najwyższych obrotach ubijamy. Masa powinna potroić swoją objętość. 2. Teraz dodajemy serek ricotta, miksujemy już na mniejszych obrotach, następnie mleko. 3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodajemy do masy. Miksujemy do połączenia się składników. 4. Patelnię rozgrzewamy, dajemy odrobinę oleju i smażymy placuszki z obu stron na rumiany kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami(...)trzeba nikomu przedstawiać, ale na pewno nie każdy zna nowy produkt jakim jest Majonez Vegan Mayo :-) Jest to produkt wegański, dzięki czemu możemy cieszyć się smakiem majonezu, który jest bez jajek, glutenu, ma aksamitną i gęstą konsystencję. Jest idealny do kanapek, sałatek i do wszystkiego do czego lubicie dodawać majonez :-) #knorr #przepisypl #przyprawyknorr #Hellmanns #veganmayoHellmanns #ketchupHellmanns @knorrpolska
kruche babeczkiChyba nie ma osoby, który nie lubi frytek. Oczywiście takie smażone na oleju są mało zdrowe, ale nie jemy ich codziennie, więc od czasu do czasu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez babki gotowanej, a że w tym moje święta wyglądały trochę inaczej niż zwykle, to babkę tę ugotowałam ciut po świętach ;) Przepis na nią jest banalnie prosty. Z tej receptury korzystała moja babcia, korzysta mama a teraz i ja. Babka jest przepyszna, pulchna, wprost rozpływa się w ustach. Moje kubki smakowe zostały zaspokojone ;) Składniki(...)jajek * 250 g masła * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki ziemniaczanej * 2 łyżki mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * aromat do ciast np migdałowy czy rumowy Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem, nie przerywając pracy miksera dodawać po jednym żółtku, wymieszać. Następnie przesiać przez sitko
Zrób to smacznieziemniaków (niemłodych) 300 ml śmietany 30% 100 ml mleka 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy sól, pieprz 1/2 szklanki tartego parmezanu WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C bez termoobiegu. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki o grubości 1-2 mm (najlepiej użyć malaksera z odpowiednią tarczą lub zetrzeć na tarce). Formę o wymiarach 24x24(...)doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wylewamy na ziemniaki i lekko potrząsamy formą. Wierzch posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-60 minut, aż wierzch się zrumieni, a ziemniaki będą miękkie. Dokładny czas pieczenia zależy od gatunku ziemniaków, których użyliśmy oraz od wielkości formy. Gdyby wierzch za bardzo się rumienił, można luźno przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Zostawiamy
cool and mintyekspresowy w przygotowaniu chleb bez mąki, zakwasu i jajek. Przepis wyszukany na instagramie od @foods_by_eva. Zmodyfikowany o dodanie miodu oraz soli. Polecam dla wielbicieli domowego chleba bez mąki. Składniki: (Szklanka 250 ml) (Keksówka 20x9 cm) Jogurt naturalny 500 g Płatki owsiane 300 g szklanka ulubionych nasion lub orzechów ( u mnie pestki dyni, słonecznika, otręby, orzechy włoskie(...)składniki: płatki owsiane, szklankę ulubionych dodatków, sól, miód, sodę. Zalewamy to Wszystko jogurtem naturalnym i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżką wyrównujemy masę chlebową mocno dociskając do blaszki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy przez ok 50 minut. Po 20 minutach od upieczenia wyciągamy
Kulinarne przygodyPyszne małe ciasteczka bez dodatku mąki, tłuszczu i cukru. Inspirowałem się wieloma przepisami z internetu. Właściwie to taki przepis bez idealnie wyliczonych składników, poza tym bakalie można zmieniać w zależności od upodobań :) Składniki : - około szklanki mielonych orzechów włoskich, - garść suszonej żurawiny, - garść pestek dyni, - garść sezamu, - garść płatków owsianych, - 2 łyżki skórki pomarańczowej, - 1/2 łyżeczki cynamonu, - 2 łyżki(...)włożyć do robota i zmiksować, najlepiej pulsacyjnie, żeby nie zrobić całkowitej miazgi. W razie potrzeby dosypać trochę płatków lub dolać miodu. Masę nakładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku, do lekkiego zrumienienia, około 10 - 15 minut
Przepisy Mikołajaopakowanie cukru z wanilią olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam mikserem z cukrem waniliowym, gdy się połączą dodaję serek homogenizowany. Miksując dodaję powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta. Miksuję do połączenia. W szerokim garnku rozgrzewam olej – tak na wysokość 4- 6 cm. Sprawdzam małym kawałeczkiem ciasta czy olej jest wystarczająco gorący – jeśli skwierczy(...)olej. Łyżką nabieram porcje ciasta i zsuwam drugą prosto do gorącego oleju. Smażę obracając do ładnego złotego koloru. Wyjmuję łyżką cedzakową. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję z dodatkami lub bez. SMACZNEGO Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze Świata Kobiety (Karnawałowe słodkości pod nazwą “Serowe racuszki”). Zasmakuj Kuchni
Zasmakuj KuchniWeekend trwa. Może coś upiec? Polecam jabłecznik bez tłuszczu. Robi się go ekspresowo a i przyjemnie smakuje. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 7 jabłek 150 g cukru 5 jajek 150 g mąki 1 opakowanie cukru wanilinowego Cukier puder do posypania Bułka tarta Masło do wysmarowania formy Wykonanie: Dno formy ( okrągła ) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Jabłka obieramy i kroimy(...)kawałki. Wsypujemy do formy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowy. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Wylewamy na jabłka. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 o C. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewyopakowanie cukru z wanilią olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam mikserem z cukrem waniliowym, gdy się połączą dodaję serek homogenizowany. Miksując dodaję powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta. Miksuję do połączenia. W szerokim garnku rozgrzewam olej – tak na wysokość 4- 6 cm. Sprawdzam małym kawałeczkiem ciasta czy olej jest wystarczająco gorący(...)olej. Łyżką nabieram porcje ciasta i zsuwam drugą prosto do gorącego oleju. Smażę obracając do ładnego złotego koloru. Wyjmuję łyżką cedzakową. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję z dodatkami lub bez. Przepis pochodzi ze Świata Kobiety (Karnawałowe słodkości pod nazwą “Serowe racuszki”). Smacznego Pączki na serku homogenizowanym
Zasmakuj KuchniBabka powstała przez przypadek, jak wiele ciast, które robię. Akurat zalegał mi likier advocat. Miałam ochotę na zwykłe ciasto, bez kremu. W zeszłym tygodniu było ciasto z bita śmietaną, dlatego zachciało mi się zwykłej babki. Na bazie babki piaskowej zrobiłam babkę z adwokatem. Wyszło całkiem fajnie. Likier nie jest mocno wyczuwalny, ale nadaje delikatnego smaku. Następnym razem do jednej(...)Oczywiście podzielę się z Wami przepisem :) Składniki: 4 jajka (jeśli małe to 5) 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. masła lub margaryny 1/2 szklanki likieru advocat Wykonanie: Margarynę roztopić w rondelku i zostawić do przestudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Wsypać obie mąki
Agusiowe smakołykijajka od kur z wolnego chowu. Frittatę czasami nazywam sprzątaczką lodówki, gdyż często trafiają do niej jeszcze dobre końcówki warzyw, mięsa lub serów. Tym razem u mnie frittata była bez mięsa. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na frittatę ze szpinakiem i mozzarellą: średnia cukinia papryka 4 - 5 mięsistych pomidorów duża czerwona cebula 4 ząbki czosnku(...)łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżeczki oregano 1,5 łyżeczki soli świeżo mielony pieprz do smaku 2 łyżki masła klarowanego do smażenia Dodatkowo: duża patelnia, która nadaje się do pieczenia w piekarniku Jak zrobić frittatę ze szpinakiem i mozzarellą? Młodą cukinię umyć i pokroić w kostkę, jeśli jest starsza to najpierw z niej łyżeczką wyskrobać miąższ z nasionami
Kuchcik gotujebiały pieprz Wykonanie : Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Osączyć i ostudzić. Brokuł podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku i gotować bez przykrycia (żeby nie stracił koloru) przez około 10-15 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić. Jajka pokroić na ćwiartki, pomidorki na połówki, sałatę porwać na małe kawałki, a tuńczyka(...)podanych składników przygotować sos, polać nim sałatkę, a potem delikatnie i niedokładnie wymieszać z nim sałatkę. Smacznego:) Polecam wykrawaczki do ciastek W sobotę planuję z synem piec ciastka dinozaury
cucinaredodajemy masło i skórkę z cytryny. Zagotowujemy. Kiedy płyn już się gotuje jednym ruchem wsypujemy przesianą mąkę i podgrzewamy dalej ciągle mieszając. Powinniśmy otrzymać jednolitą “kluskę”, która bez trudu odkleja się od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem (warto zrobić to w większej misce niż(...)gwiazdki. Potrzebny będzie także porządny worek cukierniczy z grubego materiału. Do wyciskania tego ciasta nie nadają się woreczki strunowe, są zbyt cienkie i łatwo pękają. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, można przykleić go używając odrobiny ciasta. Wyciskamy eklerki o szerokości ok. 2 i długości ok 12 cm. Zostawiamy odstępy pamiętając, że urosną jeszcze podczas pieczenia. Pieczemy w piekarniku
CiastkozercyDziś mam dla was propozycje na kolejne bananowe muffinki. Tym razem ze wspaniałą cynamonową kruszonką. Muffinki są puszyste, miękkie i wilgotne. Oczywiście wykonane ze zdrowszych składników, bez cukru i białej mąki. Kruszonka natomiast zrobiona jest z mąki owsianej i niewielkiej ilości cukru brązowego - smakuje naprawdę rewelacyjnie, więc polecam zrobić ją właśnie w takiej wersji, choć oczywiście można zastąpić cukier(...)śmiało można je też zjeść na śniadanie, obowiązkowo posmarowane masłem orzechowym :) Składniki (ok. 10 sztuk): 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki owsianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 2 dojrzałe banany 1 jajko 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1/2 szklanki mleka roślinnego 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) Kruszonka: 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Healthy food explorer