Placki z kaszy manny i płatków owsianych. U mnie wszyscy domownicy, w szczególności ci najmłodsi, po prostu uwielbiają najróżniejsze placki i placuszki. Robię ich naprawę dużą
Słodkie okruszkiPomysł na takie ciasto jest genialny - bo robiąc jedno ciasto mamy dwa ciasta 😀 i sernik i makowiec... Wykonanie jest całkiem proste. Ja robię mak
Ze smakiem bez glutenuwszystko wymieszać. Sama wołowina byłaby za sucha, sama wieprzowina – za tłusta. Wymieszajcie oba gatunki mięsa albo zróbcie gołąbki jeszcze zdrowsze – z ciemnym mięsem indyka. Dodajemy wędzone sardynki z oleju – bez łbów i ości. Jeśli nie jesteście pewni czy taka opcja Wam zasmakuje spróbujcie najpierw dodać tylko 50g ryby. Jeśli po pierwszym razie gołąbki przypadną Wam do gustu, śmiało dajcie(...)formie gołąbki. Podlejcie gołąbki rosołem, pozostałe pokrojone masło rozłóżcie na wierzchu, zamknijcie naczynie i wstawcie je na środkowy poziom piekarnika rozgrzanego do 180⁰C. Gołąbki będą się piec przez półtorej godziny. Szybki sos naszykujemy bazując na rosole i przecierze pomidorowym (można użyć też passaty pomidorowej, wtedy zachowajcie proporcje 1:1 – 300ml rosołu i 300ml passaty). Zagotowujemy rosół, w gorącym
Karo in the KitchenTaki niby zwykły chleb pszenny. Ale nie do końca zwykły, bo naszej pracy wymaga o wiele mniej, niż właśnie zwykły pszenny chleb. Mąka pszenna wymaga zwykle
Marder&Marder ManufactureDzień wolny w samym środku tygodnia? Jestem jak najbardziej za! Jak dla mnie mogłoby tak być co tydzień. Nie żebym była jakaś wymagająca, ale na pewno
Be Fit Be StrongJutrzejszy dzień jest tak lekki i przyjemny, że śmiało mogę stwierdzić początek weekendu. Jedynie dzisiejszy, wieczorny wykład nie jest na rękę, aczkolwiek z kawą i krzyżówkami
Be Fit Be StrongNigdy nie wiedziałam czym się różni "brownie" od "murzynka". Myślałam że to nasza polska nazwa po prostu ;) A brownie to ciasto dla tych którym zwykłe
W kuchni bez szafekmogłam sobie odmówić - i oto jest. Na cześć mojego ukochanego halloweenowego bohatera. Przepis na ciasto dyniowe znalazłam w magazynie Spis bedre , nr 10/2016, i użyłam go praktycznie bez żadnych modyfikacji. Zmniejszyłam tylko porcję ciasta o połowę, i zamiast w dużej blaszce, upiekłam w niewielkiej tortownicy. Krem natomiast przygotowałam z całości, redukując znacząco ilość cukru. Wystarczyło na przełożenie(...)surowego marcepanu skórka otarta z 1 pomarańczy 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 100 g miękkiego masła 200 g serka kremowego 100 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 40 g orzechów włoskich dodatkowo: 300 g marcepanu plastycznego czarny barwnik spożywczy w paście
Pożeraczka, czyli raz adobrzeposypujemy mąką. Ciasto należy wyrabiać przez dłuższy czas. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykrycie na czas przygotowania farszu i rozgrzania piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczarki trzemy na tarce na grubych oczkach. Smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki powinny zmniejszyć swoją objętość. Przekładamy je do miski. Do pieczarek dodajemy pokrojoną(...)można też wycinać mniejsze. Na środek każdego kwadrata nakładamy farsz, zginamy w pół i zlepiamy tworząc trójkąty. Każdy taki kwadrat układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi dociskamy widelcem tworząc charakterystyczny wzorek. Nasze wytrawne trójkąty spryskujemy oliwą i posypujemy sezamem. Mi wyszły dwie duże blaszki trójkątów. Ilość zależy od ich wielkości. Nasze wytrawne nadziane trójkąty pieczemy
Słodkie okruszkiTort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort w kształcie herbu Legii Warszawa, przygotowany dla ośmioletniego Mateusza. Pokryty masą cukrową, jako tynk pod masę użyłam kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej , w środku krem z białej czekolady, dużo frużeliny truskawkowej oraz odrobina cytrynówki do nasączenia biszkoptów. Tort robiłam w formie 19 cm x 29 cm, następnie posługując się szablonem(...)biszkopt: 5 jajek rozmiar L 10 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Mąkę pszenną i ziemniaczaną dokładnie wymieszać, przesiać, odstawić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, stopniowo, miksując
moj przepis naTort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort w kształcie herbu Legii Warszawa, przygotowany dla ośmioletniego Mateusza. Pokryty masą cukrową, jako tynk pod masę użyłam kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej , w środku krem z białej czekolady, dużo frużeliny truskawkowej oraz odrobina cytrynówki do nasączenia biszkoptów. Tort robiłam w formie 19 cm x 29 cm, następnie posługując się szablonem(...)biszkopt: 5 jajek rozmiar L 10 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Mąkę pszenną i ziemniaczaną dokładnie wymieszać, przesiać, odstawić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, stopniowo, miksując
moj przepis naTort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort w kształcie herbu Legii Warszawa, przygotowany dla ośmioletniego Mateusza. Pokryty masą cukrową, jako tynk pod masę użyłam kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej , w środku krem z białej czekolady, dużo frużeliny truskawkowej oraz odrobina cytrynówki do nasączenia biszkoptów. Tort robiłam w formie 19 cm x 29 cm, następnie posługując się szablonem(...)biszkopt: 5 jajek rozmiar L 10 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Mąkę pszenną i ziemniaczaną dokładnie wymieszać, przesiać, odstawić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, stopniowo, miksując
moj przepis naTort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort w kształcie herbu Legii Warszawa, przygotowany dla ośmioletniego Mateusza. Pokryty masą cukrową, jako tynk pod masę użyłam kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej , w środku krem z białej czekolady, dużo frużeliny truskawkowej oraz odrobina cytrynówki do nasączenia biszkoptów. Tort robiłam w formie 19 cm x 29 cm, następnie posługując się szablonem(...)biszkopt: 5 jajek rozmiar L 10 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Mąkę pszenną i ziemniaczaną dokładnie wymieszać, przesiać, odstawić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, stopniowo, miksując
moj przepis nabonusem jest domowy sos pieczeniowy, który wyśmienicie podkreśli smak mięsa, a przy okazji pieczenia robi się niemal sam. Spróbujecie raz i już nigdy nie zjecie innego sosu! Do pieczenia używam metalowej brytfanki, którą następnie mogę ustawić na gazie i przygotować na niej sos. Kurczak + składniki sosu: 2 średnie marchewki 2 cebule w łupinach (lub 1 obrana(...)naciowy myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy z łupinek. Do brytfanki można dorzucić wszystkie podroby i szyję z kurczaka, które w nim znajdziecie. Jeśli jednak kupicie kurczaka bez podrobów to koniecznie dokupcie te elementy, gdyż są one bazą aromatycznego sosu. Wszystkie warzywa i podroby umieszczamy w brytfance, dodajemy przyprawy, liście laurowe i polewamy odrobiną oliwy lub oleju
Cooking Monsterłyżki oleju Papryki opłukać i osuszyć. Każdą z nich obtoczyć w oleju i ułożyć na blasze. Blachę z paprykami wstawić do piekarnika włączonego na 200 stopni i piec 30 minut. Wyłączyć piekarnik, a papryki pozostawić w nim na jeszcze ok. 15 minut. Blachę z paprykami wyjąć i odstawić do ostygnięcia. W garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę(...)natkę pietruszki i selera. Całość podgrzewać na palniku o średniej mocy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy płyn z warzyw zacznie wrzeć, zmniejszyć moc palnika i gotować bez pokrywki do rozgotowania pomidorów. Wyłączyć palnik i odstawić całość do ostygnięcia. Wyjąć zioła, seler i natkę. Warzywa zmiksować ręcznym blenderem. Do sosu dodać sól, cukier i ocet
Weekendy w domu i ogrodzieproste w przygotowaniu, za to, że zawsze się udają i nigdy się nie nudzą. Hmm... Czyżby...? No dobrze, może nie znudziły, ale odrobinę przejadły. Takie sobie zwykłe muffiny, bez elementu zaskoczenia. Postanowiłam więc przejść na wyższy poziom, i upiec cupcakes, czyli po prostu babeczki z kremem. Górą kremu! Okazja nadarzyła się nie byle jaka - Dzień Mamy . I choć(...)już niedługo! Pomarańczowo-rozmarynowe babeczki z kremem z białej czekolady Składniki: (na 14 babeczek) 80 g miękkiego masła 120 g cukru 240 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli skórka otarta z 2 pomarańczy igiełki z 2 gałązek rozmarynu 2 jajka 250 ml mleka krem: 100 g białej czekolady 40 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzetych też mam kilka różnych odmian. Zimą kupiłam nasiona, z których miały wyrosnąć czerwone i mięsiste papryki czerwone. Okazuje się, że wyrosły papryki białe o cienkiej skórce. Do pieczenia się nie nadają, ale ze względu na zdecydowany smak, są świetne do sosów. Postanowiłam zatem wykorzystać jedne i drugie, by przygotować z nich aromatyczny sos do zielonej fasolki z myślą(...)wrzucić pokrojoną fasolkę, zagotować, a potem gotować krótko (1-2 minuty). Odcedzić i odstawić do lekkiego ostudzenia. W słoikach umieścić po gałązce cząbru, dodać fasolkę (powinna być luźno włożona, bez ubijania i upychania, by sos mógł spływać na dno i wypełnić przestrzenie między fasolkami). Fasolkę zalać sosem z kawałkami chili. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 7-10 minut
Weekendy w domu i ogrodzie