Dlaczego ciasto rośnie? 175lubię drążyć temat. Wertuję tysiące książek, spędzam godziny w bibliotekach, piekę, piekę i piekę….. Na szczęście rodzina i znajomi zawsze są zadowoleni z tego co upiekę i zawsze chętnie zjadają:) Według mnie pieczenie to rodzaj reakcji chemicznej, musimy poznać procesy fizyczno-chemiczne, które zachodzą podczas pieczenia, aby odpowiedzieć na pytania, które nas interesują. Dlaczego ciasto rośnie(...)zbędny. W takich przypadkach zbawienna okazuje się chemiczna technika spulchniania ciasta. Technika chemiczna – proszek do pieczenia i soda oczyszczona Substancje spulchniania chemicznego to: – Soda oczyszczona, która rozpuszcza się w wodzie i reaguje z kwasami tworząc dwutlenek węgla. – Proszek do pieczenia to substancja spulchniająca składająca się z sody oczyszczonej i kwasów, które w obecności wody reagują
SmartBake.pl
Sposoby na przetrwanie jesieni 211swoich rytuałów, które w bardzo szybki, prosty i tani sposób poprawiają mi nastrój. Świeże powietrze, nic tak dobrze nie robi nam na "głowę", jak ruch na świeżym powietrzu, bez względu na pogodę, warto nawet z parasolem w dłoni przejść się żwawym krokiem przez park, pooglądać przez chwilę, zmieniającą się pogodę, popatrzeć na resztki zieleni, która działa uspokajająco. Nawet(...)konsumowania. Dlatego polecam Wam używanie aromatycznych przypraw takich jak: cynamon, kardamon, przyprawy pierniczkowej, miodu, anyżu, rozgrzewającego chili i imbiru. Jednym z najprostszych i najłatwiejszych poprawiaczy nastroju są pieczone jabłka. Wystarczy wydrylować łyżką środek jabłka, nadziać je tym co lubisz najbardziej, mogą to być rodzynki, płatki owsiane, orzechy, żurawina, miód, cynamon czy posiekane pistacje. Całość oblewamy odrobiną masła bądź oleju
SMYKWKUCHNI
Śmietankowy tort z owocami lata 756niedawna. Zwykłą plastikową, z kilkoma tylkami, która wygląda trochę jak zabawka ;) Jednak staram się jak mogę i doskonalę niełatwą sztukę zdobienia kremem. Dziś właśnie chciałabym pokazać Wam tort bez grama lukru plastycznego. Cała dekoracja to krem, owoce i czekolada. Moim zdaniem wyszło naprawdę super i chociaż tort nie był wcale idealny, to podobał się zamawiającym. Wiem też, że bardzo(...)wmieszać mąki. Można delikatnie łopatką lub na najniższych obrotach miksera. Ja zwykle robię to sama. W tej kwestii nie ufam mikserom, bo piana wtedy i tak trochę opada ;) Pieczemy w tortownicy wyłożonej na spodzie pergaminem w 180 stopniach C przez ok. 35-40 min. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, w razie potrzeby dopiekamy kolejne 5 min. Od razu po upieczeniu wyciągamy
Ratunku obiad
Foodbook 1800 kalorii 172takim posiłku czuję sytość. Warto jeść więcej warzyw, a ograniczyć mięso. Zobaczysz, poczujesz się lekko a za razem pełen/pełna mocy! Jeśli na razie nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa – zacznij od tego menu! I daj znać jak poszło! Menu na tydzień pełne warzyw sezonowych Foodbook 1200 kcal Foodbook 1600 kcal Foodbook 1200 kcal II Foodbook(...)odrobiną oleją z obydwu stron, posól i popieprz. Przełóż na blaszkę do pieczenia. Marchew pokrój w grube talarki, razem z ziemniakami przełóż do misy, polej odrobiną oleju, posyp łyżeczką oregano, posól, wymieszaj. Włóż warzywa na tackę z kalafiorem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz 25-30 minut, do momentu aż kalafior będzie upieczony, co sprawdzisz wbijając nóż
Niedzielny kucharz
Smak Lata - relacja z warsztatów 210też przetworów, do których "wpadły" m.in. cudowne lokalne mirabelki z przydrożnych gospodarstw. Jednym z piękniejszych momentów było wspólne wypiekanie chleba, chwila magiczna, która mam nadzieję zaraziła uczestników chęcią samodzielnego pieczenia chleba. Oto jak wyglądało nasze menu: CZWARTEK Krem jabłkowo-ogórkowy Miętowy suflet z zielonego groszku Ratatouille Zupa owocowa z białych brzoskwiń i malin z prosecco SOBOTA Zupa Pappa(...)Menu „w słoiku” – „Konfitura z pomidorów” Szczęśliwie udało nam się ugotować wszystko zgodnie z planem dzięki dużemu zaangażowaniu i umiejętnościom uczestników, nawet tych najmłodszych. Rozumieliśmy się doskonale nie tylko bez słów, ale także dzięki tym, które krążyły między nami po polsku, angielsku, niemiecku i w dzieciom tylko znanym szczebiocie. Powodzenie warsztatów i smak potraw zawdzięczamy w dużej mierze
KUCHARNIA
Fatto a Mano Ristorante & Vine Bar - pysznie i prawdziwie po włosku 216karmi, jak w Italii. Nasze ravioli są nierówne, bo są własnoręcznie robione – ręka nie wytnie ich tak idealnie, jak robi to maszyna. Grissini są krzywo poskręcane, bo skręcamy i pieczemy je sami. To samo z makaronem: od początku do końca jest dziełem naszego Szefa Kuchni. " - tak mówi o sobie Fatto a Mano. " Nasz Sous Szef przywiózł z Italii starą księgę(...)bardzo mi się podobają, a krótkie menu świadczy o tym, że zjemy tu tylko świeże produkty. Oczywiście nie sposób zapomnieć o serwowanych tu winach: "Kuchnia włoska nie może istnieć bez włoskiego wina. A win mamy wybór niemały: czerwone, różowe, białe; lekkie i intensywniejsze – dopasujemy je umiejętnie do każdego posiłku. Nasza duma: przechowujemy butelki we własnej winniczce, umieszczonej w starym
Kulinarne przygody Gatity
Eklerki z kremem budyniowym 243Eklerki z kremem budyniowym. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki tortowej * - 500 ml wody - 250g masła - 8 jaj - szczypta soli Składniki na masę budyniową: - 2 budynie waniliowe bez cukru - 750ml mleka - 5 łyżek cukru - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 200g miękkiego masła - 1 opakowanie bitej śmietany w proszku - 2 łyżki alkoholu (opcjonalnie) Dodatkowo: - cukier puder * szklanka – u mnie metalowa(...)mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy, w odstępach, podłużne kształty (sporo urosną). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25 minut (pod żadnym pozorem nie otwieramy w tym czasie piekarnika), do uzyskania słomkowego koloru
mojewypiekiinietylko
Sernik z owocami leśnymi 144głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Wypieki Kuchnia: Amerykańska Trudność: Średnie Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Ilość 8 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 1 godz. 20 min. Kalorie 440 kcal Pieczony sernik z owocami leśnymi i polewą z białej czekolady. Kremowy sernik z konfiturą z owoców leśnych, zachwycający! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: SPÓD CIASTECZKOWY 150 g kakaowych herbatników(...)czekolada","herbatniki kakaowe","je\u017cyny","maliny","owoce le\u015bne","serek \u015bmietankowy","truskawki","twar\u00f3g sernikowy","sernik z owocami le\u015bnymi","sernik pieczony","sernik z owocami jagodowymi","sernik z konfitur\u0105 z owoc\u00f3w le\u015bnych","prosty sernik pieczony","sernik z bia\u0142\u0105 czekolad\u0105"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished
ProstePesto.pl
Chleb orkiszowo konopny 188charakterystyczną dla pieczywa orkiszowego strukturę. Bardzo szybko rośnie, więc jego przygotowanie nie zajmie Wam zbyt dużo czasu. Chleb orkiszowy z dodatkiem mąki konopnej jest jednym z najlepszych, jakie dotychczas piekłam i serdecznie Wam go polecam. Na samym dole podałam też przepis na chleb orkiszowo-konopny z automatu do chleba. Chleb orkiszowy z mąką konopną Proporcje 1 duży bochenek (forma(...)wierzchu chleba Do tego przepisu wykorzystałam mąkę konopną produkowaną przez Gospodarstwo Rolne rodziny Domżał . Uprawa konopi w tym gospodarstwie jest prowadzona niemal bez stosowania środków ochrony roślin i bez użycia GMO. Mąka konopna może mieć różny poziom wilgotności, ta z Domu Konopi idealnie nadaje się do wypieku chleba, jako dodatek do ciast i ciasteczek a nawet zagęszczacz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułki kajzerki 192Podstawowe pszenne bułki ze sklepu, znane wszystkim. Zachowują swoją miękkość przynajmniej 2-3 dni, można je też zamrozić na zapas. Składniki: 300 g wody 8 g
W kuchni bez szafek
Terrina twarogowa 286Taka przystawka sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole, ale również w ciągu całego roku. Fajny pomysł dla gości, jak i na co dzień. Jednak najlepsza
Ala piecze i gotuje
LConcept 13 Kraków 209Restaurant and Bar Część restauracyjna choć tak naprawdę niewielka, jest bardzo przytulna i elegancka. Zawsze ładnie nakryte stoły, śnieżnobiałe, czyściutkie i nie wymięte serwetki, wypolerowane szkło i ładne sztućce bez odcisków palców. Do tego bardzo zadbana, otwarta kuchnia, która daje poczucie „więzi” z kucharzem i już czujemy się jak miło oczekiwani goście. Krótka, sezonowa karta, znakomite produkty(...)Niemniej jednak staram się zrozumieć koncepcję LConcept 13 Restaurant and Bar LConcept 13 Restaurant and Bar Przy pierwszym podejściu moje serce absolutnie skradły dwie pozycje, a mianowicie ravioli z pieczoną dynią i orzechami laskowymi oraz tortellini z kaczką w bulionie. Zakochuję się niezwykle rzadko, ale te dania są warte tego słowa. Delikatne ciasto, idealnie doprawione farsze, maślany sos i pyszny
Kate's Kitchen
Grillowanie w plenerze z grillem przenośnym + przepisy na mięsa z grilla 171węglowe oraz z serii Smokey Joe , które mimo kompaktowych rozmiarów, wyposażono są w ciekawe funkcje, ułatwiające przygotowanie wielu produktów. Z takimi grillami nie trzeba się martwić o to, że pieczenie potraw będzie trwać długo, a gdy już zostaną podane – okaże się, że są surowe lub przypalone. Grille z serii Go Anywhere od Webera: występują w wersji węglowej oraz(...)transportować w różne miejsca nie tylko samochodem, ale również transportem publicznym czy rowerem wyróżniają się możliwością regulacji temperatury grille węglowe mają odpowiednie zabezpieczenia, dzięki którym można je transportować bez obaw, że pozostałości po grillowaniu wydostaną się na zewnątrz wykonane z wysokiej jakości materiałów - pokrywa i kocioł pokryte są emalią porcelanową, a ruszt - stalą platerowaną można dobrać
Kuchnia MagdaLeny
Tarta migdałowo-serowa z pomidorami wg Yotama Ottolenghiego 209Rzadko piekę wytrawne tarty, bo mój Mąż za nimi nie przepada. Ale że akurat wyjechał, postanowiłam sięgnąć do wcześniej upatrzonego przepisu z książki "Cała obfitość" Yotama Ottolenghiego na migdałową tartę z pomidorami i czarnymi oliwkami. Według mnie hit na wszystkie letnie imprezy i przyjęcia! Tarta przypomina mi francuskie ciasto Gallette de Rois , w którym ciasto francuskie wypełnia się słodką masą(...)parmezanu 15 g listków tymianku (można zamienić na 2 łyżeczki suszonego tymianku lub oregano) 2 opakowania ciasta francuskiego ok. 1 kg pomidorów pokrojonych na plasterki 50 g czarnych oliwek bez pestek (najlepsze są suszone dostępne w sklepach z włoską żywnością, ale można dać zwykłe) 2 łyżki oliwy sól, pieprz Przygotowanie tarty z pomidorami: Masło włóż do miski i utrzyj
Chilli Czosnek i Oliwa
Menu na tydzień: 5 obiadów w półtorej godziny 183druga połowa robi zakupy na Warszawie Centralnej). Nie było części produktów jakie chcieliśmy kupić, trzeba było przebudować całe menu, które w pierwotnej wersji w dużej mierze opierało się o pieczonego kalafiora, ale ostatecznie udało nam się na nowo poukładać jadłospis i kupiliśmy co trzeba. A oto lista zakupowa oraz składniki do pięciu dań na ten tydzień: Składniki na 5 obiadów(...)Birkuta z Człowieka z marmuru , zostało nieco podrasowane. Otóż w sobotni wieczór przygotowaliśmy ciasto na focaccię, co zajęło nam wszystkiego 10 minut, bo korzystaliśmy z super przepisu na focaccię bez zagniatania. Cała robota polega na połączeniu w misie składników. Ciasto ląduje potem na noc do lodówki. Rano trzeba je przełożyć do formy i upiec. Mega proste, bardzo pyszne
Niedzielny kucharz