bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1011/3453)

Mazurek z puszystą bezą i z bakaliami 154

kruchy spód wylałam puszystą bezę wymieszaną z bakaliami. Beza wyszła chrupiąca z wierzchu i lekko ciągnąca się w środku. Zostały mi resztki bakalii. Zatopiłam je w puszystej cukrowej pianie i zapiekłam.  garść migdałów blanszowanych i w skórkach resztki rodzynków ( nie lubię ale te greckie olbrzymy są niezłe) garść żurawin garść daktyli Bio Planet garść suszonych ekologicznych niesiarkowanych moreli(...)Odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na cienkie ciasto, wyłożyć na formę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem i przełożyć ciasto. Ponakłuwać widelcem. Piec w 180˚C około 15 minut. Ubić pianę z 3-4 białek, dodawać po łyżce drobnego cukry ( u mnie 5 łyżek). Do bezy dodać bakalie i delikatnie przemieszać. Nałożyć na podpieczone kruche ciasto. Pieczemy

AZgotuj!
Jabłka w cieście 192

się jeszcze takowej nie dorobiłam). Jajka z syropem zmiksować, żeby się lekko spieniły i napuszyły, wciąż miksując dodać mleko, następnie powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze rozgrzać patelnię z odrobiną oleju kokosowego (pół łyżeczki) i zmniejszyć ogień na najmniejszy możliwy. Każdy krążek jabłka zanurzyć w cieście i przy pomocy widelca albo mocnego patyczka do szaszłyków, przekładać(...)przykrywki. Można też w nieco lżejszej formie rozgrzać piekarnik do 200 stopni, umoczyć jabłka w cieście, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać 10-15 minut, aż się ciasto zarumieni. My pożeraliśmy bez niczego, ponieważ same ze sobą są po prostu pyszne! Jabłek było trochę za mało na taką ilość ciasta, wiec na koniec zrobiłam kilka

Przepysznik - BLW i nie tylko
BUŁKI PSZENNO - ORKISZOWE 97

Najlepiej nie dosypywać mąki, a raczej wydłużać czas wyrabiania.  Ważne jest także długie wyrastanie ciasta, które powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Uformowane bułeczki przed wstawieniem do pieca także powinny mieć czas na napuszenie. W połowie czasu wyrastania, można zacząć rozgrzewać piekarnik. Tak więc, aby cieszyć się perfekcyjnie wyrośniętymi i leciutkimi bułkami,  musimy uzbroić się w cierpliwość(...)blaszce z zachowaniem odstępów.  Luźno przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Powinny podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C bez termoobiegu. Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Wyjmujemy na blat. Studzimy na kratce

cool and minty
SZARLOTKA LEŚNA 186

Cześć Wam po krótkiej przerwie, dzisiaj pyszności i słodkości specjalnie dla Was. Pyszne ciasto kruche z dużą ilością jabłek, jagodami i jeżynami, z dodatkową porcją bezy. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest dość tanie w wykonaniu. Szarlotka leśna bo tak nazwałam to ciasto, okazała się strzałem w dziesiątkę podczas spotkania(...)ubij na sztywno. Wyjmij ciasto z lodówki podziel na dwie części. 3/4 części ciasto wylep dużą tortownicę, wyłóż masę z jabłek i owoców leśnych, następnie bezę i resztę ciasta, które rozwałkowałam na paseczki. Ciasto pieczemy przez godzinę w temp. 160 stopni C, grzanie dół + termoobieg. Ciasto studzimy całkowicie. Smacznego

SMYKWKUCHNI
5 pomysłów na zdrowe przekąski 138

pieczenia lepiej użyć oleju rzepakowego niż oliwy z oliwek, która ma niski punkt dymienia. Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler otarty tymianek 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Warzywa umyć, oskrobać, pokroić w słupki. Wymieszać z olejem i przyprawami. Blachę wyłożyć papierem i ułożyć warzywa. Piec w temperaturze 200°C przez około 30-40 minut. Pieczona ciecierzyca Taka ciecierzyca(...)przyprawami i olejem. Wyłożyć blachę papierem i rozłożyć równo ciecierzycę. Piec przez pół godziny w temperaturze 200°C. Chipsy z warzyw i owoców Tych chipsów nie zobaczysz w garnku pełnym oleju! Te z suszonych buraków, jabłek, marchewki czy banana możesz już kupić w większości sklepów. Zrobione bez dodatku tłuszczu mają prawie o połowę mniej kalorii od smażonych chipsów ziemniaczanych

