bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2179/3453)

Menu na tydzień: 5 obiadów w półtorej godziny 128

druga połowa robi zakupy na Warszawie Centralnej). Nie było części produktów jakie chcieliśmy kupić, trzeba było przebudować całe menu, które w pierwotnej wersji w dużej mierze opierało się o pieczonego kalafiora, ale ostatecznie udało nam się na nowo poukładać jadłospis i kupiliśmy co trzeba. A oto lista zakupowa oraz składniki do pięciu dań na ten tydzień: Składniki na 5 obiadów(...)Birkuta z Człowieka z marmuru , zostało nieco podrasowane. Otóż w sobotni wieczór przygotowaliśmy ciasto na focaccię, co zajęło nam wszystkiego 10 minut, bo korzystaliśmy z super przepisu na focaccię bez zagniatania. Cała robota polega na połączeniu w misie składników. Ciasto ląduje potem na noc do lodówki. Rano trzeba je przełożyć do formy i upiec. Mega proste, bardzo pyszne

Niedzielny kucharz
Tradycyjny sernik na kruchym spodzie 256

Tradycyjny sernik na kruchym spodzie to propozycja deseru, chyba każdy choć raz jadł w życiu. Ciasto jest delikatne w smaku i bardzo puszyste. Wielu z Was

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Curry z dynią 200

pieczenie, możecie także użyć surowej dyni pokrojonej w kostkę o wymiarach mniej więcej 3 x 3 cm. Wtedy zamiast na koniec dodajcie ją do rondelka wraz z marchewką, będzie potrzebowała więcej czasu na ugotowanie się. Na marginesie chciałam Wam podpowiedzieć co zrobić, żeby mieć upieczoną dynię zawsze pod ręką. Otóż ja gdy ją piekę robię to zawsze z większej(...)nich także między innymi trawę cytrynową, szalotkę imbir, kolendrę, imbir, galangal i skórkę limonki kaffir. Wszystkie pasty są bardzo aromatyczne i oczywiście można je przygotować również samemu w domu. Bez problemu kupimy je też  w supermarketach, należny jednak pamiętać, że mogą one się różnić ostrością, dlatego w swoim przepisie oznaczyłam pastę gwiazdką, żebyście pamiętali o tym, żeby swoją

Kulinarne przygody Gatity
Ciekawostki kulinarne: buraki 211

można jeść w całości - korzeń i liście. Korzenie buraków to bardzo smaczny składnik sałatek, zup, soków oraz przetworów. Liście to znakomity bohater chłodników i botwinek. Buraki można gotować, smażyć, piec i marynować.  Buraki to skarbnica pierwiastków. Zawierają żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rubid i cez. Są także bogate(...)łagodzą problemy żołądkowe. Buraki koniecznie powinny jeść kobiety w okresie menopauzy, ponieważ zmniejszają ryzyko osteoporozy. Zaletą buraków jest niska kaloryczność. 100 g to 38 kalorii, dlatego można je jeść bez ograniczeń. Oto przepisy, w których główną rolę zagrały buraki (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Hummus z burakami Sałatka z burakami, suszonymi morelami, prażonymi orzechami i sosem curry Kremowa

My Chcemy Jeść
Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa z kurkumą – przepis krok po kroku 103

jest jakieś ciasto, bez którego nie wyobrażacie sobie Świąt Wielkanocnych? Dla mnie takim ciastem jest babka piaskowa, koniecznie cytrynowa! Taka, która pachnie skórką z cytryny, a w dodatku, po rozkrojeniu, ma cudowny, żółty kolor! Co prawda, w tym roku, święta będą nieco inne niż zwykle, ale mimo wszystko, możemy przecież sprawić sobie nieco przyjemności i upiec ulubione smakołyki(...)przejściu na dietę bezglutenową, długo szukałam idealnego przepisu na babkę bez glutenu. Metodą prób i błędów udało mi się, i dzisiaj mogę się nim z Wami podzielić Lojalnie uprzedzam, że babka jest tak pyszna, że znika w okamgnieniu! Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa z kurkumą – przepis krok po kroku Do przygotowania babki będziecie potrzebować: 100 g mąki kukurydzianej

Okiem Blondynki by McBlondi
Fale Dunaju z jabłkami 225

Ostatnio mam mało czasu na pieczenie, a jak już coś upiekę to długo się zbieram żeby dodać przepis na bloga. Chyba złapałam jakieś przesilenie, lub po prostu to natłok obowiązków. Ale tym przepisem postanowiłam się z wami podzielić pomimo wszelkich przeciwności. To ciasto to powrót do przeszłości, zarówno mojej, jak i pewnie większości z was. A chodzi o ciasto(...)Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Następnie partiami dodawałam do masy maślano - jajecznej, miksując przy tym na małych obrotach. Dolałam do ciasta mleko i zmiksowałam do połączenia składników. Na koniec dodałam ubitą pianę z białek i wymieszałam wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Blachę o wymiarach 25x35cm wyłożyłam papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wyłożyłam do blachy i równo

