliowego Szczypta soli 2 szklanki mąki (bez dwóch łyżek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao Dodatkowo: 1 szklanka mrożonych wiśni 2 łyżki mąki 1 tabliczka czekolady deserowej Masa marcepanowa do przygotowania sukulentów Sposób przygotowania: Jajka z cukrem
Kuchnia w czekoladziemniejsze kawałki. Następnie rozwałkowujemy je na podsypanym mąką blacie na ok 3-4 mm grubości. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 12-15 minut w 180ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia […] Artykuł CIASTECZKA DLA BALETNICY – maślane ciastka z miodem pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki PomysłNiekwestionowany przebój lata, bardzo mięciutkie i wilgotne ciasto które można upiec bez problemu ze śliwkami i maślaną kruszonką. Pieczone na dużej blasze, podzielne , jest go naprawdę sporo i rośnie wysokie. Ciasto mało pracochłonne a bardzo smaczne. Polecam na weekend. Blaszka 25/30 cm lub większa Składniki: 4 duże wiejskie jajka 40 dag zsiadłego mleka 4,5 szklanki mąki tortowej używam(...)zawsze Młynomag 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny Dr.Oetker Maślana kruszonka: 1 szklanka mąki tortowej 10 dag masła ½ szklanki cukru Dodatkowo: 45 dag śliwek węgierek Sposób przygotowania: Maślana kruszonka: Mąkę pszenną wymieszać w misce z cukrem dodać kawałki pokrojonego zimnego masła
Wanilia i Kardamonprostu zostawiamy na dnie. Następnie przelewamy do naczynia ziemniaki wraz z mlekiem ze śmietanką. Rozkładamy równomiernie i posypujemy startym serem. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C z termoobiegiem (200° bez termoobiegu) przez około 40-45 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a ser ładnie się przypiecze. Na koniec, gotowe można posypać ulubionymi ziołami, u mnie natka pietruszki
PatiGotujełyżeczki cukru pieprz naturalny i sól do smaku rzepakowy do smażenia Jak zrobić buraczki na ciepło? Buraki bez obierania zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Do pieczenia najlepiej wybrać buraki o podobnej wielkości, wtedy upieką się w tym samum
Gotuj w domubardzo sezonowa zapiekanka z cukinii . Przepis jest niezwykle prosty, ponieważ nie trzeba podsmażać osobno żadnych składników. Wszystko łączysz razem w jednej misce a potem pieczesz w foremce. - warzywna zapiekanka z serem - bez podsmażania osobno składników - szybka, pyszna i bardzo prosta do zrobienia
AniaGotuje.plmniejsze kawałki. Następnie rozwałkowujemy je na podsypanym mąką blacie na ok 3-4 mm grubości. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok 10-12 minut w 185ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów. Wyjmujemy ciastka z piekarnika i studzimy. Ciasteczka dwa serca dekorujemy lukrem. Lukier królewski ‘Royal Icing’ z białkiem
Słodki Pomysłcytryny – ½ sztuki miód – 2 łyżki miękki kozi ser – 100g natka pietruszki – do posypania sezam – do posypania sól, pieprz olej do pieczenia Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200°C bez termoobiegu. Marchewki obierz i pokrój na nieduże kawałki. Obtocz je w oleju z kuminem i włóż do piekarnika 35 minut. W międzyczasie wymieszaj
wiecejwarzyw.plfolią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy i wkładamy do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną formy. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Pieczmy ok. 30-35 minut w 170C bez termoobiegu ( sprawdzamy patyczkiem ). Po wystudzeniu lukrujemy i posypujemy np. tak jak ja – prażonymi płatkami kokosa. Smacznego! PRZEPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ KASIA
Ostra na Słodkocukru ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 2 jajka 100 ml maślanki 50 g rozpuszczonego masła Wymieszaj mąkę z proszkiem i solą. W drugim naczyniu lekko roztrzep żółtka w maślance wymieszanej z rozpuszczonym masłem. Dodaj suche składniki i wymieszaj. Ubij pianę na sztywno i lekko wymieszaj z resztą ciasta. Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry aż będą rumiane. Podawaj(...)można również upiec z dodatkiem siemienia lnianego i owsianych płatków. Zamiast pszennej mąki można dodać orkiszową, czemu nie! Zawsze wymyślam jakiś nowy przepis na gofry. Piekę nawet gofry paleo . Są to gofry bez mąki, a więc i bezglutenowe. Każdy powinien mieć możliwość świętowania dnia gofrów nawet osoby cierpiące na nietolerancję glutenu. Bardzo lubię takie alternatywne gofry niskowęglowodanowe , zwłaszcza
codojedzeniawymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. 2. Na cebuli ułożyć kiełbasę, nakłuć ją kilkakrotnie wykałaczką. Wlać piwo. 3. Musztardę wymieszać z miodem, mieszanką posmarować kiełbasę. 4. Piec w 180st.C przez 30-40 minut bez przykrycia, co jakiś czas podlewać kiełbaski powstałym sosem. Smacznego!!! Źródło: Smaczna Pyza
Kuchnia domowa Anikilka łyżek sosu beszamel. Powtarzamy cały proces aż skończy nam się pomidorowe nadzienie. Wierzch lazanii można posypać tartym serem żółtym (ja nie zawsze go używam, bez sera też ta lasagna jest pyszna ). Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut (ja używam funkcji termoobiegu). Podajemy na ciepło z buraczkami czerwonymi i/lub z kimchi lub kapustą
Lamarida.plpapierze do pieczenia, smarujemy przy użyciu szczeciniastego pędzelka oliwą z oliwek i posypujemy odrobiną soli morskiej. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do zezłocenia przez 10-12 minut. W tym czasie wałkujemy kolejne krakersy. Po wyjęciu studzimy gotowe krakersy na kratce i tak samo pieczemy kolejne partie. Krakersy przechowujemy w szczelnym pojemniku, bez dostępu wilgoci , w suchym(...)pół opakowania) 170ml ciepłej wody 3 łyżeczki cukru (15g) 2 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżki drobno posiekanego rozmarynu (zużyłam 7g samych listków) ½ łyżeczki soli DO PIECZENIA około 100-120ml oliwy sól – najlepiej morska w płatkach (więcej o soli pisałam TUTAJ
Karo in the Kitchenjeszcze chwilę ubijamy. 2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak i wlewamy miesząc roztopione masło. 3. Na koniec dodajemy sok z cytryny i skórkę, mieszamy i wykładamy do wcześniej wysmarowanych i wysypanych bułką tartą foremek. Pieczemy w 180 stop. przez 20 minut bez termoobiegu Jeszcze ciepłe babeczki wyjmujemy z foremek. 5. Wystudzone babeczki polewamy czekoladą
Gotowanie...to proste !Bez żadnych „udziwniających „ go dodatków. Sernika staromodnego, pieczonego według dawnej receptury… Jako sernikomaniak pragnę nadmienić, że wracam pokornie z takim oto przepisem 😊 Spontanicznie, weekendowo , przy okazji wykonywania kilku innych ciach powstał on. Sernik pod pierzynką w kratkę 😊 Smacznego! Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowe ciastamnie bezglutenowa) Zetrzeć ziemniaki i cebulę na małych oczkach. Odsączyć wodę, dodać mąkę, jajko, sól i pieprz. Wymieszać. Rozgrzać gofrownicę i lekko posmarować olejem. Piec gofry na złoto. Ja smażyłam gofry bez tłuszczu. Podawać zaraz po upieczeniu wtedy są najbardziej chrupiące. Dodatki: jajko, łosoś, twarożek, salsa z pomidorów z awokado
AZgotuj!przyprawy oraz mleko, miksujemy do połączenia się składników. 2. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta piernikowego i delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką silikonową bez użycia miksera. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 C na ok. 50-60 minut. Pod koniec wykonać próbę patyczka. 3. Upieczone ciasto przekładamy
Apetyczna babeczkagłównego dania. Z powodzeniem można zrezygnować z ziemniaków. Takie buraczki są bardzo treściwe i smaczne. Stare buraki obgotowuję 15 minut młode można bez gotowania. Bez gotowania można też przygotować ale czas pieczenia należy wydłużyć. Oba sposoby wypróbowałam i raczej skłaniam się do podgotowania buraczków wcześniej. Składniki 3 średnie … Czytaj dalej Pieczone buraki z orzechami i miodem
gotuj ze mnąpuch. Dodajemy żółtka, mieszamy, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wlewamy mleko, mieszamy, dodajemy kakao, ponownie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 minut/180C. Studzimy. MASA SEROWA: Masło ucieramy z żółtkami cukrami na puszystą masę, dodajemy do zmielonego sera, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy krotko, do połączenia składników. Dodajemy pianę(...)zachowując równe odstępy. Przestrzenie pomiędzy ciastem wypełniamy masą serową. Na masę serową układamy pozostałe 4 paski ciasta,a a przestrzenie ponownie wypełniamy masą ( ma powstać szachownica ). Pieczemy ok. 50 minut/180C ( góra-dół, bez termoobiegu ). Uwaga! Wierch biszkoptów lubi si przypiekać! Możemy temu zapobiec przykrywając ciasto folią aluminiową. Studzimy w uchylonym piekarniku. Całość posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopioną czekoladą
Ostra na SłodkoWszystkie składniki dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego, które należy ułożyć (z odstępami i bez spłaszczania) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12 minut w 180 stopniach, a następnie ostudzić na kratce. (Początkowo będą bardzo delikatne, ale szybko nabiorą właściwej
Di gotujeciasto wykładamy porzeczki i posypujemy kruszonką. Ja jeszcze na wierzch posypałam nieco porzeczek, po upieczeniu były czarne niech Was to nie zdziwi, spiekły się. Pieczemy niecałą godzinę grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Gotowe ciasto możemy posypać dodatkowo przesianym cukrem pudrem. Jest teraz u nas bajkowo, bo takie ciasto rozpływające się w ustach jest naprawdę
Zasmakuj Kuchnijedną gorzką i dwie mleczne) 300 g cukru 200 g masła 140 g mąki pszennej 4 jajka 4 czubate łyżki kakao około 100 g wiśni bez pestek (użyłam mrożonych) łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Polewa: tabliczka czekolady 2 łyżki kakao 3 łyżki masła łyżka cukru około 100 ml śmietany 30% Przygotowanie Masło roztapiamy w rondelku, następnie dodajemy
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: Ciasto: • 3 szklanki mąki pszennej • 250 g masła lub margaryny • 3 żółtka • 1/2 szklanki cukru • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: … Czytaj dalej Sernik z bezą/ros
gotuj ze mnąmielonka drobiowa. Mięsko mielone jest z udźca indyka z dodatkiem małych kawałeczków piersi kurczaka a całość doprawiona czubrycą czerwoną. Podobną wędlinkę już robiłam tylko jako pieczeń . składniki: 800 g udźca z indyka bez kości i skóry 200 g piersi z kurczaka 2 łyżki czubrycy czerwonej 10 g soli* Mięso z udźca indyka zmielić na małych oczkach. Pierś kurczaka
Monia miesza i gotujeNasmaruj szaszłyki marynatą za pomocą pędzla kuchennego. Wstaw mięso na min 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st (z termoobiegiem, 220 st bez termoobiegu). Wstaw naczynie z kurczakiem i piecz mięso przez godzinę, co 15-20 minut przekręcaj nieco kurczaka jak na rożnie. W międzyczasie pokrójcie drobno sałatę oraz czerwoną kapustę i włóżcie do osobnych misek