Okiem Blondynki by McBlondi
Chleb pszenno-żytni 152

chleb jak chleb, już nie raz tak piekłam z tego co się nawinęło, by na rano był do śniadanie, a na blogu tych przepisów nie ma. Bo na głodnego to i zdjęcia źle się robi ;) Ale tym razem jakieś tam "cyknęłam", więc przepis zamieszczam, bo chcę w ten sposób pokazać, że i bez przepisu chleb się uda i śmiało(...)potrzebuje kilku minut wyrabiania, by osiągnąć odpowiednią konsystencję (chodzi o to odchodzenie od rąk). Gotowe ciasto przekładamy od razu do keksówki (moja ma wymiary 26x9cm) wyłożonej papierem do pieczenia, lekko zwilżonymi dłońmi wyrównujemy wierzch i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (moje stało niecałą godzinę). Wstawiamy do piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę

Kolorowy Przepisownik
Chleb pszenny – najprostszy przepis 25643

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dwie podłużne kajzerki długości około 30 cm obsyp mąką, olejem bądź papierem do pieczenia. Do tak przygotowanych blaszek wlej ciasto po połowie do każdej z nich. Chleb posyp makiem, sezamem, siemieniem, lekko wciśnij w ciasto. Możesz zrobić również bez żadnych dodatków. Blaszki przykryj ściereczką i odstaw na około 40 minut. Włącz piekarnik i nagrzej(...)stopni. Gdy najprostszy chleb pszenny już wyrośnie włóż blaszki do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut na środkowym poziomie, na ustawieniu piekarnika góra – dół. Po zakończeniu pieczenia od razu możesz wyciągnąć do z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Chleb powinien bez problemu wyjść z blaszki. Po ostygnięciu można go już kroić na kawałki i jeść

To Musisz Wiedzieć
Łatwe i szybkie ciasto z owocami 102

używając naturalnego kakao Przygotowanie: Formę (u mnie 18×18 lub 23×23) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wbijamy jajka i dodajemy oba rodzaje cukru. Miksujemy składniki. Następnie dolewamy olej, znów miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia

Słodkie okruszki
SŁONECZKO 88

cukru pomarańczowego 250 g margaryny sok wyciśnięty z 2 mandarynek(ok. 100 ml) 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia Masa waniliowo - czekoladowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru   3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 litra mleka 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy waniliowy 1 łyżeczka pasty(...)opakowania galaretki o smaku cytrynowym 700 ml gorącej wody 1 puszka mandarynek (312g) Przygotowanie: Biszkopt - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem pomarańczowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę i wyciśnięty sok z mandarynek-  lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną z mąką

Ciastka - domowe słodkości
SCHAB -DOMOWA WĘDLINA 379

Domowe wędliny, pyszne , zdrowe i delikatne. Idealne dla małego i dużego. Dziś proponuję pieczony schab.Polecam i smacznego.   SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki wegety 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżeczka majeranku Folia aluminiowa Dodatkowo np. chrzan czy żurawina PRZYGOTOWANIE: Schab myję. Za pomocą papierowego ręcznika suszę mięso(...)Następnie mięso dokładnie nacieram przyprawami. Polewam sosem sojowym. Mięso zakręcam bardzo dokładnie w foli aluminiowej. Za pomocą widelca robię małe dziurki w foli. Piekę w piekarniku ok 1 godz 30 min w 180 stopniach. Zostawiamy w folii do wystygnięcia. Kiedy będzie lekko ciepły zdejmuję folię i wkładam do lodówki na kilka godzin. Kroję na kanapki z chrzanem. Smacznego

Gotowanie Patki
Sernik - delikatny, puszysty, z kokosową nutą... 319

sernik to moja specjalność :)  Jest przepyszny! Delikatny, puszysty, kremowy... Idealny! Piekę go na wszystkie święta, uroczystości oraz czasem bez okazji... I jest tak smaczny, że długo nie mogłam zrobić zdjęć! Bo zanim złapałam aparat, to sernika już nie było! Ale w końcu udało się! Zdjęcia są i mogę podzielić się z Wami przepisem na najlepszy sernik!   Składniki(...)ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 1 jajko 0,5 kostki masła/margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (całe wiadereczko) 5 żółtek 1 szklanka cukru budyń śmietankowy/waniliowy 2 szklanki mleka 3 łyżeczki śmietany 3 łyżeczki oleju kto lubi - rodzynki pianka: 5 białek 0,5 szklanki cukru wiórki kokosowe

dobra gospodyni dom wesołym czyni
PAVLOVA 91

i nakładać pianę tworząc okrąg o średnicy około 22 cm. Boki trochę podnieść (nałożyć więcej piany). Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, włożyć bezę. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 70-80 minut. Pozostawić w uchylonym piekarniku na 2-3 godziny. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Rozprowadzić w środku