Waniliowe Improwizacje
Sos chlebowy 110

chlebowy jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych. Najlepiej sprawdza się podany z pieczonym mięsem drobiowym. Może to być pieczony w całości kurczak, indyk, pieczone udka lub podudzia. Przygotowanie sosu chlebowego to kwestia kilku minut. Składniki należy włożyć do garnka i gotować, aby smaki dodanych przypraw połączyły się ze sobą. W ostatnim etapie przygotowywania sosu dodawana jest bułka tarta, która sprawia(...)domu. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Sos Składniki na sos chlebowy. 8 ziaren czarnego pieprzu 10 dkg bułki tartej lub pokruszonego czerstwego chleba bez skórki 1/5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 500 ml mleka 4 dkg masła 1/2 łyżeczka soli 10 dkg cebuli 1 liść laurowy 2 goździki

MeCooks
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 140

będzie pyszna z każdymi innymi owocami - wybierzcie ulubione. Dzisiejsza drożdżówka jest przygotowana  z użyciem samych żółtek. Nie wyrzucajcie białek - można je zamrozić, a po rozmrożeniu wykorzystać do upieczenia bezy lub innych deserów. Jeśli chcecie, by kruszonka była naprawdę chrupiąca i pyszna, koniecznie włóżcie ją do lodówki na czas wyrastania ciasta. Ja lubię oprócz tego wkładać kruszonkę na kilka minut(...)gładkie i elastyczne, takie, by uformować je w kulę (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki, można też dodać trochę mniej niż w przepisie, jeśli ciasto da się bez niej zagnieść w gładką kulę). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę: składniki połączyć i rozetrzeć palcami na grube

Lekcje w kuchni
Torcik jabłkowy z galaretką. 100

Były obiady, więc teraz deser. Zwykły, staromodny... ale smaczny i tradycyjny. Na każdą okazję i bez okazji, to co?!  Zapraszam. Składniki na ciasto; 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 5 łyżek cukru kryształu szczypta soli Przygotowanie; Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce cukru, ciągle miksujemy. Kiedy(...)będzie wyczuwalny dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników. Mąkę przesiewamy przez sitko, porcjami dodajemy do piany delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto delikatnie, wyrównujemy i pieczemy około 25-30 minut w temp, 175C. W tym czasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe; Składniki; 1,5 kg jabłek 3 lub więcej łyżek cukru

Radość kipiąca uśmiechem.
Czekoladowy chlebek bananowy 123

Pyszne, zdrowe ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi oraz kawałkami czekolady. Wilgotności nadają mu banany i jogurt naturalny. Do tego przygotowuje się je łatwo i szybko, bez użycia miksera - wystarczy wymiesza suche składniki z mokrymi. Słodkości nadają mu kawałki czekolady i orzechy laskowe, ale opcjonalnie można dodać nieco miodu. Zamiast takiej czekoladowej kruszonki można też przygotować polewę czekoladową, albo wrzucić(...)imprezie, ale równie dobrze można ja zjeść na pierwsze lub drugie śniadanie :) Składniki: 150 g mąki pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 mocno dojrzałe, średniej wielkości banany 2 duże jajka 180 g jogurtu naturalnego 3 łyżki płynnego miodu (opcjonalnie) 2 łyżki płynnego oleju kokosowego kruszonka: 50 g posiekanej gorzkiej czekolady oraz

Healthy food explorer
NIEZAWODNY SERNIK KTÓRY NIE OPADA + FILMIK 31745

SKŁADNIKI :  1 kg sera wiaderkowego   1 szklanka cukru  8 jajek  200 g masła  1 i 1/2 szklanka mleka 3/2 % 3 budynie waniliowe bez cukru ( każdy po 40 g ) herbatniki, duża paczka  blaszka 25/30 cm lub troszkę większa    PRZYGOTOWANIE :  Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i odkładamy do miseczki(...)twaróg, miksujemy.  Do gładkiej masy wsypujemy budynie, mieszamy. Teraz przekładamy ubite białka i mieszamy trzepaczką aż składniki się połączą.  Blaszkę o rozmiarach 25/30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na dnie herbatniki, ciemne lub jasne i wylewamy ostrożnie masę serową. Resztę herbatników wciskamy w boki blaszki.  Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze

Kulinarne Fantazje Marioli
Jak mrozić proziaki, sodaki, bułeczki, scones 140

nieduże, śniadaniowe wypieki. JAK MROZIĆ PROZIAKI, SODAKI, BUŁECZKI Bułeczki, które chcemy zamrozić muszą być całkowicie zimne – dlatego jeśli sami je pieczemy czy przynosimy ciepłe z piekarni – musimy pozostawić je do całkowitego wystudzenia . Bułeczki najlepiej mrozić od razu w dniu pieczenia / zakupu! Pamiętajcie, że w chwili rozmrożenia bułeczki będą taki jak w chwili zamrożenia, więc im świeższe zamrozimy takie będą(...)ROZMROZIĆ PROZIAKI, SODAKI, BUŁECZKI potrzebne opakowanie pieczywa wyjmij z zamrażarki. Pozostaw bułeczki w opakowaniu / folii lub wyjmij z niej i zawiń w czystą ściereczkę kuchenną – nie zostawiaj mrożonego pieczywa bez niczego bo obeschnie. Zostaw do rozmrożenia w lodówce (będą gotowe następnego dnia) lub w ciepłym miejscu np na blacie w kuchni – w ten sposób szybciej się rozmrozi. rozmrożonego pieczywa

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania