bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1007/3453)

Czekoladowe ciasto tortowe 209

Mocno czekoladowe, wilgotne bez nasączenia, o umiarkowanej słodyczy, a do tego delikatny rozpływający się w ustach krem czekoladowy - takie właśnie jest to ciasto tortowe. Zrobienie tortu jest pracochłonne, a takie ciasto nie wymaga od nas dużo czasu. Składniki: ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki kakao krem(...)jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek. Foremkę (33 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż

Kuchcik gotuje
Cytrynowa babka na oleju 113

cukrem pudrem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 jajek (średniej wielkości) 3/4szkl. cukru 32g cukru waniliowego 1szkl. mąki pszennej tortowej 3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g każdy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4szkl. oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Składniki na babkę wyjęłam wcześniej

Waniliowe Improwizacje
ciasto czekoladowe z cukinią i mascarpone 180

bez pomysłu wychodzą najlepiej. Jak dla mnie to najlepsze ciasto ostatnich czasów, choć ostatnio wspaniałych ciast udało mi się dość sporo.  *foremka 23*28 lub trochę większa  Składniki: na ciasto: 115 g masła 125 ml oleju rzepakowego 200 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 320 g mąki(...)następnie po jednym jajku. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać do ucieranej masy. Dodać mleko i jogurt, posiekaną czekoladę i cukinię. Zmiksować na jednolite ciasto. Przełożyć je do foremki wyścielonej papierem i piec w 160*C z termoobiegiem (lub 180*C bez termoobiegu) przez około 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Migdałowe ciasto z gorzką czekoladą 173

temperatura), łyżka startej skórki pomarańczowej, 125 g twarogu (np. ricotta), 80 g gorzkiej czekolady, 100 g dżemu morelowego. Przygotowanie: Formę natłuścić. Wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić w chłodne miejsce. Migdały podsmażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić.Masło ubić z połową cukru na krem.Oddzielić białka od żółtek i wymieszać z kremem maślanym. Dodać mąkę, migdały, skórkę z pomarańczy(...)oraz twaróg.Ubić lekko białka ze szczyptą soli, wsypać resztę cukru i ubić na sztywną pianę.Wszystko razem połączyć. Wylać do formy.Wyrównać. Piec w temp. 180°C ok. 45 min. Po upieczeniu lekko ostudzić w formie, następnie wyjąć z niej.Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce. Dżem nagrzać z 50 ml wody. Posmarować ciasto. Ostudzić. Posypać tartą czekoladą

kulinarnajamka.blogspot.com
Chleb żytnio-gryczany z suszonymi pomidorami 221

każdym razem można dodać do niego inne dodatki albo zmienić rodzaj mąki, pomieszać z inną itd. Ja osobiście najbardziej lubię chleby bez mąki pszennej, z suszonymi owocami albo ziarnami. Czasami piekę je w automacie do wypieku chleba albo w piekarniku gdy chcę aby miały inny kształt. Tym razem upiekłam chleb z suszonymi pomidorami, oregano i bazylią. Również bardzo smaczny

Ze smakiem i z pasją
Tort czekoladowy z powidłami śliwkowymi 1080

ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę (powinna ona potroić swoją objętość). Dodajemy olej oraz przesiane suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy delikatnie do połączenia. Masę wylewamy do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 21cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30-40 minut (lub do suchego patyczka(...)upiekłam jeszcze jeden biszkopt z 3 jajek (3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i trochę oleju). Śmietany na krem wykorzystałam 500 ml. Reszta bez zmian. Podana ilość polewy jest nieznacznie większa niż potrzeba na udekorowanie tortu

Smaki Na Talerzu
Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #1 Tarta Black Red White 5260

lodówki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Po 30 minutach ciasto wałkujemy i przekładamy do foremki, podnosząc brzegi na około 2 cm. Nie mam obciążników do ciasta kruchego więc zanim włożę ciasto do nagrzanego piekarnika wkładam je (razem z foremką) na 10 min do zamrażarki. Potem piekę 25 – 30 min. Ciasto musi być(...)lekkiego ostudzenia. Pieczony jogurt : – 500 g jogurtu greckiego – 2 jajka – 1/2 szklanki cukru pudru – 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek) Wszystkie składniki miksujemy dokładnie do momentu ich połączenia. Przelewamy na kruchy spód i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po całkowitym ostudzeniu szykujemy polewę. Dodatkowo : – 100 g czekolady – 45 g masła

