razem ze skórką. Z pozostałych skórkę usuwamy. Ciastka czekoladowe dokładnie rozdrobnić, dodać do nich stopione masło i wymieszać. Gotową masą wykleić spód i boki tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia). W misie miksera umieścić odważoną, dokładnie zblendowaną dynię, dodać skórkę pomarańczową, twaróg i serek mascarpone, dokładnie zmiksować. Dodać ksylitol (lub cukier) i miksować dalej, następnie dodać mąkę ziemniaczaną(...)jajka i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Masę serową wyłożyć na spód z ciastek, wyrównać. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok.60 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po ostudzeniu, zdjąć obręcz i schłodzić sernik w lodówce. Polewa czekoladowa: - 50g czekolady (dałam po 25g białej i ciemnej słodzonych stewią) - 3 łyżki jogurtu naturalnego
Smaczne Zdrowenaczyniach żaroodpornych, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30-45 minut. Piec chleb (jeśli posiadasz to na rozgrzanym kamieniu) z parą, w 240 stopniach przez 10 minut, a następnie bez pary w temperaturze 220 stopni przez następne 25-30 minut. Jeśli do pieczenia używasz naczynia żaroodpornego, to po upieczeniu wyjmij chleb i wystudź na kratce. Smacznego Chleb
Codziennik KuchennyKaczka jest u nas od święta, ale czasami też bez specjalnej okazji. Ostatnio kupiłam ją po to by wypróbować jak wychodzi pieczona w wolnowarze. I wychodzi dobrze. Była miękka, delikatna i ładnie przyrumieniona. Idealna. I nie musiałam ją po raz pierwszy w ogóle pilnować. I to duży plus. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPączki z białego sera to przepis na szybki deser, który będziecie w stanie zrobić w 10-15 minut. Do ciasta na początku dodajemy ser twarogowy, dzięki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!który wydzielą śliwki w czasie pieczenia) Piana bezowa 6 białek 1 szklanka cukru Białka ubić mikserem, powoli dodając cukier. Tak ubitą bezę wyłożyć na śliwki. Wierzch - 1/3 pozostałego ciasta rozkruszyć na wierzchu. Nagrzejcie wcześniej piekarnik. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni, ok. 1 godziny. fot. Izabela Magdalena Smacznego
Kuchnia smakówmasę; dodaj przesianą przez sitko mąkę z proszkiem; wymieszaj delikatnie; przelej do wysokiej tortownicy małej, wyłożonej papierem do pieczenia; pieczemy 35 minut w temp. 170 stopni C, ostatnie 10 minut z termoobiegiem Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. 2. BEZY KOKOSOWE: - 3 białka - szczypta soli - 4 czubate łyżki cukru - 5 czubatych łyżek wiórek kokosowych WYKONANIE: białka ubij na sztywno(...)dodaj wiórki delikatnie wymieszaj - na blaszczce ułóż papier do pieczenia, odrysuj dwa okręgi używając formy małej tortownicy, - na każdy okręg rozprowadź masę - pieczemy pierwsze 15 minut temp. 145 stopni C dół piekarnika i termoobieg - potem 15 minut 120 stopni - na sam koniec 145 stopni C 15 minut termoobieg Beza nie może być wysuszona, ma być elastyczna, ale zachować formę
SMYKWKUCHNIuformuj kulki po czym je spłaszcz na wzór kotleta do hamburgera :). Burgery możesz oczywiście obtoczyć w płatkach owsianych czy tez amarantusie. Ja zrobiłam je bez tzw. panierki. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Wegańskie burgery piekłam przez 30 minut. 15 minut z jednej i 15 minut z drugiej strony. Inspiracją do przygotowania tego dania był program kulinarny na kanale(...)drobnych oczkach, a następnie odciśnij z soku. Dodaj do kaszy, dołóż przyprawy i wymieszaj całość. Uformuj kotleciki, obtocz je w wybranej panierce i ułóż na papierze do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku do ulubionej chrupkości, u nas to około 40 minut w temperaturze 170°C. Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/buraczano-jaglane-burgery-roslinne_9510.html#ixzz3hAUHKP5N
ClauditteMissCookingZapach pieczonych ziemniaków, jaki wydobywa się z piekarnika w trakcie pieczenia jest bezcenny. Tak upieczone ziemniaki są rewelacyjne w smaku i są doskonałym dodatkiem do chyba każdego dania mięsnego, można je jeść również bez mięsa, polane sosem czosnkowym lub fetowym . Ja wyjadam czosnek, który piecze się razem z ziemniakami Co potrzeba: 4-5 średnich
Bułka z Chlebemkakao prawdziwe 2 łyżki czekolada gorzka 90 % 1 tabliczka jaja 2 szt. proszek do pieczenia 1 łyżeczka cukinia starta na tarce o średnich oczkach 2 szkl. Daktyle zalać gorącą wodą na 30 min. Mąkę ryżową, jaglaną, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Masło utrzeć, dodać stopniowo jaja. Daktyle odsączyć z wody i umieścić w malakserze. Wlać mleko(...)ciasta. Cukinię odsączyć z soków i wymieszać z ciastem. Wylać na blachę 25x30 cm. Wstawić do piekarnika na 30-35 min. z termoobiegiem. Piec w 170 stopniach. Polewa daktyle suszone 2 garści mleko 1.5 % bez laktozy Mlekovita 1/2 szkl. pasta sezamowa tahini 1 łyżka olej kokosowy 3 łyżki Daktyle zalać mlekiem i gotować około 10 min., aż zmiękną