nietylkopasta.plwłaśnie cukinia Wystarczy odrobina soli, a żeby było jeszcze zdrowiej, może być i bez! Zobacz też: Chipsy z fioletowych ziemniaków Pieczona ciecierzyca z puszki – zdrowa przekąska Przepis na chipsy z cukinii Drukuj przepis Czas gotowania: 2 godziny Składniki cukinia łyżka oleju rzepakowego papier do pieczenia opcjonalnie: sól Przepis 1 Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Najlepiej
Kuchnia Bazyliiczekoladową masę. Na końcu wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 150*C piekarniku (bez funkcji termo obiegu) przez 60 minut (to tzw. suchego patyczka). Studzimy. Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie serek mascarpone miksujemy
VioletoweKucharzenieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort z wiśniami i advokatem Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 5 łyżek oleju Nadzienie: 400g mrożonych wiśni + 3 łyżki wody 30g mąki ziemniaczanej + około 1/3 szklanki wody 2-3 łyżki cukru
Mała Cukierenkasię, że nic nie dojdzie. Nawet jak wybrana rzecz okaże się klapą to jest jeszcze czas na wymianę i przede wszystkim masz spokojną głowę i bez stresu możesz zabrać się np. za pieczenie pienriczków Efekt dzisiejszych zakupów jest taki: kupione dwie rzeczy, ale raczej pójdą do wymiany, załamanie i przerażenie, że jednak zostało kilka dni, a ja nadal
365 dni dookoła kuchnimasę. Dodać jajko i znów zmiksować do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę, wyłożyć na spody ciasteczkowe, do wysokości papilotki (fot.3) . Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180ºC (góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 15 minut, tylko do momentu ścięcia masy. Wyjąć z piekarnika (nie wyciągać z formy!) i wystudzić. Masę kajmakową przełożyć do kubeczka. Wymieszać łyżką
Świat Ciastagrojera i 1/2 parmezanu. Odcedzony makaron wymieszać w dużej misce z mięsem, fasolą i sosem. Napełnić formę do pieczenia. Wymieszać tartą bułkę z pozostałym grojerem i parmezanem, posypać zapiekankę. Zapiekankę piec 20-30 minut grzaniem góra+dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Podawać. Przepis pochodzi z jakiejś mini książeczki z zapiekankami kupionej kiedyś w kiosku przy uczelni
Zasmakuj KuchniSpróbujecie raz, a już nigdy nie wrócicie do pierników robionych tylko na pszennej mące. Rozgrzewamy piekarnik do 175⁰C. Mieszamy ze sobą suche składniki ciasta (bez cukru): obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, kakao i mielone przyprawy. Goździki, ziele angielskie i anyż ucieramy na pył w moździerzu lub mielimy w elektrycznym młynku. Masło do ciasta powinno być miękkie
Karo in the KitchenDziś mam dla Was pyszną propozycję śniadaniową i sprytny sposób na przemycenie dyni dla tych, którzy za nią nie przepadają. Dodam jeszcze, że takie śniadanie bez problemu przygotujecie w pół godziny z pieczeniem, jeśli tylko posiadacie upieczoną dynię. Składniki (na ok 5 muffinek): 1 szklanka płatków kukurydzianych Lubella kakao i miód 2 łyżki mąki pszennej
Cynamonowe szczęściemniejsze kawałki, żółtka, mleko i ekstrakt. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, wycinać kształty (równą ilość ciasteczek z dziurką i bez). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach około 10 minut. Po przestudzeniu przełożyć ciasteczka powidłami śliwkowymi i posypać zmielonym na puder ksylitolem. Przechowywać w pudełku (ciasteczka zmiękną
Fitkotpieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy 3 miski. W jednej składniki kruszonki mieszamy w palcach do uzyskania sypkiej kruszonki :) W pozostałych mieszamy osobno składniki suche i mokre, po czym łączymy i mieszamy razem. Napełniamy foremki muffinkowe (u mnie blaszana na 12 sztuk) do 3/4 wysokości i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut (bez
Moje Kuchenne RewelacjeWycinamy kubkiem lub szklanką bułeczki (najlepiej użyć szerokiego kubka). Otrzymamy 7-9 bułeczek. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i smarujemy wierzch jogurtem. Pieczemy ok. 12-15 minut w 220ºC (bez termoobiegu) – powinny się zarumienić. Po upieczeniu przekrawamy bułeczki na pół i smarujemy dżemem (na jesienno-zimowe śniadanie polecam pomarańczowy – będziemy mieć odrobinę słońca
Poezja smakupapierem do pieczenia, niech tak sobie jeszcze poleżą i podrosną z 15 minut przed pieczeniem. W międzyczasie zaangażuj jakiegoś Miśka do wyczyszczenia rondelka po budyniu, będzie mnie skrobania i mycia Lekko podrośnięte drożdzówki piecz w rozgrzanym do 170 C piekarniki (bez termoobiegu!) przez 15-20 minut w zalezności od wielkości drożdżówek. Smacznego! ps. Jeszcze ciepłe posypałam kandyzowanym
greenscarfPrzepis na najbardziej czekoladowe, królewskie ciastka brownie! Proste, pyszne, rozpływające się w ustach i bez dodatku cukru. Czas przygotowywania: 40 minut Pieczenie: 20 minut Ilość ciastek: 16-20 dużych ciastek
AniaGotuje.plPomidory umyć i pokroić w grube plasterki. Kulki mini mozzarelli odsączyć z zalewy i pokroić je w plasterki. Na filetach rozłożyć plasterki pomidora oraz mozzarelli. Piec około 17-20 minut w 210ºC (bez przykrycia!), aż do rozpuszczenia się mozzarelli i upieczenia się mięsa z ryby. P.S. Poniższy przepis nie jest żadną kryptoreklamą popularnego sklepu. Jeżeli jesteście ciekawi
