kurczak - 40714 przepisów (strona:977/2715)

PIECZONA SZAKSZUKA Z KIELBASĄ I PAPRYKĄ 137

Szakszuka to potrawa z bliskiego wschodu. Przygotowywana jest z pomidorów, papryki i cebuli. Ja przygotowałam jej wariacje z dodatkiem kiełbasy morlińskiej (kiełbasa z szynki kurczaka). Ostrzejsza dzięki chilli, chrupiąca kiełbaska i aromat pomidorów to właśnie kwintesencja tego dania. Składniki: 1 cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta oliwa z oliwek 2 łyżeczki koncentratu 2 pomidory  sól pieprz 1 łyżka(...)octu winnego 1 papryczka chilli 1/2 pęta kiełbasy morlińskiej z szynki z kurczaka 2 jajka szczypta cukru szczypior do posypania Cebule pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę. Dodać pokrojone chilli i podsmażać 1 minutę. Paprykę żółtą i czerwoną pokroić. Dodać do cebuli i smażyć przez 4 minuty. Dodać koncentrat i na dużym ogniu podsmażyć wszystko. Dodać pomidory

Kuchnia w oparach
UDKA JOGURTOWO-MUSZTARDOWE 187

Pieczone udka z kurczaka w marynacie z jogurtu greckiego z dodatkiem dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej. Udka wychodzą soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Dzięki marynacie z jogurtu greckiego mięso kruszeje i robi się delikatne. Natomiast musztarda nadaje dość intensywnego i oryginalnego smaku. Dobrze jest zamarynować udka dzień wcześniej, gdyż im dłużej leżą w marynacie, tym mięso(...)jest bardziej delikatne i aromatyczne. Świetnie smakują z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI Składniki: 8 udek z kurczaka 200 g jogurtu greckiego 4 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżeczki musztardy delikatesowej sól, pieprz Wykonanie: Marynata: Jogurt grecki mieszamy z musztardą francuską oraz delikatesową. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy. Udka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce. Następnie zalewamy przygotowaną marynatą jogurtową

Kuchnia MagdaLeny
UDKA JOGURTOWO-MUSZTARDOWE 187

Pieczone udka z kurczaka w marynacie z jogurtu greckiego z dodatkiem dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej. Udka wychodzą soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Dzięki marynacie z jogurtu greckiego mięso kruszeje i robi się delikatne. Natomiast musztarda nadaje dość intensywnego i oryginalnego smaku. Dobrze jest zamarynować udka dzień wcześniej, gdyż im dłużej leżą w marynacie, tym mięso(...)jest bardziej delikatne i aromatyczne. Świetnie smakują z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI Składniki: 8 udek z kurczaka 200 g jogurtu greckiego 4 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżeczki musztardy delikatesowej sól, pieprz Wykonanie: Marynata: Jogurt grecki mieszamy z musztardą francuską oraz delikatesową. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy. Udka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce. Następnie zalewamy przygotowaną marynatą jogurtową

Kuchnia MagdaLeny
Leczo warzywne 177

dowolne kawałki - na patelnię wlej łyżkę oliwy i wsyp warzywa, całość duś na wolnym ogniu - dopraw ulubionymi przyprawami Wersja wege: dodaj fasolę z puszki Wersja mięsna: dodaj pierś z kurczaka Prosty i szybki przepis dla wszystkich, którzy przepadają za warzywami! Lubicie tego typu potrawy? Ja uwielbiam, dlatego też staram się tego typu potraw publikować najwięcej. Szczególnie, że tego typu potrawa(...)jest potrawą uniwersalną i nadaje się dla tych, co są na diecie wegetariańskiej i dla tych co lubią wszystko co mięsne. 😉 Mięsne popularne czyli np. wieprzowina, kurczak itp., ale i dla tych co przepadają za dziczyzną, bo przecież leczo warzywne doskonale sprawdzi się jako dodatek do dziczyzny. Jeżeli chodzi o dziczyznę, to chyba tylko myśliwi nie mają obaw

