Dzisiejsze ciasto pojawiło się już kiedyś na blogu w wersji ze śliwkami . To proste ciasto ucierane, które bez trudu utrzyma nawet sporą warstwę owoców i kruszonki. Jest stabilne i łatwe w wykonaniu, pasują do niego praktycznie każde owoce :) Ostatnio lubię robić kruszonkę z dodatkiem jakieś innej mąki oprócz pszennej, dzięki temu możemy nadać ciastu trochę nowego smaku – świetnie(...)Kokosu nie musicie mielić – zwykłe wiórki są wystarczająco drobne. Moje ciasto z truskawkami piekłam w okrągłej foremce o średnicy 20 cm. Nada się też niewielka prostokątna blaszka. Składniki: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 cytryna Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki
Ciastkozercysię udaje. Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 130 g zimnego masła 2 żółtka Masa serowa: 1 kg. twarogu sernikowego 1 budyń śmietankowy bez cukru „Winiary” 1 szklanka cukru pudru 3 jajka Dodatkowo: 500 g malin Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło i cukier puder. Masło siekamy(...)folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą częścią wylepiamy dno tortownicy (o średnicy 24-25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 13 minut. Masa serowa: Wszystkie składniki miksujemy ze sobą i przelewamy na podpieczony spód. Na wierzch układamy
Oryginalny smakpiaskowa, koniecznie cytrynowa! Taka, która pachnie skórką z cytryny, a w dodatku, po rozkrojeniu, ma cudownie żółty kolor! Po przejściu na dietę bezglutenową, długo szukałam idealnego przepisu na babkę bez glutenu. Metodą prób i błędów udało mi się, i dzisiaj mogę się nim z Wami podzielić Lojalnie uprzedzam, że babka jest tak pyszna, że znika w okamgnieniu! Bezglutenowa cytrynowa(...)mąki ryżowej 200 g masła + ok. łyżki masła lub margaryny do posmarowania formy 6 jajek 200 g cukru trzcinowego 4 łyżek cukru waniliowego 1 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczki kurkumy 2 cytryn, a raczej otartej z nich skórki mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej do przygotowania formy na babkę (można też użyć bezglutenowej bułki tartej) i oczywiście
Okiem Blondynki by McBlondiszara reneta) sok z cytryny cukier puder cynamon przyprawa karmel i wanilia do deserów (opcjonalnie) III. Piana: 3 białka szczypta soli 6 łyżek cukru pudru 1 budyń waniliowy (bez cukru) + cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Orzechy prażymy na suchej patelni i rozdrabniamy na pyłek. Wrzucamy do miski. Dodajemy przesianą mąkę, brązowy cukier, masło, żółtka(...)kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy cukrem, cynamonem i przyprawą do deserów. Dokładnie mieszamy. Jedną częścią ciasta wyklejamy natłuszczoną/ wyłożoną papierem tortownicę. Pieczemy 10 min. w 180 °C. Na podpieczony m spodzie ciasta układ amy jabłka. Białka z solą ubijamy na sztywno, stopniowo dodają c cukier. Na końcu prze siewamy b udyń
DominikaDolcigrubość ok. 4-5mm. Wyjąć schłodzone masło z lodówki i wyłożyć na 2/3 części rozwałkowanego ciasta. Ciasto złożyć ku środkowi na 3 części, rozpoczynając od części pustej (bez masła), przykrywając połowę ciasta z masłem po czym złożyć ku środkowi ciasto obłożone masłem. W ten sposób mamy 3 warstwy ciasta przełożone 2 warstwami masła. Tak złożone ciasto docisnąć(...)lodówki na 20-30 min. Tą czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie za każdym razem schładzając w lodówce na 20-30 min. Dzięki temu, nasze półfrancuskie ciasto przy wyrastaniu w trakcie pieczenia będzie ładnie listkować. Tak przygotowane ciasto, po ostatnim schłodzeniu rozwałkować na długi prostokąt o grubości ok. 5mm. i wyciąć podłużne trójkąty. Można podzielić prostokąt na pół i każdą połówkę
Ukojenie PodniebieniaKrucha, pachnąca rolada, która będzie doskonałym dodatkiem do uroczystego obiadu. Po ostudzeniu można ją pokroić w plastry jak wędlinę do kanapek. 1 kg schabu bez kości 100 g parzonego bekonu w plasterkach 3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego sól świeżo zmielony pieprz łyżka słodkiej papryki 2 łyżki oleju Schab umyć i osuszyć. Ostrym, długim nożem rozciąć tak aby powstał płat(...)stron solą i pieprzem. Równomiernie posypać czosnkiem niedźwiedzim z jednej strony, ułożyć plastry bekonu i ciasno zwinąć. Roladę związać sznurkiem, oprószyć papryką i natrzeć olejem. Przełożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st. Schab piec 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut
Smakołyki AsiWyobrażacie sobie coś takiego, że osoby na diecie, w ciągu dnia będą jeść aż dwa legalne desery?! 😍 Ja sobie wręcz nie wyobrażam mojej diety bez takich dni chodź raz w tygodniu.😁 Domowe szybkie ciasto z kaszy i kakao jest super sycącym posiłkiem, do tego witaminki w postaci owoców, białko w twarogu, a na koniec gorzka czekolada dla łasuchów(...)porcja? Oczywiście, że tak! A ci, którzy nie są na diecie, mają okazje poznać świetny przepis na ciacho tylko z 3 składników, które możecie przygotować w każdej chwili. Ja piekę całe ciasto dla siebie, dziele je na pół i mam 2 przepyszne posiłki na wynos i Wam również polecam.👌 Dodatkowo odsyłam do podobnego przepisu, praktycznie z tych samych składników, tylko
Zdrowie i pysznie na talerzugrubość ok. 4-5mm. Wyjąć schłodzone masło z lodówki i wyłożyć na 2/3 części rozwałkowanego ciasta. Ciasto złożyć ku środkowi na 3 części, rozpoczynając od części pustej (bez masła), przykrywając połowę ciasta z masłem po czym złożyć ku środkowi ciasto obłożone masłem. W ten sposób mamy 3 warstwy ciasta przełożone 2 warstwami masła. Tak złożone ciasto docisnąć(...)lodówki na 20-30 min. Tą czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie za każdym razem schładzając w lodówce na 20-30 min. Dzięki temu, nasze półfrancuskie ciasto przy wyrastaniu w trakcie pieczenia będzie ładnie listkować. Tak przygotowane ciasto, po ostatnim schłodzeniu rozwałkować na długi prostokąt o grubości ok. 5mm. i wyciąć podłużne trójkąty. Można podzielić prostokąt na pół i każdą połówkę
Ukojenie Podniebieniabrzegi napchana jagodami owiniętymi w maślanym cieście. Zdecydowanie to must have na Twojej wakacyjnej liście wypieków. Jagodowe galettes to idealna propozycja na mini deser w upalne dni. Bez problemu poleży na stole, nie tracąc swoich właściwości. Mini rustykalna tarta posłuży również jako słodkie śniadanie. Składniki: Ciasto: 200 g zimnego masła 310 g mąki pszennej 10 g cukru(...)Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Możesz użyć malaksera. Owiń w folię spożywczą i chłodź w lodówce przez godzinę. Dużą blachę „od piekarnika” wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Podziel ciasto na 6 części ( możesz na więcej wtedy wyjdą serio mini mini tarty). Każdą z części rozwałkuj zachowując kształt koła.W razie potrzeby
Rusty Forkilości kombinacji, a dodatki niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki całkowicie zmieniają charakter ciasta. Mój ulubiony to pomarańczowy sernik z polewą z białej czekolady, ale sernik z fistaszkami oraz czekoladowy bez wątpienia w niczym mu nie ustępują. Pomarańczowy sernik świąteczny Sernik z fistaszkami Sernik czekoladowy Sernik z polewą czekoladowo-orzechową Dobrym rozwiązaniem może okazać się kombinacja ciasta z serem, dlatego(...)Świeta w wersji FIT polecam przepis na dietetyczne, zdrowe Rafaello i koniecznie zajrzyjcie do kategorii FIT. FIT Rafaello Z kolei u tych, którzy nie liczą kalorii i nie lubią piec na wielkanocnym stole musi pojawić się ciasto 3 BIT i banana dream. Ciasto 3 BIT Banana Dream Po więcej wielkanocnych przepisów zapraszam do kategorii WIELKANOC. Życzę wszystkim smacznych Świąt