Ugotowaćukładamy je na blaszce spłaszczając je na ciasteczka i robiąc w środku wgłębienia na marmoladę następnie dajemy na każde ciasteczka po odrobinie marmolady. Gotowe pieczemy w 200 stop. grzanie góra - dół bez termoobiegu przez 8-10 minut. Ważne aby się za mocno nie przypiekły. Przepis kiedyś spisany ( nawet nie pamiętam skąd) i lekko przekształcony
Gotowanie...to proste !brownie naprawdę jest niezłe, to nie tylko moja opinia, bo degustację zrobiłam w szerszym gronie i każdemu smakowało, wszyscy byli mocno zdziwieni, że ciasto bez cukru może być tak słodkie. Składniki: / piekłam w małej tortownicy o średnicy 18 cm/ ½ szklanki migdałów ½ szklanki mąki kokosowej 2 ugotowane i obrane buraki ćwikłowe 3 jajka szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu(...)malin Sposób przygotowania: Wydaje mi się, że tego ciasta nie da się zepsuć, jedynie można spalić :) Buraki ugotowałam sobie rano, potem pobiegłam na trening i wieczorem zabrałam się za pieczenie. Z tego co przeczytałam stwierdziłam, że ciasto przygotowuje się dość szybko, więc od razu włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę na 180 stopni. Migdały zmieliłam w blenderze
Blondynka Gotujeciasto będzie miało spokój. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Z każdej uformuj owalny placek rozciągając ciasto i uklepując. Przełóż na ciepłą/nagrzaną blachę. Piecz w nagrzanym do 230 C piekarniku bez termoobiegu! przez 4-5 minut. Po upieczeniu posmaruj chlebki delikatnie ulubionym olejem, aby ładnie je zglazurować. *ja lubię lniany. Smacznego! Artykuł Indyjskie chlebki
greenscarfgrubej tarce, układamy na wierzchu tarty. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki i wykrawamy z niego paski, które układamy na tarcie. Ciasto malujemy mlekiem. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu przez około 40 minut, aż masa się ładnie zetnie, a ciasto zezłoci
Kulinarne przygody Gatityfishfriday. Co powiecie na nowy przepis na piątkową rybkę? Tym razem polędwiczki z dorsza. Dorsz jest białą rybą o zwartym mięsie, świetnie nadaje się do pieczenia. Tym razem upiekłam go w piekarniku bez przykrycia, ale żeby nie był suchy posypałam go kruszonką z mielonych migdałów i posiekanych ziół. Jako dodatek proponuję delikatne puree z kalafiora gotowanego w mleku
Dietologpowstają z pełnych zbóż, a za ich nadzienie zwykle służą różnorodne warzywa. Jak dzisiaj, kiedy przygotowałam naleśniki gryczane bez dodatku jajek czy mleka, smażone bez tłuszczu i podawane z rukolą oraz pieczonymi paprykami, cukiniami i marchewką, wszystko polewając sosami jogurtowymi. W ten nieskomplikowany sposób zaserwowałam proste, zdrowe i odżywcze danie, które kusiło kolorami oraz smakiem Składniki(...)podawać np. z sosami jogurtowymi. Pieczone warzywa: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 średnia marchewka 2 małe cukinie 2 łyżki oleju nierafinowana sól, czarny pieprz, łyżeczka suszonego oregano Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski (około 1,5-cm grubości), przełożyć do dużego naczynia do zapiekania lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać olejem, posypać sporą
Even Better Foodmąki pszennej 220ml zsiadłego mleka 125g drobnego cukru 100g masła 2 jajka 250g cukinii startej na tarce o grubych oczkach (może być ze skórą, ale bez pestek) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 150g orzechów włoskich LUKIER 100g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Wykonanie: - składniki
Smakołyki Berenikipudru na piankę: galaretka o smaku tropikalnym 250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego ( z lodówki) na wierzch: duże, dojrzałe mango galaretka o smaku pomarańczowo-morelowym (bez żelatyny, tężejąca w godzinę) Foremkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaForemki do rurek smarujemy margaryną lub tłuszczem, aby po upieczeniu ciastka łatwo zeszły. Piekarnik włączamy na 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rurki będą się piekły przez 15 minut na środkowej półce bez termoobiegu. Na foremki do rurek nawijamy paski ciasta i układamy na blasze. Smarujemy białkiem z mlekiem i posypujemy drobnym cukrem. Wstawiamy do piekarnika
Kuchnia od dwojgaSuperszybkie ciasto z dowolnymi owocami, którego wykonanie zabiera tylko 10 minut. Wychodzi wilgotne, kwaskowe i bez zakalca, co niestety przytrafia się podczas pieczenia tego typu ciast. Można użyć dowolnych, sezonowych owoców. Składniki: – 1 duży jogurt grecki 450 g – 2,5 szklanki mąki pszennej – 3/4 szklanki cukru – 2 jajka – 1/2 szklanki oleju
To co kochamczekoladową masę. Na końcu wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 150*C piekarniku (bez funkcji termo obiegu) przez 60 minut (to tzw. suchego patyczka). Studzimy. Po wystudzeniu kroimy na trzy równe blaty. Krem: W garnku podgrzewamy śmietankę, dodajemy
VioletoweKucharzeniepieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Foremkę o wymiarach 25x12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę mięsa, rozsmarowujemy połowę pasty warzywnej. Następnie ponownie wykładamy i dociskamy resztę mięsa. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę pasty. Mięso pieczemy w 200*C przez 60 minut (bez termo obiegu
VioletoweKucharzeniestopniowo cukier puder. Ważne jest żeby cukier dodawać małymi partiami, najlepiej po łyżce. Na koniec dodać mąkę. Ubijać jeszcze chwilę. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Bezy wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszyć w piekarniku nagrzanym do 100 stopni z termoobiegiem przy lekko uchylonych drzwiczkach ok. 1 godzinę i 15 minut
Agusiowe smakołyki- przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę. Średnią tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia - lub ewentualnie wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo(...)kruszonką. Piec w temp. 180C ok. 50-55 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu ; grzałka góra-dół. Uwaga! Przy użyciu rabarbaru jako dodatku, wskazane jest piec ciasto trochę dłużej; przy dodaniu czereśni czy wiśni należałoby skrócić czas pieczenia co najmniej do ok. 45 min. Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się
Grunt to przepis!Jeżeli decydujemy się na dodatek mielonego lnu, możemy odrobinę zwiększyć ilość wody aby chlebek nie wyszedł nam zbyt suchy i twardy. Masę z dodatkami (lub bez) przelewam do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i od stawiam przykryte ściereczką na kolejne 12h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 12h ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około
Gar Zdrowiaktórej piekliśmy murzynka wykładamy nowym papierem do pieczenia. wkładamy do niego murzynka i kroimy go na paski. Wyjmujemy co drugi pasek i w to miejsce wlewamy masę serową. 6. Na miejsca z serem układamy pozostałe paski i zalewamy reszta masy. Gotowy sernik pieczemy w 180 stop. grzanie góra - dół bez termoobiegu przez 50-60 min. Polewa Czekoladowa
Gotowanie...to proste !najbardziej tak :) Pyszny serniczek ? ależ owszem ;) Zastanawiacie się nad ciastem na weekend majowy ? Proponuję zrobić ten sernik . Delikatna masa polana pyszną polewą . Można sernik zrobić bez spodu . Wymiary blaszki : 38x25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 min. + 60 minut Składniki na ciasto: 1 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 szkl. cukru
Różne smaki w kuchniżurek lekko się zagęści. Podajemy z ugotowanym jajkiem i pieczoną kiełbaską. PIECZONA KIEŁBASA : Ugotowaną w wywarze kiełbaskę nacinamy nożem w kilku miejscach i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200℃ bez termoobiegu, aż lekko się zrumieni. Część kroimy w plastry i dodajemy do zupy, pozostałą układamy na półmisku i podajemy z chlebem i chrzanem
cool and mintykupiłaś(eś) już zmielonego. Do zmielonego sera dodać ksylitol, białko, aromat, wymieszać szpatułką. Masę wyłożyć do foremek na spód, na górę nałożyć kleks konfitury. Piec w rozgrzanym piekarniku w 175 stopniach (bez termoobiegu) 25 minut. Po tym czasie serniczki wyjąć, całkowicie wystudzić, następnie schodzić w lodówce. Daj znać czy przepis się podoba, daj znać czy smakowało, jeśli udało
Mój pomysł naminionym tygodniu już czterokrotnie upiekłam muffiny. A to dlatego, że szybko się je robi. Jemy je na śniadanie. Są bez cukru, bez glutenu. Pięć minut przygotowanie, 25 minut pieczenie. 1 szklanka mąki jaglanej 3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych dojrzała gruszka pół łyżeczki kardamonu 1 łyżka płatków migdałowych szklanka mleka jaglanego jajko 1 płaska łyżeczka sody i proszku
AZgotuj!odstawcie na pół godziny. Każdą pitę spłaszczcie dłonią na placuszek o średnicy 10-12 cm. Odstawcie jeszcze na kwadrans. W tym czasie nagrzejcie piekarnik bez termoobiegu do 240 st. Zaparujcie go, pieczcie pity około 8-10 minut. Studźcie na kratce
OliveandThymeczęści. Z każdej części ciasta formujemy cienki wałek, który mocno obtaczamy w mące. Ciasto kilka razy skręcamy, aby nadać paluchom fajniejszy kształt i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy dość obficie smarujemy wodą. Najlepiej zrobić to pędzelkiem kuchennym. Na koniec paluchy posypujemy ziarnami słonecznika i sezamu. Tak przygotowane paluchy ponownie umieszczamy w ciepłym miejscu na 60 minut(...)który jeszcze trzyma ciepło. Nie podgrzewam go już.) Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. (Paluchy w tym czasie czekają na zewnątrz) Paluchy pieczemy 20 minut na grzałkach: dolna +górna, bez termoobiegu. Paluchy studzimy na kratce. Smacznego
Smak mojego domugłównej. Nie będę stanowić wyjątku i zaproponuję Wam pyszne migdałowe ciasto z truskawkami. Mięciutkie, puszyste, wilgotne... Wprost marzenie! Składniki: 150g mąki 80g mielonych migdałów (bez skórek) 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 małe jajka 125ml jogurtu greckiego lub śmietany 12% 80ml oleju rzepakowego 0,5 szklanki cukru 300g truskawek 3 łyżki
Obiad gotowylekko ostygnie dodać roztrzepane jaja i cukry. Następnie przesianą mąkę i razem wszystko wymieszać. Ciasto przelać do małych foremek ( np. silikonowych) do babeczek. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ( bez termoobiegu ) ok. 10-20 min. w zależności od wielkości foremek jakie mamy i piekarnika. Ciastka powinny być lekko popękane na wierzchu
Kuchnia PaulettesPrzygotowania do świąt wkroczyły w ostatnią fazę. Spieszę więc z kolejnym przepisem bez zbędnego rozpisywania się bo zaraz pędzę piec pierniczki. Jest to kolejny przepis na śledzie, które uwielbiam i które w okresie zimowym zajadamy dość często. Filety śledziowe należy dzień wcześniej zamarynować w occie jabłkowym z dodatkiem przypraw. Następnego dnia przygotować farsz z jabłek, cebuli, kiszonego ogórka
Wiem co jembloga zcukrempudrem , zmieniłam tylko nieco krem. składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru (40g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa galaretkowo-bananowa 3 galaretki cytrynowe 1 l wody 6-7 dużych bananów sok z cytryny do skropienia bananów masa śmietankowa z czekoladą
Monia miesza i gotujePrzepis na babkę makową który pochodzi z mojej ulubionej starej książki, babkę zrobiłam ekspresowo bez żadnych niespodzianek, świetna dla początkujących piekarzy : ) Piekłam w formie na keks jednak można upiec ją również w tradycyjnej formie na babkę. Czytaj więcej
Pychotkaaamomentu aż woda z grzybów odparuje i dodaję śmietanę, sól i pieprz. Sos wykładam na plastry karkówki. Następnie układam pokrojone wcześniej pozostałe ziemniaki. Piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, bez przykrycia, ok 2h. Smacznego
Cook&Loveopakowanie ciasta francuskiego – dżem brzoskwiniowy/morelowy – kilka nektarynek Ciasto francuskie kroimy na równe kawałki, smarujemy dżemem a na wierzchu kładziemy pokrojone na ćwiartki nektarynki. Pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach bez termoobiegu. Dodatkowo wierzch można przesmarować dżemem lub posypać cukrem, ułożyć płatki migdałów. Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio Smacznieangielskiego i piec w 180 st C. Na patelnię (przestygniętą - nie będzie pryskać) wlać wino ok lampki zdeglasować i lekko zredukowany cydr przelać do kaczki. Piec ok 45 min, a na końcu bez pokrywki. Pora poszatkować podsmażyć na sporej łyżce masła z dwoma listkami laurowymi. Dodać ryż i chwilkę trzymać na ogniu. Następnie wlać ok lampki cydru, wymieszać
Gaździnka warzyprzykryły pastę. Zwijamy wzdłuż dłuższej części w rulon, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, kroimy w romby. Układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w temp. 180C na środkowej półce bez termoobiegu przez kilka minut aż zrobią się rumiane a ser wyraźnie się roztopi. Smacznego
Zasmakuj Kuchnizawinąć ciasto formując je na kształt pieroga. Rozbełtać jajko w misce i posmarować nim wierzch calzone. Piekarnik nagrzać do 180º na dolną funkcję grzania bez termoobiegu. Calzone przełożyć na blachę i piec 40 – 45 minut
kuchniabellissima.wordpress.comJest naprawdę pyszne. Składniki: • 240 g miękkiego masła • 200 g cukru • 4 jajka • 1 opakowania cukru waniliowego • 200 g mąki pszennej • 40 g budyniu waniliowego bez cukru • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 800 g śliwek lub innych owoców sezonowych Sposób przygotowania: 1. W misce lub makutrze utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, aż otrzymamy puszystą, jasnokremową
W mojej kuchnistrony, aż nie będą już surowe w środku. Można także szybko i krótko obsmażyć kotleciki na dużym ogniu, a następnie przełożyć do żaroodpornej formy i piec około 10 minut w temperaturze 150℃ bez termoobiegu
cool and mintyNastępnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką, odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. KROK 3: Jajko roztrzep w szklance i posmaruj nim wyrośnięte bułki. Dzięki temu będą ładnie błyszczały i sezam się do nich przyklei. Posyp sezamem. Piecz w temp. 200C na środkowej półce bez termoobiegu przez około 15 minut - 20 minut. Jeśli chcesz
Zasmakuj Kuchnizaledwie 2%, chociaż z jednej strony to dobrze, bo baton być może byłby zbyt kwaśny. Idealna konsystencja, duże kawałki dodanych składników, świetny smak sprawiają, że bez zastanowienia sięgnęłabym po niego kolejny raz. Pieczone młode fasolki soi "słodka chilli" edamame - młoda soja (92%) * przyprawa słodka papryczka chilli (7.5%) (cukier, sól, laktoza, czosnek, pomidor, papryka, ekstrakt drożdży, chilli, cebula, kumin
Zdrowie na języku :Pprzepyszny. No to zaczynamy: SKŁADNIKI NA BISZKOPT ORZECHOWY -5 jajek -3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich -3/4 szklanki cukru -1 budyń śmietankowy 40g bez cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szklanki mąki pszennej tortowej PONCZ -0,5 szklanki przegotowanej wody -5 łyżek wódki -1 łyzka cukru MASA NUTELLA -700ml śmietany
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudelikatnie przy tym mieszając wszystko łyżką. Następnie dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. na wierzchu układamy wiśnie i maliny, delikatnie wciskając je w ciasto. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni bez termoobiegu przez 40 minut, do suchego patyczka. Od razu wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem
Kulinarne przygody Gatitycukinia, marchewka, papryka pozbawione pestek i pokrojone w słupki) lub krakersami. Proporcje na około 300ml pasty, idealna porcja na mecz piłki nożnej z dogrywką. 1 pieczona pierś z kurczaka 1 marynowana papryka (bez pestek) 200 gram serka do kanapek 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki przyprawy curry Kurczaka podzielić na kawałki i przetrzeć w miarę możliwości
Czerwony GupikDokładnie i delikatnie wymieszaj masę. Następnie wyłóż ją na papier do pieczenia, przykryj także papierem do pieczenia, wałkuj lekko dociskając. Po tej czynności zdejmij papier, wykrawaj szklanką lub czymś innym okrągłym ciasteczka. Piecz na środkowej półce w temp. 180C bez termoobiegu przez 7-10 minut. Jeśli ciasteczka się rozpadają dodaj mielonego siemienia lnianego
Zasmakuj Kuchnimiało ładną kołderkę z masła i czerwonych pestek granatu. 2. Jeśli chcecie upiec taki pasztet musicie dodać do niego 2 średnie jajka oraz bułkę tartą. Pieczcie wtedy do 35 minut w 180C bez termoobiegu
Zasmakuj Kuchniforemki wylepione ciastem farszem (wejdą minimum dwie łyżki) a z reszty ciasta ułóż na wierzchu ozdobne paski, przyklep je łyżką, aby nie odchodziły podczas pieczenia. Piecz w temp. 190 C z termoobiegiem (bez termoobiegu w 200 C) przez około 25 minut. Jak widzisz, babeczki wychodzą z formy bez problemu. Smacznego! Artykuł Wytrawne wegańskie babeczki z kaszą
greenscarfbiałego pieprzu Wykonanie: Umyte, osuszone filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą morską, białym pieprzem, skropić oliwa, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C, piec około 20 minut w tej temperaturze bez przykrycia. Soczewicę opłukać, zalać wodą , gotować około 10 minut (al dente), odcedzić. Dodać posiekane suszone pomidory , oliwki, pietruszkę, 4 łyżki oliwy, świeżo wyciśnięty
Wino Francja Kuchniajajek – osobno żółtka i białka • 1 szklanka cukru, w tym 1 cukier waniliowy • 2/3 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 3 łyżki ciemnego kakao bez cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt kokosowy: • 5 białek • 1 szklanka cukru • 200 g wiórków kokosowych • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: • 300 g masła
W mojej kuchnijajka 1 szklanka cukru muscovado (moze byc rowniez cukier puder) 1 szklanka mąki bezglutenowej Shar (tej z ciasteczkiem) 200 g margaryny bez laktozy (Benecol bez laktozy) 1 łyżeczka proszku bezglutenowego do pieczenia 1/2 olejku migdałowego 1/2 opakowania cukru waniliowego Składniki na masę: 1 opakowanie (0,5 kg) maku zmielonego lub do mielenia garść rodzynek 1 skórka
Lajtkraft food intolerancePolędwiczki drobiowe pieczone z rozmarynem i oliwkami. Pomysł na przyrządzenie polędwiczek drobiowych, spontaniczny. Dobór składników oraz sposób ich pieczenia można wypracować sobie indywidualnie. Mięso jest delikatne, także nie potrzebuje większych zabiegów. Zapraszam. Składniki: 8 polędwiczek drobiowych 1 garść oliwek 2 czerwone cebule 8 ząbków czosnku kilka gałązek świeżego rozmarynu sól morska pieprz(...)ćwiartki cebule i pokrojony w plasterki czosnek. Ułożyć gałązki rozmarynu oraz oliwki, skruszyć ostrą papryczkę. Całość skropić sokiem z cytryny i oliwą. Przykryć folią aluminiową. Piec w 200 stopniach. Po 25 minutach bez folii z dodatkiem masła drugie 25 minut w do zrumienienia się. Podawać z ulubionymi sosami oraz chrupiącą świeżą bagietką
Wino Francja Kuchnianagrzać do 230° C. Kaczkę ponacinać na piersiach i ułożyć w żaroodpornym naczyniu bez zamykania piersiami w dół. Dołożyć masło. Piec 0,5 godz. Po tym czasie zamknąć naczynie i piec kaczkę w temperaturze 180°C przez 2 godz. Kaczka w trakcie pieczenia powinna być obrócona na drugą stronę
Przepisy KulinarneStudzimy! Gdy wystudzimy dodajemy 5-6 całych jaj. Miksujemy na gładką masę. Blaszkę smarujemy i wykładamy pergaminem. Masę dzielimy na 2 części, każdą z nich pieczemy po ok 20 min w 200* bez termoobiegu. SKŁADNIKI na masę: 0,5 l mleka 1 szklanka cukru kryształu 1 budyń 2 żółtka 250 gram masła 1,5 szklanki mleka zagotować
Moje Słodkie Piekiełkoodrobinie kremu i zwijamy jak rogaliki pamiętając by końcówka ciasta była zawsze na spodzie. 4. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem kryształem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C (bez termoobiegu) ok 25 minut (do zrumienienia). Do przygotowania rogalików możemy użyć dowolnego nadzienia: białego sera, budyniu, marmolady lub cząstek owoców
Kuchnia w czekoladzieBez zbędnych wstępów - idealna na śniadanie, aromat pieczonej chałki rozbudzi nawet największego śpiocha (potwierdzone!).Jeżeli doczeka - następnego dnia jest równie dobra, co zaraz po upieczeniu :). Składniki 450 g mąki pszennej torebka suchych drożdży (8 g) 1 łyżeczka kurkumy 100 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody 1 jajo 2-3 łyżki miodu 2 łyżki roztopionego masła (ew. oliwy) Spora(...)godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić ciasto na 3 wałeczki, zapleść warkocz, końce podwijając pod spód. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie spora, szeroka keksówka),odstawić do wyrośnięcia na kolejne pół godziny. W tym czasie przygotować kruszonkę - połączyć wszystkie składniki, tak aby uzyskać okruchy. Wyrośniętą chałkę posmarować mlekiem, posypać kruszonką
Kuchnia w szuwarachprawdziwy sernik :) Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, 125 g masła, 3/4 szklanki cukru, 2 żółtka, 1 łyżka gęstej śmietany, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 500 g białego sera półtustego, 3 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 budyń waniliowy, 75 g masła, 1 łyżka cukru waniliowego. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przekładamy(...)białek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Masę wylewamy do tortownicy na ciasto. Pozostałe ciasto z lodówki kruszymy na masę serową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach bez termoobiegu
Aga w kuchniszerokie mają być. ja lubię w miarę wąskie. Układamy je na blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni bez termoobiegu przez ok. 15 minut. faworki powinny być lekko przyrumienione. Gdy są już upieczone przekładamy je na talerz i posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody GatitySzpatułka to przedmiot bez którego nie wyobrażam sobie gotowania i pieczenia. No wiem, kiedyś używało się łyżki, używałam i ja. Dziś wolę szpatułkę. Lubię jak ciasto z miski wybrane jest idealnie. Poza tym przy gotowaniu nie rysuje się garnków. Szpatułek w swojej szufladzie mam kilka. Tak się uzbierało, bo szukałam tej idealnej dla mnie. Jedne są elastyczne
Blondynka Gotujemałej tarce czosnkiem polać olejem najlepiej zrobić to na noc 2. • Zamarynowanego kurczaka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wlać troszkę wody na dno blachy piec w piekarniku 190 stopni ponad godzinę bez termo obiegu
W królestwie smaków Beaty/malacukierenka Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Biszkopt kokosowy: 5 białek 1 szklanka cukru 200g wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem
Mała Cukierenkajeden. Dlatego dziś przychodzę z pomocą ja i serwuje przepyszne, a co ważne szybkie danie dla każdego. Zapraszam... Skala smaku 10/10 dla dzieci zrobiłam bez farszu u góry tzn. po pierwszym pieczeniu już były gotowe do zjedzenia. Cukinia nie jest konieczna, mój Ł. zjadł z ziemniaczkami . Żródło: Kwestia smaku Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka 3 łyżki masła
Kubki smakubardzo lubię gotować i oczywiście są cudowne zapachy, które kojarzą się tylko i wyłącznie z tymi świętami. Dzisiaj moja "babcina" propozycja Piernika z powidłami śliwkowymi. U mnie z pieczeniem jest różnie, są ciasta, które mi wychodzą bardzo dobrze a za niektóre nie zabieram się wcale. Te piernik wychodzi mi co roku i wszyscy bardzo na niego czekają(...)dodaję do ciasta sodę, bakalie i ostudzony miód z przyprawą i wszystko dokładnie mieszam. Wkładam ciasto do wysmarowanej keksówki i wkładam do nagrzanego wcześniej piekarnika. Pieczemy na środkowej półce, grzanie góra- dół bez termoobiegu w temp. 170 stopni jakieś 60-80 minut. Ja sprawdzam go tak jak biszkopta wykałaczką i jeśli ciasto się nie chwyta do wykałaczki to znaczy
Tanio smacznie i prostowykorzystaniem makaronów. Dziś zaproponuję proste i szybkie lasagne bolognese. Do tej pory lasagne tak średnio mi się udawało. Płaty lasagne pękały, wysuszały się podczas pieczenia. Próbowałam ze wstępnym gotowaniem ich i bez gotowania. Za każdym razem coś było nie tak. Tym razem w Biedronce natknęłam się na świeży makaron lasagne Giovanni Rana. Od 27.10 - 16.11.2014r. można
Ana Mari's worldmarchewek i część czosnku , ułożyłem na tym mięso. Dołożyłem resztę marchewek, czosnku i to co zostało z marynaty. Całość oblałem 2 łyżkami miodu, przykryłem i piekłem półtora godziny. Ostatnie 10 minut zapiekałem bez pokrywki, aby płyn odparował a mięso się zrumieniło. Po przestudzeniu podałem mięso na zimno
R'n'G Kitchenłyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ¼ łyżeczki pieprzu czarnego 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki Vegety ½ łyżeczki soli 3 jajka – średnie 2-3 łyżki słonecznika - do posypania pasztetu przed pieczeniem Na początek trochę fotorelacji z przyrządzania: Soczewicę przepłukać w zimnej wodzie, wsypać do garnka, dodać liście laurowe, Vegetę i odmierzoną wodę. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, często(...)tartą. Wyłożyć do niej pasztet. Wierzch posypać ziarnami słonecznika, wgniatając go lekko w ciasto. Słonecznik powinien być wcześniej sparzony wrzątkiem – w którym musi trochę poleżeć . Piec ok. 60 min w temp. 190C – bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika . Jeśli piekarnik jest z termoobiegiem temperatura 175-180C tu wystarczy. Pozostawić do wystudzenia w formie
Grunt to przepis!kajmaku, na samym końcu po połączeniu dodajemy budyń oraz esencje rumową, całość miksujemy dokładnie ostatni raz. Po zmiksowaniu ser wylać na podpieczony wcześniej spód, całośc piec około 60 minut na 170 stopni bez teromobiegu. Po wyjęciu z piekarnika sernik polać pozostałym kajmakiem
Pychotkaaaoraz kawę cappucino. Całość miksować na wolnych obrotach do czasu połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tradycyjna prostokątna). Piec 25-35 minut w 160 stopniach bez termoobiegu lub 180 stopni z termoobiegiem. Krem cappucino Z sypkich składników przygotować zawiesinę z niewielką ilością mleka (jak budyń). Zagotować mleko i ugotować budyń
Pychotkaaametalowych rureczkach przeznaczonych do wypieków rurek ( pamiętajcie że rurki metalowe trzeba dobrze tłuścić). Każdą rurkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy jak ciasto francuskie w rozgrzanym piekarniku bez termoobiegi do 20 minut, jak zobaczycie, że ciasto się zarumieni to gotowe :) masa 3/4 mleka mieszamy z jajkiem dodajemy dodajemy budyń, mąkę i cukier, wszystko
Niezły Młynekwałeczki ciasta pośrodku tak, by powstały dwa mniejsze mazurki. Spód podziurawić widelcem, żeby zapobiec tworzeniu się nierówności w czasie pieczenia. Na czas rozgrzewania się piekarnika, ciasto wstawić do chłodnego miejsca. Piec w 160 stopniach (góra i dół bez termoobiegu), przez 35 minut na lekko złoty kolor. Spód jest dość łamliwy i kruchy, więc nie przekładajcie go zbyt wiele
Przepysznik - BLW i nie tylko