MintTaste
Imprezowe dania na Andrzejki – przepisy 181

konserwowym Kalafior z pesto Sałatka meksykańska z kalafiorem Sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi Sałatka z brukselką Sałatka ze słonecznikiem bulgurem szynką i winogronami Sałatka włoska z kaszą Sałatka z kurczakiem Sałatka meksykańska Sałatka z czerwoną pomarańczą i stekiem wołowym Sałatka z łososiem wędzonym Bakłażany po kaszubsku Pieczywo na Andrzejki Chlebek naan Podpłomyki z solą i kuminem Chlebek włoski z pesto(...)nadzieniem musztardowym Tarta z porem i słonecznikiem Tarta z grzybami suszonymi Tarta ze szpinakiem Przystawki, przekąski na Andrzejki Deska serów na imprezę Jaglane kotlety pieczarkowe pyszny przepis Quesadillas z kurczakiem, serem i guacamole Parówki mumie Naleśniki z jajecznicą Naleśniki z kurczakiem i brokułami Grillowany bakłażan z pikantną pastą z makreli Dania na ciepło na Andrzejki Bigos z brukselką Muszle makaronowe

Dorota Smakuje
Kaszotto z piersią kurczaka, marchewką i groszkiem 212

Danie idealne na drugie śniadanie lub obiad - kaszotto, czyli kasza gryczana z dodatkiem piersi kurczaka, pora i mieszanki marchewki oraz groszku. Danie jednogarnkowe i bardzo szybkie do przygotowania. Uwierzcie mi na słowo, że kasza gryczana przygotowana w poniższy sposób będzie idealnie miękka.  Składniki na 2 porcje: 1 woreczek kaszy gryczanej (100 g) 1 podwójna pierś z kurczaka (wagowo około(...)umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką. Rozgrzać wok z niewielką ilością oleju. Dodać pokrojonego pora. Chwilę smażyć. Następnie dodać mięso z kurczaka. Całość przemieszać i smażyć, aż do zmiany koloru mięsa. Następnie wsypać (nieugotowaną!) kaszę gryczaną i składniki ponownie wymieszać ze sobą. Chwilę smażyć. Wlać wywar. Wok przykryć pokrywką. Danie dusić

Ugotować
Kurczak w złotej panierce 397

Cześć! Takie kotleciki posmakują wielu. Bardzo smaczny pomysł na obiad.  Podałam je z tradycyjnymi dodatkami: ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej. Składniki: * 3 filety z kurczaka (ok. 60 dkg) * 2 łyżki mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 3 jajka * 1 łyżka majonezu * 10 dkg żółtego sera * sól, papryka ostra, papryka słodka * 1 ząbek czosnku lub granulowany * olej do smażenia(...)Filety z kurczaka pokroiłam w medaliony.  Rozkłóciłam jajka z majonezem, startym żółtym serem, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, 1/3 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej oraz taką samą ilością soli. Dodałam mąkę ziemniaczaną i pszenną, wymieszałam wszystko razem. Przełożyłam do masy pokrojone filety z kurczaka, wymieszałam i odstawiłam do lodówki na 1 godzinę.  Po tym czasie każdy kawałek mięsa

Pieprzyć z Fantazją
Domowy kebab z kurczaka z piekarnika 176

przyprawienia mięsa stwórzcie sami w zależności od tego jakie przyprawy lubicie. Jogurt lub maślanka dodatkowo nadaje smak mięsu i powoduje że jest soczyste i kruche. Zamiast piersi z kurczaka możecie wykorzystać mięso z udek kurczaka. Będzie równie pyszne i soczyste. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Czwartek: Polędwiczka w glazurze czosnkowej 175

popularna w krajach latynoskich niesamowicie aromatyczna i wyrazista przyprawa zrobiona na bazie czosnku, oregano, pieprzu, papryki, soli/sosu sojowego i oliwy. Świetnie sprawdza się jako marynata i glazura do wieprzowiny, kurczaka i ryb. Czas przygotowania : 1,4 godziny w tym godzina marynowania Czas pieczenia: 30 minut Poziom trudności : Całkiem łatwe Liczba porcji : 2 Od Filipin, przez Hiszpanię, Portugalię, Meksyk, po Portoryko(...)wieków lokalna przyprawa i sposób traktowania mięsa. Filipińczycy przekonują, że jeszcze przed najazdem Hiszpanów autochtoni konserwowali w ten sposób mięso. To samo można usłyszeć od Portorykańczyków, choć wieprzowina i kurczaki pojawiły się tu dopiero wraz z hiszpańskimi kolonistami. Nie wiadomo jak było, wiadomo jak jest. Słowo “adobo” pochodzi od hiszpańskiego “adobar” – marynować. Jest to mieszanka

Niedzielny kucharz
Zupa z kurczakiem i kukurydzą 146

Nadeszła w końcu odpowiednia chwila, aby zupa z kurczakiem i kukurydzą, a raczej przepis na nią, ujrzał światło dzienne. Zeszło mi się z nim trochę, oj zeszło. Nie przyznam się ile czasu jej zdjęcia... Artykuł Zupa z kurczakiem i kukurydzą pochodzi z serwisu gotować

gotować!
Rożki mięsne do barszczu 24003

Macie jeszcze jakąś porcję gotowanego mięsa, ukrytego w czeluściach zamrażarki? A może pozostało Wam gdzieś na dnie pułki nieotwarte opakowanie rożków do lodów? Przyda się też mielony filet z kurczaka i kilka innych drobnych rzeczy, by móc przygotować takie apetyczne rożki! Robi się je zdecydowanie szybciej niż krokiety czy uszka, więc warto sobie zapisać przepis i skorzystać gdy będzie taka(...)latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 12 sztuk: 12 rożków waflowych 250g fileta z kurczaka 250g mięsa drobiowego z rosołu 200g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku Sól, pieprz do smaku Tłuszcz do smażenia- olej rzepakowy Dodatkowo do panierowania: 2 jajka Bułka tarta Sposób przygotowania

Kuchnia w czekoladzie
Kurczak z dynią i ananasem 247

Składniki: 2 filety z kurczaka 1 puszka krojonego ananasa 1 mały patison 1/4 małej dyni 1 puszka kukurydzy 1 średnia cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego curry słodka i ostra papryka … Czytaj dalej Kurczak z dynią i ananasem

czarrna od kuchni
Kurczak z patelni z pieczarkami, balsamiczną cebulą oraz serem 178

Filet z kurczaka w lodówce i brak pomysłu jak go przygotować? Proponuję nie kombinować zbyt wiele, tylko postawić na znane połączenie mięsa z pieczarkami. Do tego cebula oraz roztopiony tarty ser żółty i bagietka. W prosty i szybki sposób można „wrzucić coś do brzuszka”;) 500 g piersi kurczaka lub udek bez skóry i kości 300 g pieczarek

Smaki Na Talerzu
UDKA MAŚLANO-JOGURTOWE 25270

Pieczone udka z kurczaka w marynacie z masła i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku oraz rozmarynu. Tak przygotowane udka są soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Są naprawdę pyszne! Masło w marynacie odgrywa ważną rolę, gdyż zapobiega utracie wilgoci, dzięki temu mięso staje się bardziej soczyste. Natomiast dodatek jogurtu sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak(...)wyłożyłam je na dno blachy, a na nich ułożyłam udka wyciągnięte prosto z marynaty i wszystko włożyłam do piekarnika. Dzięki temu obiad robił się sam! Składniki: 8 udek z kurczaka 100 g masła 100 g jogurtu greckiego 1 łyżka rozmarynu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: 5-6 ziemniaków 2 jabłka 1 łyżka rozmarynu Wykonanie: Marynata: Masło rozpuszczamy i łączymy

Kuchnia MagdaLeny
UDKA MAŚLANO-JOGURTOWE 25270

Pieczone udka z kurczaka w marynacie z masła i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku oraz rozmarynu. Tak przygotowane udka są soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Są naprawdę pyszne! Masło w marynacie odgrywa ważną rolę, gdyż zapobiega utracie wilgoci, dzięki temu mięso staje się bardziej soczyste. Natomiast dodatek jogurtu sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak(...)wyłożyłam je na dno blachy, a na nich ułożyłam udka wyciągnięte prosto z marynaty i wszystko włożyłam do piekarnika. Dzięki temu obiad robił się sam! Składniki: 8 udek z kurczaka 100 g masła 100 g jogurtu greckiego 1 łyżka rozmarynu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: 5-6 ziemniaków 2 jabłka 1 łyżka rozmarynu Wykonanie: Marynata: Masło rozpuszczamy i łączymy

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania