takim posiłku czuję sytość. Warto jeść więcej warzyw, a ograniczyć mięso. Zobaczysz, poczujesz się lekko a za razem pełen/pełna mocy! Jeśli na razie nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa – zacznij od tego menu! I daj znać jak poszło! Menu na tydzień pełne warzyw sezonowych Foodbook 1200 kcal Foodbook 1600 kcal Foodbook 1200 kcal II Foodbook(...)odrobiną oleją z obydwu stron, posól i popieprz. Przełóż na blaszkę do pieczenia. Marchew pokrój w grube talarki, razem z ziemniakami przełóż do misy, polej odrobiną oleju, posyp łyżeczką oregano, posól, wymieszaj. Włóż warzywa na tackę z kalafiorem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz 25-30 minut, do momentu aż kalafior będzie upieczony, co sprawdzisz wbijając nóż
Niedzielny kucharzteż przetworów, do których "wpadły" m.in. cudowne lokalne mirabelki z przydrożnych gospodarstw. Jednym z piękniejszych momentów było wspólne wypiekanie chleba, chwila magiczna, która mam nadzieję zaraziła uczestników chęcią samodzielnego pieczenia chleba. Oto jak wyglądało nasze menu: CZWARTEK Krem jabłkowo-ogórkowy Miętowy suflet z zielonego groszku Ratatouille Zupa owocowa z białych brzoskwiń i malin z prosecco SOBOTA Zupa Pappa(...)Menu „w słoiku” – „Konfitura z pomidorów” Szczęśliwie udało nam się ugotować wszystko zgodnie z planem dzięki dużemu zaangażowaniu i umiejętnościom uczestników, nawet tych najmłodszych. Rozumieliśmy się doskonale nie tylko bez słów, ale także dzięki tym, które krążyły między nami po polsku, angielsku, niemiecku i w dzieciom tylko znanym szczebiocie. Powodzenie warsztatów i smak potraw zawdzięczamy w dużej mierze
KUCHARNIAkarmi, jak w Italii. Nasze ravioli są nierówne, bo są własnoręcznie robione – ręka nie wytnie ich tak idealnie, jak robi to maszyna. Grissini są krzywo poskręcane, bo skręcamy i pieczemy je sami. To samo z makaronem: od początku do końca jest dziełem naszego Szefa Kuchni. " - tak mówi o sobie Fatto a Mano. " Nasz Sous Szef przywiózł z Italii starą księgę(...)bardzo mi się podobają, a krótkie menu świadczy o tym, że zjemy tu tylko świeże produkty. Oczywiście nie sposób zapomnieć o serwowanych tu winach: "Kuchnia włoska nie może istnieć bez włoskiego wina. A win mamy wybór niemały: czerwone, różowe, białe; lekkie i intensywniejsze – dopasujemy je umiejętnie do każdego posiłku. Nasza duma: przechowujemy butelki we własnej winniczce, umieszczonej w starym
Kulinarne przygody GatityEklerki z kremem budyniowym. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki tortowej * - 500 ml wody - 250g masła - 8 jaj - szczypta soli Składniki na masę budyniową: - 2 budynie waniliowe bez cukru - 750ml mleka - 5 łyżek cukru - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 200g miękkiego masła - 1 opakowanie bitej śmietany w proszku - 2 łyżki alkoholu (opcjonalnie) Dodatkowo: - cukier puder * szklanka – u mnie metalowa(...)mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy, w odstępach, podłużne kształty (sporo urosną). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25 minut (pod żadnym pozorem nie otwieramy w tym czasie piekarnika), do uzyskania słomkowego koloru
mojewypiekiinietylkogłos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Wypieki Kuchnia: Amerykańska Trudność: Średnie Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Ilość 8 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 1 godz. 20 min. Kalorie 440 kcal Pieczony sernik z owocami leśnymi i polewą z białej czekolady. Kremowy sernik z konfiturą z owoców leśnych, zachwycający! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: SPÓD CIASTECZKOWY 150 g kakaowych herbatników(...)czekolada","herbatniki kakaowe","je\u017cyny","maliny","owoce le\u015bne","serek \u015bmietankowy","truskawki","twar\u00f3g sernikowy","sernik z owocami le\u015bnymi","sernik pieczony","sernik z owocami jagodowymi","sernik z konfitur\u0105 z owoc\u00f3w le\u015bnych","prosty sernik pieczony","sernik z bia\u0142\u0105 czekolad\u0105"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished
ProstePesto.plcharakterystyczną dla pieczywa orkiszowego strukturę. Bardzo szybko rośnie, więc jego przygotowanie nie zajmie Wam zbyt dużo czasu. Chleb orkiszowy z dodatkiem mąki konopnej jest jednym z najlepszych, jakie dotychczas piekłam i serdecznie Wam go polecam. Na samym dole podałam też przepis na chleb orkiszowo-konopny z automatu do chleba. Chleb orkiszowy z mąką konopną Proporcje 1 duży bochenek (forma(...)wierzchu chleba Do tego przepisu wykorzystałam mąkę konopną produkowaną przez Gospodarstwo Rolne rodziny Domżał . Uprawa konopi w tym gospodarstwie jest prowadzona niemal bez stosowania środków ochrony roślin i bez użycia GMO. Mąka konopna może mieć różny poziom wilgotności, ta z Domu Konopi idealnie nadaje się do wypieku chleba, jako dodatek do ciast i ciasteczek a nawet zagęszczacz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPodstawowe pszenne bułki ze sklepu, znane wszystkim. Zachowują swoją miękkość przynajmniej 2-3 dni, można je też zamrozić na zapas. Składniki: 300 g wody 8 g
W kuchni bez szafekTaka przystawka sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole, ale również w ciągu całego roku. Fajny pomysł dla gości, jak i na co dzień. Jednak najlepsza
Ala piecze i gotujeRestaurant and Bar Część restauracyjna choć tak naprawdę niewielka, jest bardzo przytulna i elegancka. Zawsze ładnie nakryte stoły, śnieżnobiałe, czyściutkie i nie wymięte serwetki, wypolerowane szkło i ładne sztućce bez odcisków palców. Do tego bardzo zadbana, otwarta kuchnia, która daje poczucie „więzi” z kucharzem i już czujemy się jak miło oczekiwani goście. Krótka, sezonowa karta, znakomite produkty(...)Niemniej jednak staram się zrozumieć koncepcję LConcept 13 Restaurant and Bar LConcept 13 Restaurant and Bar Przy pierwszym podejściu moje serce absolutnie skradły dwie pozycje, a mianowicie ravioli z pieczoną dynią i orzechami laskowymi oraz tortellini z kaczką w bulionie. Zakochuję się niezwykle rzadko, ale te dania są warte tego słowa. Delikatne ciasto, idealnie doprawione farsze, maślany sos i pyszny
Kate's Kitchenwęglowe oraz z serii Smokey Joe , które mimo kompaktowych rozmiarów, wyposażono są w ciekawe funkcje, ułatwiające przygotowanie wielu produktów. Z takimi grillami nie trzeba się martwić o to, że pieczenie potraw będzie trwać długo, a gdy już zostaną podane – okaże się, że są surowe lub przypalone. Grille z serii Go Anywhere od Webera: występują w wersji węglowej oraz(...)transportować w różne miejsca nie tylko samochodem, ale również transportem publicznym czy rowerem wyróżniają się możliwością regulacji temperatury grille węglowe mają odpowiednie zabezpieczenia, dzięki którym można je transportować bez obaw, że pozostałości po grillowaniu wydostaną się na zewnątrz wykonane z wysokiej jakości materiałów - pokrywa i kocioł pokryte są emalią porcelanową, a ruszt - stalą platerowaną można dobrać
Kuchnia MagdaLenyRzadko piekę wytrawne tarty, bo mój Mąż za nimi nie przepada. Ale że akurat wyjechał, postanowiłam sięgnąć do wcześniej upatrzonego przepisu z książki "Cała obfitość" Yotama Ottolenghiego na migdałową tartę z pomidorami i czarnymi oliwkami. Według mnie hit na wszystkie letnie imprezy i przyjęcia! Tarta przypomina mi francuskie ciasto Gallette de Rois , w którym ciasto francuskie wypełnia się słodką masą(...)parmezanu 15 g listków tymianku (można zamienić na 2 łyżeczki suszonego tymianku lub oregano) 2 opakowania ciasta francuskiego ok. 1 kg pomidorów pokrojonych na plasterki 50 g czarnych oliwek bez pestek (najlepsze są suszone dostępne w sklepach z włoską żywnością, ale można dać zwykłe) 2 łyżki oliwy sól, pieprz Przygotowanie tarty z pomidorami: Masło włóż do miski i utrzyj
Chilli Czosnek i Oliwadruga połowa robi zakupy na Warszawie Centralnej). Nie było części produktów jakie chcieliśmy kupić, trzeba było przebudować całe menu, które w pierwotnej wersji w dużej mierze opierało się o pieczonego kalafiora, ale ostatecznie udało nam się na nowo poukładać jadłospis i kupiliśmy co trzeba. A oto lista zakupowa oraz składniki do pięciu dań na ten tydzień: Składniki na 5 obiadów(...)Birkuta z Człowieka z marmuru , zostało nieco podrasowane. Otóż w sobotni wieczór przygotowaliśmy ciasto na focaccię, co zajęło nam wszystkiego 10 minut, bo korzystaliśmy z super przepisu na focaccię bez zagniatania. Cała robota polega na połączeniu w misie składników. Ciasto ląduje potem na noc do lodówki. Rano trzeba je przełożyć do formy i upiec. Mega proste, bardzo pyszne
Niedzielny kucharzPistacje – 300 gram Kwaśna śmietana – 200 gram Jajka 3 sztuki Cukier puder – 100 gram Szpinak młody – 100 gram Wanilia z Madagaskaru – 1 łyżka Masło bez soli – 70 gram Ciastka owsiane o obniżonej zawartości cukru – 300 gram Biała czekolada – 200 gram Gorzka czekolada – 100 gram Mleko(...)robota kuchenego i je zmiksuj. Po drugie przesyp zmielone ciastka do pojemnika, dodaj płynne masło, wymieszaj i włóż do formy z odpinanymi bokami, rozmiar 25 centymetrów, wyłożonej papierem do pieczenia. Bardzo dobrze ugnieć na całej powierzni i schowaj do lodówki. Teraz po trzecie młody szpinak umyj i włóż do rondelka. Wlej jakieś 50 ml wody i dodaj wanilię. Często
RafalCookdole. Tzn. żeby nie było, mi to w niczym nie przeszkadza. Ciasto pięknie wyrosło, a to czy owoce są na dole, na górze czy w środku to chyba bez znaczenia. Oryginał miał także lukier, ja posypałam całość po prostu cukrem pudrem. Obie wersje były tak samo dobre. Jeżeli macie ochotę przenieść się na chwilę do czasów dzieciństwa(...)naprawdę na konkretnej ilości składników względem jednej sztuki jajka (1 jajko, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 2 łyżki oleju i na duża blachę – 2 łyżeczki proszku do pieczenia). Ja ciasto zrobiłam z 4 jajek, czyli reszta składników razy 4 (poza proszkiem oczywiście). Róbcie i jedzcie, po kokardki. Ja nie potrafiłam przejść obojętnie obok tego ciasta. Minęłam
KardamonovyZapiekana papryka faszerowana mięsem mielonym, to idealny i sprawdzony przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Faszerowane papryki z piekarnika cieszą się niesłabnącą popularnością od wielu lat i nie bez powodu, ponieważ są niesamowicie pyszne! Nasza wersja zawiera porządną porcję mięsa mielonego i makaron w sosie pomidorowym. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste, a rezultat to aromatyczne, lekko chrupiące(...)letnie obiady w “jadalnych miskach” Można je wypełnić dowolną kombinacją mięsa lub warzyw w proporcjach takich, jakich chcesz. Papryka faszerowana z piekarnika to jedno z naszych ulubionych pieczonych warzyw. Warto poszukać papryki mniej więcej tej samej wielkości. Dzięki temu papryka będzie ładnie się prezentować oraz będziemy mieć pewność, że pieczenie zajmie tyle samo czasu. Ten prosty przepis
Kuchnia Na Wypasieużyłam ryżowych, mogą tez być kukurydziane, albo ulubione muesli) dodatkowo: 150 g czekolady (użyłam gorzkiej) Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składniki na bazę i rozprowadź równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz w temp. 180 C przez 10-12 minut. ps. Jeżeli masa będzie zbyt sucha, a sucha i tak raczej będzie to dodaj 2-3 łyżki mleka roślinnego(...)lodówki (aż zastygnie czekolada), następnie pokrój na batoniki. Przechowuj w pojemników w lodówce. Długo zachowują świeżość, 2 tygodnie minimum, równie dobrze możesz zamrozić. Smacznego! Artykuł Wegańskie proteinowe batoniki bez glutenu pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfposypany płatkami migdałów. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Sernik Składniki na sernik z masą krówkową. Spód: 12 dkg herbatników 8 dkg masła bez soli 7 dkg orzeszków ziemnych niesolonych Masa serowa: 80 dkg twarogu 10 dkg serka mascarpone 12 dkg cukru pudru 20 dkg śmietanki kremówki (36%) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka(...)masy krówkowej 3 łyżki płatków migdałów Jak zrobić sernik z masą krówkową. Spód: orzechy oraz herbatniki zmiksować, po czym połączyć je z miękkim masłem. Kolejno, przełożyć do formy do pieczenia, równomiernie rozłożyć i lekko ugnieść dłonią. Masa serowa: do miski włożyć jajka, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Za pomocą robota kuchennego lub ręcznego, ubijać przez minutę. Następnie dodać twaróg
MeCooksteż nasze dzieci. To dużo lepszy pomysł na deser niż przeładowane cukrem i olejem palmowym słodycze popularnych marek. Przepis warto zachować na jesień, kiedy łatwiej będzie o dobre jabłka bez chemii. Najlepsze – te ze swojego sadu, pachnące i pożywne. Lekkie ciasto na niedzielę Zrobienie ciasta biszkoptowego nie wymaga zbyt wiele czasu. Tym lepszy jest to więc pomysł na weekendowy(...)gruszki. Ciasto biszkoptowe z jabłkami Składniki: 5 dużych jajek szczypta soli ¾ szklanki cukru (180 g) 3 łyżki oleju (30 g) 1 szklanka mąki pszennej (160 g) ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jabłka cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki (np. na ćwiartki, a każdą
KulinarneImpresje.plserowa 1 kg sera twarogowego z wiaderka dobrej jakości, ja kupuję tylko z Piątnicy 210 g cukru 100 g masła 4 całe jajka średniej wielości 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na seromakowiec z gotową masą makową Kruchy spód – Przygotowanie Do miski przesiej mąkę wraz z cukrem pudrem. Dodaj zimne, pokrojone w drobną kostkę(...)kulę, włóż w woreczek foliowy bądź folię spożywczą i schowaj do lodówki na około 2 godziny. Przygotuj blaszkę w wielkości 25×30 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim dno blaszki, ponakłuwaj widelcem. Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na opcji góra – dół. Piecz przez około
To Musisz WiedziećLekkie i puszyste. I takie pragnę Wam polecić. Poniższy przepis jest idealny do krojenia w słusznej wielkości porcje, serwowane bez dodatków w postaci masy maślano - serkowej lub polewy. Ale oczywiście, o te dodatki również można się pokusić. Przedstawiam wersję bez dodatków, ale bardzo szlachetną i subtelną w formie. Smak ciasta uzupełnia gorzka czekolada i kontrastujące z puchatą(...)szklanki orzechów włoskich, zmielonych ( nie zbyt drobno ) 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu sok z cytryny groszki czekoladowe, lub 1/2 gorzkiej czekolady drobno poszatkowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1 cukier cynamonowy Wykonanie: Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, kropimy sokiem z cytryny, posypujemy łyżką cukru cynamonowego. Odpoczywamy. Kiedyś uszczęśliwię się urządzeniem, które zrobi
Kronika PiekarnikaDrożdżówka dyniowa bez jajek to pyszne ciasto, które dodatkowo zachwyca pięknym, żółtym kolorem. Jest puszyste oraz przyjemnie delikatnie i niebyt słodkie, dlatego warto je polukrować, tak jak to zazwyczaj robię. Dodam, że taka drożdżówka idealnie się przechowuje i nawet na drugi dzień jest pachnąca oraz mięciutka. Polecam! Drożdżówka dyniowa bez jajek - składniki: (Forma o wymiarach(...)cukru (130g) 100 ml oleju 1 szczypta soli odrobina aromatu waniliowego/pomarańczowego/migdałowego (według gustu) Opcjonalnie na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki mleka/wody Drożdżówka dyniowa bez jajek - przygotowanie: Przygotować zaczyn. Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru oraz 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka i odstawić do wyrośnięcia. Puree dyniowe połączyć z pozostałym mlekiem. Następnie
Di gotujepojawiają się bardzo często. Dzieci je bardzo lubią, jedzą czasem z dżemem, innym razem z pomidorem i olejem lnianym lub oliwą. Smakują mi tak, że mogę jeść je bez dodatków, ale to tylko mój smak. Dla Ciebie mogą być zbyt mdłe, wtedy "dopraw" je wyrazistymi dodatkami. Z pomidorem, sałatą, cebulą, czosnkiem, solą, pieprzem i sporą ilością oliwy smakują wyśmienicie(...)zablokować blendera), 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej, 1 szklanka wody, Ewentualnie: łyżeczka soli. Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Wykładamy partiami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formuje łyżką okrągłe placuszki. Pieczemy 15 min w 190 stopniach
Jeść, by żyć w zdrowiuniej napisać całą książkę. Zatem i u mnie znowu o niej będzie, ale tym razem w błyskawicznej i zdrowszej wersji. Dziś szarlotka sypana z duuuużą ilością jabłek. Bez zagniatania ciasta. Bez oczekiwania na schłodzenie. Potrzebujemy tylko kilku prostych składników, które znajdują się w każdej kuchni, żeby stworzyć ten deser iście królewski. Jeszcze ciepła, z lodami i bitą śmietaną(...)sprawdzą się papierówki, szara reneta lub inne winne odmiany) 75 g mąki orkiszowej (może być pszenna lub inna) 250 g kaszy manny 60 g cukru/ksylitolu/erytrolu płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cynamonu 50 g bardzo zimnego masła Czas przygotowania 20 minut Czas pieczenia 40 minut Wielkość formy tortownica o średnicy 24 cm lub kwadratowa foremka
Analiza Smakutłuszcz, wrzucić kurki , cebulę, siekany rozmaryn , smażyć kilka minut, kiedy część płynu odparuje dodać drobno posiekany czosnek , smażyć jeszcze przez 5 minut, dodać natkę pietruszki. Połowę usmażonych grzybów przełożyć (bez płynu) do dużej miski, do pozostałej części dodać serek mascarpone , chwilkę poddusić, zdjąć z ognia. Do miski z grzybami dodać ugotowaną kaszę, serek kozi, dobrze doprawić pieprzem i solą(...)wydrążyć środek, do tak przygotowanych papryk nałożyć nadzienie, wypełnione papryki ustawić w żaroodpornym naczyniu, wlać wywar warzywny lub mięsny, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec przez 35 - 40 minut. Wyjąć porcję dania na talerz, polać sosem kurkowym. Smacznego ! [one-half-first] [/one-half-first] [one-half] [/one-half] Artykuł Papryka nadziewana kurkami i kozim serem pochodzi z serwisu
SprawdzonaKuchnia.plbiałej czekolady 50 ml śmietany 30% 1 łyżeczka herbaty Matcha Instructions Przygotowanie biszkoptu Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C. Blachę o wymiarach 23×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko dno, boków formy niczym nie smarować. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, kiedy piana jest już ubita zacząć dodanie cukru łyżka po łyżce ciągle(...)delikatnie szpatułką do połączenie się składników, czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie , aby piana jak najmniej opadła. Ciasto przelać do przygotowanej formy , wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) lub do tzw. suchego patyczka. Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie
SprawdzonaKuchnia.plbiałej czekolady 50 ml śmietany 30% 1 łyżeczka herbaty Matcha Przygotowanie : Przygotowanie biszkoptu Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C. Blachę o wymiarach 23×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko dno, boków formy niczym nie smarować. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, kiedy piana jest już ubita zacząć dodanie cukru łyżka po łyżce ciągle ubijając(...)delikatnie szpatułką do połączenie się składników, czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) lub do tzw. suchego patyczka. Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie
KUCHNIA POLSKAnowe" :) Inaczej wyobrażaliśmy sobie ten rok, który dla nas zaczął się spełnieniem naszych marzeń. Z drugiej strony, to właśnie nasz Mały Anioł Stróż sprawił, że jest bezpieczniej niż byłoby bez niej. Wszyscy jesteśmy w domu. Wiem, że dla wielu matek urlop macierzyński kojarzy się z brakiem czasu. Dla mnie jest odwrotnie, ja w końcu ten czas zdobyłam :) W kuchni(...)niej wrócić ;) Składniki na ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g malin (mogą być mrożone) kilka kostek gorzkiej czekolady cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Jajka ubić z cukrem do puszystej, białawej masy. Następnie cały czas miksując, po kolei
Kuchnia Pani Wiosnyinnych produktów do higieny jamy ustnej oraz do żywności przyjaznej cukrzykom. Wielką zaletą ksylitolu jest to, że bardzo wolno podnosi glukozę we krwi. Jego metabolizm odbywa się niemal bez udziału insuliny. Spowodowane jest to brakiem fruktozy w jego składzie. Kaloryczność ksylitolu ocenia się na dużo mniejszą niż zwykłego cukru - około 40% mniej. Ten zdrowszy zamiennik cukru sprawia, że szkodliwe(...)zdrowie zębów. Przepis na niskokaloryczne ciasto marchewkowe Składniki: 100 g orzechów pekan (mogą być włoskie) 140g mąki 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 140 g ksylitolu 2 duże jajka 140 ml oleju rzepakowego 175g startej marchwi 100 g rodzynek Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Posmaruj 18 cm, okrągłą foremkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaśrednich oczkach 100 ml oleju 3/4 płaskiej łyżeczki sody parę kropel esencji pomarańczowej i waniliowej Krem Kubuś: 250 ml sou Kubuś no marchew-banan-malina 1/2 paczki budyniu waniliowego bez cukru 60 g masła ewentualnie 1 łyżka cukru pudru Masa śmietanowa: 150 ml śmietanki 30 % 1 płaska łyżeczka żelatyny + odrobina gorącej wody 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: do dekoracji(...)cukrem ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę z sodą, startą marchew oraz esencję pomarańczową i waniliową. Podczas mieszania dodajemy także olej. 2. Dno tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką. Ciasto pieczemy w 190 stop. przez około 40-45 minut. Drewniany patyczek wbity w ciasto musi być suchy ! Następnie studzimy ciasto
Gotowanie...to proste !kości zawsze robią furorę na imprezach. Danie na ciepło, które możemy przygotować wcześniej a w odpowiednim momencie wstawić tylko do piekarnika i czekać aż się upiecze:). 8 udek bez kości 1 żółta papryka 8 plastrów salami 8 plastrów sera żółtego 1 cebula marynata: 4 łyżki keczupu, 2 łyżki musztardy, 1 łyżka czerwonej papryki, 3 łyżki oleju sól(...)Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka. Do środka każdego udka wkładamy paprykę, cebulą i po plastrze salami i sera. By dodatki nie wypadły, udka spinamy wykałaczkami. 3. Mięso pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 450 minut. Przed podaniem usuwamy wykałaczki
Szefowa kuchnigładką masę z żółtkami i mlekiem kokosowym. Dodać pozostałe składniki do masy, a następnie wymieszać ją delikatnie z ubitymi białkami. Masę rozsmarować równomiernie na płaskiej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Gdy się zrumieni, wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku formując rulon. Gdy ostygnie(...)jogurt kokosowy lub mleko kokosowe i dobrze wymieszać tak, żeby nie było grudek. Polać polewą wierzch rolady makowej i posypać skórką pomarańczową. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez skórki pomarańczowej): Wartość energetyczna: 226 kcal Tłuszcz: 19,4 g Węglowodany: 6 g Błonnik 4,2 g Białko 6,6 g Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty
Modern Cave Girlpokrój w ćwiartki wszystkie papryki. Usuń z nich gniazda nasienne. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i poukładaj na niej kawałki papryk. Każdy z kawałków posmaruj za pomocą specjalnego pędzelka oliwą z oliwek (zużyj około 1 łyżki oliwy). Tak przygotowane papryki włóż do piekarnika i piecz przez 60 minut. W połowie możesz przewrócić kawałki na drugą stronę aby się zbytnio(...)minuty ciągle mieszając. Po godzinie wyciągnij papryki z piekarnika i odstaw na około 10 minut do wystygnięcia, a po tym czasie obierz je ze skórki. Powinna odchodzić bez problemu. Do garnka z cebulką i czosnkiem wrzuć papryki, dopraw lekko tymiankiem i zalej całość bulionem. Gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie zblenduj zupę na gładki krem. Soczewicę porządnie
Natka PietruszkiTegoroczny Dzień Dziecka nie mógł obyć się bez deseru. Tym razem nie była to niespodzianka a zrobiłyśmy go z dziewczynami wspólnie. Ala pomagała robić biszkopt a Emilka wypełnienie. Z takimi pomocnikami uwinęłyśmy się ekspresowo a ciasto wyszło nie dość, że bardzo dobre to jeszcze ciekawie wyglądało. Doskonale wpisało się w klimat dziecięcego święta. *duża blaszka z piekarnika Składniki(...)biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju 3 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao na masę serową: 200 g serka białego 200 ml śmietanki kremówki 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru zielona galaretka pokrojona w kostki 150 g truskawek banan Przygotowanie ciasta zacząć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto dla prawdziwych wielbicieli czekolady. Bez mąki więc bezglutenowe. Ciasto jest tak proste,że każdy sobie z nim poradzi. Zachęcam bo rozpływa się w ustach. Składniki na tortownicę 23 cm 250 g gorzkiej czekolady 125 g masła 6 jajek 175 g cukru 2 łyżki likieru amaretto bądź cointreau ( niekoniecznie) Śmietanowy wierzch: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki(...)cukru pudru maliny,borówki bądź inne owoce do dekoracji na wierzch kakao do posypania Rozgrzać piekarnik do 180 sp C . Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Roztopić masło,dodać czekoladę i mieszać,aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Ubić dwa całe jajka i 4 żółtka z 75 g cukru na puszystą masę, następnie dodać delikatnie ostygniętą czekoladę
Niespełnione zdolności kulinarnepuszki, trochę pasty paprykowej, ziemniaki z wczorajszego obiadu, kiełbasa, ogórek kiszony, fasola z puszki i zamrożona natka pietruszki. Do przygotowania zupy można wykorzystać również kawałki kiełbasy, szynki, gotowanego lub pieczonego mięsa, czy boczku wędzonego, różne warzywa. Ja dodaję też kiszone ogórki i pastę paprykową z mojego przepisu, można ją zamienić na koncentrat pomidorowy. Jak macie pieczarki też mogą wylądować(...)zwyczajna 1 cebula ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 4 ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu czerwona fasola z puszki 1 łyżka oleju 2 szklanki rosołu 2 ogórki kiszone 1 puszka pomidorów bez skórki 2 łyżki pasty paprykowej lub koncentratu pomidorowego przyprawy: 1 listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka ostrej papryki, sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPierożki to kruche, a zarazem miękkie ciasteczka z pysznym nadzieniem kokosowym. Na pewno wielbicielom znanych nam pralinek posmakują bez zwątpienia. Zasady przygotowania są proste, a składniki jeszcze bardziej, ponieważ jest to ciasto 4 składnikowe. Natomiast nadzienie jest z ricotty, wiórek i żółtek. Po upieczeniu smakuje jak kokosanki otulone dodatkowym ciastem 🙉😊 Główny przepis na ciasto do ciasteczek dostałam od znajomej(...)siebie. Ciasteczka smaczniejsze na następny dzień. PRZEPIS NA OK 3 BLASZKI CIASTECZEK CIASTO 🌿 mąka 2 szkl. 🌿 margaryna np. Kasia 1 kostka 🌿 twaróg 1 kostka 🌿 proszek do pieczenia 1 łyżeczka Mąkę przesiać, twaróg pokruszyć, masło podzielić na kilka części. Wszystko razem wymieszać i zagnieść, tak długo, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto umieścić w lodówce na 1 godzinę
Kuchnia Paulettesrolujemy. Ja chcąc pomieścić je na blaszce do bagietek zrobiłam je krótsze i grubsze, ale używając standardowej blachy możecie je wydłużyć. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, mniej więcej na 30 minut. Kiedy bułeczki wyrosną smarujemy je mlekiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po upieczeniu(...)pół. Bułeczki kroimy na pół do 2/3 szerokości, wkładamy do niej gorącą parówkę, wbijamy nasze koła na półwykałaczki i polewamy ketchupem. Kiedy bułki są zimne można je bez problemu odgrzać na przykład na patelni grillowej i będzie cudownie chrupiąca. :) Polecam! Smacznego :) Wioleta Gargula
MamaOskarkamasła. Polewa: - garść borówek - 150g twarogu wymieszanego z 2 łyżkami jogurtu. Sposób przygotowania: - masło roztopić w małym garnuszku wraz z gorzką czekoladą, - cukinię zetrzyj na tarce na małych oczkach (bez środka z pestkami), - startą cukinię ugnieć przez sitko, aby odsączyć wodę, - mąkę wymieszaj z sodą i kakao, - w osobnej miseczce ubij jaja z cukrem/ksylitolem, - do miski z mąką dodaj(...)widelcem i dodaj do pozostałych składników, - wszystko energicznie mieszaj do powstania jednolitej masy, - masę przelej do prostokątnej foremki wysmarowanej uprzednio masłem, - wierzch ciasta wyłóż twarożkiem i posyp borówkami, - ciasto piec w temperaturze 160 stopni ok. 50 minut. SMACZNEGO
MintTastejesienny wieczór dzielę się przepisem na smaczne i zdrowe ciasteczka, tym razem bez banana, ale za to z pysznym masłem orzechowym, które sprawia, że ciasteczka są bardziej kruche. Przepis jak zwykle jest bardzo prosty, nie potrzeba również wielu składników, chociaż śmiało można dodać do ciasteczek np. kawałki gorzkiej czekolady lub suszone owoce. Ciasteczka doskonale nadają się na szybką(...)drugie śniadanie. Składniki (ok. 9 sztuk): 1 jajko 1 szklanka mąki owsianej 3 łyżki masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzechów) 2 łyżki miodu pół łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 º C . W misce roztrzepać jajko, dodać miód oraz masło orzechowe i bardzo dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia
Healthy food explorerPostanowiłem wam pokazać jak szybko przygotować – bez marynowania – drób. Zobaczcie jak powstają udka z kurczaka w pieprzu cytrynowym. Zacznijmy od tego, że pieprz cytrynowy to mieszanka wielu przypraw – soli, pieprzu czarnego, czosnku, cebuli, ale też kwasu cytrynowego, cukru i samej skórki cytrynowej oraz kurkumy. To idealna przyprawa do ryb z uwagi na cytrynową nutę(...)tylko. Ja z powodzeniem wykorzystuje ją przygotowując udka z kurczaka w pieprzu cytrynowym. Danie jest bardzo proste w przyrządzeniu. Zajmuje niewiele czasu w kuchni. Większość to pieczenie, którym zająć się musi nasz piekarnik. Stąd jest to propozycja też dla osób początkujących w kuchni. Danie sprawdzi się na standardowy obiad lub kolację, albo jako danie dodatkowe podczas imprezy. Przyda
Kuchennyviral.plłyżeczki Naturalnego ekstraktu Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera Polewa: 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 100ml mleka + 3 łyżki 1 łyżka masła 1 łyżka kakao bez cukru Ciasto: 1. Do miski przełożyć oba sery, dodać obie mąki, cukier, Cukier z wanilią Bourbon z Madagaskar Dr. Oetkera i Naturalny ekstrakt Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera(...)dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 3. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej przesiać kakao i wymieszać mikserem. 4. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na sam środek blaszki wyłożyć dwie spore łyżki jasnej masy serowej. Na środek jasnej masy wyłożyć 2 łyżki ciemnej masy i tak postępować, aż do wyczerpania
Mała Cukierenkawiem, czy to jest wykonalne. Na listopadowe deszcze i wiatry nie ma chyba nic bardziej podnoszącego nas na zdrowiu, jak rozgrzewająca zupa, a rosół w szczególności. W końcu nie bez powodu nasze babcie leczyły nim przeziębienia. Ten rosół jest dla mnie wyjątkowy z kilku powodów. Po pierwsze jest ugotowany na gęsinie, a to podobno jedno z najzdrowszych mięs(...)święto 11 listopada, myślę, że jest szansa, aby stało się to ciekawą kulinarną tradycją. Bardzo spodobał mi się złocisty jesienny kolor i intensywny smak tej zupy uzyskany dzięki pieczonym gęsim udkom, pieczonym warzywom i suszonym grzybom. No i na koniec jestem bardzo dumna z mojego makaronu. Jako osoba chora na celiakię nie mogę jeść tradycyjnego makaronu, do tej pory zastępowałam
Quinoa Raz!sezamu - sól W pierwszej kolejności zajmujemy się kalafiorem, myjemy pod bieżącą wodą, i dzielimy na bardzo małe różdżki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim kalafior, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy czarnuszką i sezamem, pieczemy na złoty kolor w piekarniku. Temp. 200 stopni C czas w zależności od piekarnika u mnie od 15 do 20 minut(...)spalić, nie mogą zrobić się również złote. Dodaj ryż, przesmażaj go przez 1-2 minuty, dodaj śmietankę, ciągle mieszaj, ponieważ śmietanka może Ci się przypalić, jeśli pozostawisz ją bez opieki ;-) Po 2 minutach dodaj mleko i pieprz. Risotto mieszamy co chwilę, po 2 minutach dodaj 200 ml wody, przykryj pokrywką i co 4-5 minut mieszaj łyżką, jak ryż
SMYKWKUCHNIszklanki mąki pszennej - 3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) - dodatkowo 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania Przygotowanie: Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników bez masła i wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe(...)krótko wyrabiamy. Dzielimy na 12 - 16 części (w zależności od tego, jak duże chcemy bułeczki) i formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi około 1 cm odstępy. Przykrywamy ręczniczkiem kuchennym, pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia, na około 45 minut, aż się zetkną. Wyrośnięte bułki smarujemy przygotowanym jajkiem, pieczemy około
Kulinarne życieklikania follow: jest to jeden z lepszych profili w internecie jakie znam. Ta kobieta naprawdę zna się na tym co mówi! Składniki: 120g komosy ryżowej, sól, jajko (opcjonalnie, bez jajka ciasto może się trochę łamać – w końcu to sama komosa), ulubione dodatki. Przygotowanie: Komosę ryżową wsypujemy do miski i zalewamy wodą. Odstawiamy na przynajmniej 12h, jednak ja moczę(...)masę. Jak wspomniałem, oryginalnie możemy komosę wylewać na blaszkę, jednak zachęcam dodać jedno jajko, dzięki czemu ciasto wyjdzie mniej łamliwe. Ciasto wylewamy cienką warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 15 minut do gorącego piekarnika (200°C). Po 15 minutach wyciągamy blaszkę i na ciasto nakładamy nasze dodatki: sos, cebulka, papryka, domowa wędlina – wszystko
Gar ZdrowiaZapiekanka z kurczakiem i mozzarellą Szukasz pomysłu na szybki obiad, który zasmakuje każdemu członkowi rodziny? Koniecznie wypróbuj zapiekankę z kurczakiem i mozzarellą. Do jej przygotowania potrzebujesz: 2 kulki mozzarelli (bez zalewy) Opakowanie makaronu penne 2 białe cebule 2 piersi z kurczaka Garść posiekanej pietruszki Pół słoiczka suszonych pomidorów 3 posiekane ząbki czosnku przyprawy (oregano, bazylia, pieprz i sól) Makaron(...)czosnek podsmaż na zalewie z suszonych pomidorów. Makaron odcedź i wymieszaj z usmażonymi składnikami. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, a na wierzch połóż pokrojony w cienkie plastry ser mozzarella. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Sałatka z grillowanymi warzywami i mozzarellą Sałatka z grillowanymi warzywami i mozzarellą to pozycja obowiązkowa w menu miejsc
Mojewlasne.plteż odstawiam w chłodne miejsce. Jeżeli utworzy się na nim tłusta skorupa - zdejmuję. Pokrojone w plastry mięso odgrzewam w doprawionym sosie. Pyszne! składniki ok 900 g baraniej łopatki, bez kości 8 - 10 ząbków czosnku 1 cebula 30 g świeżego imbiru 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka płatków chili 2 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżeczka nasion(...)umyć i osuszyć. Mięso posypać solą i pieprzem, we wnętrzu (od strony wyciętej kości) położyć 4 ząbki czosnku, zrolować i zawiązać sznurkiem aby nie rozpadło się w trakcie pieczenia. Pozostały czosnek i imbir obrać, pokroić w cienkie plasterki, cebulę pokroić w piórka. Pokrojoną cebulę, czosnek i imbir włożyć do misy wolnowaru. Na cebuli ułożyć mięso. Dodać czosnek
Stare GaryPyszny deserek bez mąki z jabłkami z płatkami owsianymi. Deserek nadaje się dla cukrzyków, osób dbających o figurę i nie tylko. Polecam :) SKŁADNIKI: 4 jabłka 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki cynamonu PRZYGOTOWANIE: Jabłka obieram i kroję w ćwiartki. Naczynie żaroodporne smaruję olejem kokosowym. Następnie przekładam ćwiartki obranych jabłek. Posypuję cynamonem(...)Mieszam jabłka. W garnku rozpuszczam olej kokosowy dodaję płatki i 1 łyżkę cynamonu. Na jabłka wykładam mieszankę z płatków owsianych. Przykrywam naczynie. Piekę w piekarniku ok 25 min w 180 stopniach
Gotowanie Patkimięsa mielonego 2 jajka do farszu bułka tarta sól, pieprz Jajka ubijamy. Dodajemy starty ser żółty oraz majonez. Wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (dużą, tzw piekarnikową). Podpiekamy około 15 minut w temperaturze 190-200 stopni. W tym czasie przygotowujemy farsz. Do mięsa mielonego wbijamy jajka, dodajemy około 2 łyżki bułki tartej. Przyprawiamy(...)stronę, z której zdejmowaliśmy papier nakładamy farsz mięsny (do farszu można dodać pokrojoną w kostkę różnokolorową paprykę, można ułożyć kabanosy lub ogórki. Różne wersje wypróbowałam, jednak najbardziej smakuje mi bez dodatków). Zwijamy jak roladę, od dłuższego boku. Roladę układamy na blaszce i ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem na około 45 minut
Smaki Na Talerzunagle zapowiedzą nam się goście. Tarta to ciasto odpowiednie na każde okazje. Składniki: Na ciasto: * 220 g mąki pszennej * 150 g masła * 60 g cukru pudru Dodatkowo: * 2 budynie bez cukru (u mnie śmietankowe) * 800 ml mleka * 6 łyżek cukru * 50 g masła * owoce (u mnie jagody) * galaretka * 300 ml wrzącej wody Wykonanie: Z mąki, masła i cukru pudru(...)odstawić aż zacznie tężeć. Ciasto wyjąć z zamrażalnika, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, wyłożyć nim formę do tarty, nakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 20 minut. Ciasto wystudzić. W między można przygotować budyń. Mleko zagotować z cukrem i masłem, odlewając pół szklanki do wymieszania proszku budyniowego. W szklance z mlekiem wymieszać
Zrób to smaczniestosownej chwili, a takich w okresie karnawału nie powinno brakować 😊 Wszak wiecie, że rybka pływać lubi 😋 Łosoś jest delikatną rybką, w tej postaci mogą go śmiało zjeść nawet dzieci bez obaw, że gdzieś tam trafią na ość. Składniki: 700g łososia (filet) sól, pieprz oliwa z oliwek sok z ½ cytryny Galaretka: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek korzenia selera ½ pora(...)konserwowego 4 łyżeczki żelatyny sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Łososia myjemy, osuszamy i nacieramy sola oraz pieprzem. Układamy na folii aluminiowej, skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160st C ok 20 minut. Studzimy i delikatnie nacinamy od spodu oddzielając mięso od skóry. Przekładamy na wysoki półmisek. Posypujemy groszkiem i natką pietruszki. 2. Obrane
Kuchnia w czekoladzieTaką błyskawiczną pizzę można wykonać bez konieczności przygotowania ciasta drożdżowego, wystarczy tylko gotowe ciasto francuskie i dodatki. W natłoku obowiązków przedświątecznych jest to pomysł na bardzo szybką i smaczną kolację. Tak naprawdę to też pomysł na czyszczenie lodówki z zalegających resztek. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 2 łyżki keczupu • 1 kulka(...)plastry szynki konserwowej lub innej • 2-3 pieczarki • 3-4 pomidorki koktajlowe • zioła prowansalskie • 1 łyżka parmezanu Wykonanie: • Ciasto francuskie rozwinąć i położyć na papierze do pieczenia. • Rozsmarować keczup pozostawiająć na obwodzie ok. 2 cm wolnego ciasta i rozłożyć plastry mozzarelli. • Następnie ułożyć na wierzchu szynkę, pokrojone pieczarki i połówki pomidorów. • Posypać
To co kochambyło słoików... Ale za to był mus! Tani jak... mus! Rodzice wykupili cały zapas i w ekspresowym tempie musieliśmy opróżnić zawartość. Mus musiał być dobry, bo po pierwsze bez problemu daliśmy radę, po drugie - do dzisiaj mam sympatię do tego słodkiego przetworu. A słoiki wypełnione jagodami pojechały nad morze :) Składniki: 1.5 kg niedużych jabłek kilku różnych gatunków (można dodać(...)szczypta soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki zmiażdżonych goździków 50 ml wody Wykonanie: Wymieszać wodę, sok, cukier oraz sól i rozprowadzić na dnie blachy do pieczenia. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na około 2 cm kawałki. Ułożyć jabłka na masie cukrowej i powkładać kawałki masła pomiędzy owoce. Wstawić do piekarnika rozgrzanego
zadanie-gotowaniewspaniałym zamiennikiem chleba czy makaronu do lasagne. Dzięki temu możemy zadbać o najbliższych podając im zdrowy i smaczny posiłek. Najważniejsze jest w nim to, że może go zjeść każdy, bez względu na to na jakiej jest diecie, a jednocześnie jest pyszny, słodki dyniowo i słony serowo. To danie jest jednocześnie szybkie i przygotowane z dbałością Składniki: 3 półcentymetrowe krążki(...)posiekana w piórka duży ząbek czosnku przetarty przez praskę sos beszamelowy (opcjonalnie) świeżo mielony pieprz odrobina sera żółtego do udekorowania Przygotowanie: Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i posypujemy solą. Pieczemy w piekarniku do miękkości w temperaturze 180 stopni około 5 minut z każdej strony. Dynia piżmowa dobrze zachowuje kształt, więc będzie doskonałym blatem
Ugotowane pozamiatanesmakiem czarnej porzeczki. Ciasto jest dość wysokie, wygląda niemalże, jak torcik karmelowy. Krzysiu jest stuprocentowym łasuchem i uwielbia ciasta, zajada je codziennie do kawy i nie wyobraża sobie dnia bez czegoś słodkiego. Więc się domyślacie, że ja mam prawo do problemów z utrzymaniem sylwetki na wodzy ehehheeh. Tym bardziej, że to On w naszym domu robi najlepsze drożdżowe ;-) Jeśli(...)SKŁADNIKI: CIASTO: - 400 g mąki pszennej - 200 g mąki pełnoziarnistej graham (+ do podsypywania) - 2 całe jajka + 2 żółtka - 5 łyżek miodu - 1/6 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody - 200 g margaryny - 1/2 łyżeczki kardamonu zmielonego W/w składniki zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do zamrażarki na 15 minut
SMYKWKUCHNIsokiem z cytryny i miodem oraz szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy 2 łyżki majonezu i dokładnie mieszamy. ZIEMNIAKI : Piekarnik nagrzewamy do 220℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu Dno blaszki o wymiarach minimum 20x30 cm smarujemy 2 łyżkami oliwy. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt cienkie talarki i gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą al dente(...)oraz solą i pieprzem. Skrapiamy pozostałymi 2 łyżkami oliwy i delikatnie mieszamy dłońmi. Posypujemy parmezanem i jeszcze raz krótko mieszamy. wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut, do lekkiego zrumienienia. W połowie czasu pieczenia przekładamy talarki na drugą stronę. Podajemy z dipem majonezowym
cool and mintyząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości sól, pieprz, gałka muszkatołowa Naleśniki ze szpinakiem Wykonanie Składniki na ciasto naleśnikowe wyrabiamy w dużym naczyniu, do ciasta możemy dodać szczyptę soli. Smażymy bez dodatku tłuszczu. Świerzy szpinak płuczemy i następnie siekamy. Cebulę należy obrać, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć razem z rozdrobnionym czosnkiem na patelni z niewielką ilością oleju. Smażymy(...)pieprzem i gałką muszkatołową. Na usmażone naleśniki nakładamy farsz posypując go startym żółtym serem, podsmażamy, zawijamy w rurkę i naleśniki ze szpinakiem są gotowe do podania. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba porcji Liczba kalorii w porcji 30 min 20 min 10 min 10 160 kalorii
Naleśnikidolać niewielką ilość gorącej wody. Lekko zredukowany sos przelewamy do naczynia do zapiekania i rozprowadzamy go po całym dnie. ROLADKI : Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170ºC ( grzanie góra i dół bez termoobiegu). Mięso mielone przekładamy do naczynia z podmażonym czosnkiem i cebulką. Dodajemy startą na tarce cukinię, posiekaną natkę pietruszki, połowę pokruszonego sera feta oraz sól i pieprz do smaku(...)układamy w naczyniu żaroodpornym, zanurzając delikatnie w sosie. 50 g sera feta kroimy w plastry lub kruszymy i układamy pomiędzy roladkami. Tak przygotowane roladki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut. SZPINAK : Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy, wrzucamy posiekany czosnek i posmażamy cały czas meszając przez około 1 minutę. Dodajemy szpinak
cool and mintysię upiecze, pierwsze o czym wspomniała to o robieniu ciasta z wypływającą czekoladą. Jakby więc rady nie było. A ponieważ moja 3-latka ma całkiem niezły dryg do pieczenia, to poczyniłyśmy fondant z przepisu Gordona Ramsay’a. Składniki na 4 porcje: 1 tabliczka gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao 100 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki 1/2 szklanki(...)się, że najpierw dzieci zjedzą obiad, a później będą się zajadać słodkościami. Schłodzone fondant wstawiamy do ZIMNEGO piekarnika i dopiero wtedy nastawiamy na 180 stop., grzanie góra/dół. Pieczemy ok. 15 minut licząc od momentu całkowitego nagrzania się piekarnika. W zależności od piekarnika czas nagrzewania wynosi od 5 do 10 minut, więc istotne jest, aby wyłapać ten moment
gutfutdiecie bezglutenowej. Mają lekko orzechowy posmak za sprawą mąki z ciecierzycy i słodkość migdałów. SKŁADNIKI na 30 ciasteczek 200 gr mąki z ciecierzycy 100 gr migdał ó w (bez sk ó rki) 100 gr cukru trzcinowego 60 gr oleju extra vergine 30 gr jagód goji 50 ml wody PRZYGOTOWANIE Na suchej patelni na małym ogniu(...)wymieszać mąkę z ciecierzycy, zblendowane jagody goji, migdały, olej i cukier. Ciasto wyrobić na jednolitą masę, stopniowo dodawając wodę. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok. pół cm i foremkami wykrawać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
La grande e la piccola cuocaCiastka czekoladowo – orzechowe z nasionami chia Składniki: 200g migdałów 190g orzechów laskowych 200g mąki gryczanej 100-130ml syropu klonowego 9 suszonych, poszatkowanych daktyli 3 czubate łyżki kakao bez cukru 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki nasion chia 75ml wody 1. Do dobrego blendera przełożyć migdały i orzechy, zemleć je na mąkę (mielić przez około 2 minuty(...)mikser dobrze nie wymiesza, proszę przełożyć masę do miski i wymieszać łyżką lub rękoma). 3. Z gotowej masy formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać, proszę zachować między ciasteczkami odstępy. 4. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 16-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika
Mała Cukierenkakuskus na słodko znajdziecie oczywiście na blogu! Oto niektóre polecane przeze mnie połączenia, koniecznie spróbujcie! Kuskus z lazurem i winogronami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem(...)marchewki garść łuskanych orzechów włoskich miód Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. Marchew i pomarańczę obieramy ze skóry. Pomarańczę kroimy na mniejsze kawałki, bez białej części. Z marchewki wycinamy wstążki, przy pomocy obieraczki do warzyw. Kuskus przekładamy do miseczki, wierzch polewamy jogurtem, układamy kawałki pomarańczy i wstążki marchewki, posypujemy orzechami włoskimi, skrapiamy miodem
Moja smaczna kuchniaprzyrządzania ryby. Porcja dla 1 osoby. Smacznego! Składniki 1 dorada (lub inna ryba) 1 łyżka liści natki 1 liść laurowy 1 ząbek czosnku pokrojonego w plasterki 1 plasterek cytryny, bez skóry sól pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek 1 średni ziemniak 1 średnia marchewka 1 średni pomidor ½ czerwonej papryki rękaw foliowy Przygotowanie Wypatroszyć rybę, odciąć głowę i umyć. Posolić(...)folii. Pokroić warzywa w kostkę. Przyprawić i dodać resztę oliwy. Włożyć do folii z rybą. Folię w kilku miejscach poprzekłuwać igłą. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 °C i piec około 45 min. Potem rozerwać folię i dopiec rybę do zrumienienia około 5 min. Artykuł FIRINDA BALIK, czyli ryba z pieca pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie PrzepisyTakie ciasta lubię najbardziej .Bez kremów , z wyraźną nutą owocową .Do kawy idealne. Robi się je dokładnie tak samo ,jak jogurtowe, dodaje się tylko sok z pomarańczy i skórkę z niej startą. Składniki:blaszka kwadratowa o boku 20 cm 1 kubeczek jogurtu naturalnego (125 ml ) umyj kubeczek i odmierzaj nim kolejne składniki: 3 kubeczki mąki 1 kubeczek cukru(...)kubeczek oleju roślinnego oraz: 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (nie miałam ,pominęłam) 3 łyżeczki proszku do pieczenia sok z jednej pomarańczy i skórka z niej starta cukier puder do oprószenia ciasta Białka ubić na sztywną pianę ,następnie dodawać po kolei żółtka i ubijać mikserem dalej ,stopniowo dodawać cukier ,olej , jogurt i sok z pomarańczy
Ladylaura.Moja Miśka uwielbia ciasta pomarańczowe, najlepiej bez kremu i lekko wilgotne. To ciasto jest bardzo orzeźwiające, idealnie do czarnej herbaty. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybo znika. Składniki na mała tortownicę (max 18 cm, na dużą podwoić ilości) 150 g kaszy manny 50 g brązowego cukru 1 pomarańcza (wyparzona) 200 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (można zastąpić(...)mleka wymieszanego z dużą łyżka maki z ciecierzycy) 50 g maki pszennej 1 banan pół łyżeczki sody oczyszczonej płaska łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego lub łyżka esencji waniliowej 50 ml oleju roślinnego łyżeczka agaru i 1-2 łyżki brązowego cukru, jeżeli też chcecie mieć taka polewę. Przygotowanie: Zblenduj na gładką masę : banana, olej, jogurt, esencję waniliową
greenscarfbanalnie proste w przygotowaniu. Za każdym razem mogą wyglądać inaczej. Może zechcecie je przygotować na Walentynkową kolację? W towarzystwie szampana będą na pewno wspaniałym afrodyzjakiem i bez wątpienia podniosą temperaturę podczas kolacji... :)))) Przekonajcie się sami! SKŁADNIKI: truskawki (ilość według uznania) czekolada (smaki i rodzaj według uznania - ja użyłam mlecznej i białej) kolorowe posypki (opcjonalnie) WYKONANIE: Czekoladę roztop(...)Woda niech nie dotyka miski. Rozpuść czekoladę i ponów czynność z pozostałymi smakami czekolady). Umyte i osuszone truskawki maczaj w roztopionej czekoladzie i odkładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Gdy warstwa zastygnie udekoruj tryskawki wybranym smakiem czekolady tworząc wzorki. Możesz również truskawki zatopione w czekoladzie od razu posypać posypkami. Truskawki odstaw do zastygnięcia czekolady. Do czasu
Słodko-Słony Świat Ilonyzagotowujemy, następnie wyłączamy i zostawiamy na około 2 godziny w wodzie. Po tym czasie wylewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości. Buraki zawijamy w folie i pieczemy w piekarniku (200stopni) około 1 godzinę. Mięso umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wylewamy cała wodą, opłukujemy garnek i mięso. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy na małym ogniu około(...)cienkie plasterki. Podobnie robimy z porem. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Kiedy mięso będzie miękkie dorzucamy cebulę (można ją opalić przed wrzuceniem), warzywa (bez buraków) i doprawiamy solą, pieprzem oraz dorzucamy liść laurowy. Dorzucamy również fasolkę wraz z zalewą. Po koło 10 minutach dodajemy buraki i przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dodajemy
Kolizje Smakówpodobną chatkę dla moich dzieci. Karolina ciągle pyta kiedy będzie ją mogła zjeść, a Asia najchętniej rozłożyłaby ją na części pierwsze. Do przygotowania mojej tegorocznej chatki użyłam piernikowego ciasta bez dodatku kakao - to dobra wiadomość dla tych, którzy są na nie są uczuleni. Niestety popełniłam jeden malusi błąd - nie zaplanowałam drzwi do mojego domku i kiedy świeczki się(...)środku;) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 2/3 kostki masła 25 dkg miodu 2 łyżki mieszanki korzennej do piernika 4 łyżki cukru 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na lukier: 250-400 g cukru pudru 1 białko łyżka soku z cytryny opcjonalnie woda Przygotowanie: Masło trzeba rozpuścić z miodem i przyprawą korzenną i odstawić do wystygnięcia. Żółtka ucieramy
Kulinarne Inspiracjeciastek lub np. metalowego kieliszka o średnicy 4,5 - 5 cm wykrawać ciasteczka. Ciasteczka układać na przygotowanej blaszce do pieczenia w niedużych odstępach. Schłodzić w lodówce przez 15 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Piec ciasteczka przez około 10 - 12 minut. Wyjąć z piekarnika. Po chwili przełożyć ciasteczka na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Krem(...)białości. Wlać ekstrakt waniliowy, dodać śmietanę. Ubijać jeszcze chwilę do połączenia się składników. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Można też po prostu odciąć końcówkę rękawa bez nakładania tylki. Nakładać krem na jedno ciasteczko, przyciskać drugim ciastkiem. Schłodzić. Smacznego
maniapieczeniaOstatnio na blogu było dużo słodkości więc teraz mam coś dla mięsożerców. Porządny kawał wieprzowinki, miękki i soczysty, dobrze doprawiony. Składniki: 1 kg karczku wieprzowego bez kości 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy do grilla Master Cook łyżeczka ziół prowansalskich pieprz kolorowy 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku odrobina chilli 2 łyżki oleju sól do smaku Czosnek(...)plastry. Natrzeć mieszanką przypraw, przełożyć do miski i szczelnie zamknąć. Odstawić do lodówki na dzień lub nawet dwa. Zamarynowane mięso ułożyć na tacce do grillowania lub folii aluminiowej i piec na grillu obracając co jakiś czas. Mięso zamarynowałam w przyprawach, które w ramach testowania dostałam od firmy Master Cook. Bardzo przypadły mi do gustu, zwłaszcza to, że są dostępne
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMamy piękny jesienny weekend zachwycający paletą barw, u mnie oczywiście nie może obyć się bez ciasta… Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem mleka w proszku, połączony z musem jabłkowym i galaretki to prawdziwa kwintesencja jesieni. Zachwyca swoją delikatnością a warstwa jabłkowa tylko dodaje mu smaku. Polecam również na świąteczne okazje dla tych, którzy nie lubią ciast z kremami(...)jajka 1 budyń śmietankowy Oetker Mus jabłkowy: 70 dag jabłek po obraniu 1 galaretka cytrynowa 2-3 łyżki wody 3 łyżki cukru z cynamonem Dekoracja: bita śmietana posypka cytrynowa beza Oetker serduszka z białej czekolady Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja o średnicy 22 cm. Masa
Wanilia i Kardamonniedzielę eksperymentalnie upiekłam chleb bez mąki, bezglutenowy i wegański. zdjęcie przekroju jeszcze na ciepło, ale ciiii.... dzisiaj zjedzony z pietruszkowym pesto - omnomnom... chleb jaglany bez mąki Przepis: własny / 1 bochenek / składniki: 180 g ziaren słonecznika (lub inne orzechy w dowolnych proporcjach) 120 g kaszy jaglanej 2 i 3/4 szklanki wody (szklanka = około 250 ml) 200 g płatków(...)soli Kaszę jaglaną i słonecznika podprażyć, przełożyć do miski. Do miski następnie wsypać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki z silikonu lub metalowej wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na minimum godzinę (do 24) w temperaturze pokojowej. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Chleb piec około 50 minut, po tym czasie chleb przełożyć
tost z dżememcukru mogę użyć np. daktyli. Ale poszłam o krok dalej (a nawet dwa) i postanowiłam "stworzyć" ciacho bez glutenu, jajek i innych produktów odzwierzęcych. I tak powstało brownie bez wyrzutów sumienia. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, bo ciasto wyszło naprawdę pyszne. Nie jest tak zbite, jak klasyczne brownie, ale jest wilgotne w środku, mocno czekoladowe i wyjątkowo łatwe(...)kakao min. 70%) 4 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 140 g kaszy jaglanej 50 g mąki migdałowej 3 łyżki łupin babki jajowatej lub babki płesznik 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 10 szt. suszonych daktyli, wcześniej namoczonych 300 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 banan (pokrojony w plastry) Przygotowanie: Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki
Domowa Cookierenka Agijajka olej do smażenia Wykonanie : Do miski wlać wodę , mleko , olej, dodać cukier , jajka , cukier waniliowy i wymieszać mikserem, dodawać ciągle mieszając mąkę . Ciasto ma być bez grudek. Rozgrzewamy patelnię do naleśników , smarujemy odrobina oleju , wlewamy porcję ciasta i smażymy z obydwu stron na lekko rumiano. Ser przeciskamy przez praskę , dodajemy żółtka , cukier i cukier waniliowy , mieszamy. Białka(...)łyżki sera i zwijamy w rulonik , przecinamy na pół. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną, układamy dachówko naleśniki. Śmietankę leciutko ubijamy trzepaczką z jajkami cukrem i cukrem waniliowym . Zalewamy naleśniki . Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut mają być złociste. Podajemy na ciepło ze śmietanką i cukrem waniliowym. Smacznego :) http://www.porcelanabogucice.pl
Sama słodycz i szczypta chiliMielona słodka papryka 1 łyżeczka vegety Wykonanie: Orzechy zalewamy gorącą wodą aby zmiękły. Kurczaka myjemy i luzujemy ( proponuję łatwiejszą wersję z przecięciem kurczaka, ale jak zrobicie to w sumie bez znaczenia, ważne jest aby usunąć kości ). Część piersi odcinamy i kroimy na mniejsze kawałki. Do filetów dodajemy mięso mielone, posiekaną pietruszkę i odsączone, pokrojone orzechy. Całość przyprawiamy vegetą, solą(...)powstała duża kieszeń, pozostawiamy kawałek do nakładania farszu. Po włożeniu farszu, zszywały do końca. Kurczaka przyprawiamy z wierzchu solą i papryką. Pieczemy w temp. 190 o C w zależności od wagi 1 kg = 1 godzina. Podczas pieczenia obracamy aby uzyskać równomierny kolor. Pod koniec pieczenia przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pod przykryciem. Upieczonego kurczaka można wykorzystać dwojako, jako
Smaki Ewybułeczki lub rogaliki drożdżowe. Resztę bułeczek zabieramy z mężem do pracy i do kawusi jest jak znalazł. Rogaliki można oczywiście ozdobić lukrem lub strużkami rozpuszczonej czekolady, ale ja wole bez dodatków. Serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu, bo jest on bardzo prosty w przygotowaniu i niedrogi, a efekt niesamowity. Polecam!!! Składniki na rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi ROZCZYN(...)mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 1 duże jajko (lub dwa malutkie) 4 i 1/2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki) 1/4 kostki margaryny do pieczenia szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania powidła śliwkowe Przygotowujemy rozczyn: do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mleko, mieszamy. Do dużej miski przesiewamy
Rozpustne gotowanieMacie ochotę na coś pysznego, słodkiego, a jednocześnie zdrowego? Jeśli tak, to zapraszam na ciasteczka ze zmielonych płatków owsianych z dodatkiem mąki żytniej, bez jajek, za to z miodem. Brzmi apetycznie? Dodam jeszcze, że są chrupiące i idealne na drugie śniadanie, do kawy, czy jako sycąca przekąska w ciągu dnia. Można je podać tradycyjnie, lub pokruszyć i dodać(...)sztuk: 100 g płatków owsianych 80 g mąki żytniej 50 g mąki krupczatki (można zastąpić zwykłą mąką pszenną lub żytnią) szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki miodu 100 ml oleju 1-2 łyżki wody Płatki wrzucamy do blendera i mielimy przez około 30-45 sekund, aż do uzyskania mąki. Dodajemy mąkę żytnią, krupczatkę
Rozpustne gotowanieŚwięta tuż tuż! A jak wiadomo nie ma świąt bez baby wielkanocnej. Moja mama, jak co roku upiekła ukochaną przeze mnie, intensywnie pachnącą adwokatem, pijaną babkę :) Natomiast ja odeszłam trochę od tradycji i zdecydowałam się na ciasto, którego głównym składnikiem jest awokado. Zainspirował mnie przepis pochodzący z tej strony. Gorąco polecam, ciasto jest wilgotne, mięciutkie i zielone! :) SKŁADNIKI(...)dużą babę wielkanocną lub keksówkę +/- 25cm) ciasto: 2 nieduże miękkie awokado ( około 300 g po usunięciu pestki i skórki) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropli aromatu waniliowego 2/3 szklanki brązowego cukru 4 jajka 200 g masła 80 g zmielonych orzechów laskowych 2 łyżki syropu o smaku orzechów makadamia ( można pominąć
DefinicjaSmakuząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości sól, pieprz, gałka muszkatołowa Naleśniki ze szpinakiem Przygotowanie Składniki na ciasto naleśnikowe wyrabiamy w dużym naczyniu, do ciasta możemy dodać szczyptę soli. Smażymy bez dodatku tłuszczu. Świerzy szpinak płuczemy i następnie siekamy. Cebulę należy obrać, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć razem z rozdrobnionym czosnkiem na patelni z niewielką ilością oleju. Smażymy(...)pieprzem i gałką muszkatołową. Na usmażone naleśniki nakładamy farsz posypując go startym żółtym serem, podsmażamy, zawijamy w rurkę i naleśniki ze szpinakiem są gotowe do podania. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba porcji
Naleśnikikardamonu i/lub cynamonu, M iód do smaku (syrop z agawy, ksylitol lub stewia). Przygotowanie: Ricottę zmiksować z ż ółtkami, cukrem pudrem, mlekiem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać nasiona chia i wymieszać na masę o konsystencji gęstej śmietany. Oddzielnie ubić b iałka z solą. Nasiona chia zaczną pęcznieć więc(...)łyżką nakładać ciasto, smażyć placuszki na średnim ogniu rumieniąc na złoto z obydwu stron. W między czasie przygotować sos. Maliny zalać wodą i Malibu , dodać przyprawy, gotować bez przykrycia na małym ogniu do czasu, aż maliny zaczną się rozpadać. Gorące maliny przetrzeć przez sito, sos dosłodzić do smaku, dodać olej kokosowy i wymieszać (olej musi
SzczyptaSmaQOwocowej tęsknoty ciąg dalszy. Tak jak nie ma u mnie dnia bez warzyw, tak nie może być weekendu bez ciasta! Ponieważ w perspektywie, i to całkiem bliskiej, pojawią się mazurki, sernik, makowiec, babka drożdżowa, ten weekend musiał należeć do ..... szarlotki! Choć to zupełnie nie w porę, smakowała cudownie.Oblicze szarlotki nastroiłam wiosennie wyciętymi z resztek ciasta zajączkami. Korzystałam(...)pierwszych papierówek , które zastąpiłam jabłkami jonagold. Przepis cytuję za Liską . SKŁADNIKI NA CIASTO 200 g masła, pokrojonego w kostkę 380 g mąki 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru cukier z prawdziwą wanilią szczypta soli SKŁADNIKI NA NADZIENIE 700 g jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu
KUCHARNIA