Kuchnia w opałach
Tarta z burakami, fetą, szpinakiem z nutą tymianku. 160

czerwoną cebulą, słona feta okraszona szpinakiem z nutą tymianku . Myślę, że złamię największego przeciwnika buraka. Zrobienie tarty nie jest mocno skomplikowane więc myślę, że każdy sobie z tym poradzi bez problemu. SKŁADNIKI : ( porcja na tartę o szerokości blaszki 27 cm) 3 średnie buraki  1 czerwona cebula 2 łyżki oleju rzepakowego  1 łyżkę cukru brązowego  2 łyżki(...)odpoczęło  - po czym zapiec w 180 stopniach przez 10 minut z obciążeniem (wykorzystuje do tego fasolę) i 5 minut bez obciążenia  - aby się nie bawić z wyciąganiem fasoli z ciasta biorę kawałek papieru do pieczenia, gniotę go, układam na cieście i na to wsypuję fasole, potem bardzo łatwo to zdjąć i dopiekać już

Basia w kuchni
Chleb bezglutenowy z ziemniakami 130

Mój drugi bezglutenowy chleb, który upiekłam. Nie mam żadnego doświadczenia z pieczenia chlebów, więc tym bardziej jestem bardzo dumna, że mi wyszedł bez zakalca i nawet urósł, choć może nie aż tak, jak bym chciała. W smaku rewelacja, nie czuć ani ziemniaków, ani mąki gryczanej, krórej jest najwięcej. Chleb jest wilgotny(...)środku, o chrupiącej skórce na zewnątrz. W smaku jest lepszy od niejednego glutenowego i o wiele zdrowszy. Przepis pochodzi z bloga Kuchnia bez alergii. Składniki: • 250 g mąki gryczanej • 100 g mąki ryżowej • 100 g mąki kukurydzianej • 50 g mąki jaglanej – zmieliłam kaszę • 250 g gotowanych ziemniaków • 1 torebka suszonych drożdży

To co kocham
Chleb zwykły pszenny na pszennym zakwasie 98

ponownie, przekładamy do naczynia, w którym będziemy piec chleb, wyłożonego papierem do pieczenia i posypanego mąką. Ja piekę ten chleb w półokrągłym garnku. Powierzchnię chleba posypujemy mąką, robimy 3 nacięcia, przykrywamy ścierką, zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 7 godzin w temperaturze pokojowej.  Po tym czasie garnek z ciastem na chleb bez przykrycia wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)pieczemy 35-40 minut na funkcji góra-dół do zrumienienia. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w garnku do delikatnego przestygnięcia, następnie wyciągamy chleb razem z papierem do pieczenia na ścierkę, zostawiamy do wystygnięcia. Zimny chleb zawijamy w papier, w którym się piekł, zawijamy w ścierkę i przechowujemy w pojemniku na chleb.  Smacznego :)) zakwas pszenny

Bułka z Chlebem
Ciasto Jabłkowe 167

opakowanie cukru waniliowego 180 g masła 3 jajka 1 łyżeczka aromatu migdałowego 250 g mąki (500 ml) 1 szczypta soli ½ opakowania proszku do pieczenia 3 jabłka 1 garstka migdałów Wykonanie • Podgrzać piekarnik bez blachy do temp. 180 st. C  • Posiekać jabłka w kostkę. • W Dużej misce do ciasta  wymieszać cukier i masło. Dodać po kolei żółtka(...)Wlać aromat migdałowy, dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia. • Dobrze wymieszać  i dodać jabłka. • Położyć formę  na zimną blachę i wlać ciasto do formy. • Posypać posiekanymi migdałami. • Piec przez ok. 40 min. W temp. 180 st.C. Pozostawić do wystygnięcia przed wyjęciem z formy

Anioły w kuchni
Paluchy Wiedzmy 85

zmiksowac i zagniesc. Zawinac ciasto folia i schlodzic w lodówce ok. 30 min. Ciasto wyjac i formowac paluszki. Na koncu kazdego palca wciskamy migdal bez skórki, caly badz polówke- wtedy paznokiec bedzie cienszy. Pieczemy ok 10 min w 200C..Smacznegoooo

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania