bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2167/3453)

KRUCHE ROGALIKI BUDYNIOWE 159

latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ( około 30szt): 220g mąki pszennej 95g drobnego cukru 5 g cukru waniliowego lub ziarenka z ½ laski wanilii 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) bez cukru 110g miękkiego masła 2 żółtka 2 łyżki mleka dodatkowo do posypania gotowych rogalików potrzebujemy cukier puder z dodatkiem cynamonu   Wykonanie: ze wszystkich składników czyli   mąki, cukru(...)folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę ze schłodzonego ciasta , odrywamy kawałeczki ciasta( u mnie 17-19g) i formujemy rogaliki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 12-15 minut z   funkcją termoobiegu   w temperaturze 180°C gotowe rogaliki studzimy i dopiero zimne posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem ( w oryginale autorka

Słodkie zapomnienie
Zapiekanka z mięsem, ziemniakami i cukinią 221

przykrywamy, aby sok z pomidorów trochę odparował.  Przygotowanie zapiekanki: Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki o grubości około 0,4 - 0,5 cm. Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i bez obierania, kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm. Mozzarellę kroimy na cienkie plastry. Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu. Warstwami układamy ziemniaki. Każdą warstwę lekko solimy(...)warstwy. Na cukiniach rozkładamy resztę sosu. Naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika. Zapiekanki nie przykrywamy. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni  i od momentu osiągnięcia tej temperatury zapiekankę pieczemy 40 minut (grzanie od dołu).   Po tym czasie na zapiekance rozkładamy pokrojoną w cienkie plastry mozzarellę i ponownie zapiekamy. Tym razem przez 20 minut, na grzałkach: dolna + górna

Smak mojego domu
Kokosowo-kakaowe kuleczki daktylowe (zdrowe słodkości) 185

Dziś polecam Wam przepis na zdrowe słodkości. Kokosowo-kakaowe kuleczki daktylowe. Wspaniałe by zaspokoić chęć na coś słodkiego i o wiele zdrowsze od tradycyjnych ciasteczek Z

Słodkie okruszki
Serniczki błyskawiczne z kaszą manną, bez masła i budyniu. 216

Witajcie :) Na dworze zimno i wietrznie na osłodę dnia mam dla Was pyszne błyskawiczne serniczki. Nie potrzeba do nich wielu składników. Bez masła i budyniu.  Z polewą czekoladową smakują wybornie.  Zapraszam :) Składniki : 500 g sera z wiaderka     1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 kopiaste łyżki kaszy manny 5 jajek 1 czekolada z orzechami(...)białka ubijamy na sztywno. Do sera dodajemy kaszę mannę i mieszamy, następnie dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Papilotki napełniamy masą serową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 20/25 minut na złoty kolor. Z tej porcji sera wyszło mi 12 serniczków. Czekoladę rozpuszczamy z wodą i polewamy zimne serniczki. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Muffiny z Nutellą i bananami 146

Dobry wieczór :) Dzisiaj zapraszam Was na zawsze pyszne i w dodatku bardzo szybkie i proste muffinki z nutellą i bananami :) Pychota :). Składniki: 3 banany 2,5

Trufelkowo
Tarta z kremem matcha i figami 199

zimnego masła 4 czubate łyżki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego Krem budyniowy z matcha 1 duży (na 750 ml mleka)  budyń śmietankowy  bez cukru 550 ml mleka  150 g miękkiego masła 2 łyżki stołowe cukru (do budyniu) 1 łyżka cukru pudru domasła od 1 do 3 łyżeczek herbaty matcha ( zależności od upodobań) przesianej(...)wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żółtka i szybko wyrobić ciasto.  Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasno na placek zbliżony kształtem do formy, w której będziemy piec tartę. Wyłożyć ciastem dno formy i brzegi do wysokości około 1 centymetra, a następnie ponakłuwać widelcem. Tak przygotowaną tartę podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Popękane ciasteczka czekoladowe bez cukru. 192

Najpierw chcę podziękować tym, którzy zauważyli moją nieobecność. U mnie ok, a nawet bardzo OK. Zobowiązania jakich się podjęłam,  pochłaniają większość czasu, a że lubię

Dieta moja pasja
Kremowy sernik waniliowy z kokosową pierzynką (pieczony) 165

formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i wyłożonej herbatnikami.  Sernik piec (w lekko rozgrzanym piekarniku) przez około 45 minut w 200 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Pod koniec pieczenia przygotować kokosową pierzynkę. Białka ubić na sztywno. Miksując - porcjami dodawać cukier, a na końcu delikatnie wmieszać wiórki. Sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika i na wierzchu rozsmarować kokosową masę. Ciasto(...)najlepiej na całą noc. (*) Jeśli wolicie bardziej zwartą masę - dodajcie 2 opakowania budyniu.  W wersji bezglutenowej użyjcie odpowiednich ciastek lub zrezygnujcie ze spodu. Wtedy idealnie nada się budyń bez glutenu , który bez problemu możecie nabyć w sklepie eSłoneczko

Di gotuje
Quiche ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim 235

każdy szparag kroimy na półtoracentymetrowe kawałki. Na najdrobniejszej tarce ścieramy ser. Wszystko razem łączymy z jajkami i śmietaną w misce. CAŁOŚĆ Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra dół, bez termoobiegu. Schłodzone ciasto wyjmujemy na blat. Ja do schładzania formuję je w cienki wałek, który później kroję na plasterki i tymi plasterkami wylepiam dokładnie formę do połowy jej wysokości(...)pewno samo od formy odejdzie. Ciasto dziurawię widelcem i wlewam masę jajeczną z dodatkami. Formę z quiche wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego już do odpowiedniej temperatury piekarnika i pieczemy w 180⁰C przez 60 minut. Po wyjęciu dajemy tarcie chwilę ostygnąć, kroimy na trójkątne kawałki i podajemy. Białe czy różowe, lekko owocowe i świeże wino bardzo do popicia wskazane! Quiche