Relaxtime
Zapiekana owsianka z masłem orzechowym i dżemem 172

Owsianki robiłam w małych kokilkach. Można też zrobić jedną większa porcję.  Składniki (4 kokilki): 2 szklanki płatków owsianych 3 łyżki masła orzechowego dżem Łowicz 100% z owoców Czarny bez 1 i 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 - 3/4 szklanki mleka (w zależności od preferowanej konsystencji) 2 łyżki miodu lub ksylitolu (opcjonalnie) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Wodę zagotować. Płatki(...)miodem lub ksylitolem. Masę przełożyć do kokilek lekko posmarowanych olejem kokosowym. Piec 15-20 minut w zależności od preferowanej konsystencji. Wyjąć, chwilkę przestudzić i na wierzch położyć dżem. *Do owsianki dodajemy ilość mleka w zależności od tego czy lubimy bardziej płynną czy gęstą, to samo dotyczy czasu pieczenia. Ja piekłam około 20 minut, przez co jest ona gęsta

Healthy food explorer
Bułeczki cynamonowe 87

rozpuszczenia drożdży. Odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut. Rozczyn przykrywam ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Porada. Możesz rozgrzać piekarnik do temp. max 30 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu, wyłączam piekarnik i tam wstawiam rozczyn. Wyrośnięty rozczyn po 20 minutach wygląda tak. Jeśli znacznie nie urósł zostaw go jeszcze na kilka minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia(...)łyżkami mleka i odstawiam na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Bułeczki drożdżowe cynamonowe wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę przez 15-20 minut do ładnego złotego koloru. Bułeczki cynamonowe po upieczeniu możesz wyjąć od razu z piekarnika. Posyp je cukrem pudrem lub lukrem. Jeśli lukrem

Zasmakuj Kuchni
Fit sernik z wiśniami 113

kakao 3 łyżki letniej wody Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto i wyłożyć nim spód tortownicy (26 cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia .  Ser: 800g twarogu (może być z wiaderka) 3 budynie waniliowe  bez cukru (po 40 g każdy) 7 jajek  4 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy(...)sztywna pianę. Resztę składników miksujemy ze sobą na gładka masę. Łączymy ostrożnie z białkami wykładamy na spód, a następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180’C przez ok godzinę. Jeśli sernik zbyt mocno się rumieni zmniejszamy temperaturą do 160 st, lub przykrywamy go folią aluminiową. Frużelina wiśniowa: ok 300 g wiśni (u mnie mrożone) 150 ml wody 3 łyżeczki

Cynamonowe szczęście
Szybka tarta z pieczarkami, cebulą i cheddarem – ciasto kruche na oliwie 268

nieśmiertelnym trio – pieczarkami, serem i cebulą. Jej bazą jest kruche ciasto bez dodatku masła – zamiast niego równie dobrze sprawdza się włoska oliwa. Bez problemu zrobicie ją w godzinę – prawie drugie tyle zajmie pieczenie, ale warto poczekać! CIASTO KRUCHE NA OLIWIE Wybierzcie jak najlepszą oliwę jaką uda się Wam dostać – to od niej w największym stopniu zależy końcowy(...)ostudzenia. WSZYSTKO RAZEM Piekarnik rozgrzewamy do 180°C – grzanie góra-dół, bez termoobiegu . Wyjmujemy ciasto z lodówki i na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto w duży (36-40cm) okrąg grubości około 4-5mm, nie cieniej. Przenosimy ciasto rolując je na wałku na papier do pieczenia. Ciasto pośrodku smarujemy połową roztrzepanego jajka i posypujemy połową pokruszonego

Karo in the Kitchen
Kubeczkowe ciasto jogurtowe 140

więc nieco zmniejszyć. Poniżej ikonografika dla dzieci (do pobrania) Przepis na ciasto jogurtowe z kubeczka Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (grzałki góra - dół, bez termoobiegu) Jajka rozmącić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do miski wlać jogurt. Kubeczek po jogurcie umyć, osuszyć i stosować jako miarkę do pozostałych produktów. Do miski z jogurtem dodać rozmącone jajka, olej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
CIASTECZKA PODWÓJNIE CYTRYNOWE 156

cytryny skórka otarta z 1 cytryny WYKONANIE Jajka i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki  (masło najlepiej pokroić w kostkę). Piekarnik nagrzewamy do 160℃, bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy ze skórką z cytryny i szczyptą soli. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem

cool and minty