PIECZYWO BEZ GLUTENU – PODSUMOWANIE AKCJI 401Akcję na zdrowe, bezglutenowe pieczywo uważam za niezwykle udaną. Wiele ciekawych pomysłów, jeszcze więcej inspiracji. Dziękuję wszystkim uczestnikom. Mam nadzieję, że nie tylko mnie ułatwiliście życie
Mam To Na Widelcu
Pasztetowa ze słoika 297Dzisiaj polecam przepis na pyszną pasztetową ze słoika. Przepis ten przygotowałam już jakiś czas temu, dzisiaj znalazłam zdjęcie i postanowiłam koniecznie się nim z Wami podzielić
Tradycyjna kuchnia Kasi
Piernik bezglutenowy 186550 g miodu, 320 g mąki ziemniaczanej, 2 żółtka 130 g białka, płaska łyżeczka sody, 1 łyżka przyprawy korzennej: cynamon, goździki, imbir mielony Jest to stary
królestwo garów
Najszybsze i najłatwiejsze wegańskie ciasteczka otrębowe! | bez cukru | dietetyczne 661Kolejny przepis, który jest bardzo prosty i zdrowy. Lubię siedzieć w kuchni, ale nie cały dzień nad jedną rzeczą. Kombinator to moje drugie imię haha :) Z
Czarnawisienka
Piernik bez jajek 440Ciasta piernikowe kojarzą nam się głównie ze świętami, ale czasami mam ochotę na mocno czekoladowe ciasto z nutą piernikową i takie właśnie ono jest. A by
Zainspirowana w kuchni
Pączki wiedeńskie bez glutenu 746glutenu. Są pyszne nawet drugiego dnia! Powstały metodą prób i błędów w poszukiwaniu idealnego smaku i konsystencji, bez gotowych mieszanek, tylko z naturalnych łatwo dostępnych mąk, bez dodatku gumy ksantanowej i innych polepszaczy. Przetestowane na "glutenożercach" z efektem "wow!". Jestem z nich bardzo dumna :-) Gorąco polecam! Składniki: Na 15 - 18 szt.: 100 g mąki ryżowej 50 g skrobi(...)pieczenia lub pergaminu wyciąć kwadraty o boku 10 x 10 cm. Do masy wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Masa stopniowo wchłonie wszystkie jajka. Dodać sodę oczyszczoną. Zmiksować. Powstanie gęste, gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego zakończonego dużą gwizdką (np. tylka 1 M). Wyciskać okręgi o średnicy 8 cm na przygotowane kwadraty z papieru do pieczenia
maniapieczenia
Steki z tuńczyka po prowansalsku / Tuna provencale 335Jakoś mało na moim blogu ryb, chociaż bardzo je lubię więc muszę nadrobić te zaległości. Przedstawiam dziś rewelacyjny i bardzo szybki przepis na steki z tuńczyka po prowansalsku, czyli pieczone na pysznym gulaszu z papryką, cukinią, oliwkami i pomidorami, z dodatkiem aromatycznego tymianku i rozmarynu. Danie to robi się dosłownie w 30 minut, a jest bardzo zdrowe i bardzo(...)sól i pieprz do smaku 2 średnie cukinie, z przyciętymi końcami, pokrojone w kostkę 400 g puszka krojonych pomidorów 1 gałązka tymianku 1 gałązka rozmarynu 50 g czarnych oliwek bez pestek 1 pomarańcza lub cytryna, pokrojona w plasterki listki bazylii, do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. W szerokiej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę, czosnek
karmelowy
Pierogi z powidłem i serem – kuchnia podkarpacka 161własne potrzeby i wynajmowali sąsiadom. Trzeba było czekać w kolejce, by w sezonie móc z nich skorzystać. Często smażenie kończono nad ranem, a już następni gospodarze zaczynali swoje smażenie bez wygaszania ognia pod kotłem. Na początku same śliwki mieszano tak zwanym wiosłem, czyli płaskim drewnianym narzędziem kuchennym przypominającym wiosło. Kiedy śliwki się rozgotowały do mieszania powidła używano paciocha, czyli(...)ognia w trakcie wielogodzinnego smażenia było ciężkim i czasochłonnym zajęciem, stąd pomagano sobie w tej pracy i niejednokrotnie smażono wspólnie. Usmażone powidło wkładano do glinianych naczyń i zapiekano w piecu, by na wierzchu powstała skorupa chroniąca powidło przed zepsuciem. Tak zabezpieczone naczynia z powidłem zanoszono na strych, gdzie mogły czekać na swoją porę przez wiele miesięcy. Powidło do przechowywania
Trzeci talerz
NAJLEPSZY sernik kakaowy pod pierzynką 136Tego sernika nie da się opisać słowami… ale spróbuję. Aksamitnie kremowy, delikatny, mocno kakaowy, idealnie słodki, rozpływający się w ustach i do tego bez spodu! W połączeniu pierzynki ze śmietanki i mascarpone oraz świeżej figi tworzy niezwykły deser, od którego ciężko jest się oderwać. To właśnie taki powinien być każdy sernik. Tym przepisem skradniecie serca swoim bliskim(...)musicie to nadrobić ( przepis TUTAJ )! Do dzieła Składniki na formę o średnicy 21 cm. Składniki: – 1 kg twarogu sernikowego bez cukru – 100g masła klarowanego – 100g erytrolu – 4 jajka – 4 łyżki kakao bez cukru – 1 budyń czekoladowy bez cukru – 1 laska wanilii – aromat migdałowy (opcjonalnie) Dodatkowo: – 125g mascarpone – 100ml śmietanki 30% – 3-4 świeże
Be Fit Be Strong
Kremowy dahl z soczewicy z chlebkami 171pomidorowego olej 1 łyżka chili w płatkach 2-3 kostki mrożonego szpinaku Na chlebki szklanka mąki orkiszowej 2-3 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody W rondlu rozgrzać ole, dodać przyprawy lekko podprażyć, dodać wypłukaną soczewicę. Wlać 2 szklanki wody, posolić do smaku i gotować 15 minut. Po tym czasie dodać koncentrat(...)ciasto na chlebki. Jeśli będzie za tępe dodaj trochę jogurtu, aby ciasto miało odpowiednią konsystencje. Podziel na równe części i podsypując mąką rozwałkuj na cienkie placki. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wypiecz chlebki. Rozłóż na miseczki, podaj pieczywa i dodaj łyżkę jogurtu ( opcjonalnie). Jeśli masz kolendrę dodaj do potrawy
AZgotuj!
Seromakowiec 252twarogu trzykrotnie mielonego półtłustego albo tłustego (najlepiej dobrej jakości) 100 g masła temperatury otoczenia (pokojowa) 4 jajka rozmiar M również temperatury pokojowej 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy bez cukru Składniki na polewę czekoladową: 50 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 30% Seromakowiec – sposób wykonania: Przygotowanie kruchego spodu: Przygotować naczynie ,do którego wsypać przesianą(...)zagnieść ciasto. Uformować kulę z ciasta, owinąć folią i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkować. Blaszkę o wymiarach 25x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić spód blaszki ciastem. Ciasto należy ponakłuwać widelcem. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st.C i pieczemy tak 18- 20 minut,aż ciasto się zarumieni. ( pieczemy funkcja
Olcia gotuje!
Szarlotka z rabarbarem na ucieranym ciescie 117czas temu, gdy jeszcze nie wzięłam rozwodu z piekarnikiem, na czas przemiany całego mieszkania w piekarnik, bez termoobiegu. Rabarbar - jak ma go nie być w cieście, jeśli jest wszędzie. Piękny, czerwony, a mój w dodatku eko - od klienta przyniesiony z ogródka, bez nawozów pielęgnowany i uprawiany. Ofiarowany plon wykorzystany został godziwie. Ciasto rewelacyjne, puszyste, mięciutkie. Pół blachy(...)okazała się za mała. Zaczyna się koszenie traw na osiedlowych przestrzeniach, pozarastanych na wysokość wzrostu mego. Lubię ten dźwięk ( niekoniecznie o 6 rano w sobotę ) i zapach ( pora dnia bez znaczenia ). Idę na spacer, to ostatnia szansa na ochłodę dziś. Będą 34 stopnie. Wrócę, by do rabarbarowca Was zmotywować. W lesie roje komarów, a gdyby nie życzliwy
Kronika Piekarnika
CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z MASĄ SEROWĄ 211oleju Czekoladę wrzuć do mleka i podgrzej w rondelku aby się rozpuściła, wystudź masę, dodaj pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszaj. Naleśniki smaż na nieprzywierającej patelni do naleśników - smażymy bez tłuszczu bo olej już dodaliśmy do ciasta. NADZIENIE SERNIKOWE: - 650 g sera białego tłusty/ półtłusty lub z wiaderka (np. Wieluń) - 2 jaja - 100 g cukru - czubata łyżka proszku(...)składamy na cztery w trójkąt, możemy też zrolować. Formę do zapiekania wysmaruj sowicie masłem, ułóż naleśniki, polej 2 łyżkami miodu i posyp sowicie płatkami migdałowymi. Całość zapiekamy w gorącym piecu, temp. 180°C/ czas 20-30 minut/ grzanie dół+termoobieg Można podawać z bitą śmietaną ;-) ku zupełnej rozpuście. Smacznego
SMYKWKUCHNI
Przepis na zupę pomidorową z ryżem 137Pomidorowa. Najlepsza zupa pomidorowa z ryżem - przepis. Tradycyjna zupa pomidorowa z ryżem , ugotowana na rosole. Pomidorowa ze świeżych, dojrzałych pomidorów i świeżych ziół, bez mięsa. Najlepszy przepis na zupę pomidorową z ryżem jest prosty i wykonany ze świeżych składników. Tą pomidorówkę przygotujecie w niecałą godzinę. Pomidory na zupę pomidorową z ryżem(...)miały najlepszy i najsłodszy smak. Do zupy pomidorowej można użyć także pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej. Pomidorowa nie będzie miała takiego samego smaku jak ta ze świeżych, pieczonych pomidorów, ale nadal będzie świetnie smakowała. Można także poszukać pomidorów pieczonych z puszki. Zupa pomidorowa z ryżem - oto wypróbowany, domowy przepis, składniki i przyprawy. Korzystajcie z przepisu
Moja Książka Kucharska
Pasta paprykowa – ketchup 157usuwamy nasiona. Układamy na blaszce, skórką do góry, wyłożonej papierem do pieczenia. Cebulę kroimy w piórka i rozkładamy na drugiej blaszce również wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą, cukrem i skrapiamy oliwą. Czosnek pieczemy razem z cebulą. Obie blaszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C. Pieczemy około 40-50 minut, uważamy, żeby cebula nie zrumieniła się zbyt(...)folią spożywczą. Zostawiamy na około 10 minut, po tym czasie skórka z papryki powinna łatwo dać się zdjąć. Paprykę obieramy, wrzucamy do miski lub do blendera, dodajemy cebulę, czosnek bez łupin, dodajemy sól, cukier, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę papryki wędzonej i miksujemy do czasu aż uzyskamy pastę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Dla amatorów
To co lubię - gotuję i polecam