Kuchnia Paulettesw naczyniu żaroodpornym do porcji kurczaka dodać kawałki cebuli, wlać sok pomidorowy (ja mam swój domowy, można dać kupny), wstawić do piekarnika bez przykrycia piekarnik nagrzany do 200 C, grzanie góra/dół, piec z 50 - 60 minut, można z 2 razy obrócić porcje mięsa - mięso jest aromartyczne, kruche i smakuje na ciepło i na zimno................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięciasta można dodać rozmaite owoce, nawet mrożone (bez uprzedniego rozmrażania), dodatki w postaci tartych orzechów, wiórków kokosowych, siemienia lnianego, rozmaitych bakalii. Gotowe ciasto koniecznie posypcie cukrem pudrem, podajcie i cieszcie się smakiem prostego, domowego ciasta. Ekspresowe ciasto ze śliwkami SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru z wanilią 1 łyżeczka pasty(...)ciasto. Śliwki myję, pozbawiam pestek. Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wlewam do formy, na wierzch układam śliwki lekko je wtykając w ciasto. Śliwki wtykam przeciętą stroną do góry. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Ciasto ze śliwkami piekę na środkowej półce piekarnika grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu przez ok. 45-50 minut
Zasmakuj Kuchniciasto o nazwie Shrek Ciasto Shrek SKŁADNIKI: mąka -0,5 szkl jajka -4 szt cukier - 1 szkl mąka ziemniaczana -0,5 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka sok pysio - 900 ml budynie śmietankowe bez cukru -3 szt galaretka kiwi -1 szt galaretka agrestowa -1 szt śmietana -24% -0,5 l woda gotowana -1 szkl PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić(...)żółtek. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i po jednym żółtku, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec 30 minut w 180 stop. MASA BUDYNIOWA do garnka wlać 1,5 szkl pysia, dodać 1 łyżkę cukru zagotować. Pozostały sok wymieszać z 3 budyniami, wlać na gotujący
Kuchnia Danusipieczenia papierem i narysuj 3 koła o średnicy 16 cm. Każde z nich pokryj bezą. Tak przygotowaną bezę susz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni minimum 2 godziny. Gotowy i ostudzony biszkopt przekrój na 3 blaty. Każdy z nich nasącz sokiem pomarańczowym wymieszanym z likierem. Ułóż pierwszy blat na talerzu, jego wierzch posmaruj kremem. Połóż upieczoną bezę(...)dociskając do poprzedniej warstwy i postąp z nim tak samo jak z poprzednim. Następnie ułóż ostatni blat biszkoptu, jego wierzch posmaruj kremem i ułóż na nim najładniejszą ze wszystkich bez. Tort nadaje się od razu do podania natomiast można go schłodzić w lodówce – będzie jeszcze smaczniejszy. Smacznego, Klaudia
Mango Papajajedno z tych ciast, które są dobre zaraz po upieczeniu i ostudzeniu. Szybkie ciasto kakaowe bez jajek Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao łyżka dobrze zmielonej kawy łyżeczka proszku do pieczenia (może być soda, jeśli komuś nie przeszkadza jej gorzkawo-pieprzny posmak) pół łyżeczki soli pół szklanki cukru szklanka wody 1/3 szklanki oleju(...)bez wyraźnego smaku i zapachu (u mnie rzepakowy) łyżka octu esencja waniliowa garść suszonej żurawiny garść suszonych jagód goji Żurawinę i jagody goji zalać wrzątkiem i odsączyć po kilku minutach. Wymieszać suche składniki, a potem dodać mokre. Szybko wyrobić ciasto mikserem (nie za długo, by ciasto nie opadło po upieczeniu). Dodać owoce i wymieszać. Przelać ciasto do małej foremki
Weekendy w domu i ogrodziepieczenia. Każdą tortownicę wypełnić połową ciasta czekoladowego. Białka ubijać ze szczyptą soli, aż piana będzie tworzyć na swojej powierzchni miękkie wierzchołki. Dalej ubijając dodawać po łyżce drobnego cukru - piana musi być sztywna i lśniąca. Ubitą pianę z białek przełożyć do tortownic po połowie porcji i rozsmarować na cieście. Pianę w jednej z tortownic posypać płatkami migdałowymi. Piec oba placki(...)czym wierzch każdej tortownicy luźno przykryć folią aluminiową i piec kolejne 25 minut. Upieczone ciasta po wyłączeniu piekarnika zostawić przynajmniej na 15 minut w lekko uchylonym piekarniku. Śmietankę kremową ubić na gęsty krem, dodając łyżkę cukru pudru. Upieczone i ostudzone ciasta delikatnie wyjąć z tortownic. Na placku z bezą bez migdałów rozsmarować bitą śmietanę i ułożyć maliny. Przykryć drugim
Słodkie inspiracje