Karo in the Kitchen
Warsztaty kulinarne Pasta fresca część 2 167

regionalnej Włoch. Poprzez gotowanie wyraża swoją artystyczną duszę. Fot. Magda Ghia Fot. Magda Ghia W trakcie spotkania uczyliśmy się jak przygotować tradycyjne włoskie ciasta na makaron: Ciasto bez użycia jajek Ciasto z pszenicy durum Dobra mąka to podstawa ! W trakcie warsztatów przygotowaliśmy ciasto na płaty do lasagne, na makaron pappardelle i strascinati. Lasagne przygotowaliśmy w aluminiowych foremkach, które potem(...)obiad był gotowy ! Na wynos dostaliśmy też świeże ciasto na makaron, który później mieliśmy za zadanie rozwałkować i pokroić w piękne tagialtelle. Pięknie nam wyszło, prawda ? Lasagne gotowa do pieca ! W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: Lasagne classica (klasyczna włoska lasagne) Lasagne vegetarian (wegetariańska lasagne) Pappardelle alla lepre (makaron pappardelle z sosem na bazie mięsa królika) Strascinati broccoli e salsiccia (włoski makaron

Kulinarne przygody Gatity
Egzamin, urodziny i sernik kasztanowy w polewie lustrzanej 198

tych egzaminach wybiera się konkretną specjalność, a jeśli po jednej przyjdzie delikwentowi ochota na drugą, zaczyna właśnie od tego punktu) to nie przelewki. Sześć identycznych chlebów razowych na zakwasie bez dodatku mąki pszennej, sześć identycznych chlebów specjalnych na zakwasie lub starterze, dwa razy po dziesięć ciast z dwoma rodzajami musu lub musem i galaretką, udekorowanych polewą lustrzaną lub spryskanych(...)pięciu dni, nic nie tracąc ze swojej świetności, oraz przynajmniej pięćset gramowa konstrukcja z ciasta marcepanowego. Chleb żytni przygotowuje się dnia poprzedniego, tak samo starter na chleb jasny. Jego pieczenie i cała reszta w dzień egzaminu, a na to wszystko raptem pięć godzin! Wydaje się dosyć...? Uwierzcie - nie jest! Czas pędzi jak szalony, a ostatnia godzina to czysta panika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik waniliowy z jogurtową polewą 157

Kremowy, delikatny.... co tu dużo pisać, po prostu pyszny! Taki serniczek będzie doskonałym deserem na wyjątkowe okazje. Przepis na sernik bez jajek, bez glutenu znalazłam na blogu  "Ania gotuje". Oczywiście pozmieniałam w nim co nieco i dodałam polewę jogurtową. Wyszedł wspaniały :) Sernik: 1 kg sera na serniki z wiadereczka 200 g masła szkl. domowego cukru waniliowego(...)łyżki cukru pudru Sernik: Masło rozpuścić w garnuszku z cukrem. Przestudzić. Ser zmiksować z mąką ziemniaczaną, dodać masło, utrzeć tylko do połączenia składników. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st. Na dno piekarnika włożyć naczynie żaroodporne napełnione do połowy wodą. Sernik piec ok 50 minut do ścięcia się środka

Smakołyki Asi
Ciasto WIŚNIOWIEC z kremem cytrynowym i galaretką 614

galaretką. Takie ciasto idealne na rodzinne spotkania imprezowe. Kojarzy mi się z imieninami u cioci. Ciasto ma dwa biszkopty, dość grubą warstwę wiśni i wspaniały, kwaskowaty krem cytrynowy bez żelatyny. Pięknie się prezentuje i jest smaczne, nie jest za słodkie. Do przygotowania deseru możemy użyć swoich ulubionych w smaku galaretek, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)dużych jajek – osobno żółtka i białka 200g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao 70g zmielonych orzechów włoskich Do nasączenia: 150ml ostygniętej kawy 2 łyżeczki cukru Masa wiśniowa: 500g mrożonych, wypestkowanych wiśni 2 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 2 galaretki

Mała Cukierenka
TARTA LCHF (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 220

tylko przyprawami i dodatkami, które dobieramy w zależności od rodzaju przygotowywanej tarty Składniki: 100 g mąki kokosowej 30 g mąki migdałowej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 3 jajka przyprawy i dodatki: „na słodko”: opcjonalnie stewia/erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna), wanilia sproszkowana, cynamon, aromat waniliowy/migdałowy, cytrynowy itp. wytrawne(...)gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta. Wylepioną formę umieścić w lodówce na 20-30 minut. Schłodzone ciasto piec w temperaturze

Ola la LCHF
CIASTO SEROWO-CZEKOLADOWE czyli SERNIKOBROWNIE IDEALNY 114

zmielonego ( jak na sernik) twarogu 2 jaja 100 g cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1,5 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego  Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie do 170 st bez termoobiegu.   Czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej. W misie ubijcie masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając dalej dodawajcie po jednym jaju, dokładnie miksując za każdym razem(...)wymieszajcie łyżką. W drugiej misie utrzyjcie dokładnie twaróg razem z cukrem, jajami i ekstraktem z wanilii. Dodajcie budyń i dokładnie wymieszajcie. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóżcie papierem do pieczenia. Na dno wlejcie trochę więcej jak połowę masy czekoladowej. Na to wylejcie masę serową, a na wierzchu zróbcie łatki z pozostałej masy czekoladowej. Pieczcie około 45-50 minut

OliveandThyme