Fitsweet.meweekendowe śniadanie, na deser lub podwieczorek. Gofry to zawsze dobra opcja :) Tym razem, bez laktozy, na mleku roślinnym. Podane ze wszystkim na co mieliśmy ochotę :) pół szklanki mąki pszennej jasnej pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 szklanki mleka roślinnego (użyłam kokosowo-ryżowego, niesłodzonego) 2 jajka 1/4 łyżeczki sody olej kokosowy do natłuszczenia gofrownicy dodatki: np. śmietanka kokosowa, masło orzechowe(...)Jajka rozdzielamy, po czym białka ubijamy na sztywno. Mąki miksujemy z mlekiem roślinnym, sodą i żółtkami. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. W nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 3 minuty). Gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :) Artykuł Gofry na mleku roślinnym pochodzi
Mienta blogspóźnialskich (takich jak ja :)) wielkanocna babka w wersji bez glutenu, bez nabiału i bez cukru. Szybko się robi i świetnie smakuje a przede wszystkim nie jest sucha i po jednym dniu nie staje się twarda jak kamień Bezglutenowa babka orzechowo - marchewkowa Drukuj Porcje: forma o średnicy 22cm Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: 400g marchewki 50g żurawiny(...)gryczanej 50g mąki z brązowego ryżu (zmieliłam ryż w młynku) 25g mąki jaglanej 25g mąki ziemniaczanej 20 g zmielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 80ml rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego 4 jajka 60g ksylitolu 30ml miodu lub syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie 1 Marchewkę obieram i ścieram na średnich
Book of spellsTarta, którą upiekłam na tegoroczne święta wielkanocne okazała się prawdziwym hitem. Dzielę się z Wami przepisem, bo warto ją upiec nawet bez okazji. Jest to zmodyfikowana wersja przepisu na tartę marcepanową, którą znajdziecie tu —>KLIK. Ciasto: 280 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 125 g masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki soku z grejpfruta żółtko Masa(...)jajko żółtko skórka starta z całej cytryny sok z całej cytryny 30 g cukru trzcinowego pół łyżeczki cynamonu 40 g masła Dodatkowo: duży czerwony grejpfrut Na 24 godziny przed pieczeniem ciasta grejpfruty filetujemy. Obrane kawałki układamy na sicie które umieszczamy na miseczce. Przykrywamy folią i odkładamy do lodówki. Sok, który wycieknie do miski, zostawiamy do przygotowania ciasta. Na następny
Mienta blogSuper puszyste, lekkie racuchy z jabłkami na kefirze i to w dodatku bez drożdży! Któż by ich nie pokochał od razu? Ja robię je często, bo nie wymagają wiele czasu, są łatwe w przygotowaniu, a składniki są zawsze dostępne w domu. Do tego każdy domownik je uwielbia, a w szczególności dzieci J Sprawdzą się jako nietypowe śniadanie, lekki(...)kolacja. Szczerze je polecam wszystkim miłośnikom tzw. pankejków ;) SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki tortowej 2 jajka 3/4 szklanki kefiru (można użyć mleka) 2 łyżki roztopionego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 średnie jabłka (najlepiej lekko kwaśne) Płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżka cukru pudru Olej do smażenia (najlepiej kokosowy) DODATKOWO: cukier puder do oprószenia cynamon miód/ syrop klonowy/ ulubione
Calzonella.comlatami szkolnymi, kiedy to w każdej budce za rogiem można było je kupić obok nieśmiertelnych frytek. Gorące, chrupiące z pieczarkami i serem. I takie lubię najbardziej do dziś, klasyczne bez udziwnień. Choć nie przeczę czasami je urozmaicam dodając np. szynkę, paprykę czy ogórki. Ale to już nie to samo, wersja podstawowa najlepsza. Polecam :) Składniki ( na 4 zapiekanki ) - 2 krótkie(...)ścieram na tarce o dużych oczkach. Przesmażam na łyżce oleju, krótko, tylko do odparowania wody. Bagietki przekrawam wzdłuż na pół, nakładam pieczarki, posypuję startym żółtym serem. Zapiekanki piekę w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach z termoobiegiem około 10- 12 minut. Kiedy ser się rozpuści a bułka jest chrupiąca są gotowe. Zapiekanki podaję polane keczupem ( dziś u mnie Kielecki
Kuchnia z widokiem na ogród